Śruby - prośba o pomoc

Silnik i skrzynia biegów
kmac00

Śruby - prośba o pomoc

Post autor: kmac00 »

Panowie potrzebuję wymiarów 2 śrub mocujących dźwignię w zmieniaczu biegów do nsu 251 osl. Mam zmieniacz, są śruby, ale zauważyłem że nie są oryginalne (założone zwykłe z łbem sześciokątnym), a w katalogach widzę że są inne. Z góry dzięki za pomoc.
Awatar użytkownika
enesiak

Re: Śruby - prośba o pomoc

Post autor: enesiak »

Cześć, jak zaczniesz jeździć, to będziesz wiedział - dlaczego są z łbem sześciokątnym...Ja miałem w kilku automatach resztki oryginalnych śrub mocujących dźwignię - bo każdy poprzedni właściciel wymieniał je na takie z łbem sześciokątnym i w każdym ten 'kieliszek' blaszany osłaniający sprężynę - był powgniatany od kluczy płaskich...Po prostu, jeżdżąc po mieście codziennie - musiałem co parę dni dokręcać śruby mocujące dźwignię, bo przy ciągłej zmianie biegów po '500-1000razy / dziennie' - bez przerwy się odkręcały... Wyglądało mi, że oryginalne mają okrągły łeb i nacięcie na wkrętak, a że nie miałem wkrętaka udarowego, bo był wtedy 'unikalnym narzędziem' - to męczyłem się jak moi poprzednicy ze zbyt dużymi łbami śrub i zbyt szerokimi główkami płaskich kluczy.
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...
lis12

Post autor: lis12 »

cześć.dzisiaj wykręciłem i mam kilka fotek tej śruby.
Obrazek[/URL]
Obrazek[/URL]
Obrazek[/URL]
Obrazek[/URL]
Obrazek[/URL]
nie wiem jaki to gwint ale jest bardzo drobny.
Awatar użytkownika
enesiak

Post autor: enesiak »

No to teraz pamiętam - właśnie taka śruba była u mnie tylko 1 i cały łeb miała pokancerowany-zaokrąglony od ciągłego dokręcania, a druga miała łeb na klucz 13 lub nawet 14 i przy dokręcaniu - główka klucza zahaczała o ten 'kieliszek' osłonowy od sprężyny automatu. Twoja śruba wygląda na oryginalną i jest w bardzo dobrym stanie, ma drobnozwojowy gwint chyba M8 x 0,75mm. Być może jest to śruba 'nowszego typu', która zastąpiła jakąś starszą - która być może jest w katalogu, ale która okazała się 'niedorobiona' i bardzo szybko samoczynnie się odkręcała w eksploatacji...? Ja jeździłem 40-30 lat temu 'wyczynowo po mieście', średnio 50-60km/ dziennie po brukowanych ulicach - to wachlowałem dźwignią biegów bez przerwy na skrzyżowaniach, to się po 2-3 dniach odkręcała nagminnie...
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...
kmac00

Post autor: kmac00 »

Dzięki, właśnie o te śruby mi chodziło. W katalogu tak właśnie wyglądała. U mnie wkręcone były zwykłe z łbem sześciokątnym na klucz 14, ale jak zerknąłem w katalog to coś mi nie pasowało. Teraz można spokojnie coś podpasować/dorobić.
Jeszcze raz dzięki.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ