dziurawa oslona

Silnik i skrzynia biegów
Awatar użytkownika
zinkiel

Re: dziurawa oslona

Post autor: zinkiel »

TaTy , mam niejasne wrażenie , że ostatni schemat ze odpowietrzeniem silnika i obiegiem smarowania dotyczy 250 OSL ? Przynajmniej tak wynika ze schematu i jest to druga strona silnika w odróżnieniu od tej obecnie omawianej ?!
lis12

Post autor: lis12 »

Czytałem ten artykuł na tym forum niemieckim juz wcześniej.Tak jak piszesz taty i jak jest na rysunku nr.1 to bedzie działało w taki sposób że to ciśnienie wydostawać sie bedzie cały czas, ja myślałem że to ciśnienie musi się troszkę podnieść i zaworek puszcza wtedy nadmiar,po czym zamyka i znowu po kilku obrotach wału 2-3-5 nie wiem, znowu ciśnienie rośnie i zaworek znowu puszcza.tak to myślałem ze było zrobione.
gdyby miało być tak jak piszesz to ma sens patrząc na tą sprężynę-jest za mocna żeby ugięła sie pod tak słabym ciśnieniem. a innej sprężynki nie widać żeby tak gdzieś była.
wygląda na to że to nie zaworek tylko (łącznik) kapy z wałem.
Awatar użytkownika
zinkiel

Post autor: zinkiel »

lis12 pisze: patrząc na tą sprężynę-jest za mocna żeby ugięła sie pod tak słabym ciśnieniem
pewnie masz rację w tym stwierdzeniu, ale czy jest to oryginalna sprężyna włożona fabrycznie ? Jaka pewność ?
lis12

Düse f. Kurbelzapfenschmierung - tak sie nazywa ta dysza a tak ta sprężyna - Feder f. Düse znalazłem katalog gdzie sa nowe te elementy do kupienia,ta sprężyna z zdjęcia wygląda zupełnie tak samo jak ta z katalogu,tak więc raczej oryginał. jest jeszcze ta część chyba jest to ta fajka wystająca z kapy -Verschlußstück im Deckel für Ölleitung. to by było na tyle co oferuja w tym temacie. sprężynka 9E a dysza 12E co do fajki to nie ma ceny. napisałem maila zobaczymy czy ktoś w ogóle się odezwie.
Awatar użytkownika
taty

Post autor: taty »

Szukałeś na stronie Motzke? http://www.nsu-motzke.de/ Tam jest coś takiego w zakładce 1950 Jun. 251 OSL (NT Dez. 1953) Gruppe 5/7 Antrieb und Abdeckung (95):
035 109 826 1 Entlüfterstutzen 55.00 €
031 059 266 1 Feder für Düse 5.42 €
031 059 266 [1456] Feder für Düse 5.42 €
031 059 266 [1457] Feder für Schaltarretierung 5.42 €
031 056 208 1 Düse für Entlüfter 5.41 €
Ty pewnie patrzyłeś na stronie www.nsu-hammel.de
Quick, 125 ZDB, 201 OS, 201 ZDB, 251 OSL, 351 OT, 351 OSL, ...
lis12

ja szukałem na www.nsu-schoenhaar.de/ tam sa pokazane te elementy ale tylko 2 dysza i sprężyna.ale tutaj na tym motzke to wiecej mają tego wszystkiego.tyle że ktore to te prawidłowe części.
Awatar użytkownika
taty

U Hammela jest dobra fotka tej tulejki ze sprężynką.
Załączniki
Schowek07.jpg
Schowek07.jpg (9.37 KiB) Przejrzano 3044 razy
lis12

fakt. :)
Awatar użytkownika
enesiak

Post autor: enesiak »

Wygląda to w sumie identycznie - jak do smarowania ciśnieniowego wału od prawej strony silnika...?
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...
lis12

tego to nie wiedziałem bo jeszcze tamtej strony silnika nie rozbierałem.
Awatar użytkownika
enesiak

Odkręć ostrożnie górną 'śrubę-zaślepkę' na deklu rozrządu, na wysokości prawego czopa wału korbowego, ma bardzo drobny gwint 'włosowy' i zobaczysz pod nią taka samą sprężynkę - wyjmij ją lekko obracając w 'prawo-lewo', to powinna pociągnąć za sobą stożkową tulejkę do smarowania. I jak już będziesz miał komplet na wierzchu - to przymierz tulejkę do odmy w deklu sprzegłowym. Mogło być tak właśnie, że odmę w deklu zaprojektowali z użyciem tej samej tulejki i sprężynki, co w rozrządzie - żeby nie 'wymyślać' powtórnie tak prostego detalu i dobrze działającego od wielu lat w układzie smarowania - będziesz miał wtedy idealny wzór do dorobienia...
lis12

tak tez zrobię dzieki enesiak. ;) zobaczymy czy pasuje do podtoczenia na śrubie.
Awatar użytkownika
enesiak

I jeszcze jedno spostrzeżenie - na zdjęciu powyżej pokazana jest sprężynka 'prawoskrętna', czyli na prawą stronę silnika - do układu smarowania, żeby w trakcie obrotów nie zakleszczała się w mosiężnej-brązowej tulejce. Na moje oko, jeśli taki sam zestaw pasuje na lewą stronę, czyli do odmy w pokrywie sprzęgła z 1950r. - to sprężynka dociskowa powinna być 'lewoskrętna', bo taka jak na zdjęciu - będzie się zakleszczać i w tulejce i w ewentualnej prowadnicy-rurce w pokrywie sprzęgła...? Nigdy nie będzie tak, żeby stała w miejscu nieruchomo, bo szarpnięcia czopa wału będą próbowały obrócić tulejkę dociśniętą do czopa sprężynką, a ta z kolei będzie usiłowała się 'rozwinąć', co będzie powodować jej zakleszczanie w tulejce i w pokrywie sprzęgła. To może spowodować zniszczenie-zatarcie któregoś elementu, ukręcenie sprężynki, itp. Z prawej strony przy smarowaniu wału - sprężynka 'prawoskrętna' jest jak najbardziej odpowiednia, bo nigdy się nie zakleszcza - działa na 'zwijanie', więc się poddaje ? Albo sam się 'zapętliłem' - muszę zajrzeć do silnika, jaka w końcu jest w tym układzie smarowania - 'prawoskrętna' czy być może 'lewoskrętna' ?
lis12

jutro sprawdze u siebie jak jest.
lis12

no i jest jak mowiłeś enesiak.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
podtoczenie w śrubie też pasuje.
sama sprężyna też wydaje się że jest odwrotnie skręcona od tej z zdjęcia sklepowego.
Obrazek
lis12

kilka fot z wymiarami tej dyszy i sprężynki.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
troche trwało to ustalanie co to ma być za dysza ale udało się, dzięki wszystkim za pomoc i zaangażowanie.Teraz zajmę się dorobieniem tej że dyszy gorzej z tą sprężynką.
lis12

witam. tak to wygląda już wykonane i zamontowane. kapę podgrzałem palnikiem i na lekki wcisk wskoczyło.mam wszystko zwymiarowane jak co to mogę podać.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
taty

Piękna robota. Z jakiego materiału robiłeś?
lis12

dzięki.tokarz stwierdził że oryginalna dysza ktorą jemu pokazałem to jest zrobiona z brązu,ja myślałem że z mosiądzu, więc wykonane zostało z brązu, element
w którym siedzi dysza z sprężynką jest z kwasu zrobiona zapewne oryginał nie był z kwasu ale z czego był zrobiony? nikt nie wie. najpierw chciałem z alu to zrobić ale po przemyśleniach i radach kolegów z forum odszedłem od tego pomysłu,najbardziej realnie byłoby z zwykłej stali i dać do cynkowania-ale czy w tym motocyklu jest coś cynkowanego? no to wniosek sam sie nasuwa najprościej zrobić z kwasu. trochę może się w oczy rzucać na początku ale zajdzie i bedzie git.wymiary wymyśliłem z obserwacji innych zdjęć.po wykonaniu już stwierdzam że mogło być z 2 mm krótsze.teraz czekam za sprężynkami bo robią mi specjalnie bedzie ich 10 bo takie minimum więc też jak ktoś w potrzebie to śmiało pytać z tym że są to prawoskrętne,bo lewo występują po drugiej stronie wału.Dyszę mam 2 nowe bo ta oryginalna co na zdjęciach wyżej jest to już na oko widać że wysłużona.koszt wyszedł 60 zł 2 dysze i fajka czyli malutki.
ODPOWIEDZ