Czy ma ktoś uchwyt-ty do wózka boczn. do 251 OSL 351 OT ?

Próby usystematyzowania modeli, roczników i wersji motocykli NSU
Awatar użytkownika
enesiak

Czy ma ktoś uchwyt-ty do wózka boczn. do 251 OSL 351 OT ?

Post autor: enesiak »

Witam, nurtuje mnie od jakiegoś czasu i powraca pewne spostrzeżenie - otóż w moich reklamówkach modeli 251 OSL i 351 OT - są podane przełożenia 'silnik-sprzęgło' i 'skrzynia-tylne koło' do jazdy solo i z wózkiem bocznym ? Jednak nigdy nie widziałem oryginalnych mocowań takich wózków przy ramach tak małych motocykli, w dodatku - z otwartą ramą ? Spotkaliście się może z takim 'gadżetem NSU' i to oryginalnym - do modeli 251, 351 OT ? Dołączam zdjęcia z instrukcji i widać ewidentnie - że mała 251 mogła 'jeździć w zaprzęgu' ?
Załączniki
Przełożenia na końcu tekstu reklamy...Wygląda na 1938r.
Przełożenia na końcu tekstu reklamy...Wygląda na 1938r.
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...
Awatar użytkownika
Spiker

Re: Czy ma ktoś uchwyt-ty do wózka boczn. do 251 OSL 351 OT

Post autor: Spiker »

Kilka lat temu ktoś znalazł na jakiejś aukcji internetowej takie uchwyty do sprzedania, pojawiały się też zdjęcia zaprzęgów na "małych OSL". Była dyskusja o oryginalności tych mocowań. Gdzieś w naszych zasobach powinny być zachowane jakieś zdjęcia. Ja się tym tematem średnio interesowałem, bo ten model to nie moja specjalizacja, ale może koledzy siedzący mocno w "ćwiatkach" pamiętają więcej ...
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
Awatar użytkownika
skrzydlaty

Post autor: skrzydlaty »

hej!

W galerii jest galeria koszowa. Jest tam dużo przypadków 'ćwiartek' z koszem.
Były na 100%.
Uchwyty też gdzieś są w galeriach.
po prostu 'Szczypior'... znaczy się 351 OT
Awatar użytkownika
Spiker

Post autor: Spiker »

skrzydlaty pisze:W galerii jest galeria koszowa. Jest tam dużo przypadków 'ćwiartek' z koszem.
Były na 100%. Uchwyty też gdzieś są w galeriach.
Galeria koszowa: http://www.nsu-riders.pl/gallery/v/wozki-boczne/
Uchwyty do ćwiartki są tutaj: http://www.nsu-riders.pl/gallery/v/Tech ... b.jpg.html
a więc nic nie zginęło.
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
lis12

Re: Czy ma ktoś uchwyt-ty do wózka boczn. do 251 OSL 351 OT ?

Post autor: lis12 »

witam. co myślicie o tym; postanowiłem dorobić elementy mocowania wózka bocznego do osl 251 wózek to steib ls 200 który kupiłem wraz z maxem plan był od początku taki że wózek bedzie rozkręcony wypiaskowany wymienione co trzeba i pomalowany na czarno i podczepiony do oslki, z tego co widać po moim motorku to musiał dość długo jezdzić z wózkiem,dowodem tego jest lekko wygięta dolna część ramy na której zostało mocowanie w postaci tej obejmy.To że rama jest lekko zgięta w stronę koła zauważyłem dopiero jak postanowiłem dorobić mocowania wcześniej nie zauważyłem tego .będę musiał się tym zająć i to wyprostować.
IMG_20160730_140416 (Kopiowanie).jpg
a to elementy mocowania w tym 1 element oryginalny który miałem zamocowany z przodu ramy przy silniku.
IMG_20170401_094859 (Kopiowanie).jpg
te dorobione elementy są z stali c45.
Załączniki
IMG_20170401_094939 (Kopiowanie).jpg
Awatar użytkownika
enesiak

Cześć, ta obejma na dolnej rurce ramy, która jest na pierwszym zdjęciu - wygląda jak obejma mocowania tylnych podnóżków dla pasażera, takiego wygiętego płaskownika z otworami mocowanego drugą taką samą obejmą na górnej rurce także ? Do mocowania ramy wózka bocznego musiałaby być z 5 razy grubsza i mocniejsza. Na ogół tylne mocowanie ramy wózka było zainstalowane na końcówce ramy zawsze, bo to było najmocniejsze miejsce w ramie z tyłu - przynajmniej wszystkie duże NSU tak mają to rozwiązane. Rama w końcówce jest spięta dwiema rurami i ośką tylnego koła - jest to wielobok, trójkąt, który jest bardzo sztywny we wszystkich kierunkach. A jak bedziesz robił uchwyty w połowie rurki - to zawsze będzie 'wgniatana-wyginana' w kierunku koła, bo nic jej nie podpiera...
Awatar użytkownika
enesiak

Najlepiej uzmysławia jakie siły działają na ramę wózka, oś koła wózka, szprychy koła wózka i ramę motocykla - jak sie przejedzie motocyklem z wózkiem, ale bez założonej gondoli i błotnika - wtedy doskonale widać całe koło wózka i jego zachowanie. Jak się skręca w prawo, to widać jak koło 'jedzie bokiem' - normalnie trze balonem opony i bieżnikiem o podłoże i porusza się całkiem bokiem...Przy cienkiej ośce i bez jej podparcia na drugim końcu na zewnątrz koła, przy starych-sztywno zawieszonych kołach - widać jak koło waha się na boki napotykając na boczny opór przy przesuwaniu po podłożu i jak ośka koła sprężynuje - wygina się...Można sobie wtedy wyobrazić siły działające na ramę motocykla - w miejscach mocowania wózka do ramy motocyklowej...Polecam takie doświadczenie.
lis12

Post autor: lis12 »

dzięki Enesiak za wskazówki. Narazie ćwiczę na maxie jazdę z wózkiem w sumie całkiem fajnie sie prowadzi tylko max więcej waży i ma potężniejszą ramę co pewnie wpływa na całą sztywność i pewność jazdy.
Te uchwyty co mam dorobione to wzorowałem się na tych oryginalnych co sa w galerii pokazane, mam nadzieję że dadzą rade. Myślę że poprzedni właściciel miał żle zamocowany wózek że mógł mieć tylko do tej dolnej rury przymocowany uchwyt i z tego to wygięcie.i nie widzę jakichkolwiek śladów na ramie co by wskazywały na to że były prawidłowe mocowania. przy prawidłowym mocowaniu do 2 rur spiętych w jeden uchwyt,siły nie powinny aż tak zniekształcić którejkolwiek z rur ramy.
ODPOWIEDZ