1) Grubości uszczelnień
Przez chwilę nie mogłem dojść dlaczego przy dobrze wydystansowanej i sprawdzonej poza motocyklem skrzyni biegów dochodzi do zakleszczania sprzęgła z wałkiem zdawczym. Okazuje się, że po zastosowaniu zgodnych z katalogiem filcowych uszczelnień dochodzi to tak znacznego odkształcenia się "dolnej" kapy, że zabierak sprzęgła siada na blaszanych przesuwnych osłonach kapy, co w konsekwencji powoduje dociśnięcie oporu wałka sprzęgłowego (wewnątrz skrzyni biegów) do wałka zdawczego i ich wzajemne zakleszczenie - pomimo, że "na sucho" luz pomiędzy zabierakiem (piastą) sprzęgła a wałkiem zdawczym jest odpowiedni. W moim przypadku pomogło lekkie odgięcie 4-ch sprężynujących łapek w docisku uszczelnienia skrzyni i zmniejszenie grubości uszczelnień filcowych z 10 na 6 mm dla uszczelnienia skrzyni i z 8 na 4-5 dla uszczelnienia prądnicy. Przy tym chciałbym podkreślić, że niezmiernie rzadko stwierdzałem, że wymiary podawane w katalogu części nie zgadzają się z realiami - i generalnie polecam korzystanie z tego źródła przy dorabianiu części. Czy mieliście podobne problemy? Osobiście nie przypuszczałem, że kapa sprzęgłowa jest tak wiotka, że przy lekkim oporze uszczelnień może odchodzić z tyłu aż 10 mm!
2) Talerzyk dociskający uszczelnienie prądnicy
O ile blaszane elementy uszczelnienia kapa-skrzynia biegów są często zachowane i ogólnie dostępne jako współczesne kopie to już rzadkością jest blaszany talerzyk dociskający filc prądnicowy. Prawdę mówiąc jest to jeden z nielicznych elementów, których przez długie lata parania się tematem NSU nie miałem nigdy w rękach. Potrafię sobie wyobrazić jak on wyglądał i oszacować jego wymiary, ale jak już mam go dorabiać to dobrze by było zawzorować się na wykonaniu fabrycznym. Może ktoś z Was ma taki element i mógłby go zwymiarować? Uwaga: Talerzyki są różne dla prądnic B142 i B145 (inna średnica wewnętrzna wynikająca z budowy dekielka prądnicy).
Czy takie założenia wymiarowe jak w poniższym rysunku są prawidłowe? Czy blacha 1 mm aby nie za cienka?
3) Wykonanie uszczelek
Zdobycie filcu technicznego w potrzebnych grubościach nie powinno być trudnością - są sklepy internetowe, ale jak kupuję w sklepie stacjonarnym Chemia Rzeszów i wychodzi nieco taniej, a przy tym można kupić dowolną ilość. A jeśli chodzi o wycięcie odpowiednich filcowych krążków to bardzo dobrze sprawdza się cyrkiel tnący japońskiej firmy OLFA (np. model CMP-1 do kupienia np. w Castoramie za ok. 25 zł.).
4) Montaż
Problemy montażowe mogą występować raczej tylko przy filcu skrzyni biegów - spada on podczas manipulowania blachami i zakładania kapy sprzęgłowej. Ja ułatwiłem sobie zadanie przyklejając uszczelkę na butapren do blaszanej ramki opierającej się o skrzynię - mam teraz pewność, że filc leży dokładnie tam, gdzie trzeba.
Aluminiowa kapa sprzęgłowa - uszczelnienia filcowe
Aluminiowa kapa sprzęgłowa - uszczelnienia filcowe
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
Re: Aluminiowa kapa sprzęgłowa - uszczelnienia filcowe
Nikt nie ma nawet szczątków tego talerzyka do prądnicy? Potrzebuję tylko 3-4 wymiarów w tym grubości blachy. Będę już dorabiał i nie chcę popełnić błędu.
cześć. ja mam założoną tą blaszkę,miałem to w rękach,na pewno nie jest to blacha o grubości 1 mm, raczej skłaniał bym się ku 0,6 - 0,5 mm. i wygląda inaczej niż narysowałeś, coś jak na tym zdjęciu z wywinięciem zewnętrznym blachy. zobacze jeszcze jutro jakieś zdjęcie zrobię.
Na pewno w "małych OSL" wspomniana blacha zakładana na prądnicę i dociskająca filc do kapy sprzęgłowej jest inna niż w "dużych OSL".
W 251 OSL wygląda ona tak (rysunek katalogowy): (137 to blacha a 138 to filc).
Widać, że w 250-tce wewnętrzna średnica filcu jest o wiele mniejsza od wewnętrznej średnicy blachy, więc wywinięcie na zewnętrznej średnicy blachy miało by sens. Nie znam aż tak dokładnie tego modelu żeby definitywnie potwierdzić.
Natomiast mnie nurtuje wygląd tego elementu do prądnic B142 i B 145 stosowanych w "dużych OSL". Kapa sprzęgłowa w "dużych OSL" ma od strony prądnicy "jajowaty" nadlew, który kształtuje też filc (który jest wycinany jako okrągły pierścień). Przy regulacji naciągu łańcucha filc nie porusza się więc względem kapy sprzęgłowej, a porusza się blacha założona na prądnicę. Blacha ta nie może więc mieć wywinięcia na średnicy zewnętrznej bo: 1) nie ma na to miejsca od strony prądnicy, 2) nie mogło by ono współpracować z filcem jeśli było by skierowane w stronę kapy sprzęgłowej. Dlatego też uważam, że było wywinięcie na średnicy wewnętrznej po to aby blacha nie nacinała aluminiowego dekielka prądnicy. I musiało być ono skierowane w stronę kapy sprzęgłowej.
Po śladach na kilku prądnicach stwierdziłem, że średnica całkowita blachy to ok. fi77-fi80 a wywinięcie miało ok. 5 mm szerokości. Średnicę wewnętrzną limituje dekielek - w prądnicy B142 jest to fi42 a dla prądnicy B145 nieco więcej (w tej chwili nie pamiętam ile dokładnie).
Katalog części z listopada 1938-go pokazuje to tak:
W 251 OSL wygląda ona tak (rysunek katalogowy): (137 to blacha a 138 to filc).
Widać, że w 250-tce wewnętrzna średnica filcu jest o wiele mniejsza od wewnętrznej średnicy blachy, więc wywinięcie na zewnętrznej średnicy blachy miało by sens. Nie znam aż tak dokładnie tego modelu żeby definitywnie potwierdzić.
Natomiast mnie nurtuje wygląd tego elementu do prądnic B142 i B 145 stosowanych w "dużych OSL". Kapa sprzęgłowa w "dużych OSL" ma od strony prądnicy "jajowaty" nadlew, który kształtuje też filc (który jest wycinany jako okrągły pierścień). Przy regulacji naciągu łańcucha filc nie porusza się więc względem kapy sprzęgłowej, a porusza się blacha założona na prądnicę. Blacha ta nie może więc mieć wywinięcia na średnicy zewnętrznej bo: 1) nie ma na to miejsca od strony prądnicy, 2) nie mogło by ono współpracować z filcem jeśli było by skierowane w stronę kapy sprzęgłowej. Dlatego też uważam, że było wywinięcie na średnicy wewnętrznej po to aby blacha nie nacinała aluminiowego dekielka prądnicy. I musiało być ono skierowane w stronę kapy sprzęgłowej.
Po śladach na kilku prądnicach stwierdziłem, że średnica całkowita blachy to ok. fi77-fi80 a wywinięcie miało ok. 5 mm szerokości. Średnicę wewnętrzną limituje dekielek - w prądnicy B142 jest to fi42 a dla prądnicy B145 nieco więcej (w tej chwili nie pamiętam ile dokładnie).
Katalog części z listopada 1938-go pokazuje to tak:
W takim razie mimo chęci nie jestem w stanie pomóc.