Zastępcze tarcze sprzęgłowe 351-501-601 OS-OSL

Silnik i skrzynia biegów
Awatar użytkownika
enesiak

Zastępcze tarcze sprzęgłowe 351-501-601 OS-OSL

Post autor: enesiak »

Cześć, jak zapewne wiecie - oryginalne tarcze sprzęgła do dużych NSU OS-OSL są w dzisiejszych czasach mocno zmęczone - zużyte...Dlatego też ja, już w 'dawnych czasach', przekonawszy się o tym również - zacząłem szukać innego rozwiązania. Ponieważ w nabytych przeze mnie motocyklach były najróżniejsze sprzęgła, a w oryginalnych - były tarcze sprzęgłowe z 'nalepionymi Epidianem' tarczami nawet samochodowymi, w kawałkach, bo się nie mieściły całe - poszedłem 'śladem' tarcz żużlowych, których kilka miałem luzem wśród części NSU...Jakież było moje zaskoczenie gdy okazało się - że 'tarcze żużlówki' - pasują 'na strzał' do kosza sprzęgłowego od NSU 351-501-601 OS-OSL. Co prawda tylko ze 3 tarcze miałem całe, w tym 2 rodzaje, ale wszystkie pasowały zewnętrznie do kosza sprzęgła. Jeżdżąc krótko na oryginalnym sprzęgle 351-501 przekonałem się, że 'ciągnie', 'ślizga się', 'szarpie', itp. 'atrakcje' - pękły mi nawet 2 wewnętrzne 'zabieraki' - wyłamały się w nich 'zęby-prowadnice'...Po prostu - silnik 601 OSL okazał się mieć zbyt duży moment obrotowy - niszczący zbyt delikatne sprzęgło 351-501, nawet przy jeździe 'solo' i bez żadnych szaleństw - wspominał mi o tym już w latach 80-tych 'Majster z Wyścigowej', że 'sam się o tym przekonam'...Reasumując - przerzuciłem się na skrzynię 'WH' i sprzęgło na 6 sprężyn i podwójny łańcuch 3/8 - z Mercedesa, od rozrządu - NIEZNISZCZALNY...Oglądając starą tarczę sprzęgła 'żużlową' - prawdopodobnie od Jawy-ESO, przymierzyłem ją do kosza sprzęgła 601 OSL i okazało się, że 'nie pasuje' - musiałbym 'wyskrobać-wypiłować' wewnątrz tarczy otwór o 4-5mm większy, więc szkoda mi było ją 'rzeźbić'...Pojechałem do klubu żużlowego' i pokazałem tarczę mechanikom - pokazali mi nowszą wersję, która miała z zewnątrz takie same wymiary - ale w środku już większy otwór, nie wymagający 'rzeźbienia-powiększania'. Poprosiłem o jakieś używane tarcze - pokazali mi, że leżą wszędzie i że mogę sobie wszystkie wziąć - co też bez zwłoki uczyniłem...'Zużycie tarcz' polegało na delikatnym wyszczerbieniu 'wypustek' zewnętrznych, lekkim 'wyślizganiu' powierzchni, itp. - czyli dla mnie było to 'żadne zużycie'. Jakoż po zamontowaniu tarcz w koszu sprzęgłowym, wyregulowaniu docisku - pojechałem w trasę...Żadnego szarpania, cicha praca - 'zero brzęczenia', żadnego poślizgu, itp. - na takim 'NSU-żużlowym' sprzęgle przejeździłem całe lata 90-te nie wymieniając tych tarcz nigdy, wożąc bardzo duże ciężary - jeżdżąc na bazary do Łodzi i po Polsce - na dystansie 120-130 tys.km...Tak więc - jeśli tylko macie skąd - to znajdźcie sobie tarcze sprzęgłowe od 'żużlówek' i stosujcie je w 351-501-601 OS-OSL - bo są wręcz idealnymi zamiennikami starych-zniszczonych tarcz od NSU...Taka moja rada - żeby jeździć, a nie zamartwiać się - skąd wziąć oryginalne-dobre tarcze sprzęgła NSU lub naprawiać stare-wytarte i wytłuczone na obwodzie...
Załączniki
Porównanie tarcz - z lewej NSU, z prawej - żużlowa...
Porównanie tarcz - z lewej NSU, z prawej - żużlowa...
Tarcze NSU i żużlowa, na wierzchu - przekładka stalowa 601 OSL.
Tarcze NSU i żużlowa, na wierzchu - przekładka stalowa 601 OSL.
Stara tarcza żużlowa - chyba Jawa OHV , nałożona na tarczę NSU 351-501 OS-OSL.
Stara tarcza żużlowa - chyba Jawa OHV , nałożona na tarczę NSU 351-501 OS-OSL.
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...
Awatar użytkownika
Spiker

Re: Zastępcze tarcze sprzęgłowe 351-501-601 OS-OSL

Post autor: Spiker »

Jeździłem na tarczach żużlowych dosyć długo, aż do momentu gdy po jakimś zlotowym "konkursie wolnej jazdy" (który notabene wygrałem) sprzęgło zaczęło ślizgać. Pewnie przypaliłem ("przyszkliłem") je nieco. Ale w związku z tym, że grubych tarcz żużlowych mieści się o wiele mniej niż oryginalnych porzuciłem to rozwiązanie, bo akurat trafiły mi się oryginalne tarcze w znośnym stanie i je założyłem. Nawiasem mówiąc to takie tworzywowe tarcze, tyle, że z napisem "Mi ...." (numerów części nie pamiętam) były stosowane także w mikrosamochodzie Mikrus.
A wracając do tarcz żużlowych - na ostatnim bazarze w Łodzi Krzysiek Ziętal pokazywał takie tarcze w wersji aluminiowej z naklejonymi cienkimi okładzinami. Takie tarcze są o wiele cieńsze od tych tworzywowych. Można więc założyć, że zmieści się ich prawie tyle samo co oryginalnych. Te tarcze z bazaru były używane i miały już ślady wyrobienia na zamkach. Ale może to efekt ostrej żużlowej jazdy i przy normalnej eksploatacji posłużyły by dłużej. Co myślicie?
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
tomsqr

Post autor: tomsqr »

Hej, ja także jeździłem w 501 OSL na tarczach żużlowych, ale o ile pamiętam były nieco mniejszej średnicy zewnętrznej niż oryginał NSU i wyłamywały się w nich "ząbki" sprzęgające z koszem. Czy ktoś miał takie doświadczenia? Pzdr, Sqra
Awatar użytkownika
Spiker

Jak już pisałem miałem pewne doświadczenia z tarczami żużlowymi z litego tworzywa. ...
Tarcze żużlowe - tworzywowe
Tarcze żużlowe - tworzywowe
Ale właśnie dostałem dwa komplety tarcz żużlowych bazujących na szkielecie aluminiowym. Komplety różnią się nieco konstrukcją i wykonaniem.

Typ 1:
Tarcze żużlowe
Tarcze żużlowe
Moim zdaniem nadają się do użycia w "dużych NSU".

Typ 2:
Tarcze żużlowe - aluminiowe
Tarcze żużlowe - aluminiowe
Co ciekawe te ostatnie tarcze (typ 2) nie wchodzą do oryginalnego kosza NSU, ze względu na minimalnie za szerokie "wąsy" - ale jak wiadomo to nie jest problem (a nawet jest korzystne dla zużytego kosza z poprawianymi szczelinami). Ale problem z tymi tarczami jest taki, że oryginalne tarcze stalowe NSU opierają się w nich o tą aluminiową "ramkę" a nie tylko o materiał cierny.

Zastanawiają mnie dwie sprawy:
1) Czy materiał cierny użyty w aluminiowych tarczach żużlowych nadaje się do pracy z olejem? Wiadomo, że bez oleju pracowały sprzęgła w blaszanych "kapach" pierwszych OSL ... ale te tarcze były nieco inne od tych późniejszych - na pewno miały mniej "nacięć", było ich też mniej w pakiecie, natomiast trudno coś powiedzieć o ich materiale. Firmy produkujące współcześnie materiały cierne wyraźnie rozróżniają materiały do oleju i do pracy na sucho, więc coś musi być na rzeczy. Materiał późnej wersji tarcz do "kapy" aluminiowej jest twardy, z zatopionymi opiłkami mosiądzu i na pewno nie nasiąkliwy. Czy rezygnacja z oleju w kapie (podobno niektórzy tak jeżdżą) nie wpłynie negatywnie na łożysko sprzęgłowe (nie mówiąc już o łańcuchach i zębakach)?
2) Jak długo wytrzymają aluminiowe "wąsy" tarcz? W zastosowaniu żużlowym od razu zakłada się wymianę opon, elementów ciernych sprzęgieł, itp. co kilka wyścigów, ale my oczekujemy nieco dłuższych czasookresów wymiany. Ma ktoś praktyczne doświadczenia z eksploatacji takich tarcz w OSL-ce?
3) Skoro pasują "zewnętrzne" tarcze cierne to może warto by sprawdzić i wewnętrzne tarcze blaszane. Sprawdzał ktoś?
Awatar użytkownika
Spiker

I jeszcze dla przypomnienia takie tarcze zastępcze:
tarcze1.jpg
tarcze3.jpg
http://www.nsu-riders.pl/gallery/v/Tech ... cze-zast1/
Kolega, który je posiada wspominał, że być może są produkowane dla sprzęgieł Nortona.
Awatar użytkownika
Spiker

W swoich zasobach mam i takie tarcze:
tarcze korkowe.jpg
IMG_4898.JPG
Są to tarcze korkowe, pasujące idealnie do kosza sprzęgłowego "dużego OSL", jednak nie są to przerobione oryginale tarcze NSU o czym świadczy drugie zdjęcie pokazujące zupełnie inny rozkład otworów w tarczy z usuniętym twardym materiałem ciernym.
Awatar użytkownika
Spiker

Byłbym zainteresowany nowymi tarczami stalowymi, jeśli ktoś wycinał by nowe. Dla mnie przynajmniej 1-2 komplety, a zainteresowanych mogło by być więcej. Ma ktoś z was dojście do taniego cięcia laserem / wodą? Jaki byłby potrzebny materiał?
ODPOWIEDZ