Koła zębate, stożkowe - od wałka 'królewskiego' ?

Identyfikacja motocykli i ich części
Awatar użytkownika
enesiak

Koła zębate, stożkowe - od wałka 'królewskiego' ?

Post autor: enesiak »

Cześć, takie koła zębate znalazłem kiedyś i nie mogę ich przyporządkować do czegoś ? Kształt i sposób wykonania i mocowania mogą sugerować, że są elementami napędu wałków rozrządu lub podobnych mechanizmów, szczególnie to z panewkami z brązu wewnątrz aluminiowej obudowy. Tym bardziej mógł to być napęd wałka rozrządu, że ewidentnie widać ślady brzeszczotu, którym ktoś w przeszłości 'odzyskał' tę zębatkę od większego mechanizmu, bo nie mógł jej widocznie zdemontować [ z silnika ?] i użył piłki do metalu, żeby wynieść zębatkę w kieszeni ? Podejrzewam jakąś robotę na złomowisku, już tak fantazjuję - że może leżał stary motocykl z silnikiem OHC i nie miał pokrywy na napędzie rozrządu, a ktoś miał 'mało czasu' i tylko brzeszczot do metalu pod ręką ? Spodobała mu się ta zębatka - jako 'coś niespotykanego' i odciął ją 'na szybko' od reszty i wziął do kieszeni...? Może ktoś rozpozna te znaki firmowe na zębatkach, skojarzą się z jakąś znaną lub mało znaną firmą ? Spróbuję za jakiś czas wykonać lepsze zdjęcia, żeby te monogramy były większe i wyraźniejsze - to coś z nich odczytamy. Nie wiem nawet na pewno czy są to akurat zębatki od rozrządu starych silników OHC, ale jakość ich wykonania może na to wskazywać, jak również wielkość - bo mają 4-5cm średnicy, to w zasadzie zmieściłyby się pod każdym dekielkiem rozrządu w silnikach motocyklowych. Przyjrzyjcie się - może je widzieliście na jakichś przekrojach starych silników ?
Załączniki
DSC03623.JPG
DSC03622.JPG
DSC03621.JPG
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...
Awatar użytkownika
enesiak

Re: Koła zębate, stożkowe - od wałka 'królewskiego' ?

Post autor: enesiak »

c.d.:
Załączniki
DSC03625.JPG
DSC03624.JPG
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...
ODPOWIEDZ