Debata o NSU 201 OS I i II serii

Identyfikacja motocykli i ich części
Awatar użytkownika
mike-s

Re: Debata o NSU 201 OS I i II serii

Post autor: mike-s »

Zastanawiam się czy faktycznie 34 rok był graniczny jako tylko OS i od 35 były OS i OSL Tak jak piszesz może więcej chromu i już OSL jako lux
Czy ktoś z grona posiada 201 z 33 lub 34 jako OSL (oczywiście potwierdzone) :)
NSU 301TS + 201OS
Yamatari

Post autor: Yamatari »

W takim razie ja muszę mieć jakiś model przejściowy...
Zamiast "szabli" zmiany biegów mam kulisę, co wskazywałoby na pierwszą serię OS/OSL, jednak kapa sprzęgłowa była aluminiowa...
Kolejną sprawą była lampa "stożek" AS31 (zapisuję wszystko wg pamięci ojca) a jednak prędkościomierz był "luzem", pedał hamulca z prawej strony.
Na pewno nie było chromu na baku.
Chyba sam muszę skonsultować wiedzę z Audi Tradition...
Awatar użytkownika
enesiak

Post autor: enesiak »

Cześć, ostatnio dostałem zdjęcia motocykli niemieckich, przedwojennych wykonane w latach 50-tych, pozują na nich właściciele - Tata Kolegi i znajomi. I np. NSU 601 OSL, być może nawet 'WH' - ma kierownicę z osprzętem od DKW, widać wyraźnie dźwignie mosiężne w stylu lat 20/30stych, a kierownica jest przestawiona 'do przodu' przed śrubę amortyzatora skrętu [ ja też tak jeździłem na swoich NSU - było wygodniej niż w ustawieniu fabrycznym]. Motocykle na zdjęciach - pomalowane tym co kto miał akurat. Rury wydechowe w NSU z o wiele większymi łukami [ górne wydechy] i widać, że dorabiane juz nowsze, itp. A zdjęcia są datowane na 1952 rok zaledwie - czyli tylko 7 lat po wojnie, a już w motocyklach widać znaczące modyfikacje osprzętu i dorabiane części, bo oryginalne się zwyczajnie zużyły lub ich brakowało w ogóle.
Sam mam komplet takich np. kolanek dolnych wydechu 351 OSL, widać że spawanych z części innych wydechów - a są tak zardzewiałe i przepalone, że wyglądają - jakby 'były z lat 20-stych' lub nawet starsze i od tamtych lat eksploatowane.
Tak, że nie ma się co dziwić - że zaledwie kilka lat po wojnie motocykle w miarę 'nowe-przedwojenne', często nawet nie 10-letnie - miały już zamontowane różne inne części całkiem innych firm, bo liczyło się tylko to - żeby 'motocykl mógł w ogóle jechać'.
Sam próbowałem skompletować NSU z rzadkiego rocznika kiedyś bardzo intensywnie, ale po 2-3 latach poszukiwań 'odpuściłem sobie' i np. zbiornik oleju wpadł mi przypadkiem po ponad 20 latach dopiero, a inne elementy - znalazłem w międzyczasie- nie 'napinając się w ogóle'. Tzw. 'stożek Boscha' - nigdy jak dotąd nie trafił mi się 'przypadkiem', chociaż bywam na giełdach staroci ? Znalazłem za to z 15 lat temu bardzo rzadką lampę od DKW i równie łatwo wymieniłem ją na inne części, a okazała się po 10 latach 'megararytasem - unikatem'...
Przy 201 jak dźwignia biegów jest na kulisie - to chyba jest najstarszy model 201 'S' w ogóle coś mi sie wydaje i chyba nawet z 1932r. ? Gdzieś ostatnio wyczytałem, że właśnie 351 i 201 zaczęli produkować pod koniec 1932r. ?
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...
Awatar użytkownika
mike-s

Kapa sprzęgłowa w 34 aluminiowa bez napisu w 33 natomiast blaszana (praktycznie nie do dostania) nasz kolega forumowy szuka takiej ale chyba bez skutecznie.
Szkoda że Jacek który zapoczątkował ten wątek coś nie aktywny , On ze znanych mi osób dobrze zna ten model i roczniki 33,34 :)
NSU 301TS + 201OS
Yamatari

Post autor: Yamatari »

No właśnie, jest problem z dostaniem blaszanej kapy...
Ale gdyby już taką dostać, to i można ruszyć z próbą wytworzenia repliki ;)
Awatar użytkownika
mike-s

z tego co wiem to oryginalna nie do dostania a jak już to mega kasa, spytam Jacka czy ogarną temat kapy.
NSU 301TS + 201OS
ODPOWIEDZ