emulsja wodno-olejowa w sprzęgle

Zawiłości eksploatacji motocykli NSU - porady praktyków.
Awatar użytkownika
Radek04251

emulsja wodno-olejowa w sprzęgle

Post autor: Radek04251 »

cześć!
podczas eksploatacji mojego NSU (251 OSL) zaobserwowałem ciekawe i moim zdaniem niepokojące zjawisko. w okolicach września, gdy zrobiło się już trochę chłodno w kapie sprzęgłowej pojawiła się emulsja podobna do tej jaka powstaje w silnikach gdy do oleju dostanie się płyn chłodzący. spuściłem to coś i wyczyściłem komorę sprzęgłową i nalałem świeżego oleju (silnikowy mineralny 15W40). po pewnym czasie olej znów zaczął robić się mętny i podczas przygotowania do zimowania znów wylałem mętną emulsję! mam pewną teorię skąd się bierze woda w kapie sprzęgłowej ale chciałbym ją skonfrontować z doświadczeniami kolegów.
czy spotkaliście się z czymś takim? czy jest jakiś sposób na wyeliminowanie tego problemu?
myślę że ważną informacją jest to że w moim sprzęcie nie ma żadnych unowocześnień. uszczelniacze są filcowe i skórzane takie jak oryginalne.
Załączniki
tak to wygląda po otwarciu kapy
tak to wygląda po otwarciu kapy
Radek04251 (251 OSL '38; 351 OS '34)
Awatar użytkownika
janusz_p

Re: emulsja wodno-olejowa w sprzęgle

Post autor: janusz_p »

witam!
Miałem taki przypadek w traktorku jednoosiowym STAUB, gdy go kupiłem w skrzyni przekladniowej była tzw kawa z mlekiem, ale czym to było spowodowane do końca nie wiem, podejrzewałem że do środka dostała się woda a później został odpalony i zrobilo się kakao czy to dobre stwierdzenie? nie wiem. Jeśli było by tego niewiele to bardziej bym się skłaniał twierdzeniu że występuje różnica temperatur i metal się "rosi" ale to tylko takie moje "złote myśli"
czekam na rozwiązanie zagwoztki.
Pozdrawiam Janusz
Awatar użytkownika
Radek04251

cześć!
mnie też nie przychodzi do głowy nic innego jak tylko skraplania pary wodnej w przestrzeni komory sprzęgłowej. tym bardziej że odpowietrzenie silnika realizowane jest własnie przez sprzęgło. ciekawe czy to taka przypadłość tego rozwiązania czy tylko u mnie się to dzieje?
Radek
Awatar użytkownika
zinkiel

Post autor: zinkiel »

Może to być spowodowane przedmuchami spalin przez pierścienie lub prowadnice zaworowe do przestrzeni korbowej. Spalanie współczesnego paliwa to powstawanie dużej ilości pary wodnej w spalinach. Widać to wyrażnie po odpaleniu silnika na zimno - kapie z wydechu. Jako, że kapa jest chłodniejsza od przestrzeni korbowej ( zwłaszcza przy szybkiej jeździe ;) ) tam następuje skraplanie oparów pary wodnej z przestrzeni korbowej - stąd emulsja.
Awatar użytkownika
Radek04251

zinkiel pisze:Może to być spowodowane przedmuchami spalin przez pierścienie lub prowadnice zaworowe
cześć!
chyba sobie żarty robisz. przedmuchy !? chyba nie u mnie.
Radek
piotreks

Post autor: piotreks »

Witam
Tak ma być :D i między innymi dlatego producenci zalecają wymiany oleju co ileś tam km lub przynajmiej raz w roku
pzdr Piotrek
Awatar użytkownika
Spiker

Post autor: Spiker »

U mnie nigdy nie robiła się emulsja w kapie sprzęgłowej, za to pamiętam, że często bywała pod korkiem oleju silnikowego (biały mazisty osad na wewnętrznej powierzchni korka i króćcu wlewowym. Tak też było i po ostatniej 500 kilometrowej wyprawie do Nałęczowa.

Co do spalania współczesnego paliwa to potwierdzam iż w moim NSU leje się woda z tłumików, nawet po krótkim odpaleniu na postoju. Widać jak ważne sa te otworki na spodzie tłumików, o których niestety zapominają współcześni wytwórcy.
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
ODPOWIEDZ