PS
Jak widać, łożyskowanie przedniego koła jeszcze nieogarnięte. Dziś wy... tokarza na zbity pysk

Stąd też i moje pytanie.Spiker pisze: śr 26 wrz, 2018 7:17 am Mocowanie rur wydechowych pomiędzy kolektorem głowicy a tłumikiem musi być!!! Zarówno przy górnych jak i dolnych wydechach. Wielu o tym zapomina a to błąd!
Ok, ale w którym miejscu ramy było to przykręcane?Spiker pisze: śr 26 wrz, 2018 7:17 am 2) Natomiast w rurach do aluminiowych głowic zamiast przymocowanego na stałe "ucha" była opaska (nr 19, taka sama jak do dolnego wydechu), a zamiast szpilki było mocowanie na dwa płaskowniki (nr 31 i 32) - długości nie są podane w katalogu, trzeba dobrać do natury (na pewno nie jednakowe dla prawej i lewej strony). Nie jestem pewien jaki był przekrój płaskownika (pytałem kilka razy na forum), sam dobrałem go na wyczucie.
Spiker pisze: śr 26 wrz, 2018 7:17 am Kluczowym elementem do mocowania tłumika do puszki jest gruba blacha z przymocowaną szpilką M10 (nr 55 w katalogu).
Będzie miał kolega co robić na emeryturze...Spiker pisze: śr 26 wrz, 2018 7:17 am P.S.: Te tłumiki założone w Bartkowym "szwedzie" nie są odpowiednie do tego rocznika! Właściwe sprzedaje zarówno Lukes jak i Warski.
A jakie wg Ciebie powinny być?Spiker pisze: śr 26 wrz, 2018 7:17 am P.S.: Te tłumiki założone w Bartkowym "szwedzie" nie są odpowiednie do tego rocznika!
Silnik z przodu jest z przykręcony do ramy dwoma śrubami. Ta górna śruba w górnym wydechu mocuje też płaskowniki trzymające rury wydechowe.nickeledon pisze: śr 26 wrz, 2018 11:45 amOk, ale w którym miejscu ramy było to przykręcane?Spiker pisze: śr 26 wrz, 2018 7:17 am 2) Natomiast w rurach do aluminiowych głowic zamiast przymocowanego na stałe "ucha" była opaska (nr 19, taka sama jak do dolnego wydechu), a zamiast szpilki było mocowanie na dwa płaskowniki (nr 31 i 32) - długości nie są podane w katalogu, trzeba dobrać do natury (na pewno nie jednakowe dla prawej i lewej strony). Nie jestem pewien jaki był przekrój płaskownika (pytałem kilka razy na forum), sam dobrałem go na wyczucie.
Myślałem, że masz te blachy. Ja nie mam oryginału, ale mam kopię z kopii i mogę zwymiarować (szkic). Chcesz? Detal prosty i oprócz kawałka szpilki niewidoczny z zewnątrz, ale jak ktoś szybko potrzebuje to sprzedaje go Ziętal i Lukes.nickeledon pisze: śr 26 wrz, 2018 11:45 amSpiker pisze: śr 26 wrz, 2018 7:17 am Kluczowym elementem do mocowania tłumika do puszki jest gruba blacha z przymocowaną szpilką M10 (nr 55 w katalogu).Bardzo górnolotne stwierdzenie, ot kawałek blachy z gwintem.
Dzięki, wyrzeźbię sam. Tym bardziej, że wszystkie doróbki i tak trzeba dopasować.Spiker pisze: śr 26 wrz, 2018 2:12 pm Myślałem, że masz te blachy. Ja nie mam oryginału, ale mam kopię z kopii i mogę zwymiarować (szkic). Chcesz? Detal prosty i oprócz kawałka szpilki niewidoczny z zewnątrz, ale jak ktoś szybko potrzebuje to sprzedaje go Ziętal i Lukes.

Na łącznik poszła blacha 2,5 mm, natomiast opaski coś około 2 mm.Spiker pisze: ndz 30 wrz, 2018 12:44 am Jaki zastosowałeś przekrój płaskowników? Opaska rzeczywiście była wąska.
Też mu co chwilę to powtarzam, a on - przykręcaj co masz i nie marudźSpiker pisze: ndz 30 wrz, 2018 12:44 am Odpowiadając Bartkowi - docelowo powinieneś szukać tłumików z dyfuzorem wkładanym z przodu, bez odejmowanego ogona.
Ja (do dolnego wydechu) łączniki zrobiłem z płaskownika 4 mm ... i zastanawiałem się nawet czy nie zrobić jeszcze raz z 5-tki. Te twoje 2,5 wydaje mi się trochę mało ... Niestety nie mam oryginału a nikt z forum nie odpowiedział na prośby o zwymiarowanie. Ale ze zdjęć szacuję przekrój na 4-5 x 20-22. Czy potwierdzacie?nickeledon pisze: ndz 30 wrz, 2018 7:55 amNa łącznik poszła blacha 2,5 mm, natomiast opaski coś około 2 mm.Spiker pisze: ndz 30 wrz, 2018 12:44 am Jaki zastosowałeś przekrój płaskowników? Opaska rzeczywiście była wąska.