NSU 351 OSL górny wydech punkty mocowań

Rury wydechowe, tłumiki, osłony termiczne
Awatar użytkownika
nickeledon

NSU 351 OSL górny wydech punkty mocowań

Post autor: nickeledon »

Takie pytanko, czy górny układ wydechowy był mocowany tylko do puszek narzędziowych, czy może jeszcze gdzieś po drodze był "łapany" ? W katalogu części kolanka górnego wydechu mają dodatkowe uszy i jest przedstawiona szpilka, ale chyba tylko do ściągania obydwu kolan.

Obrazek

Obrazek

PS
Jak widać, łożyskowanie przedniego koła jeszcze nieogarnięte. Dziś wy... tokarza na zbity pysk :evil:
Awatar użytkownika
Spiker

Re: NSU 351 OSL górny wydech punkty mocowań

Post autor: Spiker »

Mocowanie rur wydechowych pomiędzy kolektorem głowicy a tłumikiem musi być!!! Zarówno przy górnych jak i dolnych wydechach. Wielu o tym zapomina a to błąd!

1) W rurach do żeliwnych głowic (nr 9 i 10) były "uszy" do mocowania poprzez długą szpilkę (nr 11) i parę tulejek do przedniego mocowania silnika (nr 13 i 14, o wymiarach 16x2,5x68 oraz 16x2,5x73,5), zamiast zwykłej śruby występującej przy dolnym wydechu. Ta szpilka to nie zwykła szpilka tylko dwustopniowa z dwoma wielkościami gwintów (po obu stronach) - M12x1,25 wewnętrzny, M10 zewnętrzny, długość całkowita szpilki L=260 dla motocykla solo. Wszystko jest jasno podane w katalogu na stronie 30-tej ;).

2) Natomiast w rurach do aluminiowych głowic zamiast przymocowanego na stałe "ucha" była opaska (nr 19, taka sama jak do dolnego wydechu), a zamiast szpilki było mocowanie na dwa płaskowniki (nr 31 i 32) - długości nie są podane w katalogu, trzeba dobrać do natury (na pewno nie jednakowe dla prawej i lewej strony). Nie jestem pewien jaki był przekrój płaskownika (pytałem kilka razy na forum), sam dobrałem go na wyczucie.

Przy górnych wydechach elementy były takie same dla 350-tki i 500-tki.

P.S.: Te tłumiki założone w Bartkowym "szwedzie" nie są odpowiednie do tego rocznika! Właściwe sprzedaje zarówno Lukes jak i Warski.
Uważajcie, aby nie popełnić błędu przy mocowaniu puszek do bagażnika. Przy żeliwnej głowicy puszka była położona na trójkącie bagażnika i przez to rura nie był równoległa do podłoża, natomiast po wprowadzeniu aluminiowej głowicy podniesiono puszki do góry dla górnego wydechu i przez to rura wraz zz tłumikiem jest wypoziomowana. Kluczowym elementem do mocowania tłumika do puszki jest gruma blacha z przymocowaną szpilką M10 (nr 55 w katalogu).
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
Awatar użytkownika
bartekg

Post autor: bartekg »

Hej!

Tłumiki i kolanka są od Fruby, ale tradycyjnie, dorabiacze słabo wiedzą co i jak dorabiają...
BartekG
NSU 351 OSL
Awatar użytkownika
nickeledon

Spiker pisze: śr 26 wrz, 2018 7:17 am Mocowanie rur wydechowych pomiędzy kolektorem głowicy a tłumikiem musi być!!! Zarówno przy górnych jak i dolnych wydechach. Wielu o tym zapomina a to błąd!
Stąd też i moje pytanie.
Spiker pisze: śr 26 wrz, 2018 7:17 am 2) Natomiast w rurach do aluminiowych głowic zamiast przymocowanego na stałe "ucha" była opaska (nr 19, taka sama jak do dolnego wydechu), a zamiast szpilki było mocowanie na dwa płaskowniki (nr 31 i 32) - długości nie są podane w katalogu, trzeba dobrać do natury (na pewno nie jednakowe dla prawej i lewej strony). Nie jestem pewien jaki był przekrój płaskownika (pytałem kilka razy na forum), sam dobrałem go na wyczucie.
Ok, ale w którym miejscu ramy było to przykręcane?
Spiker pisze: śr 26 wrz, 2018 7:17 am Kluczowym elementem do mocowania tłumika do puszki jest gruba blacha z przymocowaną szpilką M10 (nr 55 w katalogu).
:D Bardzo górnolotne stwierdzenie, ot kawałek blachy z gwintem.
Spiker pisze: śr 26 wrz, 2018 7:17 am P.S.: Te tłumiki założone w Bartkowym "szwedzie" nie są odpowiednie do tego rocznika! Właściwe sprzedaje zarówno Lukes jak i Warski.
Będzie miał kolega co robić na emeryturze...
Awatar użytkownika
bartekg

Post autor: bartekg »

Spiker pisze: śr 26 wrz, 2018 7:17 am P.S.: Te tłumiki założone w Bartkowym "szwedzie" nie są odpowiednie do tego rocznika!
A jakie wg Ciebie powinny być?
BartekG
NSU 351 OSL
Awatar użytkownika
Spiker

nickeledon pisze: śr 26 wrz, 2018 11:45 am
Spiker pisze: śr 26 wrz, 2018 7:17 am 2) Natomiast w rurach do aluminiowych głowic zamiast przymocowanego na stałe "ucha" była opaska (nr 19, taka sama jak do dolnego wydechu), a zamiast szpilki było mocowanie na dwa płaskowniki (nr 31 i 32) - długości nie są podane w katalogu, trzeba dobrać do natury (na pewno nie jednakowe dla prawej i lewej strony). Nie jestem pewien jaki był przekrój płaskownika (pytałem kilka razy na forum), sam dobrałem go na wyczucie.
Ok, ale w którym miejscu ramy było to przykręcane?
Silnik z przodu jest z przykręcony do ramy dwoma śrubami. Ta górna śruba w górnym wydechu mocuje też płaskowniki trzymające rury wydechowe.
Tak to wyglądało w starszej wersji z żeliwną głowicą: http://www.nsu-riders.pl/gallery/d/96393-1/IMG_0749.JPG a w aluminiowej zamiast tego są płaskowniki wygięte w kształt litery "L" i opaski do rur. Punkt mocowania do ramy w obu wersjach jest ten sam.
nickeledon pisze: śr 26 wrz, 2018 11:45 am
Spiker pisze: śr 26 wrz, 2018 7:17 am Kluczowym elementem do mocowania tłumika do puszki jest gruba blacha z przymocowaną szpilką M10 (nr 55 w katalogu).
:D Bardzo górnolotne stwierdzenie, ot kawałek blachy z gwintem.
Myślałem, że masz te blachy. Ja nie mam oryginału, ale mam kopię z kopii i mogę zwymiarować (szkic). Chcesz? Detal prosty i oprócz kawałka szpilki niewidoczny z zewnątrz, ale jak ktoś szybko potrzebuje to sprzedaje go Ziętal i Lukes.
Awatar użytkownika
nickeledon

Spiker pisze: śr 26 wrz, 2018 2:12 pm Myślałem, że masz te blachy. Ja nie mam oryginału, ale mam kopię z kopii i mogę zwymiarować (szkic). Chcesz? Detal prosty i oprócz kawałka szpilki niewidoczny z zewnątrz, ale jak ktoś szybko potrzebuje to sprzedaje go Ziętal i Lukes.
Dzięki, wyrzeźbię sam. Tym bardziej, że wszystkie doróbki i tak trzeba dopasować.

PS

Bartek, potrzebne opaski kolanek ;)
Awatar użytkownika
nickeledon

Stanęło na tym, że zrobiłem wszystko sam, bynajmniej pasuje :D

Obrazek

Ze względu, że opaski wypadają na krzywiźnie gięcia kolanek nie można zrobić ich za szerokich, nie będą przylegać.

Obrazek

Zasadniczo to te mocowanie wydechu praktycznie nie odciąża puszek narzędziowych, które i tak biorą na siebie prawie całą masę wydechu. Bardziej rozsądne byłoby wsparcie układu wydechowego w okolicy wchodzenia kolanek w tłumiki, ale oryginalne rozwiązanie to oryginalne i się z tym nie dyskutuje 8-)
Awatar użytkownika
Spiker

Trzeba przyznać, że o wiele masywniej wygląda starszy typ mocowania że szpilką, tulejkami i uszami na stałe do rur. Te mocowania trzymają raczej na boki. Jaki zastosowałeś przekrój płaskowników? Opaska rzeczywiście była wąska.

Co do dodatkowego punktu podparcia w przedniej części tłumika ... to rzeczywiście dołożono go do wersji WH oraz po 1939-tym, ale tylko do dolnego wydechu. Tak przynajmniej podaje katalog części, bo w naturze nikt ze znanych mi Enesiarzy jeszcze go nie widział.

Odpowiadając Bartkowi - docelowo powinieneś szukać tłumików z dyfuzorem wkładanym z przodu, bez odejmowanego ogona.
Awatar użytkownika
nickeledon

Spiker pisze: ndz 30 wrz, 2018 12:44 am Jaki zastosowałeś przekrój płaskowników? Opaska rzeczywiście była wąska.
Na łącznik poszła blacha 2,5 mm, natomiast opaski coś około 2 mm.
Spiker pisze: ndz 30 wrz, 2018 12:44 am Odpowiadając Bartkowi - docelowo powinieneś szukać tłumików z dyfuzorem wkładanym z przodu, bez odejmowanego ogona.
Też mu co chwilę to powtarzam, a on - przykręcaj co masz i nie marudź :P
Awatar użytkownika
Spiker

nickeledon pisze: ndz 30 wrz, 2018 7:55 am
Spiker pisze: ndz 30 wrz, 2018 12:44 am Jaki zastosowałeś przekrój płaskowników? Opaska rzeczywiście była wąska.
Na łącznik poszła blacha 2,5 mm, natomiast opaski coś około 2 mm.
Ja (do dolnego wydechu) łączniki zrobiłem z płaskownika 4 mm ... i zastanawiałem się nawet czy nie zrobić jeszcze raz z 5-tki. Te twoje 2,5 wydaje mi się trochę mało ... Niestety nie mam oryginału a nikt z forum nie odpowiedział na prośby o zwymiarowanie. Ale ze zdjęć szacuję przekrój na 4-5 x 20-22. Czy potwierdzacie?

Opaski zrobiłem też z blachy 2 mm (szerokość 20). Można by też zrobić z 2,5, ale 3 to chyba za dużo.
ODPOWIEDZ