NSU 600 OSL
NSU 600 OSL
Aloha, znalazłem taki piecyk na wiatrakowej stronie i chciałbym sie dowiedziec czy warto to nabyc....
https://www.marktplaats.nl/a/motoren/on ... ousPage=lr
https://www.marktplaats.nl/a/motoren/on ... ousPage=lr
Re: NSU 600 OSL
Czesc, troche 'trupowaty' i wyglada raczej na 500-tke - cylinder i blok, byc moze glowica jest od 601 OSL i dlatego nie jest osadzona na 'garze' na szpilkach, bo nie pasuje rozstawem...? Tylko blachy mocujace w ramie sa od 600-tki na pewno - i to tylne blachy przykrecone od przodu bloku...
Juz sie przyjrzalem lepiej - silnik moze byc caly 501, bo chyba jednak glowica siedzi na szpilkach, tylko jest przestawiona w 'prawo' mocniej. Blachy sa takie - 'lewa' z przodu jest zrobiona z oryginalnej 351-501 i mozna ja przykrecic z lewej z tylu, a 'prawa' - przykrecic z prawej strony. Ktos te blachy 'orzezbil', zeby byly podobne do blach 601 OSL lub po prostu dopasowal je do jakiejs stacjonarnej maszyny - pradnicy, siewnika, lub do innej ramy ?
Juz sie przyjrzalem lepiej - silnik moze byc caly 501, bo chyba jednak glowica siedzi na szpilkach, tylko jest przestawiona w 'prawo' mocniej. Blachy sa takie - 'lewa' z przodu jest zrobiona z oryginalnej 351-501 i mozna ja przykrecic z lewej z tylu, a 'prawa' - przykrecic z prawej strony. Ktos te blachy 'orzezbil', zeby byly podobne do blach 601 OSL lub po prostu dopasowal je do jakiejs stacjonarnej maszyny - pradnicy, siewnika, lub do innej ramy ?
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...
Ja bym jednak dal 400 EUR (ok. 1720 PLN) nawet gdyby to miała być "tylko 500-tka", a przy "600-tce" to była by dobra cena, natomiast dla "350-tki" (teoretycznie) była by trochę wygórowana. Pytanie tylko o ile podroży zakup samo sprowadzenie z Holandii. Na pewno brak lasek popychaczy, wahaczyków i ich osi w głowicy, zaworów, sprężyn i ich talerzyków, górnej pokrywy głowicy, dekielków przykrywających zawory, w tym cennego z osia odprężnika, brak śruby oczkowej do mocowania głowicy do ramy. Czego jeszcze brakuje z niewidocznych części - trudno powiedzieć. Wygląda na to, że jest wał, trzeba mieć nadzieję, że jest cały dół rozrządu i pompa olejowa. Głowica ma chyba ładne gwinty wydechu, więc odpada przynajmniej ten temat. Żeberka prawie wszystkie są (oprócz dwóch obok świecy). Uszczerbana jest tuleja mocująca karter do kapy. Nie wiadomo co jest uszkodzone wewnątrz.
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
Czesc jeszcze raz - to w sumie moze byc taka najstarsza 600-tka, montowana jeszcze w ramie 501 lub w tej 'najpierwszej' ramie zamknietej, przypuszczalnie na przelomie 1936/37 z normalnym zbiornikiem 351-501 [ malym-waskim], zwyklym widelcem i przednim kolem jak w 501. Wszystko to by sie wyjasnilo - gdyby sprzedajacy zdjal glowice i pokazal ja od spodu, a na podstawie tych zdjec - to jest przyslowiowe 'wrozenie z fusow'...
Poza tym wydaje mi sie, ze za 2-krotnie wieksza sume, no max za 1000- mozna dostac na bazarach zachodnich kompletne silniki w bardzo dobrym stanie, takie do wyczyszczenia i jazdy bez remontow albo da sie skompletowac na kilku stoiskach ?
Z tzw.'lezka w oku' wspominam bazary w Lodzi, na ktorych kartery 500-600 byly do kupienia za 60-70zl, waly po 100, rozrzady, dzwigienki, 'klawiatury' po 50-70, no zupelnym 'szalenstwem' wykazalem sie kupujac 15 lat temu kompletna 'klawiature' 351-501 S-OS za 100zl - znajomi bedacy obok mnie patrzyli z niedowierzaniem, ale byla przy niej 'duza' dzwigienka dekompresji, najstarszego typu - to nie moglem sie oprzec...
Poza tym wydaje mi sie, ze za 2-krotnie wieksza sume, no max za 1000- mozna dostac na bazarach zachodnich kompletne silniki w bardzo dobrym stanie, takie do wyczyszczenia i jazdy bez remontow albo da sie skompletowac na kilku stoiskach ?
Z tzw.'lezka w oku' wspominam bazary w Lodzi, na ktorych kartery 500-600 byly do kupienia za 60-70zl, waly po 100, rozrzady, dzwigienki, 'klawiatury' po 50-70, no zupelnym 'szalenstwem' wykazalem sie kupujac 15 lat temu kompletna 'klawiature' 351-501 S-OS za 100zl - znajomi bedacy obok mnie patrzyli z niedowierzaniem, ale byla przy niej 'duza' dzwigienka dekompresji, najstarszego typu - to nie moglem sie oprzec...
Zasadniczo mam do klienta 150km, może zaproponuje 300 i wezmę w ciemno...Poprosiłem jeszcze o foty tej głowicy, jak będą podrzucę do oględzin, a dawne czasy?No cóż, to se ne vrati:)Dzięki za ocenę fanta kol. enesiak!
Dostałem zdjęcia z wymiarami, dzięki bogatej wiedzy forum okazało się że głowica jest 100% z 351 a reszta (uwzględniając błędy pomiarowe) 351 lub 501... i znowu się dokształciłem:)
Karter jest 501 lub 601 a nie 351. Jest taki charakterystyczny nadlew na karterze od strony rozrządu na niewykorzystany kanał olejowy do głowicy ... Po nim rozpoznajesz na niewyraźnych nawet zdjęciach.
Swoją drogą to chętnie zobaczyłbym te dodatkowe fotki ...
Swoją drogą to chętnie zobaczyłbym te dodatkowe fotki ...
Taa karter 501, fotki, w głowicy dolot ssący mały jak pamietam25-27mm, brak podtoczenia itd czyli pod 351, cylinder zmierzony linijka 8cm więc wyszło 501
Ostatnio zmieniony pn 22 kwie, 2019 10:31 am przez szmaja, łącznie zmieniany 1 raz.
Czesc, ten okragly nadlew na bloku - to raczej pozostalosc odgalezienia magistrali olejowej, odpowiedzialnego za cisnieniowe smarowanie 'plaszcza tloka i gladzi cylindra', poprzez otworki w tulei cylindra i zatoczenie w bloku pod samym kolnierzem cylindra - stosowano takie dodatkowe smarowanie tloka-cylindra w modelu 501 S i byc moze pierwszych OS. Pozniej z tego zrezygnowali, bo raczej zbyt slabo byl smarowany czop korbowy walu, jak pompa oleju miala 2-3 krotnie mniejsze obroty niz w modelach SS 500-600 ?
- Załączniki
Dzieki. Dobry wykład, znowu się czegoś nauczyłem:)
Wziąłeś ten silnik w końcu? Kup, pooglądaj, na pewno nie stracisz, ... a za te pieniądze to ja w razie czego odkupię!