Widoczność na drodze a bezpieczeństwo
Widoczność na drodze a bezpieczeństwo
Niestety, wielokrotnie sie przekonalem - jak niebezpieczna jest jazda takimi 'ciemnymi' motocyklami po zmroku i w nocy, nawet w centrum duzego miasta - teoretycznie mocno oswietlonego latarniami i witrynami sklepow. Tzw. 'slepi kierowcy' samochodow stwarzaja bardzo niebezpieczne sytuacje twierdzac :' ja go nie zauwazylem - bo motocykl jest szary, czarny i nie widac swiatel, itp.' bzdury - zajezdzaja droge, spychaja na krawezniki, itp. , bo im sie wydaje, ze jak jedzie motocykl z wozkiem i widac, ze 'stary - to pewnie sie wlecze 30-40km/h'...W samochodach najczesciej nikt nie patrzy na licznik-szybkosciomierz, tylko 'mu sie wydaje - z powodu sylwetki pojazdu przed nim, ze sie wlecze'...Dlatego teraz preferuje tylko jasne i z duzymi lampami tylnymi, nawet jesli maja wygladac 'karykaturalnie-nieoryginalnie'. W latach 70-80tych jezdzily we Wroclawiu Urale, M 72 i K-750 z tylnymi lampami od UAZ-ow, Kraz-ow, itp. 'ruskich ciezarowek' i bylo je widac z tylu ze 150-200m, to przy dzisiejszych 'predkosciach przelotowych w miescie' stosowanych przez wszelkie 'samochody-wyroby samochodopodobne' - bedzie kwestia 'przetrwania na ulicach'...Jest tu u mnie kilka 'odcinkow smierci', na ktorych pojawiaja sie 'sluzby' - jak juz 'samochody sa owiniete na drzewach, latarniach,' itp. - bo wczesniej jechaly 180-220...Robia coraz gesciej sygnalizacje swietlna, zeby temu zapobiec, nawet co 50m, ale w nocy niewiele to daje, jak sa 'zolte-pulsujace'...
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...
Re: ciekawe aukcje
Na kiepską widoczność jest rada - zakładać odblaskowe kamizelki, a w deszczu jarzące kurtki i spodnie przeciwdeszczowe. Ale to może do wątku "kącik enesiarstwa jeżdżącego" bardziej się nadaje .... (przeniosłem w końcu)
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
To jeszcze ja na chwilę-badania psychologiczne dowiodły że ludzie nie jeżdżący jakimiś pojazdami w ogóle ich nie widzą, szczególnie kobiety,kierowcy patrzą na motocykl i skręcają przed nim bo go "nie widzą"nie jeżdżą nim więc go nie ma w ich mózgu, tak właśnie zginął w tamtym roku mój kolega, jechał Uralem z wozem z prędkościa 50km i koleś skręcił tuz przed nim. Kamizelki zwiększają widoczność to fakt, jednak dalej jest problem z "niewidzeniem" i to nie tylko u nas.
Podobno od niedawna jest w fazie testow 'kamizelka-poduszka powietrzna hot-dog' dla motocyklistow', ktora wymyslil lekarz z USA, zapalony motocyklista i ktora dziala w momencie zderzenia motocykla z przeszkoda - w ulamku sekundy owijajac calego motocykliste w 'kokon'...? Moze ten wynalazek uratuje wielu przed 'slepymi kierowcami samochodow' ?
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...