Głowica 601 OSL

Silnik i skrzynia biegów
kawior

Głowica 601 OSL

Post autor: kawior »

W związku z planowaną naprawą gwintów pod nakrętki mocujące kolana wydechów, szukam informacji (rysunków)dotyczących geometrii głowic 601OSL.
W szczególności chodzi mi kąty: rozwarcia wylotów oraz nachylenia wylotów do płaszczyzny spodniej głowicy.
Awatar użytkownika
enesiak

Re: Głowica 601 OSL

Post autor: enesiak »

Pokaz zdjecia, jak bardzo jest zmasakrowana - bo trudno uwierzyc, ze az takich danych potrzebujesz ? Raczej wszystkie katy wynikaja ze skierowania kolektorow wydechowych lekko w dol i na boki chyba, ze ktos wycial w glowicy jakis duzy fragment zeberek wraz z oboma 'wydechami' ?
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...
Awatar użytkownika
Spiker

Post autor: Spiker »

Kawior, po co wyważać otwarte drzwi. Po wielu, wielu latach poszukiwań, znalazłem w końcu (a w zasadzie kolega Darek znalazł) w naszych bliskich okolicach fachowca, który pięknie regeneruje gwinty w głowicach dużych OSL. Ładnie napawa i nacina tak jak fabryka.Tak się napaliłem, że 2 lata temu dałem mu od razu 3 głowice do zrobienia (w tym jedną do 601 OSL) i jestem bardzo zadowolony z efektów. Cena bardzo przystępna. Dla chętnych człowiek dorabia też pasujące nakrętki wydechu. Jak chcesz się przekonać to pokażę Ci te głowice. Forum to potęga!

Prawdopodobnie będę mu dawał jeszcze jeden gwint do naprawienia w najbliższym czasie ...
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
szmaja

Post autor: szmaja »

Ale napawa i żeżbi czy robi tulejki?
Awatar użytkownika
enesiak

Najlatwiej napawac i przetoczyc - jak jest 'co' napawac-obspawac, ale jak jest urzniete - to najlepiej chyba rozwiercic, dotoczyc z grubosciennej rury aluminiowej podobna koncowke z gwintem i 'wpustem' na 1-2cm w glab glowicy, wcisnac to i przyspawac ?
Tez mam kilka glowic 'zmodernizowanych' po wojnie, roznie - maja stalowe pierscienie z gwintem, wcisniete i zakolkowane na aluminiowych kolektorach, po zerwaniu 'do zera' oryginalego gwintu albo stalowe 'wkladki gwintowane' - wcisniete w odlew glowicy lub z kolei 'gwinty hydrauliczne' nacinane na kolektorach i dorabiane do tego nakretki, itp., itd...Sam kiedys wytoczylem 'gwintowany pierscien' stalowy, przecialem w poprzek na pol i wcisnalem na zeliwna glowice 501 - zeby dalo sie stosowac kolanka mocowane nakretkami...
kawior

Post autor: kawior »

Aby poprawnie naprawić zerwany gwint głowicy, bez względu na metodę(napawanie z gwintowaniem, osadzenie tulejki z gwintem itp.) konieczna jest baza do obróbki, aby w przyszłości można było normalnie zamontować wydechy. Bazą mogą być dobrze zachowane powierzchnie po fabrycznej obróbce przy nacinaniu gwintu. Niestety jeżeli gwint wymaga naprawy to najczęściej o bazę jest trudno. Znajomość geometrii głowicy, pozwala na wykonanie przyrządu który właściwie ustali pozycję głowicy do obróbki.
Jeżeli ktoś wykonuje takie naprawy, to z pewnością posiada oprzyrządowanie. Chętnie obejrzę efekty naprawy. Metoda napawania ma zalety ale też i wady. Jedną z nich jest słaba wytrzymałość gwintu w stosunku do tulejki którą można wykonać z gatunkowego aluminium (np.2017). Do napawania starego o nieznanym składzie aluminium stosuje się miękkie topiki co w efekcie daje nie najmocniejszy materiał.
Jeżeli ktoś wykonuje to dobrze to chętnie skorzystam, a swoją energię sporzytkuję na inne trudne tematy.
Awatar użytkownika
enesiak

Bo do 'nacinania gwintu' na roznych elementach : srubach, szpilkach, oskach, wydechach, itp. - najlepiej by bylo stosowac zawsze metode walcowania gwintu, nawet jakas stara-przedwojenna, reczna walcarka...? Podejrzewam, ze sa takie reczne narzedzia nawet dzis jeszcze do odnalezienia i zastosowania lub mozna wykonac repliki takich narzedzi-walcarek do gwintow. Zawsze gwint walcowany, nawet na tak miekkim materiale jak aluminium - bedzie o wiele wytrzymalszy - niz gwint nacinany na tokarce czy tez narzynka ? Raczej tak wlasnie byly te gwinty wykonywane fabrycznie na 'wydechach' glowic aluminiowych - metoda walcowania, zgniatania powierzchniowego materialu...
Awatar użytkownika
Spiker

Post autor: Spiker »

Ten człowiek, który robił gwinty dla mnie i dla Darka ma prawdopodobnie dorobione przyrządy. Mogę się dowiedzieć czy wspawywał tulejkę czy też napawał materiał na nowy gwint. Po zrobieniu na gotowo trudno to teraz określić. Dostał od razu 4 głowice do roboty i miał bazę do ustalenia geometrii. Zrobię zdjęcia jak to wygląda w moich głowicach. Niestety prawdopodobnie nie mam fotek wyglądu sprzed naprawy, ale poszukam. A koledze Kawiorowi pokażę na żywo a jak będzie chciał dam namiar. Cena 100 zł za jeden gwint, czyli 200 za głowicę "dużego OSL" - moim zdaniem przyzwoicie.
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
ODPOWIEDZ