Cylinder 601 OSL

Silnik i skrzynia biegów
Awatar użytkownika
Spiker

Re: Cylinder 601 OSL

Post autor: Spiker »

Radek04251 pisze: sob 23 lis, 2019 2:15 am Poniżej zdjęcie naprawionego cylindra, który miał podobne uszkodzenie przedstawionej 600tki. [...]
O czymś takim myślałem, tylko dla cylindra 600-tki trzeba by raczej zejść ze średnicą cylindra w dół, poniżej nominału a nawet w stronę nadwymiaru 500-tki (jakby trafił się oryginalny tłok). Ile grubości musi mieć minimalnie ta cienkościenna tuleja naprawcza? (oczywiście przy uwzględnieniu, że na dole nie będzie w pełni podparta na tych wykruszeniach)
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
Awatar użytkownika
enesiak

Re: Cylinder 601 OSL

Post autor: enesiak »

Czesc, wypada zatulejowac na 500, bo scianka wstawianej tulei nie powinna byc ciensza niz 2,5mm - bo np. przy sciance 2mm czesto widzialem podobnie powykruszane u dolu cylindry lub juz byly popekane i 'lada dzien' by to odpadlo - po prostu ten dlugi plaszcz tloka mocno naciska na dolny koniec tulei 'przod-tyl', przez co jest ona podatna na pekniecia. Dlatego rozne starsze cylindry w innych motocyklach - mialy krotsze tuleje u dolu, nie dochodzily tak blisko walu korbowego i nie byly podciete po bokach. Byly na ogol 'uciete na rowno' i krotkie - dzieki temu byly sztywniejsze, a w NSU OS/OSL tak je przedluzyli w glab bloku - po 'kiego grzyba' ? Sam sie juz nad tym zastanawiam od jakiegos czasu. Gdzies mam w manelarni cylinder BMW R 35 i mialem go pare dni temu w rekach - tam tuleja cylindra wystaje w dol zaledwie na 12 - 15mm ponizej kolnierza mocujacego do bloku silnika, tak mi sie wydawalo przynajmniej...
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...
ODPOWIEDZ