Mocowanie tlumika 'WH' - lewostronnego :

Rama, oblachowanie, widelec
Awatar użytkownika
enesiak

Mocowanie tlumika 'WH' - lewostronnego :

Post autor: enesiak »

Czesc, tu mam wymiary plaskownika do mocowania lewostronnego tlumika 'WH' przy 351 / 601 z tym, ze akurat pochromowanego przez kogos po wojnie, ale mocowanie nie bylo oderwane ani przespawywane - wyglada na stan idealny . Tlumik postawilem w pionie na plaskiej sklejce i oparlem o taka sama - to pomiary powinny byc dosc dokladne. Miarka ma okucie na koncu, ale jest ono przesuwne, to pomiar powinien wyjsc do 1mm dokladnosci :
Załączniki
plaskownik - wieszak oryginalny, nieuszkodzony, sklejka lekko podgieta przy koncowce tlumika, ale w miejscu pomiaru  plaska - pozioma.
plaskownik - wieszak oryginalny, nieuszkodzony, sklejka lekko podgieta przy koncowce tlumika, ale w miejscu pomiaru plaska - pozioma.
uchwyt 'konczy' sie na ok. 8mm od gornej krawedzi tlumika, otwor mocujacy na wysokosci 124-125mm od dolnej krawedzi, miarka ustawiona przy uchwycie - zachowala pozycje pionowa 'bez trzymanki' - to pomiar powinien byc dosc dokladny...
uchwyt 'konczy' sie na ok. 8mm od gornej krawedzi tlumika, otwor mocujacy na wysokosci 124-125mm od dolnej krawedzi, miarka ustawiona przy uchwycie - zachowala pozycje pionowa 'bez trzymanki' - to pomiar powinien byc dosc dokladny...
uchwyt 'zaczyna' sie 40mm od dolnej krawedzi
uchwyt 'zaczyna' sie 40mm od dolnej krawedzi
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...
Awatar użytkownika
Spiker

Re: Mocowanie tlumika 'WH' - lewostronnego :

Post autor: Spiker »

Świetnie, szkoda, że nie miałem tych wymiarów 3-4 lata temu, kiedy dorabiałem swoje uchwyty. Dla potomności zrób przynajmniej odręczny szkic z podaniem oprócz wymiarów "w pionie" także przesunięcie od tłumika "w poziomie" oraz przekrój samego płaskownika. Bedzie z pewnością wiele osób, które maja zdewastowane tłumiki bez uchwytu, albo jakieś powojenne prymitywne doróbki.

Tak trzymać! (szkicować , wymiarować, utrwalać w archiwum wszelkie elementy - kiedyś komuś się przyda)
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
ODPOWIEDZ