Sprężyna kopnika 201 ZDL

Silnik i skrzynia biegów
Awatar użytkownika
mocny

Sprężyna kopnika 201 ZDL

Post autor: mocny »

received_2598030410434188.jpeg
Panowie i Panie, zastanawiam się jak prawidłowo była mocowana sprężyna kopnika. Przeszukałem już sporo materiału ale nigdzie nie znalazłem wyraźnego zdjęcia mocowania sprężyny. Najbardziej mi pasuje pod tą która jest na zdjęciu ale nie bardzo pasuje mi sposób jej mocowania tzn. skręcana śrubą do obudowy skrzyni w tym miejscu. Jakby ktoś mógł mnie oświecić.
NSU 201 ZDL 34,
Awatar użytkownika
enesiak

Re: Sprężyna kopnika 201 ZDL

Post autor: enesiak »

Czesc, w wiekszosci skrzyn do 'malych NSU' - sa 1 - 2 'otworki' w odlewie skrzyni, przy samym walku 'kopniaka' - do zaczepienia koncowki sprezyny, zagietej pod katem prostym. Podnies oslone sprezyny i sprawdz - czy nie ma tam wlasnie takiego 1 lub 2 'otworkow - gniazd' na zagiety drut sprezyny...
Czasem jest jeden, jak na zdjeciu, czasem 2 - po to sa 2 wypukle nadlewy-wzmocnienia przy podstawie 'kopniaka'.
Załączniki
skrzynia 4-biegowa do 201/251 i zaznaczone wypukle nadlewy, w ktorych na ogol sa wywiercone fabrycznie 'otworki - gniazda' na zagiety drut sprezyny...
skrzynia 4-biegowa do 201/251 i zaznaczone wypukle nadlewy, w ktorych na ogol sa wywiercone fabrycznie 'otworki - gniazda' na zagiety drut sprezyny...
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...
grzybunsu251osl

Post autor: grzybunsu251osl »

Witam,chodzi o skrzynie 3 biegową,a nie o 4 biegową ,gdzie są te 2 otwory na sprężyne.w trojce oczko sprężyny mocuje się pod śrube skręcającą obudowe.u mnie tak to jest zamocowane,i sprawdzałem kilka wariantów-pod różne śruby,ale tak jest najlepiej.zależy też pewnie od samej sprężyny,na jakiej długości jest zrobione oczko.
Załączniki
Zdjęcie-0001 (Copy).jpg
Awatar użytkownika
mocny

Post autor: mocny »

Dzięki, o to mi chodziło. U mni jest problem zachaczyc w tym miejscu bo ta śruba po środku mi chaczy o sprężynę i musiałbym ją odginać. Narazie zahaczylem o tą dolną rozginajac tak żeby siadła na obwodzie śruby bo nie chciałem jej przykręcać żeby gwintu nie uwalić w obudowie bo śruba byłaby wtedy za krótka. Jak nie będzie spadać to raczej tak zostanie. Jeżeli będzie spadać to podegne i zrobię jak u Ciebie.
NSU 201 ZDL 34,
Awatar użytkownika
enesiak

Post autor: enesiak »

No ale na tym zdjeciu powyzej wyglada, ze to wlasnie ten 'kolek posredni', znajdujacy sie na wysokosci osi 'kopnika' - sluzy do zaczepienia sprezyny fabrycznie...? Czy on moze 'cos robi wewnatrz' - blokuje walek, zapadke, itp. ? Jezeli nie od srodka - to sluzy do zaczepienia 'oczka' koncowki sprezyny wlasnie i tylko dlatego, ze sprezyna jest 'zmasakrowana - rozciagnieta' w trakcie uzywania - uzytkownicy podkladaja to 'oczko' pod lebki srub, bo inaczej 'kopniak' by 'zwisal smetnie' chyba ? Jedyna rada - to nawinac sobie nowa sprezyne, o odpowiedniej dlugosci i napieciu wstepnym i nie 'kombinowac' z mocowaniem koncowki - 'oczka', tylko zaczepiac je o ten kolek fabryczny...
Tak, jak na powyzszym zdjeciu - zachowuja sie na ogol sprezyny bez oslony blaszanej - 'szklaneczki', kolejne zwoje wskakuja na siebie, sprezyna zjezdza do samego kopniaka i zeskakuje z kolka...Gdyby byla na niej oslona blaszana - to zwoje by byly ulozone rownolegle obok siebie i najprawdopodobniej napiecie wstepne by wystarczalo - do unoszenia dzwigni kopniaka przy odpalaniu, a tak - to trzeba wlasnie kombinowac z coraz wyzszym punktem zaczepienia koncowki-'oczka' sprezyny - bo nie 'cofa kopniaka'...
Zreszta, na zdjeciu skrzyni na samej gorze tematu widac, ze kolek blokujacy jest nagwintowany, z nakretka i raczej ta nakretka sluzy do przytrzymywania koncowki - 'oczka' sprezyny, tylko ktos sprezyne rozgial-rozprostowal i zdeformowal przez to lub zbytnio rozciagnal. Na moje 'oko' - sprezyna byla wczesniej zagieta po luku tuz przed 'oczkiem' i wtedy pasowala pod nakretke na nagwintowanym kolku blokujacym...
Zreszta - ten 'kopniak' na zdjeciu wyzej, jest chyba zrobiony z korby rowerowej [ przynajmniej jego podstawa ], dlatego walek 'nie styka' na rowno, tylko jest zaglebiony. Do tego sprezyna jest zmasakrowana - rozciagnieta i bez blaszanej oslony i pewnie zaczepiona 'oczkiem' na fabrycznym kolku - nie unosi 'kopniaka' przy zapalaniu. Trzeba by to doprowadzic do jakiegos 'ladu' - bo przy ladnie odrestaurowanym motocyklu troche szpeci - 'zalatuje prowizorka uzytkowa'...
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...
grzybunsu251osl

Post autor: grzybunsu251osl »

Tak,masz racje,najlepiej zaczepić o ten kolek posredni,blokujacy kopniak,wszystko zależy od kształtu sprężyny,oczko musi być krutsze,wtedy dobrze się dopasuje osłone sprężyny,ja mam taką sprężyne i tak najlepiej się zaczepia..na żywo widzialem takie zaczepienia sprężyn,na górną srube,lub na ten walek blokujący.
bluesmile

Post autor: bluesmile »

Sprężyna powinna być zaczepiona tak jak na zdjęciu z pierwszego postu tej dyskusji. Potwierdza to instrukcja obsługi do NSU 201Z/ZD
ODPOWIEDZ