Czesc, trafilem na spora ciekawostke - 'doroba SS 600' z lat 50-60-tych, czesciowo obrobiony - spasowane polowki bloku 'SS 600 - 670' prawdopodobnie, bo wygladal w ciemnej piwnicy na sporo wyzszy, niz blok 500/600...
Negocjuje warunki zamiany na 'fanty BMW' - bo wlasciciel chce 'klamoty podramowki 500-750 OHV', moze cos sie uda 'stargowac'..?
'Surowy' blok 'SS 600 - 670'...?
Re: 'Surowy' blok 'SS 600 - 670'...?
Czy wziąłeś pod uwagę, że ten odlew robiony w formie piaskowej z odcisku oryginału może być nieco skurczony. Ja bym ogólnie nie ufał tej dawnej robocie. Za darmo czy niewielką symboliczną kwotę jak najbardziej, ale za konkretne i kosztowne fanty to bym osobiście odpuścił. Być może jesteś nawet jedynym na świecie klientem zainteresowanym tym towarem... i sprzedawca chyba to wie, ale ty też musisz to uwzględnić. Co innego nawet mocno zmęczony oryginał - to ma jakąś rynkową wartość. Natomiast na runku niemieckim moim zdaniem jest to towar niesprzedawalny. Oczywiście jak ktoś by rzeczywiście obrobił jak fabryka, a tym bardziej złożył do kupy silnik to wówczas cały ten wysiłek miałby sens ... ale tutaj potrzebny warsztat wyposażony w odpowiednie maszyny, dobry wzór do ściągnięcia wszystkich wymiarów ... i duuużo czasu oraz cierpliwości. No i części do układu rozrządu z wałkiem królewskim.
Ale to tylko jedna z opinii...
Jak jednak kupisz to się pochwal.
Ale to tylko jedna z opinii...
Jak jednak kupisz to się pochwal.
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
Czesc, na takie 'cos' tez trafilem w sieci, ale tez 'pierunsko drogie', slaba jakosc zdjecia i 'zagadkowe' wykonanie, nie wiadomo - czy ma wszystko 'na miesjcu' ..? :
- Załączniki
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...
Ja niedawno przechodziłem podobną drogę z kapą sprzęgłową do Triumpha. Podobna do NSU, tylko bez napędu elektrowni. Robiliśmy odcisk w piasku ze starej mocno zmęczonej. Stara część była poruszana w każdą stronę, żeby zniwelować efekt skurczu. A i tak niecałych 50 cm ta odlana jest krótsza o około centymetr. Materiał na odlew pochodził ze starych głowic od Warszawy. Ten centymetr dałoby się oszukać, jest duża regulacja pomiędzy silnikiem a skrzynią, ale dodatkowo wyszło śmigło i to ok. 8 mm na jednej połówce. Po sfrezowaniu płaszczyzn gdzieniegdzie nie zostałoby nic z kołnierza.
Ja bym był daleki od takich wynalazków z częściową obróbką. Z reguły takie częściowo obrobione odlewy były wyrzucane, bo wyszły rzedzizny w odlewie, ktoś się pomylił z wymiarem, albo jest krzywy i nie da się go obrobić. Sam też po pomyłce przy frezowaniu musiałem jeden korpus silnika wyrzucić, bo już się nie dało go naprawić, a i w Nowej Dębie leżało dużo częściowo obrobionych odlewów na złomowisku.
A czy to stare? Jaki problem potraktować kwasem, wodą i trochę posuszyć na słońcu i już jest z lat 50-tych, może 60-tych.
Co do tej kapy trafiłem na ebay-u najpierw jedną połówkę w Grecji, a później w drugą w Anglii. Pasują do siebie.
A mój projekt leży i też chętnie go zamienię.
Też ma wywierconych parę otworów.
Ale Twój wybór i Ty go widziałeś na żywo. Zawsze może być też dobry traf. Powodzenia.
Paweł
Ja bym był daleki od takich wynalazków z częściową obróbką. Z reguły takie częściowo obrobione odlewy były wyrzucane, bo wyszły rzedzizny w odlewie, ktoś się pomylił z wymiarem, albo jest krzywy i nie da się go obrobić. Sam też po pomyłce przy frezowaniu musiałem jeden korpus silnika wyrzucić, bo już się nie dało go naprawić, a i w Nowej Dębie leżało dużo częściowo obrobionych odlewów na złomowisku.
A czy to stare? Jaki problem potraktować kwasem, wodą i trochę posuszyć na słońcu i już jest z lat 50-tych, może 60-tych.
Co do tej kapy trafiłem na ebay-u najpierw jedną połówkę w Grecji, a później w drugą w Anglii. Pasują do siebie.
A mój projekt leży i też chętnie go zamienię.
Ale Twój wybór i Ty go widziałeś na żywo. Zawsze może być też dobry traf. Powodzenia.
Paweł
Pozdrawiam
Paweł
Paweł
Paweł dobrze naświetlił problem. Takie odlewy można brać jak są za grosze, ale nie jak kosztują majątek i nie są porządnie zweryfikowane na zgodność z oryginałem i bez dyskwalifikujących wad odlewniczych. Ten sprzedawca z pierwszego posta będzie się z tym towarem bujał aż nie postanowi puścić kol. enesiakowi za flaszkę. I nie ma tu znaczenia, że zainwestował w ten odlew. Liczy się tylko pełnowartościowa replika bez ryzyka.
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...