Angielski Amal jako alternatywa dla Amal-Fisher
Re: Angielski Amal jako alternatywa dla Amal-Fisher
Jest tego więcej na zachodzie, będę w marcu na kilku giełdach w NL przypomnij mi się na priv, poszukam, tylko muszę WIDZIEĆ co szukać:)
Re: Gaźnik Amal
Czy tam aby nie widać na jednym zbliżeniu (tam gdzie jest widoczny numer na flanszy) ... jakby zaczopowanego otworu powietrza wolnych obrotów. Być może to złudzenie, bo to przecież niemożliwe.
Ale ja tak naprawdę mam inne pytanie - jaka jest nominalna średnica bloku dysz/przepustnicy w calowym "angielskim" amalu? Najlepiej dokładnie w mm poproszę
Ale ja tak naprawdę mam inne pytanie - jaka jest nominalna średnica bloku dysz/przepustnicy w calowym "angielskim" amalu? Najlepiej dokładnie w mm poproszę
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
Jest zaczopowany, bo wkręt ( szpic ze sprężynką) składu mieszanki jest z drugiej strony. Przy wersji L/R jedna strona była czopowana. Wiercili na wylot.
Co do średnic to już melduję:
Blok ma średnicę 30,08-30,10 mm. Blok ma wybite "30".
Przepustnice zmierzyłem dwie: 29,88 mm i 29,54 mm. Ta druga o oznaczeniu 6/4.
Gaźniki to:
276/014R (kiedyś wyjęty z Junaka M07)
276BL/1A (wydłużony króciec)
L I98 - to L ma na górze krótką belkę jak T. A to I to pionowa kreska i ma na dole poziomą podstawkę, ale nie 1.????
Śruba/nakrętka trzymająca komorę pływakową też ma wybite M.
Tak więc co do oznaczeń to za angolami nie trafisz, ich logika jest lewostronna.
Pzdr.
Co do średnic to już melduję:
Gaźniki to:
276/014R (kiedyś wyjęty z Junaka M07)
276BL/1A (wydłużony króciec)
L I98 - to L ma na górze krótką belkę jak T. A to I to pionowa kreska i ma na dole poziomą podstawkę, ale nie 1.????
Śruba/nakrętka trzymająca komorę pływakową też ma wybite M.
Tak więc co do oznaczeń to za angolami nie trafisz, ich logika jest lewostronna.
Pzdr.
Pozdrawiam
Paweł
Paweł
Dziwne. W "niemieckich" amalach jest więc inaczej - w zależności od L lub R z jednej strony jest gwint śruby a z drugiej otwór wlotowy powietrza.pawelcen pisze: czw 06 sie, 2020 9:05 pm Jest zaczopowany, bo wkręt ( szpic ze sprężynką) składu mieszanki jest z drugiej strony. Przy wersji L/R jedna strona była czopowana. Wiercili na wylot.
Czyli dokładnie tak jak w metrycznych "niemieckich" Amal-Fisher. Tak więc na spokojnie można kupować i zakładać bloki dysz i przepustnice od "anglików" - cenna informacja. Bo dla pewności informacji chce poinformować, że gaźniki K-28 (Iż) i stary gaźnik Pannonii mają minimalnie mniejsze średnice, co jednak dyskwalifikuje te części jako bezpośredni zamiennik (no, chyba, że mogą być w opcji tulejowania korpusu).pawelcen pisze: czw 06 sie, 2020 9:05 pm Co do średnic to już melduję:
Wątek tak fajnie się rozwinął, że łącze go z poprzednim założonym w intencji zrobienia z angielskiego Amala zamiennika do naszych NSU.
Ten połamany korpus próbowałem pokryć matowym chromem, ale zrobili na błysk. Widać też jak trawienie rozprawiło się ze starym materiałem. Chyba malowanie matowym srebrem będzie lepsze od jakiejkolwiek elektrochemicznej obróbki.
Konstrukcję nadlewu korpusu pod wkręt regulacyjny widać na pierwszym zdjęciu.
Konstrukcję nadlewu korpusu pod wkręt regulacyjny widać na pierwszym zdjęciu.
- Załączniki
Pozdrawiam
Paweł
Paweł
Chom na ZnAl? To materiał tak porowaty, że nawet co bardziej agresywna chemia do czyszczenia może wejść głęboko w strukturę krystaliczną i rozwarstwić materiał. Niemiecki spec odradza czyszczenie chemią a nawet ultradźwiękami: https://www.oldtimervergaser.de/de/info ... vergasern/
Jak otwór jest czopowany ... to którędy wchodzi powietrze do tworzenia mieszanki wolnych obrotów. Tylko tym małym otworkiem od spodu?
Update. Coś mi się powoli zaczyna wyjaśniać: "Gaźniki typu 89 i 76 nie są maja zaślepionego otworu po przeciwnej stronie śruby powietrza (pilot). Powietrze do obwodu pilota jest zasysane przez ten otwór za PAS. Mały otwór w odlewie pod galerią to otwór spustowy dla nadmiaru paliwa. Późniejsze gaźniki typu 276 i 289 mają zaślepiony otwór naprzeciw PAS i odprowadzają paliwo z powrotem do bloku dysz". (http://www.britbike.com/forums/ubbthrea ... ype/thread) Gdzie PAS to prawdopodobnie Primary Air Passage czyli dodatkowe przejście z wejścia gardzieli, tak aby powietrze do mieszanki wolnych obrotów było zasysane już za filtrem powietrza a nie z jego ominięciem jak we wcześniejszych typach. Niemcy natomiast stosowali w niektórych późnych modelach specjalny "mini filterek siatkowy". A niby taki prosty gaźnik, a tyle wersji i mutacji ...
Jak otwór jest czopowany ... to którędy wchodzi powietrze do tworzenia mieszanki wolnych obrotów. Tylko tym małym otworkiem od spodu?
Update. Coś mi się powoli zaczyna wyjaśniać: "Gaźniki typu 89 i 76 nie są maja zaślepionego otworu po przeciwnej stronie śruby powietrza (pilot). Powietrze do obwodu pilota jest zasysane przez ten otwór za PAS. Mały otwór w odlewie pod galerią to otwór spustowy dla nadmiaru paliwa. Późniejsze gaźniki typu 276 i 289 mają zaślepiony otwór naprzeciw PAS i odprowadzają paliwo z powrotem do bloku dysz". (http://www.britbike.com/forums/ubbthrea ... ype/thread) Gdzie PAS to prawdopodobnie Primary Air Passage czyli dodatkowe przejście z wejścia gardzieli, tak aby powietrze do mieszanki wolnych obrotów było zasysane już za filtrem powietrza a nie z jego ominięciem jak we wcześniejszych typach. Niemcy natomiast stosowali w niektórych późnych modelach specjalny "mini filterek siatkowy". A niby taki prosty gaźnik, a tyle wersji i mutacji ...
Gaźnik, komora pływakowa, kranik paliwa były pokryte matowym chromem - dull chrome.
Podejrzewam, że chodziło o zabezpieczenie powierzchni przed szybkim utlenianiem.
Ten uszkodzony i połamany korpus robiłem na próbę, czy da się pokryć te w lepszym stanie. Ale jak widać korozja zniszczyła strukturę odlewu i każda chemia ją tylko pogłębi. Ale spróbować musiałem.
Zaślepkę spróbuję wyjąć lub przekroić. Będzie widać jak jest zbudowana.
Podejrzewam, że chodziło o zabezpieczenie powierzchni przed szybkim utlenianiem.
Ten uszkodzony i połamany korpus robiłem na próbę, czy da się pokryć te w lepszym stanie. Ale jak widać korozja zniszczyła strukturę odlewu i każda chemia ją tylko pogłębi. Ale spróbować musiałem.
Zaślepkę spróbuję wyjąć lub przekroić. Będzie widać jak jest zbudowana.
Pozdrawiam
Paweł
Paweł
Czesc, duzo osprzetu przed wojna, ze 'Zn-Al' bylo poczatkowo niklowane, a pozniej - chromowane. Mialem kilka malych gaznikow do 'Zundappow' 200-250, to byly identycznej konstrukcji, jak wczesniejsze modele mosiezne, z przelomu lat 20/30 - ale byly juz wlasnie ze 'Zn-Al' i niklowane [ poczatek lat 30-stych ], a po nastepnych 2-3 latach - juz je chromowali.
To samo dotyczylo osprzetu kierownicy...Na wielu takich detalach i gaznikach - da sie dostrzec czasami, pod scierajacym sie chromem - cieniutka warstewke miedzi, ktora powinno sie najpierw pokryc przedmiot 'cynkalowy' - zeby go uchronic przed 'rozpuszczeniem' w agresywnych kapielach niklowo-chromowych.
To samo dotyczylo osprzetu kierownicy...Na wielu takich detalach i gaznikach - da sie dostrzec czasami, pod scierajacym sie chromem - cieniutka warstewke miedzi, ktora powinno sie najpierw pokryc przedmiot 'cynkalowy' - zeby go uchronic przed 'rozpuszczeniem' w agresywnych kapielach niklowo-chromowych.
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...
Z artykułu "Gaźniki Amal- K.Brunn" zamieszczonego w "Forum Technika Artykuły" przez TaTy:
"Gaźniki Amal oznaczone numerami 74, 75, 76 i 89 mają w dolnej części korpusu 4 otwory doprowadzające wstępne powietrze do komory zmieszania rozpylacza iglicowego oraz rozpylacza wolnych obrotów. Natomiast gaźniki o oznaczeniu 274, 275, 276 i 289 pobierają wstępne powietrze z wlotu do dyszy powietrznej gaźnika, które następnie przedostaje się specjalnym otworem do pierścienia nad rozpylaczem iglicowym oraz rozpylacza wolnych obrotów."
Wkręt ze sprężyną reguluje dopływ powietrza do komory wstępnego zmieszania rozpylacza wolnych obrotów. Ilość paliwa była stała.
"Gaźniki Amal oznaczone numerami 74, 75, 76 i 89 mają w dolnej części korpusu 4 otwory doprowadzające wstępne powietrze do komory zmieszania rozpylacza iglicowego oraz rozpylacza wolnych obrotów. Natomiast gaźniki o oznaczeniu 274, 275, 276 i 289 pobierają wstępne powietrze z wlotu do dyszy powietrznej gaźnika, które następnie przedostaje się specjalnym otworem do pierścienia nad rozpylaczem iglicowym oraz rozpylacza wolnych obrotów."
Wkręt ze sprężyną reguluje dopływ powietrza do komory wstępnego zmieszania rozpylacza wolnych obrotów. Ilość paliwa była stała.
Pozdrawiam
Paweł
Paweł
Czytałem ten artykuł wielokrotnie, ale nie zwróciłem uwagi na ten fragment. Ale coś mi tu nie gra. Bo na pewno wersja z czterema otworami powietrza wstępnego nie ma połączenia tego kanału z obwodem wolnych obrotow.pawelcen pisze: sob 08 sie, 2020 10:08 am Z artykułu "Gaźniki Amal- K.Brunn" [...] oraz rozpylacza wolnych obrotów."
A tak w ogóle to chciałbym zobaczyć blok dysz i ten newralgiczny fragment korpusu do wersji "zaczopowanej".
Ja nigdy nie miałem wersji z czterema otworami.
Spróbuję rozebrać różne wersje i porównać.
Pzdr.
Spróbuję rozebrać różne wersje i porównać.
Pzdr.
Pozdrawiam
Paweł
Paweł
Najpierw znalezione rysunki z przekrojami gaźników.
Ten AMAL opisywany jako angielski ma nadlewy AMAL Fischer ?!?!?
W tym drugim już jako AMAL FISCHER opisują różnice pomiędzy AMALem, a AMALem Fischerem.
No i jeszcze jeden przekrój z wierconym na wylot otworem biegu jałowego.
Ten AMAL opisywany jako angielski ma nadlewy AMAL Fischer ?!?!?
W tym drugim już jako AMAL FISCHER opisują różnice pomiędzy AMALem, a AMALem Fischerem.
No i jeszcze jeden przekrój z wierconym na wylot otworem biegu jałowego.
Pozdrawiam
Paweł
Paweł
Tak wygląda blok dysz pasujący do zaślepionego korpusu.
Na 4 gaźniki i jeden destrukt wszystkie mają zaślepiony otwór, bo to wersje angielskie.
Na 4 gaźniki i jeden destrukt wszystkie mają zaślepiony otwór, bo to wersje angielskie.
Pozdrawiam
Paweł
Paweł
Tak wygląda korpus od strony wkrętu regulacji powietrza biegu jałowego (Luftstellschraube).
W złożonym korpusie widoczne dwa małe otworki (Uebergangkanal), które dostarczają powietrze przy zamkniętej przepustnicy.
Pozdrowienia.
W złożonym korpusie widoczne dwa małe otworki (Uebergangkanal), które dostarczają powietrze przy zamkniętej przepustnicy.
Pozdrowienia.
- Załączniki
Pozdrawiam
Paweł
Paweł
Czesc, ja mam taki korpus Amala z 4 otworkami, gardziel 25,4mm, sa 'bebechy' : mosiezny blok dysz, przepustnica 'alu' z iglica, rozpylacz bez dyszy, dolna sruba - 'studzienka' mocujaca komore plywakowa, sruba regulacyjna - iglica powietrza 'wolnych obr.', otwor po przeciwnej stronie nie jest zaslepiony. 'Uszy - flansza' mocujaca jest ugieta ok. 0,5mm, a to jest przyslowiowy 'pikus' - bo mozna to dopilowac w '5 minut' na papierze 140 - 180.
Wszystkie gwinty dobre - lekko sie odkrecaja-dokrecaja, u gory jest 4,5 - 5 zwojow w dobrym stanie, przepustnica ma u dolu ok. 0,2 - 0,3mm luzu. Rozstaw otworow na szpilki do glowicy - to 51mm.
Wiecej czesci nie mam chyba do niego, na korpusie sa w zalamianiach odlewu - resztki matowego chromu...:
Wszystkie gwinty dobre - lekko sie odkrecaja-dokrecaja, u gory jest 4,5 - 5 zwojow w dobrym stanie, przepustnica ma u dolu ok. 0,2 - 0,3mm luzu. Rozstaw otworow na szpilki do glowicy - to 51mm.
Wiecej czesci nie mam chyba do niego, na korpusie sa w zalamianiach odlewu - resztki matowego chromu...:
Ostatnio zmieniony ndz 09 sie, 2020 10:39 pm przez enesiak, łącznie zmieniany 2 razy.
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...
OK, teraz jest wszystko jasne. To znaczy było jasne w teorii już wcześniej, ale zastanawiałem się tylko nad sposobem wykonania dodatkowego kanału powietrznego do zasilania układu wolnych obrotów. Teraz już widzę gdzie jest nawiercony blok dysz i korpus. Dzięki Panowie!
Oczywiście te wszystkie cechy "anglików" odmienne od niemieckiej odmiany Amal-Fisher nie wykluczają tytułowego alternatywnego zastosowania w motocyklu NSU (tymczasowo lub docelowo jak ktoś nie napina się na 100% oryginału). Pewnym kompromisem pomiędzy oryginalnością a realnymi możliwościami może być dokręcenie do "anglika" niemieckiej komory pływakowej. Wówczas po założeniu filtra będzie się rzucała w oczy tylko górna moletowana nakrętka trzymająca "kominek" i specyficzny kształt odlewu w okolicy flanszy mocującej.
Oczywiście te wszystkie cechy "anglików" odmienne od niemieckiej odmiany Amal-Fisher nie wykluczają tytułowego alternatywnego zastosowania w motocyklu NSU (tymczasowo lub docelowo jak ktoś nie napina się na 100% oryginału). Pewnym kompromisem pomiędzy oryginalnością a realnymi możliwościami może być dokręcenie do "anglika" niemieckiej komory pływakowej. Wówczas po założeniu filtra będzie się rzucała w oczy tylko górna moletowana nakrętka trzymająca "kominek" i specyficzny kształt odlewu w okolicy flanszy mocującej.
Mnie wydawało się tak 30 lat temu. Teraz po "zresetowaniu pamięci" okazuje się, że wiem coraz to mniej. Samo oznaczanie typów ma się nijak do tych, które mam w "kolekcji".
Zawsze wiedziałem, że komora pływakowa z prawej strony to "R" i odwrotnie "L". Wszystkie moje eksponaty mają wkręty regulacyjne z prawej strony i komorę z prawej. Oczywiście komora na logikę powinna być z lewej, żeby ich nie zasłaniać. Może to nie komora określa L czy R, a umiejscowienie tych wkrętów w korpusie gaźnika.
Prawie wszystkie nakrętki trzymające komorę pływakową mają literę "M" (może to z Bonda
). Jedna jest na kwadrat.
Gaźnik enesu też wymyka się spod opisów, ponieważ 276 to już trzecia seria, która jest przystosowana do filtrów powietrza i nie powinien mieć tych czterech otworów?!?!
To, że ma aluminiową przepustnicę to pewnie efekt naprawy i wymiany na część zamienną z nowszej produkcji. Wygięty kołnierz to norma. Ale całkiem ładny egzemplarz.
Przy okazji oględzin zobaczyłem, że jeden z moich gażników ma korpus oznaczony "BIRMAL". Może ktoś zna co to za "ptica"?
Ten nieprzysłonięty przez nakrętkę bloku dysz otwór zasysa i tak niefiltrowane powietrze. Wszystkie tak mają. Dawno temu próbowałem zakleić (myślałem, że to jakiś błąd), ale wtedy gaźnik nie działał.
Jeszcze jedna ważna uwaga dotycząca nakrętki mocującej blok dysz: są dwie wysokości; od nich zależy poziom paliwa w komorze mieszania gaźnika.
Kiedyś miałem tylko jeden gaźnik i długo walczyłem ze zbyt bogatą mieszanką. Warto sprawdzić wtedy specyfikację gaźnika i komory pływakowej.
Pzdr.
Zawsze wiedziałem, że komora pływakowa z prawej strony to "R" i odwrotnie "L". Wszystkie moje eksponaty mają wkręty regulacyjne z prawej strony i komorę z prawej. Oczywiście komora na logikę powinna być z lewej, żeby ich nie zasłaniać. Może to nie komora określa L czy R, a umiejscowienie tych wkrętów w korpusie gaźnika.
Prawie wszystkie nakrętki trzymające komorę pływakową mają literę "M" (może to z Bonda
Gaźnik enesu też wymyka się spod opisów, ponieważ 276 to już trzecia seria, która jest przystosowana do filtrów powietrza i nie powinien mieć tych czterech otworów?!?!
To, że ma aluminiową przepustnicę to pewnie efekt naprawy i wymiany na część zamienną z nowszej produkcji. Wygięty kołnierz to norma. Ale całkiem ładny egzemplarz.
Przy okazji oględzin zobaczyłem, że jeden z moich gażników ma korpus oznaczony "BIRMAL". Może ktoś zna co to za "ptica"?
Ten nieprzysłonięty przez nakrętkę bloku dysz otwór zasysa i tak niefiltrowane powietrze. Wszystkie tak mają. Dawno temu próbowałem zakleić (myślałem, że to jakiś błąd), ale wtedy gaźnik nie działał.
Jeszcze jedna ważna uwaga dotycząca nakrętki mocującej blok dysz: są dwie wysokości; od nich zależy poziom paliwa w komorze mieszania gaźnika.
Kiedyś miałem tylko jeden gaźnik i długo walczyłem ze zbyt bogatą mieszanką. Warto sprawdzić wtedy specyfikację gaźnika i komory pływakowej.
Pzdr.
Pozdrawiam
Paweł
Paweł
No i zagadka z Birmalem rozwiązana.
- Załączniki
-
- BIRMAL
- BIRMAL .jpg (11.31 KiB) Przejrzano 3841 razy
Pozdrawiam
Paweł