Angielski Amal jako alternatywa dla Amal-Fisher

Gaźniki, kraniki, łączniki zbiornika, filtry.
Awatar użytkownika
Spiker

Angielski Amal jako alternatywa dla Amal-Fisher

Post autor: Spiker »

To by była prawdopodobnie dobra alternatywa dla 601 OSL:
https://nmr.pl/gazniki-i-czesci-gazniko ... l-600.html
Na pewno opcja lepsza od Pegaza czy innego popularnego gaźnika. Komora po właściwej stronie, średnica gardzieli na oko też ... Wygląd tez odpowiedni. Gdyby dało się kupić gaźnik bez komory i wymienić ją na oryginalna komorę "fiszerowską", o znalowej nakrętce na kominku nie mówiąc, to wielu dało by się nabrać. Oczywiście do OSL późniejszych roczników bardziej pasuje typ 276.

Sprzedaje forumowy kolega, więc może nich poda nieco więcej informacji (jak może).
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
piotreks

Re: Angielski Amal jako alternatywa dla Amal-Fisher

Post autor: piotreks »

tu troszkę taniej i większy wybór
https://server7.kproxy.com/index.jsp
i w wyszukiwarce wkleić
https://www.feked.com/carbs-fuel/amal-c ... -monobloc/
szmaja

Post autor: szmaja »

Używka komplet Amal 276/014 169E , Amal 276/40Z-135E, Amal 276/427R-175E, Amal 26m/Ob40-40E
piotreks

Post autor: piotreks »

Masz rację, ale czasami lepiej jest zamontować nowy gaźnik i uniknąć wielu problemów i zaoszczędzić mnóstwo czasu ;)
szmaja

De gustibus non est disputandum. Podałem przykładowe ceny dla porównania:)
Awatar użytkownika
skrzydlaty

Post autor: skrzydlaty »

hej!

Podany przez Spikera Amal to model 76.
Podane przez Szmaje to 276. A to są zasadnicze różnice.
Myślę, że anglik spokojnie działał by w NSU i bedzie bardziej koszerny niż jakiekolwiek inne zamienniki.
Oczywiście z wyłączeniem oryginałów, ale no... kupcie sobie nowy oryginał w cenie do 1500pln :lol:

a może tutaj: https://degroot-bsa.nl/product-category ... en/page/6/
po prostu 'Szczypior'... znaczy się 351 OT
szmaja

Sorki,popieprzyłem spojrzałem na -nie 276...Szukałem na zachodzie używanego amala 76 w dobrej cenie i...nie znalazłem. Tylko to https://www.marktplaats.nl/a/motoren/on ... ousPage=lr
Za to znalazłem że Fischer ma 27mm a angielskie 25-25,5 nie będzie to wpływać na prace silnika?
pawelcen

Post autor: pawelcen »

Cześć.

https://accessories.hitchcocksmotorcycl ... c-Complete

Ja korzystałem z ich firmy przy kupnie części do Triumpha. Ale 15 lat temu gaźników mieli do wyboru i koloru, i dlatego były dużo tańsze (nie 299 Ł).
Co do 276 to najpierw był typ 6, potem zastąpiony przez 76 . Bez oznaczeń z zewnatrz nie do odróżnienia. Można założyć komorę pływakową od Fischera, a nawet samą pokrywę niemiecką do anglika (wczesne niemieckie wersje miały calowe wymiary i gwinty) i będzie prawie oryginał. Oczywiście nie dla ortodoksów.
Ja kupiłem sobie oprócz regenerowanego gaźnika 275/145 (oryginalny był 75/145) sporo nowych części zamiennych, czyli dysze, uszczelki, śruby regulacyjne itp.
Co do kupowania strucli tzw. znalezisk to nie mam dobrego zdania, bo niestety materiał używany dawniej, czyli ZNAL starzeje się i często rozpada w rękach. Uszkodzony stary korpus, dałem na próbę do niklowania na mat. Niestety w trawieniu wyszło tyle mikropęknięć, że nie było sensu stosować takiego gaźnika. Dlatego nowsza, nie niklowana wersja 2xx wykonana z siluminu ( stop AKxx) będzie na pewno lepsza niż starszy oryginał bez prefiksu 2. Typ 2xx produkowali do 1955 kiedy wprowadzili model MONOBLOC ( pierwowzór PEGAZA). Może zamiast Monoblocka zastosować tańszego Pegaza, a jeszcze lepiej Binga 1/26/125( WSK 175 Sport).

Do AMALI mam gdzieś katalog - postaram się zeskanować i zamieścić na forum.Tak Amal 76 jak i Amal Fischer 76 miały trzy średnice gardzieli: 23,8mm, 25,4mm i 27mm. Jeśli zastosujesz gaźnik o średnicy 27mm to trzeba niestety dopasować kanał dolotowy głowicy do większej średnicy (nieodwracalna przeróbka głowicy). Co do wpływu na pracę silnika to powinno być tylko lepiej, ale może zaistnieć konieczność dopasowania innej dyszy głównej. Obecne paliwo ma inną wartość energetyczną i dużo większą liczbę oktanową, więc powinno być lepiej. Ale to już rasowanie silnika, lub jak kto woli tuning, chociaż niezauważalny z zewnątrz.

Może ktoś ma przypadkiem uszczelkę pokrywy do gaźnika Solexa WH2 (Triumph 3TA/ twenty one) lub jej rysunek czy zdjęcie?
Po naprawie w Puszczykowie gaźnik nie działał, przeciekał i silnik nie zapalał. Moje modyfikacje źle dorobionej uszczelki i doszczelnienie części rozruchowej pomogły i motór zapala/jeździ, ale nie wiem, czy tak było w oryginale. Niestety nie mam starej uszczelki, a serwisówka gaźnika nie zawiera rysunku. Zakład co prawda oddał stare części, ale nie wszystkie, tak na kilogramy. Dostałem "w bonusie" śrubę przepustnicy do samochodowego gaźnika BMW i dwa zaworki komory pływakowej!? Mam te same odczucia w stosunku do renomowanego naprawiacza jakie miał grzybunsu.
Pozdr.
Załączniki
BING 1-26-125.jpg
BING 1_26_125.jpg
BING  1-26-125.jpg
Pozdrawiam
Paweł
szmaja

Tak na strzała...gażnik od MZ 250 jest bardzo podobny, może części będą pasować?
pawelcen

Na poparcie moich rozważań nad tym, czy angielski będzie gorszy/ lepszy od niemieckiego załączam zdjęcia.
Jak widzicie elementy niemieckie i angielskie są wymienne. Nie pamiętam w którym roku Niemcy przeszli całkowicie na wymiary metryczne. W katalogach oczywiście podawali zamiast 1" wymiar 25,4 mm. Były też komory bez oznaczeń, więc z niemiecką pokrywką taki gaźnik będzie wyglądał na Amala-Fischera. Po korpusie trudno się połapać, nieraz oznaczenia są zatarte lub ich nie ma na kołnierzu.
Niemiecka wersja komory pływakowej z pokrywą.
Niemiecka wersja komory pływakowej z pokrywą.
AMAL FISCHER komora pływakowa z pokrywą.jpg (46.41 KiB) Przejrzano 190 razy
Ale nie do końca on niemiecki.
Ale nie do końca on niemiecki.
AMAL DE_UK.jpg (36.34 KiB) Przejrzano 190 razy
Oryginalny gaźnik z Frankfurtu.
Oryginalny gaźnik z Frankfurtu.
AMAL DE .jpg (47.29 KiB) Przejrzano 190 razy
Pozdrawiam
Paweł
pawelcen

MZ miała gaźnik prawdopodobnie wzorowany na BINGu. Ale nie był to najlepszy wybór do sportu. Niektórzy jeździli, ale nie byli zadowoleni. Był zbyt skomplikowany w obsłudze. Ten Bing był bardzo prosty i nadawał się do sportu. Predom- Dezamet drugiej połowie lat 70 kupił jakąś partię tych gaźników do sportowej wersji WSK 175, która miała być eksportowana do USA. Wysłali ok. 10 szt., a potem musieli to sprowadzić z powrotem, bo nie przeszły testów dopuszczających do ruchu. Gaźniki te leżakowały długi czas, aż zostały wykupione przez kluby sportowe do zastosowania w WSK 125 i 175. Silnik WSK 125 z tym gaźnikiem i magnetem szwedzkiej firmy SEM zawsze zapalał i pracował jak normalny dwusów, a nie jak dzwoniąco, brzęcząca Wuseka.
Na zawodach bardzo szybko wymieniało się dyszę główną i po zapięciu sprężyną komory pływakowej (z paliwem) silnik był gotowy do odpalenia. Oryginalne dysze Binga były odkręcane śrubokrętem, ale my stosowaliśmy na sześciokąt, bo odkręcenie ich nie wymagało obracania gaźnika na bok.
Jak wspominaliście o pomiarach przepływu dysz, to mieliśmy dużo prostszy sposób ich selekcji: dysze wierciliśmy co 0,05 mm i nikt nie mierzył ich przepływu. Pomiędzy biegami trzeba było szybko wymieniać dysze, bo zmieniała się temperatura ( gęstość) powietrza i wilgotność.
Na zdjęciach przyrząd do mierzenia średnic dysz i zestaw wymienny od 1- 2 mm.
Pozdrawiam

P.S. Niestety ten sam model rozbudowany o inne ssanie i pompkę przyspieszającą był stosowany w BMW i ich ceny są zaporowe.
Bing był też dostawcą gaźników i pomp paliwowych do polskich silników zaburtowych DE-25 i DE-45.
BING przyrząd do pomiaru średnic dysz.jpg
BING przyrząd do pomiaru średnic dysz.jpg (20.33 KiB) Przejrzano 188 razy
BING dysze.jpg
BING dysze.jpg (41.12 KiB) Przejrzano 188 razy
Pozdrawiam
Paweł
szmaja

Teraz ponaśladuje kol. Enesiaka:) 4 lata temu na wrocławskim bajzlu oglądałem WSK Dudek taka se, kilka braków, zdezelowana, cena wyjściowa 1,500zyli, kto by się oglądał za WSK, choć Dudek fajny. W drodze powrotnej koleżka z którym byłem mówi-Ta WSK była fajna,tylko ktoś wstawił dziwny gazik i licznik od jakiegoś angola bo w milach był....I mnie oświeciło, niestety poniewczasie to była właśnie TA WSK export...
Co do gaźników, mam 3 Amale niby każdy taki sam a inne, będę w chacie wrzucę foty, prosiłbym o zdjęcie tego BINGA z BMW i na co trzeba zwrócić uwagę przy zakupie, jestem wzrokowcem jak zobaczę nie zapomnę a trochę się włóczę na rożnych giełdach czasem coś mogę zauważyć w dobrej cenie. Mam namiar na Belga co ma masę nowych części do Amali, dysze idt mogę podać. Mam tez namiar na człowieka z częściami do BMW, ceny niestety w E ale jakość tez zachodnia.
pawelcen

Zdjęć tego do BMW nie mam. Tu jest aukcja tego gaźnika:

https://www.ebay.de/itm/BMW-R60-6-Set-V ... OSwCOJd92H~

A tu znowu jest BVF, czyli "niezamierzone podobieństwo" do Binga:

https://www.ebay.co.uk/itm/Vergaser-fur ... SwXitcV2Tp

Znalazłem sporo materiałów o Amalach. Pytanie do Spikera: może zamieścić to w dziale technicznym jako pomoc dla wszystkich. A jeśli to dokładnie gdzie?
Gwinty metryczne pojawiły się w Amalach-Fischerach wraz ze zmianą oznaczeń; miały one przed typem wybite duże "M".
Niemieckie poradniki z lat 50 podają jako wyposażenie do NSU OSL również gaźniki Binga (?).
Pzdr
Pozdrawiam
Paweł
szmaja

Obczaiłem gaźnik, teraz pytanie-jaka to jest w/g Ciebie cena zaporowa a jaka do przyjęcia?
pawelcen

Nie wiem.
Widziałem na ostatnim bazarze w Łodzi ładną sztukę 1/24/..., ale chyba nikt się na nią nie połaszczył. Ja też nie chciałem tej mniejszej wersji. Gardziel fi 24 mm.
Pzdr.
Pozdrawiam
Paweł
szmaja

Inaczej, sprawdzę ile "chodzą" i zobaczymy czy to cena zaporowa:)
Awatar użytkownika
Spiker

Post autor: Spiker »

pawelcen pisze: sob 08 lut, 2020 2:44 pm Pytanie do Spikera: może zamieścić to w dziale technicznym jako pomoc dla wszystkich. A jeśli to dokładnie gdzie?
Obcych opracowań w zasadzie nie zamieszczamy. Ale jak napiszesz swój artykuł oparty na obcych opracowaniach to nie ma problemu z umieszczeniem go na stronie w odpowiednim dziale. Jeśli chodzi o przydatne informacje w formie graficznej (zdjęcia/skany katalogów gaźników, itp.) to wrzucamy je do galerii technicznej.
Bardzo chciałbym, aby nasi forumowicze od czasu do czasu dawali coś od siebie na potrzeby naszej enesiarskiej zbiorowości przesyłając teksty do publikacji, a to o technice, a to o swoich pomysłach warsztatowych, a to sprawozdania z imprez. Nawet felietony filozoficzno-wspominkowe były by fajnym urozmaiceniem tekstów i ożywieniem strony.
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
szmaja

Czy o ten gaźnik Bing-a chodziło?
https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-anz ... 46-306-417 średnio 6stówek trzeba dać za dobrą urzywkę, nówki rzeczywiście cena zaporowa 1300E + :)
Znalazłem tez takie bardziej klasyczne
https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-anz ... 7-306-1546
A propos sprawozdań z imprez, na mnie możecie liczyć:)
pawelcen

Właśnie znalazłem sporo skanów w dziale technika- układ zasilania-gaźniki zamieszczonych przez Mieczysława. Są to kopie oferty handlowej firmy WB. Mam tego więcej i podejrzewam, że z tego samego źródła. Jest tam też zmieszczony artykuł z "Motoru" o gaźniku Amal TT. Mam jeszcze inne. Dodatkowo posiłkuję się książką Trzebiatowskiego: " Motorraeder, Motorroller und Mopeds", gdzie opisane są różne niuanse związane z konstrukcją, pracą gaźnika i jest też sporo tabel. Co prawda jest to książka z 1955, ale nie wiem jak to jest z prawami autorskimi i raczej nie można ich tak bezczelnie skopiować.
Spróbuję chociaż kawałki tekstu wkleić do jakiegoś opracowania z zaznaczeniem źródła pochodzenia.
Ale, żeby nie pisać bzdur, to trochę potrwa.
Dzięki za odpowiedź i pozdrawiam.
Pozdrawiam
Paweł
pawelcen

Ten Bing do BMW ładny, ale jest to wersja z zatapianym pływakiem, bez ssania. Dla niektórych to wada, a dla innych zaleta. Dlatego cena nie jest zła, ale wysyła tylko do Niemiec. Trzeba zapytać, czy wyśle do Polski.
Ja będę chciał swojego Binga założyć do Triumpha 3TA na wiosnę, zobaczę jak chodzi. Oryginalny Solex wymaga dopracowania.
Pozdr.
Pozdrawiam
Paweł
ODPOWIEDZ