2 Ogólnopolski Zlot Motocykli NSU - 2022

Rajdy, zloty, spotkania, ...
Awatar użytkownika
skrzydlaty

Re: 2 Ogólnopolski Zlot Motocykli NSU - 2022

Post autor: skrzydlaty »

Dziękuję wszystkim obecnym, a szczególnie głównemu realizatorowi (Rajdkowi)
za klimatyczną imprezę. :!:
Nawinąłem 260 km.
Jedyną niedogodnością, jaką napotkałem, to pieczenie zadka,
od nie wygodnego siodełka. Mój Szczypior jest bardzo zwinnym i sprawnym pojazdem
do niedługich tras, tym przyjemniejszym im równiejszy asfalt.

Utworzyłem album na zdjęcia: http://www.nsu-riders.pl/gallery/v/Gale ... U_meeting/
po prostu 'Szczypior'... znaczy się 351 OT
Awatar użytkownika
Spiker

Post autor: Spiker »

Dołożyłem do albumu zlotowego garść swoich zdjęć: http://www.nsu-riders.pl/gallery/v/Gale ... U_meeting/
Na potrzeby galerii są to zdjęcia o dłuższym boku 1000 pikseli, ale dla chętnych mogę wybrać i przesłać indywidualnie pełnowymiarowe pliki do zrobienia dobrych jakościowo odbitek.
Mam nadzieje, że niebawem pojawią się też zdjęcia od innych zlotowych fotoreporterów, ze szczególnym uwzględnieniem zdjęcia grupowego wszystkich uczestników.

A już szczególnie ostrzę sobie zęby na film, który mam nadzieję powstanie z kompilacji ujęć z tych wszystkich pracujących na imprezie kamer. Nie ma to jak poczuć klimat grupy 20-tu motocykli NSU jadących w pięknych okolicznościach drogowo-pogodowych. Niech ci, którzy nie dotarli poczują trochę zazdrości i mocno postanowią dołączenie do następnych edycji. Trzeba tylko ustalić koordynatora, który zbierze i zmontuje dostępny materiał filmowy?
To są wydarzenia epokowe proszę Państwa! Może jeszcze być w przyszłości wiele liczniejszych i z większym rozmachem zorganizowanych imprez markowych (oby tak), ... ale równie dobrze mogła w 2022 roku być ostatnia taka impreza (oby nie). Trzeba więc utrwalić "dla potomnych" i dla siebie "na starość" lub przynajmniej na wspominkowe posezonowe zimowe wieczory co się tylko da ... 8-).
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
Awatar użytkownika
Radek04251

Post autor: Radek04251 »

cześć
Chciałbym serdecznie podziękować wszystkim uczestnikom 2 Zlotu Motocykli NSU. Mam nadzieję, że wszyscy bezpiecznie i bez problemów wrócili do domów.
Liczę, że miniony weekend będziecie dobrze wspominać. Ja zapewniam, że mimo zmęczenia sprawami organizacyjnymi, cieszę się, że mogłem się z Wami spotkać.
Bez żadnego naciągania możemy mówić o ogólnopolskim Zlocie NSU. Ilość motocykli, która wzięła udział w imprezie zapowiadała się nieco niższa, ale ostatecznie został utrzymany stan z pierwszej edycji.
Poniżej krótka statystyka:
- ilość motocykli NSU jaka wzięła udział w zlocie - 21
- NSU 501 T (1); NSU 201 OSL (1); NSU 351 OT (1); NSU OSB MAX (1); NSU 501 OSL (1); NSU 201 ZDB (2); NSU 351 OSL (2); NSU 601 TS (3); NSU 601 OSL (4); NSU 251 OSL (5)
- najstarszy motocykl - NSU 201 T z 1927 roku
- najdłuższy dojazd na własnych kołach - 240 km - NSU 601 TS z 1932 roku
- mistrz elegancji - Janusz na NSU 601 TS z koszem
- NSU Zlotu - NSU 601 TS 1930 rok
Z tego co zauważyłem to Skrzydlaty przygotował miejsce w galerii na stronie nsu-riders.pl. Można tam wrzucać fotki z imprezy.
Muszę przyznać, że te 2 lata między imprezami przeleciały bardzo szybko, to może i teraz zanim się obejrzymy nastanie czas na kolejną 3 edycję Zlotu NSU.
Jeszcze raz dziękuję i do zobaczyska
Radek04251 (251 OSL '38; 351 OS '34)
pawelcen

Post autor: pawelcen »

Bardzo było mi miło poznać osobiście kolegów z forum i spotkać się z Wami. Mam nadzieję, że wszyscy są tak samo zadowoleni jak ja.
Wielkie dzięki dla Radka za pracę i inwencję w przygotowaniu i realizacji zlotu.
Dodałem zdjęcia robione przeze mnie. Filmy dodam również jak ktoś mnie oświeci jak się to robi.
Jeszcze raz dziękuję wszystkim za spotkanie. Na następnym zlocie, mam nadzieję, będę w siodle.
Pozdrawiam
Paweł
grzybunsu251osl

Post autor: grzybunsu251osl »

Również dziękuje za super imprezę w doborowym towarzystwie. Nawinąłem na kolach ponad 260 km i coraz bardziej wierzę w tego mojego pierdzipęda, nawet nie strach gdzieś dalej się wybrać. :D :D Zacząłem się zastanawiać nad dużą OSL, ale.... :shock: :shock: :shock:. Jak pisze Skrzydlaty, na drugi raz przy takiej ilości km,to jasiek pod poślady, bo jest naprawdę twardo po godzinie jazdy.. ;) ;) dobrze że pogoda się udała.. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Spiker

Na potrzeby strony www pozwoliłem sobie naskrobać kilka zdań o właśnie zakończonym zlocie: https://www.nsu-riders.pl/index.php/imp ... i-nsu-2022
Napiszcie jak coś pokręciłem, pominąłem lub nie uwzględniłem. :roll:
Awatar użytkownika
skrzydlaty

Spiker pisze: pn 13 cze, 2022 2:12 pm Na potrzeby strony www pozwoliłem sobie naskrobać kilka zdań ...
Napiszcie jak coś pokręciłem, pominąłem lub nie uwzględniłem. :roll:
- w piątek było 18 motocykli, w sobotę dojechało 3;
- jeden 351 OSL nie wziął udziału w przejażdżce;
- obiad miał miejsce w miejscowości Gru/ódek, pisane przez u/Ó poprawiane :lol: - nie wiem, czy tylko ja to zauważyłem,
ale uśmiałem się z tego setnie.
Awatar użytkownika
enesiak

Post autor: enesiak »

Czesc, co do 'pieczenia siedzenia' - to takie sa 'uroki gumy' wlasnie, dlatego w latach powojennych - duzo siodel 'Drilastic' uzytkownicy 'wywalali' i stosowali na ogol siodla od DKW / Zundappow z lat 20/30-stych : stelaz stalowy z dlugimi sprezynami wzdluznymi - na to gruba warstwa trawy morskiej, wojlok - filc i skora...
I wtedy da sie przejechac dziennie nawet 400/500km albo i wiekszy dystans, przejezdzilem na takich siodlach cale lata 80 -te i polecam takie rozwiazanie...
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...
Awatar użytkownika
Spiker

skrzydlaty pisze: pn 13 cze, 2022 6:57 pm - w piątek było 18 motocykli, w sobotę dojechało 3;
- jeden 351 OSL nie wziął udziału w przejażdżce;
- obiad miał miejsce w miejscowości Gru/ódek, pisane przez u/Ó poprawiane :lol: - nie wiem, czy tylko ja to zauważyłem,
ale uśmiałem się z tego setnie.
Dzięki Piotrze! :D
- Ilość motocykli poprawiona. Dałem wcześniej pewne uproszczenie informacji bo najważniejsza jest docelowa liczba. Chociaż przyznam, że czytelnik mógł odnieść wrażenie, że pełen skład był już w piątek - no to jest uzupełnienie.
- O pozostaniu jednego motocyklach w bazie nie wiedziałem. Znałem ten egzemplarz z pierwszego zlotu, obfotografowalem w bazie i skupiałem się na nowościach. Ale dzięki za informację.
- Nie kumam o co chodzi z nazwą miejscowości, sprawdzałem mapę Google. Czyżby jakieś poprawki na znakach przy drodze?
Awatar użytkownika
skrzydlaty

Spiker pisze: pn 13 cze, 2022 11:28 pm Czyżby jakieś poprawki na znakach przy drodze?
Dokładnie. Znaki zostały ewidentnie wyprodukowane w wersji 'Grudek'.
Po czym, znaki zostały poprawione przez zamknięcie u od góry, co dało efekt: 'GrÓdek' - Polska po prostu. :lol:
---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nie wiem, jak wy, ale ja w sobotni poranek byłem na koncercie o świcie: https://photos.app.goo.gl/mroZzkCL8knAiHs4A

Dzięki temu zrobiłem kilka nie jednoznacznych fotografii 'o rosie'
Obrazek

Obrazek
pawelcen

Gratuluję oka Skrzydlaty.
Zdjęcia z Googla potwierdzają zły druk, a poprawki wyglądają na zrobione flamastrem. Kreska nad O też w złą stronę. :lol:
Jaki początek...
Jaki początek...
... taki i koniec.
... taki i koniec.
Pozdrawiam
Paweł
Awatar użytkownika
Spiker

pawelcen pisze: wt 14 cze, 2022 8:42 am Kreska nad O też w złą stronę. :lol:
Wikipedia wyjaśnia te poprawki flamastrem: "Z dniem 1 stycznia 2007 wcześniejsza nazwa wsi Grudek została zmieniona na obecnie obowiązującą Gródek" (https://pl.wikipedia.org/wiki/Gr%C3%B3d ... %C5%84ski)). Tablice widać starszego typu z prętowymi obramowaniami, więc mogą sięgać czasów sprzed 2007-go. Tak więc nie taki jest jednak bałagan w tej Polsce 8-).
pawelcen

Teraz czekamy, aż zmienią Kórnik na "Kurnik". :lol:
A oszczędni w słowach piszą zamiast Łódź - Uć. :lol:
Pozdrawiam
Paweł
Awatar użytkownika
skrzydlaty

Spiker pisze: pn 13 cze, 2022 2:12 pm Napiszcie jak coś pokręciłem, pominąłem lub nie uwzględniłem. :roll:
W artykule na stronie, jako najstarszy motocykl, figuruje "201 T" - a takowego nie było.
Awatar użytkownika
Spiker

skrzydlaty pisze: wt 14 cze, 2022 9:48 pm W artykule na stronie, jako najstarszy motocykl, figuruje "201 T" - a takowego nie było.
Poprawione! Winien jest Radek tym razem - a ja bezmyślnie skopiowałem i wkleiłem do artykułu informację, którą podał na liście mailingowei i forum.
A dla ciebie Skrzydlaty kolejne brawa za spostrzegawczość i czytanie ze zrozumieniem (*). Co byś jeszcze dodał do opisu imprezy? To pytanie także do innych uczestników. Zapiszmy historię i nasze wrażenia póki jeszcze cokolwiek pamiętamy.

* - W tym wieku to rzadkość :lol:.
pawelcen

Mnie najbardziej podobał się klimatyczny charakter zlotu. Również obiad pod gruszą i jabłonią - to wspomnienia z dzieciństwa.
Jakoś nie brakowało mi strzelania z wiatrówki do celu, jazdy na jednym kole, jazdy powolnej czy upalania gumy, mycia motocykli toplessem itd, czyli tego co ponoć musi być na każdym "udanym" zlocie.
Takie drogi pomiędzy łąkami i polami to dzisiaj rzadkość. W mojej okolicy wszelkie boczne drogi muszą być obwarowane rowami przeciwczołgowymi (przecież nie mają odprowadzać wody), barierkami w najmniej rozsądnych miejscach (bo skarpa ma 60 cm wysokości!!! - toż to koszmar) czy koniecznie progami zwalniającymi (bo przystanek PKSu) itp. Dlatego duże dzięki dla Radka za znalezienie takich atrakcji.

Jak ktoś wie jak wrzucić, czy wysłać filmy z przejazdu dajcie znać. Ja przy dużych plikach korzystam z wetransfer.com, ale strona odbierająca też musi go mieć zainstalowanego.
Pozdrawiam
Paweł
Awatar użytkownika
Spiker

Wieści z frontu: najstarsza "tetka" jednak lekko przytarta a zaaplikowane ratunkowo "dodatki apteczne" (olej rycynowy) narobiły syfu trochę :(. Temat na osobny watek pewnie ... (viewtopic.php?p=13697#p13697)
Awatar użytkownika
skrzydlaty

Żeby wątek szybko nie ostygł, to taka krótka historia około-zlotowa.
Przed.
Plan był taki, że skoro jest nie daleko, to na kołach, bo jest okazja i cel.
Trasę miałem zasadniczo prostą i opatrzoną. Bagaż cięższy "nadałem przewozem".
Więc jechałem na luzaka.
Pogoda idealna: słonecznie i sucho, aczkolwiek nie za gorąco.
I jadąc tak się wyluzowałem, że gdzieś za Wojciechowem, wziął mi się i asfalt skończył.
Drogą zupełnie polną dojechałem do Wąwolnicy, którą zamierzałem ominąć :mrgreen:
Dobrze, że było sucho, to tylko przypudrowałem lessem siebie i motocykl.
W planie był postój na rynku w Kazimierzu Dolnym, ale był zakaz wjazdu i postanowiłem nie kusić losu wciskając się na siłę.
Więc pojechałem na prom na Wiśle do Janowca. Tak też ORP Szczypior pokonał Wisłę o własnych kołach. :lol:
W Janowcu drogą z prawdziwych kocich łbów pojechałem na zamek - Dobrze, że takich dróg już nie ma.
Pod sam zamek podjechać nie sposób, żeby nie uiścić za postój. Więc zawróciłem do centrum Janowca.
Opędzlowałem loda w rożku duńskim, konwersując z lokalnym sympatykiem motoryzacji i pojechałem dalej.
Potem był zlot - to wiadomo.
Po
No, a potem powrót.
Na powrocie wzięliśmy z Klemensem udział w Zlocie pojazdów klasycznych i zabytkowych w Puławach.
Gdzie zgromadziło się spore grono pojazdów wszelkich, zabytkowych i egzotycznych. W tym my.
Z ciekawostek motocyklowych. Był ładny H-D WLA, H-D chyba F RyśkaB. BMW R2 i BSA M20 z lat powojennych.
No i nasze dwa NSU.
Postałem chwilę, po oglądałem, pogadałem ze spotkanymi znajomymi i ruszyłem w dalszą drogę do LU.
A tymczasem, nasz kolega Klemens niepostrzeżenie i z nienacka, 'pałucił' pucharek za obecność i ładność motocykla :!: :!:
Takie to historie, przed i po, miały miejsce, w związku z tematem głównym.
Załączniki
Tuż przed startem.
Tuż przed startem.
Jadąc na tzw. czuja i azymut... skończył mi się na chwilę asfalt.
Jadąc na tzw. czuja i azymut... skończył mi się na chwilę asfalt.
Że Rynek w Kazimierzu okazał się niedostępny dla motocykli - popłynąłem do Janowca.
Że Rynek w Kazimierzu okazał się niedostępny dla motocykli - popłynąłem do Janowca.
Byłem pod zamkiem, ale chcieli piniedzy za parking, więc pojechałem dalej
Byłem pod zamkiem, ale chcieli piniedzy za parking, więc pojechałem dalej
A w drodze powrotnej... Wystawa pojazdów klasycznych i zabytkowych w Puławach
A w drodze powrotnej... Wystawa pojazdów klasycznych i zabytkowych w Puławach
Awatar użytkownika
Spiker

Czy jest szansa na udostępnienie tego zdjęcia grupowego ... na pamiątkę? Czy coś się dzieje w sprawie skompilowania klipu zlotowego z dostępnych nagrań video? Dzięki za pierwszy komórkowy filmik z Polesia (super, tylko tego pawłowego merca trzeba by wyciąć ;)). Jak trzeba się zrzucić na koszty to dawać znać.

I jeszcze powiem, że koszulki były naprawdę spoko w tym roku.
Awatar użytkownika
Adam M.

Post autor: Adam M. »

Odbyl sie nasz miejscowy zlot w zeszly weekend w naszym ontaryjskim Paryzu, pierwszy raz od 19r i poczatku epidemii w marcu 20 go. Jesli was interesuje to opisze troche i wstawie kilka zdjec w swoim temacie o wspolnych wyjazdach do Niagara Escarpment.
ODPOWIEDZ