No jasne, że umiejscowienie wkrętów regulacyjnych definiuje L lub R. Komora pływakowa jest uniwersalna i możesz ją zamontować na obie strony (chociaż tylko jedna strona do danego gaźnika jest prawidłowa)pawelcen pisze: pn 10 sie, 2020 10:03 am Zawsze wiedziałem, że komora pływakowa z prawej strony to "R" i odwrotnie "L". Wszystkie moje eksponaty mają wkręty regulacyjne z prawej strony i komorę z prawej. Oczywiście komora na logikę powinna być z lewej, żeby ich nie zasłaniać. Może to nie komora określa L czy R, a umiejscowienie tych wkrętów w korpusie gaźnika.
Raczej nie, bo 276 to późna seria, a wspomniane cztery otwory to do połowy lat 30-tych tylko (najpierw mosiężne, a później na krótko także ZnAl-owe (cynkalowe). Tak przynajmniej było na kontynencie.pawelcen pisze: pn 10 sie, 2020 10:03 am Gaźnik enesu też wymyka się spod opisów, ponieważ 276 to już trzecia seria, która jest przystosowana do filtrów powietrza i nie powinien mieć tych czterech otworów?!?!
Kontynentalny gaźnik "na cztery otwory" wygląda tak jak ten 6/014: albo ten mój 6/001:
Mam obserwację, że aluminiowe przepustnice stosowano do mosiężnych gaźników a mosiężne przepustnice (bielone galwanicznie) stosowano do ZnAlowych gaźników - i chyba chodziło o jak najmniejsze tarcie i "pociąganie" materiału. Czy potwierdzacie?pawelcen pisze: pn 10 sie, 2020 10:03 am To, że ma aluminiową przepustnicę to pewnie efekt naprawy i wymiany na część zamienną z nowszej produkcji.
A to dziwne. Gdzie biegnie ten kanał? Rozumiem, że jest on bezpośrednio nad kołkiem pozycjonującym blok dysz. Czy tak?pawelcen pisze: pn 10 sie, 2020 10:03 am Ten nieprzysłonięty przez nakrętkę bloku dysz otwór zasysa i tak niefiltrowane powietrze. Wszystkie tak mają. Dawno temu próbowałem zakleić (myślałem, że to jakiś błąd), ale wtedy gaźnik nie działał.
Jeśli chodzi o znane mi gaźniki Amal-Fisher to zaobserwowałem, że niskie nakrętki są do niższych komór zasilanych od góry, a wysokie (symbol 6/062 lub M6/062) do wyższych komór zasilanych od dołu. W "anglikach" pewnie było tak samo.pawelcen pisze: pn 10 sie, 2020 10:03 am Jeszcze jedna ważna uwaga dotycząca nakrętki mocującej blok dysz: są dwie wysokości; od nich zależy poziom paliwa w komorze mieszania gaźnika.
Kiedyś miałem tylko jeden gaźnik i długo walczyłem ze zbyt bogatą mieszanką. Warto sprawdzić wtedy specyfikację gaźnika i komory pływakowej.