Tłoki OSL - dobranie zamiennika

Silnik i skrzynia biegów
wojtkomery

Re: Tłoki OSL - dobranie zamiennika

Post autor: wojtkomery »

Biorąc pod uwagę, że nowy tłok to "inwestycja długoterminowa" poszedłem na łatwiznę i kupuje nowe. Biorąc pod uwagę asortyment, to sklep z interesującą ofertą. Należy mailowo dopytywać też o nadwymiarowe tłoki bo bywają większe niż na stronie www.kolben-shop.de firmy Kexel.
Awatar użytkownika
enesiak

Post autor: enesiak »

Czesc, oba pokazane na tej stronie 'sklepowej' tloki : '501 OS' i '501 OSL' maja wypukle denka, ale cale roznia sie wysokoscia dosc znacznie ?
Rozumiem, ze nabyles ten 'nizszy 501 OSL' i pytanie - czy ta wypuklosc 'kompresyjna' na denku wystawala z tulei cylindra przy dojsciu tloka do ZZ, czy krawedz denka tloka dochodzila 'na rowno' z krawedzia cylindra, a ta wypuklosc wystawala ponad krawedz tulei w calosci ? Robiles moze zdjecia w trakcie skladania silnika - dokumentowales prace ?
Chodzi glownie o to - jakie silnik moze miec sprezanie, czy zbadales to manometrem ?
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...
wojtkomery

Nie robiłem zdjęć, górna cylindryczna część tłoka nie dochodzi do końca tulei cylindra. Stopień sprężania sprawdzę w najbliższych dniach.Mirek
wojtkomery

Zżarła mnie ciekawość. Cały zespół napędowy napędzany ręczną wiertarką: 7,20 bara ( 105 psi } niestety mierzony chińskim Falconem. Wynik po około 90 minutach docierania na zimno. Mirek
Awatar użytkownika
enesiak

No wlasnie, troche sie tego obawialem, jak zobaczylem oferte sklepu z czesciami, bo taki 'za niski' tlok z wypuklym denkiem - to tlok do silnika 501 OSL, ale z zeliwna glowica - dlatego u Ciebie nie dochodzi gorna krawedz denka na rowno z tuleja cylindra...W silniku 501 OSL 'zeliwnym - agrafkowym', cylinder jest nizszy o 4-5 mm - tam taki tlok dochodzi do konca tulei cylindra.
Ktos w sklepie 'NSU' - skopal opis czesci zamiennych - tlokow i np. ten tlok '501 OS', ktory ma wypukle denko i jest bardzo wysoki, chyba na 95mm i sworzen 20 mm - to jest tlok do 'gornego kalosza 501 S', ale z lat 1927/29 - niestety. Natomiast tloka do 501 OSL z aluminiowa glowica - nie znalazlem w ich ofercie, bo jest to tlok z plaskim denkiem - dochodzacy na rowno z tuleja cylindra...Taki 'myk - pomylka' w opisach tlokow.
Pokazywalem oba rodzaje tlokow do 501 OSL 'alu' i 'zeliwo' na drugiej stronie tego 'problemu tlokowego' [dwie strony wstecz ] i szkoda - ze nie wczytales sie w niego wnikliwie, to bys sie zorientowal, ze 'cos nie tak' z oferta tlokow ze 'sklepu NSU'...
Załączniki
po lewej stronie zdjecia - tlok do 501 OSL z aluminiowa glowica, tlok plaski<br />po prawej stronie zdjecia - tlok do 501 OSL z zeliwna glowica - tlok ma wypukle denko i jest nizszy o 5mm od tloka po lewej
po lewej stronie zdjecia - tlok do 501 OSL z aluminiowa glowica, tlok plaski
po prawej stronie zdjecia - tlok do 501 OSL z zeliwna glowica - tlok ma wypukle denko i jest nizszy o 5mm od tloka po lewej
po lewej  - tlok plaski do 501 OSL z aluminiowa glowica<br />po prawej - tlok wypukly do 501 OSL z zeliwna glowica...<br />Duza roznica w ciezarze obu tlokow.
po lewej - tlok plaski do 501 OSL z aluminiowa glowica
po prawej - tlok wypukly do 501 OSL z zeliwna glowica...
Duza roznica w ciezarze obu tlokow.
Ostatnio zmieniony czw 21 maja, 2020 1:08 am przez enesiak, łącznie zmieniany 4 razy.
wojtkomery

Opisywałem z pamięci bo założyłem już głowicę. Jakie powinno być ciśnienie ciśnienie sprężania?
Awatar użytkownika
enesiak

Zreszta - ewentualny 'ubytek kompresji' moze nie byc zbyt duzy [ lub w ogole ] - ze wzgledu na wypukle denko tloka, ktore jakby 'rekompensuje' mala wysokosc boczna calego tloka i kompresja moze byc porownywalna do oryginalnego tloka plaskiego, dochodzacego do konca tulei cylindra.
Jedynie problematyczny moze byc ciezar tloka do 501 OSL 'zeliwo' - bo jesli ten wypukly tlok 501 ze sklepu dorobili zgodnie z oryginalnym, to trzeba bylo ten wal 501 ' alu' wywazyc do niego, inaczej moga byc spore drgania w roznych zakresach obrotow silnika [ niewywazony wal powoduje dgrania silnika - co 40-50 km/ h 'gdzies tak ' ]...
Stare waly 501 'zeliwo' - roznia sie minimalnie otworami wywazajacymi - od 'nowych walow 501 'Alu''...
wojtkomery

Nie kupowałem ze strony, ale po korespondencji mailowej. Nie jest to kopia tłoka z 39 roku ,tylko zamiennik wykonany w obecnej technologii. Płaszcz pokryty jest warstwą poślizgową. Wcześniej kupowałem u nich bardziej " wynalazkowy " tłok i nie narzekam. Nie mam dostatecznej wiedzy by ocenić kształt zmodyfikowanej przestrzeni spalania w kontekście obecnej jakości paliw . Dlatego szybko podałem ciśnienie sprężania po zamontowani tłoka, ale dalej nie wiem jaka wartość jest prawidłowa.Mirek
Awatar użytkownika
enesiak

Nie masz tloka do 'wspolczesnych paliw' - tylko masz wykonany zgodnie z wymiarami przedwojennego tloka 501 OSL z zeliwna glowica, a taki tlok jest 'za niski o 5mm' do silnika 501 OSL z aluminiowa glowica...To tylko swiadczy o tym, ze nawet w Niemczech 'nie maja pojecia' - ze od konca lat 20-stych byly 3 seryjne silniki NSU 500 OHV i roznily sie znaczaco wysokoscia tlokow i ich ksztaltem. Masz taki sam tlok, jak ten pokazany na zdjeciach powyzej, po prawej stronie - czyli wlasnie do silnikow 501 OSL 'zeliwnych', o ciezarze 420 g z pierscieniami.
Natomiast, jakby producent 'mial pojecie' - to do dzisiejszych paliw dorobil by tlok taki wysoki, jak po lewej stronie zdjec i dodatkowo - 'nadlozyl' mu 2-krotnie wyzsze 'garbate denko'...
Masz sprezanie w silniku takie - jak z oryginalnym tlokiem 501 z plaskim denkiem, niestety - wiec nadaje sie to do paliwa 76 - 80 Okt. maksymalnie.
Do dzisiejszych paliw - musialoby to byc cisnienie w okol. 10 - 11 bar co najmniej.
Odpowiada to mniej wiecej stopniom sprezania 9 - 10 : 1, a wg Twojego manometru - masz normalnie 6,3 : 1, czyli jak przed wojna...
Do dzisiejszych paliw 95 - 98 Okt. - musialbys miec tlok tak wysoki, jak na zdjeciu ponizej, po prawej stronie albo nawet jeszcze z 5 - 10mm powinien miec wyzsze denko...
Załączniki
po lewej - tlok z silnika 501 S - 1932/33, stopien sprezania 7 : 1<br />po prawej - tlok z lat 60-tych do stopnia sprezania 9 - 9,5 : 1  - 'od biedy' nadajacy sie do wspolczesnych paliw 95 Okt, zas do benzyny 98 - musialby byc jeszcze wyzszy o 5 - 10mm...
po lewej - tlok z silnika 501 S - 1932/33, stopien sprezania 7 : 1
po prawej - tlok z lat 60-tych do stopnia sprezania 9 - 9,5 : 1 - 'od biedy' nadajacy sie do wspolczesnych paliw 95 Okt, zas do benzyny 98 - musialby byc jeszcze wyzszy o 5 - 10mm...
wojtkomery

Moja wiedza na temat silników jest niewielka. Nie twierdziłem ,że kształt tego tłoka ma związek z podniesieniem stopnia sprężania tylko, z procesem spalania. Jeśli się nie mylę to: stopień sprężania w 501 OSL zdeterminowany jest geometrią silnika nadkwadratowego.Mirek
Awatar użytkownika
enesiak

'Podkwadratowego' jesli juz - czyli 'dlugoskokowego'. Natomiast silniki sportowe, bazujace na takich samych parametrach walu i komory spalania - mialy przed wojna takie tloki, jak ten po prawej stronie zdjecia, natomiast typowo 'wyczynowe' - mialy jeszcze wyzsze tloki, wlasnie o ok. 10mm i stopnie sprezania ok. 10 - 11 : 1 - czyli jakby do dzisiejszych paliw 98 Okt....
wojtkomery

Jesteś pewien?
Awatar użytkownika
enesiak

Oczywiscie - jednego i drugiego, po 'pierwsze primo' : silniki 'nadkwadratowe', o ktorych wspominales - to silniki o srednicy tloka wiekszej od jego skoku, czyli wiekszosc silnikow motocykli BMW od konca lat 60-tych [ wczesniej mialy proporcje 'kwadratowe' - skok i srednica po 68 mm ], a juz w latach 70-tych powstaly modele R 90 i R 100, ktore mialy ponad 90mm srednicy tlokow - przy bodajze 75-76mm skoku i to sa wlasnie silniki 'nadkwadratowe'...
Po 'drugie primo' : motocykle 1-cylindrowe NSU, osiagaly w klasie 351 - moce maksymalne 30 - 31 KM / 7000 obr./min. i stopniu sprezania bodajze 11 : 1, klasa 501 - moc 36 KM / 6000 obr.stopien sprezania 11,5:1; klasa 600 - moc 38 / 43 KM 6000 obr. stopien sprezania 12 : 1...I to caly czas przy zachowaniu 'radialnego - promieniowego' ukladu 2 zaworowego, polkulistej komory spalania i z 1 swieca zaplonowa...Pomijam typ rozrzadu OHC - bo chodzilo o ksztalt komory spalania, ilosc zaworow i wysoki stopien sprezania - od 11 - do 12 : 1, mozliwy tylko przy zastosowaniu bardzo wysokich - 'garbatych' tlokow. Istnialy takze 'zwykle - sportowe' silniki OHV z troche mniejszymi mocami i osiagami, budowane na zamowienie 'bogatych klientow' lub eksperymentalnie, jak np. silnik 1-wydechowy 601 S z 1932/33 r. - nie wiadomo, w ilu egzemplarzach powstal, literatura go nie uwzglednia, niestety...
wojtkomery

Co do pierwszego prima to BMW R32 rok produkcji 23-26 ma proporcje kwadratowe, mogę dodać do tego jeszcze ; 37,39,42,47 by zakończyć wyliczankę przed rokiem 1930. Jednak może warto sprawdzić czy aby o silniku nadkwadratowym nie mówimy wtedy gdy skok jest większy od średnicy tłoka. Co do drugiego prima to doprowadzi nas szybko do zasady " jeden silnik jeden wyścig ". Tak sobie myślę. że gdy tłok nie ma kolizji z zaworami i wałem, nie obija się o cylinder i ma odpowiednie pierścienie na co wskazuje ciśnienie sprężania ,to po zasileniu stosowną mieszanką paliwowo powietrzną powstałą nawet z paliwa o wyższej liczbie oktanowej nie będzie żle. Zakładam ,że mogę się mylić. Mirek
pawelcen

Post autor: pawelcen »

Enesiak ma rację co do nadkwadratowości i podkwadratowości.
Pozdrawiam
Paweł
wojtkomery

Możesz poprzeć to jakimś linkiem lub-cytatem bo, jak zawsze zakładam, że mogę się mylić. Jestem tylko prostym inżynierem.Mirek
Awatar użytkownika
enesiak

Pierwsze ok. 7 lat przejezdzilem 600-tka na oryginalnym tloku i sprezaniu 6 : 1 - jakies 80-90tys.km i zatarlem wal w zimie z wozkiem, moja wina - bo zamarzl 'olej' w przewodach przy -16 stopniach...Podejrzewam, ze gdyby silnik byl sprezony nawet do 9 : 1 - dalby rade przejechac podobny dystans.
A kto dzis tyle jezdzi...? Silniki NSU 251/ 351 / 501 / 601 - byly tuz przed wojna 'zdeterminowane przez armie', tak jak u nas - zamowienia wojskowe na 'Sokoly'...
Pamietam tez, ze w latach 70-tych 'M-kowate stwory 750 SV' najlepiej jezdzily na benzynie LO 78 i BMW R 52, 62, 71, 12, itp. - takze najbardziej 'lubily slaba benzyne'. Wtedy nikt nie wiedzial, ze benzyna 'LO 94 - jest gorsza' do starych silnikow, ze sie wolniej spala...Tylko jak zaczela '78' znikac po 10 latach ze stacji, to z koniecznosci stosowalismy 'zolta 94' i tu 'zonk' - silniki sie grzeja - przepalaja tloki, slabo ciagna, zacieraja sie waly...Nikt nie wiedzial, ze do 'zoltej 94' - trzeba przyspieszyc zaplon poza dostepny zakres fabryczny, bo wolniej sie spala - tylko kombinowalismy z 'ekstraktem' i fakt - po dolaniu ekstrakcyjnej silniki pracowaly duzo lepiej i nie 'grzaly sie jak opetane'...? To samo mialem w 600-tce w latach 90-tych - jak jezdzilem tylko na 'zoltej' - no to jezdzil, bo jezdzil - na trasach mocno go chlodzilem, to jakos sie krecil, ale jak trafilem gdzies na 'stara benzyne 78' - silnik dostawal 'naglego kopa' i chodzil rewelacyjnie ? podejrzewam, ze na 94 tracil na mocy nawet ze 2-3 KM, a 'odzywal' na gorszej benzynie - nie wiedzilem wtedy o tych 'niuansach - powolnym spalaniu' wysokooktanowych paliw.
Silniki NSU 251/351/ 501/601 - byly przygotowane na wojne w drugiej polowie lat 30-stych - bo sportowe motocykle nie byly w armii do niczego potrzebne, dlatego np. we Wroclawiu i w okolicach - mnostwo sportowych, wyczynowych motocykli ludnosc odnajdowala po wojnie - w roznych 'schowkach', na strychach, w piwnicach, zamurowane, itp. i to w stanie na chodzie i z wyposazeniem fabrycznym - w ogole nie poniszczone w dzialaniach wojennych.
Tu jest to dokladnie opisane https://swiatmotocykli.pl/motocykle/geo ... -kwadratu/
wojtkomery

Można i tak,wybrałeś artykuł z popularnej gazety.Mirek
Awatar użytkownika
Spiker

Post autor: Spiker »

Mirek, jak uzyskujesz sprężanie 7, 5 atmosfery to moim zdaniem osiągnąłeś fabryczną normę dla tego silnika. Oczywiście dla kogoś o zacięciu sportowym czy długodystansowca (jak Enesiak) wszelkie powyższe uwagi i komentarze były by cenne (bo są trafne) ... Ale jak zamierzasz jeździć rekreacyjnie to masz wystarczające parametry silnika. Wydałeś kasę na niemiecki tłok i masz teraz pewnie stres czytając.. "a mogłeś tak, albo siak", zupełnie niepotrzebnie. Po prostu zacznij jeździć na tym co już masz, sam wyrób sobie opinię i daj znać jak wrażenia. A teoretyków zawsze warto posłuchać...

Mnie osobiście zastanawia sens docierania silnika na zimno. Są różne teorie na ten temat. Sam nie wiem co sądzić.
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
pawelcen

Post autor: pawelcen »

https://de.wikipedia.org/wiki/Hubverh%C3%A4ltnis
http://translandum.com/pl/magazine/147- ... kwadratowe
Tak znałem od czasów liceum.

Ale już wikipedia.pl podaje odwrotnie, czyli według mnie błędnie: https://pl.wikipedia.org/wiki/Silnik_nadkwadratowy
Czyli zgodnie z polską naturą: jak jest dwóch Polaków to przynajmniej trzy wersje.
Przynajmniej w kwestii silnika kwadratowego wszyscy jesteśmy zgodni. :)
Według polskiej normy silniki są krótkoskokowe i długoskokowe.
Ale wywołałeś mnie do tablicy i muszę trochę poszperać w książkach, które napisali mądrzejsi ode mnie.
W wolnej chwili sprawdzę i napiszę coś o tym.
Chciałem zapytać, którą uczelnię i jaki wydział kończyłeś.
Ja, jak już pisałem, udało mi się skończyć studia o specjalności konstrukcja pojazdów i ciągników w Instytucie Pojazdów Politechniki Łódzkiej , ale dużo już zapomniałem, no i nie wszystko wiedziałem...
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Paweł
ODPOWIEDZ