Blok silnika 601 OSL - 1936...

Silnik i skrzynia biegów
Awatar użytkownika
enesiak

Blok silnika 601 OSL - 1936...

Post autor: enesiak »

No i przywiozłem ciekawostkę - blok silnika 601 OSL i niby wszystko z nim w porządku, ułamany 'klasycznie' uchwyt do kapy sprzęgłowej, brak jednej szpilki, poza tym wszystko w miarę 'ok'. Nr silnika - trochę dziwny, bo oryginalny krój cyfr, żadnych śladów przebijania numeru - ale zaczyna się od 18......., jakby to był silnik z - no właśnie, z którego roku - aż zajrzałem do środka...I jak zobaczyłem cyferki 8 - 36, no to chyba trzeba przesunąć o rok a nawet dwa lata wstecz - początek produkcji 'szerokich silników OSL' z aluminiowymi głowicami ? Sami zobaczcie :
Załączniki
DSC03593.JPG
DSC03590.JPG
DSC03592.JPG
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...
Awatar użytkownika
Spiker

Re: Blok silnika 601 OSL - 1936...

Post autor: Spiker »

Sierpień 1936 jak byk! To jest ewidentny dowód, że już wtedy pracowano nad "szerokim karterem". Bezsprzecznie wiekopomne odkrycie. Prototyp? Data świadczy o czasie obrobienia i odebrania jakościowego odlewów (przy produkcji seryjnej to zazwyczaj niewiele wcześniej niż data produkcji motocykla). Pytanie kiedy powstał silnik a kiedy cały pojazd. Znane są zdjęcia silników OSL na fabrycznej hamowni - taki proces testowania prototypów mógł trwać kilka miesięcy. Być może ten silnik był włożony do pierwszej krótkiej serii 600-tek w ramie 500-tki o której pisano w niemieckich periodykach.

Co poza tym jest nietypowego? Czy numer formy odlewniczej (np. KO 424) zgadza się z późniejszymi rocznikami? Spróbuj porównać jak możesz.

Jesteś pewien, że to 601 a nie 501?

Szpilka głowicy taka cienka się wydaje. To 12 czy może jeszcze 10? Daj zdjęcie od strony kapy sprzęgłowej.

Widać króćce olejowe na węże a nie na rurki. Czyli późniejsze rozwiązanie. Ale to nie przesądza.

Czy masz tylko te połówki karteru w komplecie?
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
Awatar użytkownika
enesiak

Cześć, na razie tylko ten blok, na pewno od 601, bo ma ten ułamany uchwyt do kapy sprzegła charakterystyczny tylko dla 600-tki i to co ciekawe - do pełnej, zamkniętej ramy ? 351-501 miały w tym miejscu większy nadlew, a tu jest podcięcie do innych blach mocujących w ramie, ale przez to uchwyt jest osłabiony, mniej sztywny i czasem ulega złamaniu. Widziałem kilka tak uszkodzonych karterów 601.
Z daty produkcji karteru wynikałoby, że już w 1936 podejmowano próby budowy 601 OSL w zamknętej ramie, a przecież wszędzie podają - że były tylko próby produkcji motocykla 601 OSB - całkiem odmiennej konstrukcji, takiej 'krzyżówki kalosza z 501 OS-OSL', jest bardzo mało jego zdjęć w sieci i chyba żaden nie istnieje dziś fizycznie ? Wprawdzie kiedyś znalazłem w jakimś opisie modeli NSU z lat 30-stych, że 601 OSL był produkowany od 1936 - do 1940, w innym zaś miejscu - że od 1937 - do 42 i w ogóle w tym względzie coś słabo z 'chronologią zdarzeń'. Mają być do tego bloku jakieś 'zardzewiałe klamoty' jeszcze, to będę dodawał zdjęcia jak się odnajdą. Cały czas próbuję 'zmolestować sprzedawcę' o tego '1-wydechowego żeliwniaka 650', cokolwiek by to było - żeby się tylko do niego dokopać w czeluściach garażu...
Mnie w tym karterze zaskoczyły jeszcze te 'strzałki' na dolocie i wylocie oleju z silnika, bo byłem pewien do tej pory, że pojawiły się najwcześniej ponad rok później - pod koniec 1937r. ?
Na lewej połówce karteru są te dziwne numery, zaczynające się od 18xxxx, bite oryginalnymi numeratorami, które sugerowałyby nawet rok 1933-34 , nie ma żadnych 'OZ - 74', 'gap', itp., tylko sam nr silnika, nawet bez tych bocznych 'gwiazdek' ?
Byłaby jeszcze taka możliwość, że mógł mieć przykręcany za kwadratowy kołnierz cylinder i do niego, poprzez długie szpilki - żeliwną głowicę, jak w pierwszych 'S - OS' w 1932, żeby pasował do 1936r. - ale nie ma nawierconej w ogóle magistrali olejowej od dekla rozrządu i ponad nim, na skośnej 'półeczce' - do smarowania klawiatury ? Nic nie spawane, nie kołkowane, zaślepiane, itp. - czyli miał po prostu już w 1936r. głowicę aluminiową, smarowaną mgłą olejową i wał podparty na 2 łożyskach z lewej strony - widocznie taki 'najsampierwszy w 1936 aluminiak'.
Ostatnio zmieniony ndz 14 sty, 2018 11:02 pm przez enesiak, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
janusz_p

Post autor: janusz_p »

Witam
Numer silnika pachnie bardziej 35r... w 36 numeracja silnika była już po 20.... choć to może nie reguła
Awatar użytkownika
enesiak

No i takie 2 wały korbowe do 'tego bloku' przywiozłem, oba od 501 - jeden od modelu 'S' 'megapancerny', drugi od 'OS - OSL' i już 'normalny-delikatny'.
Miał to być 'wał długoskokowy 601 S', a okazał się właśnie od 501 'S' z tym, że korbowód ma 'wyczynowy', o połowę szerszy niż w innych wałach i z odciążoną stopą korbowodu - ma wgłębienie na środku, a wzmocnienie-'żeberka' po obu stronach. Podobno od silnika 'o mocy 30 KM'...?
Jeździł na nim ktoś na żużlu w latach 40-50tych :
Załączniki
DSC03613.JPG
DSC03614.JPG
DSC03615.JPG
ODPOWIEDZ