Witam wszystkich.
Właśnie zabrałem się za regenerację przedniego zawieszenia w NSU 201ts. Pierwszy problem jaki napotkałem to wytarte osie oraz owalizacja w otworach- 0,2- 0,4 mm (w zależności od elementu). Jest to małe nsu więc nie posiada tulei z brązu tylko osie obracają się w odkówkach.
Plan jest taki żeby rozwiercoć otwory o 0,4mm i dorobić nowe osie. Zastanawiam się tylko jaki luz powinienem zrobić i jaki materiał użyć na osie. Odnośnie materiału to udało mi się ustalić że oryginalne osie nie były poddane obróbce cieplnej a ich twardość to ok 25hrc
Czy ktoś posiada wiedzę na temat pasowań i materiałów używanych do takich zastosowań?
Pozdrawiam
Pasowanie osi przedniego zawieszenia
Re: Pasowanie osi przedniego zawieszenia
Cześć, wprawdzie to mały i lekki motocykl i pewnie nie będziesz nim 'szalał 150km/h na jednym kole', ale wszystkie oryginalne ośki trapezów były fabrycznie wykonane tak jak szprychy - czyli metodą walcowania gwintów na końcach. Podejrzewam też, że osie były przepuszczane na całej długości przez walcarkę, żeby nastąpił powierzchniowy zgniot materiału i utwardzenie w ten prosty sposób. Nie była wtedy potrzebna dodatkowa obróbka cieplna. Taki sam proces dotyczył też osi kół - również miały zawsze walcowane gwinty typu rowerowego, pod konusowe łożyska, itp. Dzisiaj można wziąć od razu materiał-stal wysokiej jakości i spróbować wytoczyć ośkę i naciąć gwinty na tokarce, ale musisz pogadać z tokarzem - jak to najlepiej zrobić, żeby gwint na końcach był wytrzymały i nie 'odłamywał się' od części cylindrycznej osi - wykonuje się półokrągłe podtoczenie pomiędzy częścią gładką i gwintowaną, co likwiduje 'efekt karbu gwintu'. Cóż więcej można poradzić ? - luz powinien być 'suwliwy', ośka powinna się dać wcisnąć ręcznie - bez wyczuwalnego luzu promieniowego, czyli podejrzewam maksymalnie 0,03 - 0,05mm i powinno dobrze działać. Jakbyś chciał zrobić 'lepiej' - to można przecież rozwiercić otwór w sztycy i wcisnąć cienkościenne panewki z blaszki z brązu i lekko przeszlifować na wymiar oryginalne ośki. Nie trzeba by było ich wtedy 'dorabiać u tokarza'...
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...
Re: Pasowanie osi przedniego zawieszenia
Dzięki za radę ale mam pewne wątpliwości co do tego pasowania. Rzeczywiście wg polskiej normy pasowanie ślizgowe to ok 0,03-0,05 mm. Napewno sprawdzi się przy smarowaniu olejem, ale te elementy pracują w smarze. Czy w tym wypadku również zastosować takie pasowanie? Czy informacje które mi podałeś odnośnie pasowania sprawdziłeś w praktyce czy to teoria? Proszę równiż o informację jakiego gatunku stal użyć do wykonania osiek.
Pozdrawiam
Pozdrawiam