Klamki kierownicy SS 500 Toma Bullusa.
Klamki kierownicy SS 500 Toma Bullusa.
Cześć, oglądając w sieci motocykle NSU SS 500 Toma Bullusa - zwróciłem uwagę na klamki sprzęgła, hamulca, dekompresji i manetki gazu. Zdjęcia są trochę słabe, ale widać - jak długie, smukłe i wygodne w użyciu [ lekki nacisk] musiały być te klamki w wersjach prototypowych SS 500, które objeżdżał Tom Bullus. Z niewiadomych przyczyn, w późniejszych modelach seryjnych SS 500, jak i w 'S - OS - OSL' zastosowano o kilka cm krótsze klamki, wymagające większej siły nacisku i przez to niewygodne - wżynające się w opuszki palców, z racji zaokrąglenia i mniejszej dźwigni ? No sami zobaczcie . Także manetki gazu, pomimo okresu 1930-31 - mają już bardzo nowoczesny kształt i linkę gazu 'nawijaną'.
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...
Re: Klamki kierownicy SS 500 Toma Bullusa.
Czesc, znalazlem dzis jedna z klamek 'Zundapp' i porobilem jej zdjecia z wymiarami. Poniewaz przez ostatnie 40 'lat z okladem' - nie znalazlem ani jednej dzwigni od OS / OSL - ek, ani w 'czesciach luzem', ani przy znalezionych motocyklach - to jak znalazlem dzwignie 'Zundapp' i przymierzylem do kierownicy, postanowilem, ze bede uzywal przy motocyklach tylko takich samych dzwigni : sa dlugie na 150mm od osi obrotu - do konca dzwigni,
- krotsze ramie z 'oczkiem' do koncowki linki ma 40mm, przy pelnym wcisnieciu dzwigni - wysuwa sie z kierownicy na ok. 25mm, czyli przy zalozonym na kierownicy gumowym chwycie, bedzie to ok. 22-23mm wysuniecia,
- dzwignia ma skok do samej kierownicy ok. 97-98mm, czyli przy chwycie gumowym - moze to byc ok. 94-95mm pelnego skoku, wciska sie je o wiele latwiej od fabrycznych dzwigni NSU i raczej maja wiekszy skok, moze i linka naciaga sie duzo mocniej, o kilka mm, trzeba by porownac, ale nie mam jak - nie majac oryginalnej dzwigni NSU..:
- krotsze ramie z 'oczkiem' do koncowki linki ma 40mm, przy pelnym wcisnieciu dzwigni - wysuwa sie z kierownicy na ok. 25mm, czyli przy zalozonym na kierownicy gumowym chwycie, bedzie to ok. 22-23mm wysuniecia,
- dzwignia ma skok do samej kierownicy ok. 97-98mm, czyli przy chwycie gumowym - moze to byc ok. 94-95mm pelnego skoku, wciska sie je o wiele latwiej od fabrycznych dzwigni NSU i raczej maja wiekszy skok, moze i linka naciaga sie duzo mocniej, o kilka mm, trzeba by porownac, ale nie mam jak - nie majac oryginalnej dzwigni NSU..:
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...
Re: Klamki kierownicy SS 500 Toma Bullusa.
Jestem zwolennikiem oryginalności, ale jakby ktoś produkował akcesoryjne, dłuższe dźwignie na kierownicę to chętnie bym wypróbował.
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...