jaki rocznik silnika NSU 251 OSL
jaki rocznik silnika NSU 251 OSL
witam,
Mam NSu 251 OSL od ...60 lat w rodzinie i teraz go regeneruję.
w Audi wg nr ramy określili rok 1941, ale stwierdzili, że...mój nr silnika nie odpowiada numerowi ramy.
Mój silnik ma nr 442051 , czy ktoś BIEGŁY w temacie potrafi podac mój rocznik silnika??
Maciej
Mam NSu 251 OSL od ...60 lat w rodzinie i teraz go regeneruję.
w Audi wg nr ramy określili rok 1941, ale stwierdzili, że...mój nr silnika nie odpowiada numerowi ramy.
Mój silnik ma nr 442051 , czy ktoś BIEGŁY w temacie potrafi podac mój rocznik silnika??
Maciej
Re: jaki rocznik silnika NSU 251 OSL
Niestety archiwum Audi pozwala identyfikować pojazdy tylko po numerze ramy. Po numerach silnika też można mniej więcej ale tylko poprzez porównywanie do numerów innych egzemplarzy z jednego kawałka albo z oryginalnych tabliczek znamionowych. Próbowaliśmy nawet zrobić kiedyś specjalną tabelę.
Ale ja bym radził innej metody ... Na wewnetrznych powierzchniach połówek karteru masz wybite daty ich wykonania - miesiąc i rok (MM RR). Data wykonania całego silnika to zazwyczaj niewiele później, maksymalnie miesiąc, dwa.
Ale ja bym radził innej metody ... Na wewnetrznych powierzchniach połówek karteru masz wybite daty ich wykonania - miesiąc i rok (MM RR). Data wykonania całego silnika to zazwyczaj niewiele później, maksymalnie miesiąc, dwa.
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
Za próżno.....Silnik skrecony....ale nic nie wiadomo co mnie jeszcze zaskoczy....
Czesc, w moim 'najsampierwszym NSU 251' jest silnik nr 477xxx i jest z roku 1942, ale sprawdze jeszcze o nizszych numerach, bo wydaje mi sie - ze mam nawet taki 442xxx lub cos w poblizu, to bedzie wiadomo duzo dokladniej.
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...
Hej
W moim 251 silnik ma numer 384522 z 1939roku
W moim 251 silnik ma numer 384522 z 1939roku
BartekG
NSU 351 OSL
NSU 351 OSL
- mieteknsu1
Czesc, orientacyjnie 'data produkcji' jest jeszcze podana na silniku - na tulei cylindra od strony rozrzadu, pod zeberkami i wyglada to tak :
slabo widoczne, ale przewaznie sa to: cyfra, litera i dwie ostatnie cyfry roku produkcji, jak na tym cylindrze : '4 L 41' lub duze 'I' zamiast 'L'. Litery sa czesto niezbyt czytelne chyba, ze sa bardzo charakterystyczne - jak po drugiej stronie tulei, nad numerem silnika 'H P.' lub 'H F.', tez nie takie wyrazne do konca...
slabo widoczne, ale przewaznie sa to: cyfra, litera i dwie ostatnie cyfry roku produkcji, jak na tym cylindrze : '4 L 41' lub duze 'I' zamiast 'L'. Litery sa czesto niezbyt czytelne chyba, ze sa bardzo charakterystyczne - jak po drugiej stronie tulei, nad numerem silnika 'H P.' lub 'H F.', tez nie takie wyrazne do konca...
Czesc, tu jeszcze przyklad silnika 251 rozniacego sie zaledwie o kilkaset nr-ow od tytulowego i tu ciekawostka - bo jest z drugiego miesiaca wojny, 10.39...?
- skrzydlaty
Witam!
Żeby było jasne. Sygnatury daty na karterach określają datę wyprodukowania elementu i przyjęcia go przez kontrolę techniczną,
jako nadającego się do dalszej produkcji.
Zapewne silnik powstał jako zespół po tej dacie i po tej dacie został zabudowany w jakimś motocyklu.
Myślę, że należy przyjąć tolerancję do 1-3 miesięcy.
Zatem można na tej podstawie szacować, że motocykl z takim silnikiem, na którym są sygnatury np. 10.39,
powstał: 11.1939 - 01.1940.
Przypominam, że w Niemczech, w tym czasie nie było wojny. Życie toczyło się pod zupełnie innym kontem niż w Polsce.
Żeby było jasne. Sygnatury daty na karterach określają datę wyprodukowania elementu i przyjęcia go przez kontrolę techniczną,
jako nadającego się do dalszej produkcji.
Zapewne silnik powstał jako zespół po tej dacie i po tej dacie został zabudowany w jakimś motocyklu.
Myślę, że należy przyjąć tolerancję do 1-3 miesięcy.
Zatem można na tej podstawie szacować, że motocykl z takim silnikiem, na którym są sygnatury np. 10.39,
powstał: 11.1939 - 01.1940.
Przypominam, że w Niemczech, w tym czasie nie było wojny. Życie toczyło się pod zupełnie innym kontem niż w Polsce.
po prostu 'Szczypior'... znaczy się 351 OT
Mój nr silnika 445981 rok na karterze 08.40
Przy okazji w którym roku weszły zbiorniki z tłoczonym logo dla wojskowych NSU?
Pozdrawiam
Maniek Słupsk
Przy okazji w którym roku weszły zbiorniki z tłoczonym logo dla wojskowych NSU?
Pozdrawiam
Maniek Słupsk
Czesc, widzialem u znajomego silnik 251, z dosc wysokimi numerami 480xxx, czyli raczej z czasow wojny 1942-43, aluminiowy blok - i wyobrazcie sobie, ze nie mial nic innego nabite na bloku obok numeru, a nr oryginalny ? Zadnych 'gap-waffenamtow', 'OZ 74', itp. oznaczen ? Czyli chyba byl to jakis 'eksportowy do Szwecji' lub gdzies indziej...
no i dzięki waszym detektywistycznym informacjom, mogę stwierdzić, że mój silnik z nr 442xxx jest z okresu pierwszej połowy 1940r..... nieźle. Dzięki za wysiłek.
- skrzydlaty
Moim zdaniem, nastąpiło to po roku 1941, ale bliżej 1943.maniek10 pisze: ndz 16 gru, 2018 9:05 pm Przy okazji w którym roku weszły zbiorniki z tłoczonym logo dla wojskowych NSU?
Można by zadać pytanie w audi tradition, może wiedzą.
Pewnym tropem, może być stwierdzenie faktu:
czy każdy zbiornik z tłoczonym napisem, miał jednocześnie otwór do przykręcenia panelu stacyjki na zbiorniku?
czy istnieją egzemplarze z tłoczonym napisem ale bez tego otworu?
Jeśli oba te elementy pojawiły się równocześnie, to stawiałbym na koniec produkcji wojennej 'ćwiartki', czyli 1943.
A może wiesz od kiedy były pierwsze żeliwniaki silnik skrzynia itd.
Pozdr.
Pozdr.
- skrzydlaty
Dat dokładnych nie znam.maniek10 pisze: ndz 08 gru, 2019 6:40 pm A może wiesz od kiedy były pierwsze żeliwniaki silnik skrzynia itd.
Pozdr.
Ale żeby się czegoś dowiedzieć wystarczy wnikliwie czytać katalogi.
W katalogu z 18 marca 1943, figuruje:
Skrzynia żeliwna pojawiła się od motocykla Nr.R 1 167 486/Nr.S 490 410
Silnik żeliwny od motocykla NrR. 1 168 690/ Nr. S 490 696
Czesc, moj 251 'WH' ma nr ramy 1158xxx i silnika 477xxx, jest z 'kwietnia 1942' i blok silnika jest zeliwny, tudziez na tabliczce jest podany ciezar motocykla 144kg - czyli juz ok. 1 roku nie zgadza sie z 'katalogiem' - moze 'prototyp - zeliwniak'...?
Albo tzw. 'wojenna zawierucha' juz tak sie dawala mocno odczuwac, ze nawet 'skrupulatni Niemcy' sie pogubili...?
Albo tzw. 'wojenna zawierucha' juz tak sie dawala mocno odczuwac, ze nawet 'skrupulatni Niemcy' sie pogubili...?
- mieteknsu1
Mój WH jest z 41 roku>>> wszystko z aluminium, a na tabliczce 144kg
mieteknsu1
Czesc, trzeba by kiedys zwazyc - ktory w koncu wazy te 144kg, bo cos mi sie nie wydaje, zeby oslona pod silnik, stelaz do sakw i sakwy - wazyly prawie 20 kg...?
- skrzydlaty
Ostatnio przeglądając instrukcję obsługi 251 OS WH, zwrócił moją uwagę opis techniczny, w którym podana masa motocykla to 144kg.mieteknsu1 pisze: pn 09 gru, 2019 11:21 pm Mój WH jest z 41 roku>>> wszystko z aluminium, a na tabliczce 144kg
A na zdjęciach w całej publikacji prezentowany jest egzemplarz w pełni aluminiowy tyle, że wyposażony w nakładkę bagażnika i 'tornistry' oraz osłonę silnika.
Nie wiem, czy elementy fabrycznie zastąpione żeliwem, zamiast standardowo aluminium, dadzą sumarycznie te 20 kg różnicy.
(karter silnika + pokrywka głowicy, kapa kompletna, skrzynia biegów, napęd licznika, pompa oleju - coś pominąłem?)
W końcu ten silnik znowu "zagadał" po 60-ciu latach:
https://www.youtube.com/watch?v=ri91E5pdQ0k
a i reszta motocykla zbliża się coraz bardziej do stanu jezdnego. Brawo Maciej!
(Czas chyba na wątek dotyczący odbudowy całości w dziale "nasze motocykle"?)
https://www.youtube.com/watch?v=ri91E5pdQ0k
a i reszta motocykla zbliża się coraz bardziej do stanu jezdnego. Brawo Maciej!
(Czas chyba na wątek dotyczący odbudowy całości w dziale "nasze motocykle"?)
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...