Wystawa Motocykli Zabytkowych - Krosno 2019

Rajdy, zloty, spotkania, ...
Awatar użytkownika
Spiker

Wystawa Motocykli Zabytkowych - Krosno 2019

Post autor: Spiker »

Wczoraj przejeżdżałem przez Krosno (na NSU, czyli "przypadkiem, z tragarzami" ;)). Niestety zawitałem tam w ostatnim dniu wystawy motocykli zabytkowych w lokalnej galerii handlowej (Vivo). NSU nie stwierdzono (poza moim na parkingu). Motocykli było w sumie 13, rozlokowanych przeważnie po 2 w różnych miejscach galerii. Dla uwiecznienia wydarzenia kilka fotek:
IMG_6689a.jpg
IMG_6671.jpg
IMG_6672.jpg
IMG_6673.jpg
IMG_6674.jpg
IMG_6675.jpg
IMG_6676.jpg
IMG_6677.jpg
IMG_6678.jpg
IMG_6679.jpg
IMG_6680.jpg
IMG_6681.jpg
IMG_6682.jpg
IMG_6683.jpg
IMG_6684.jpg
IMG_6685.jpg
IMG_6686.jpg
IMG_6687.jpg
IMG_6688.jpg
Po niektórych pojazdach dzieci mogły nawet malować swoje rysunki :hmm: :
IMG_6690.jpg
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
Awatar użytkownika
Spiker

Re: Wystawa Motocykli Zabytkowych - Krosno 2019

Właśnie się dowiedziałem, że to objazdowa wystawa po galeriach handlowych w różnych częściach Polski. Część ekspozycji się zmienia, ale trzon jest chyba ten sam. Może więc zawita i do was prędzej czy później 8-).
szmaja

Post autor: szmaja »

KOMAR SPORT...mój pierwszy wehikuł no popłakałem się ze wzruszenia:)Ale najbardziej to mnie ubawiły tabliczki -Proszę nie wsiadać! Bo k...co ja nie wsiądę?A kto mi zabroni?I pryk samojebka na fejsika pt-debil na nieswoim motocyklu! Jak mnie to parobastwo wk... W tym kraju nad Wisła pojęcie własności prywatnej jest bardzo rozmydlone, a jej poszanowanie to już jakiś kosmos, zostawisz motor na parkingu już gnoje siadają i robią fotki na fejsika i buszują po schowkach. A ja się pytam-łapie twoja babę za cycki?to czemu dotykasz mojego motocykla? Na zachodzie stoją motocykle w środku miasta z kaskiem na kierze i rękawicami lezącymi na siedzeniu i...leżą i nikt nawet nie pomyśli żeby pomacać nie mówiąc o wsiadaniu lub zabieraniu fanta. Rok temu w PL koleżka podjechał BMW Z3(takie autko) na pewna imprezę pod zamkiem zaparkował cabrioleta i jak wrócił musiał wyganiać z niego gnoi którzy za kierownica robili sobie zdjęcia, a że auto było zamknięte?Co tam, przecież ma dach otwarty to znaczy wolno. Dzisiaj znajomej w biały dzień ukradli pompę z szamba:) Co to za pojechany kraj, w sumie jak powiedział Piłsudski kraj piękny ale ludzie k...:) Tak mi się nasuneło i ulało...
Awatar użytkownika
enesiak

Post autor: enesiak »

Czesc, nie wiem - jak to 'zgrabnie' ujac, zeby bylo 'poprawne politycznie', ale przyczynilo sie do tego stanu rzeczy chyba okragle 400 lat obowiazywania na naszych ziemiach Ustawy Propinacyjnej 1496 - do jej zniesienia w zaborze rosyjskim w 1898, co powodowalo rozpijanie panszczyznianych chlopow 'gorzalka dworska', pedzona w majatkach przez szlacheckie rody...W roznych okresach czasu obowiazywalo podobno od 0,25 - 0,5L gorzalki / dziennie / na chlopski leb, takze na niemowleta w kolyskach - czyli np. przy 10-12 czlonkach chlopskich rodzin, bylo to 3-7 L 'dworskiej gorzalki' /dziennie - do 'konsumpcji' przez wloscianska rodzine...W niektorych naukowych opracowaniach pisza, ze chlopi co jakis czas wszczynali z tego powodu 'bunty chlopskie' i np. nie zawierali slubow - bo na to obowiazywal jeszcze dodatkowy 'przydzial gorzaly' do wypicia, a nie dawali rady wypijac juz tego podstawowego...Jak ktorys buntowal sie i byl 'abstynentem' - to mu ze dworu przywozili comiesieczny 'przydzial gorzaly 150-200 L' i wylewali na podloge w chacie i i tak musial za nia zaplacic 14-16h / dobe praca na polach folwarkow...'Za komuny' - gorzala i tyton byly przeciez 'podstawowymi artykulami spozywczymi', ktore produkowala 'wladza ludowa' - bo wiedzieli doskonale, ze wg naukowych opracowan, az 95% mieszkancow miast - stanowili bezposredni potomkowie 'chlopow panszczyznianych'...
Obecie jakby 'obowiazuje przydzial' 12-13L czystego spirytusu / glowe / rocznie - a jeszcze pod koniec XIX wieku 'chlop panszczyzniany' musial to wypijac max w tydzien.
Mysle, ze wystarczy przeczytac ze zrozumieniem haslo 'Narkotyki' w 'wiki' i wtedy 'oczy moga sie otworzyc szeroko', bo 99,99% uzaleznionych od tzw. 'uzywek' tak naprawde nie wie nic na ten temat...
W starych encyklopediach 'papierowych-analogowych' 'nie czajono' sie i np. haslo 'Nikotynizm' wygladalo jakos tak : ' ciezkie uzaleznienie od nikotyny, glownego alkaloidu lisci tytoniu, porownywalne moca uzaleznienia do morfinizmu-heroinizmu'...
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...
Awatar użytkownika
Spiker

szmaja pisze: wt 05 lis, 2019 10:33 pm Tak mi się nasuneło i ulało...
enesiak pisze: śr 06 lis, 2019 11:08 am Czesc, nie wiem - jak to 'zgrabnie' ujac, zeby bylo 'poprawne politycznie',
Panowie, chylę czoła przed waszą twórczością wspominkowo-filozoficzną. Nasz dział Hyde Park stoi otworem. A i chętnie posłucham na żywo takich opowieści a nawet włączę się w dyskusję. Ale nie zmieniajmy kierunku wątków ściśle związanych z danym tematem ...

Wracając do tematu wystawy w Krośnie (i jak się okazuje objazdowej wystawy po hipermarketach) to mnie osobiście nieco zaszokował fakt, że każdy z wystawianych motocykli miał ... zapięcie ("kłódkę") na przednim kole. Być może mieli już jakieś negatywne doświadczenia z przeszłości, a może po prostu dmuchają na zimne.
szmaja

Post autor: szmaja »

Sooory...kłódki to dla picu bo złomiarze nie chodzą do "galerii":)
Awatar użytkownika
Spiker

Tak sobie pomyślałem, ze te kłódki to może być warunek ubezpieczyciela. Bo jeśli to rzeczywiście wystawa objazdowa to ktoś (udostępniający eksponaty? właściciel galerii?) musiał pomyśleć o ubezpieczeniu aby nie mieć kłopotów w razie czego. Trzeba przyznać, ze przynajmniej wybrano mało rzucające się w oczy "rowerowe" zapięcia.
ODPOWIEDZ