Puszka narzędziowa

Rama, oblachowanie, widelec
szmaja

Puszka narzędziowa

Post autor: szmaja »

Patrzyłem w galerii na oryg. puchę narzędziową, fajna, i na foto przedwojennych, też mi się podobają, teraz pytanie jak się to ma do wojennych produkcji? A jak do współczesnych replik? Widziałem na zdjęciach wojennych zamiast skóry blachę, albo skórę zapinaną na dole bez pasków. Kopie zamiast skóry mają z reguły zasłonę "made by yourself" czyli-róbta co chceta-cytując klasyka. Jakieś sugestie?
Awatar użytkownika
Spiker

Re: Puszka narzędziowa

Post autor: Spiker »

Repliki puszek do skóry są dostępne w dwóch wersjach (na pionowe paski lub jeden poziomy). Są różni producenci. Ten polski jest moim zdaniem akceptowalny. Nikt raczej nie robi wersji z blaszanymi drzwiczkami na zawiasie i z zamkiem na kluczyk. Ale znam osobę, która niedawno dawała do przeróbki zwykłą puszkę na tą w pełni metalową. Sam udostępniłem wzór... Do takich puszek są nawet dostępne nowe zamki.
Odrębnym tematem są skóry do puszek, ale i tutaj jest coraz lepiej u producentów. Jeden robi nawet właściwe okucie poziomego paska.
Generalnie puszki w replice to nie problem.
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
czeki

Post autor: czeki »

a czy Ci producenci robią pod indywidualne zamówienie ,czy raczej lecą seriami popularne modele?
Awatar użytkownika
Spiker

czeki pisze: ndz 24 lis, 2019 11:55 am a czy Ci producenci robią pod indywidualne zamówienie ,czy raczej lecą seriami popularne modele?
Seryjnie. Do kupienia na każdym bazarze tematycznym (np. MWB w Łodzi) . Dla pewności najlepiej wcześniej zadzwonić aby przywieźli odpowiednią ilość i przytrzymali.
czeki

Post autor: czeki »

Dzięki, z tym właśnie mam problem, bo potrzebuję takich puszek do Triumpha 5/1 i nikt tego nie dorabia (nawet w Indiach), szukam jakiegoś sprytnego blacharza co by mi to wystrugał..
Awatar użytkownika
skrzydlaty

Post autor: skrzydlaty »

Spiker pisze: ndz 24 lis, 2019 9:56 am Repliki puszek do skóry są dostępne w dwóch wersjach (na pionowe paski lub jeden poziomy). (...)
Generalnie puszki w replice to nie problem.
Jedna drobna uwaga. Repliki puszek nie pasują bezproblemowo w trójkąt bagażnika do 2010/251 OSL.
Jak wiadomo puszka oryginalnie wpasowana jest w zarys rurkowego bagażnika w tych modelach NSU.
Repliki mają odrobinę inny kąt pochyłej ścianki na dole puszki. Pochyłość ta nie wpisuje się w pochyłość rurki bagażnika.
Trzeba użyć młotka gumowego w celu poprawienia pasowania ;)
Oczywiście grubość blachy repliki i jej twardość, też jest różna od oryginału - to tylko argument za tym, że "nie ma jak oryginał". 8-)
po prostu 'Szczypior'... znaczy się 351 OT
szmaja

A taką puszkę widzieli?
https://www.ebay.de/itm/NSU-OSL-WERKZEU ... Swh4td2sz7
Obejrzałem tą puszkę w powiększeniu i tak-widać nity aluminiowe mocujące zawias i zatrzask od niemieckiej maski p-gas, więc wytwórca-JaiMójBrat:)
Awatar użytkownika
enesiak

Post autor: enesiak »

'Super-gadzet' z tym zapieciem - nie odpina sie samoczynnie w czasie jazdy od drgan-wstrzasow i mozna szybko otworzyc-zamknac, szczegolnie przydatne 'pod ostrzalem'...
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...
szmaja

Co prawda nie narzędziowa ale ładna blaszanka kurierska:
https://www.kpemig.de/Motorrad-Packtasc ... iginallack
a tu skóra, ciekawa klapa, https://www.kpemig.de/Packtasche-fuer-M ... tiert-1940
Awatar użytkownika
Spiker

Tak rozmawiamy o tych puszkach narzędziowych NSU od lat ... ale uświadomiłem sobie, że wciąż nie ma jasności w kwestii puszek z metalową klapką (na zawiasie i z zamkiem na płaski kluczyk).

W powszechnym "zlotowym" mniemaniu są to "puszki WH wprowadzone pod koniec wojny" - pewnie przyjmując analogię do zastąpienia skórzanych sakw kurierskich stalowymi skrzynkami. Ale do mnie bardziej przemawia teoria, że to już powojenna zmiana. Jakoś nie wyobrażam sobie żołnierza z pękiem kluczy (chociaż trzeba przyznać, że kłódki na sakwach z pewnością występowały w motocyklach frontowych). Tym bardziej, że żaden dokument czy zdjęcie sprzed 1945-go roku nie potwierdza ich zastosowania. Dopiero w ewidentnie powojennych katalogach pokazuje się ta wersja:
Obrazek z oferty cześci 251 OSL sklepu nsu-hammel.de
Obrazek z oferty cześci 251 OSL sklepu nsu-hammel.de
Chętnie poznałbym wasze opinie w tej sprawie.
ODPOWIEDZ