Blaszana, stalowa oslona-'kapa' sprzegla modeli S/OS...

Silnik i skrzynia biegów
Awatar użytkownika
enesiak

Blaszana, stalowa oslona-'kapa' sprzegla modeli S/OS...

Post autor: enesiak »

Czesc, takie 'cos' udalo mi sie znalezc lata temu w Lodzi, na 'Moto-bazarze' i teraz odnalazlem 'powtornie' - blaszana pokrywa sprzegla, aczkolwiek w 'zmodyfikowanej' wersji przez kogos lub dorobiona do innego motocykla - ale z elementami oryginalnej 'kapy NSU' ?
Wydaje mi sie, ze przedni 'kielich - szklanka', oslaniajaca koncowke walu silnika i elementy sprzegla 'przeciazeniowego' - jest w 90% przynajmniej podobne wielkoscia lub takie samo - jak w NSU 'S - OS', natomiast wypukla pokrywa kosza sprzeglowego, juz moze taka 'oryginalna od NSU' nie byc, no moze tylko 'dosc podobna' ? Sami zobaczcie :
Załączniki
Pokrywa dorabiana do 'czegos' - ale elementy wytlaczane moga pochodzic z NSU S/OS - co do samej wytloczki na kosz sprzegla mam watpliwosci...
Pokrywa dorabiana do 'czegos' - ale elementy wytlaczane moga pochodzic z NSU S/OS - co do samej wytloczki na kosz sprzegla mam watpliwosci...
'Kielich' oslaniajacy wal i sprzeglo przeciazeniowe - wyglada, jak od NSU S / OS...<br />Ma ktos moze oryginalna oslone stalowa lub replike, zeby porownac wymiary tych elementow...?<br />U mnie ten 'kielich' ma ok. 60mm wysokosci od wywinietej podstawy i 78mm srednicy zewnetrznej.
'Kielich' oslaniajacy wal i sprzeglo przeciazeniowe - wyglada, jak od NSU S / OS...
Ma ktos moze oryginalna oslone stalowa lub replike, zeby porownac wymiary tych elementow...?
U mnie ten 'kielich' ma ok. 60mm wysokosci od wywinietej podstawy i 78mm srednicy zewnetrznej.
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...
Awatar użytkownika
Spiker

Re: Blaszana, stalowa oslona-'kapa' sprzegla modeli S/OS...

Post autor: Spiker »

Trzeba mieć na uwadze, że blaszane osłony łańcucha stosowano w wielu motocyklach angielskich i wzorowanych na angielskich, dużo dłużej niż w NSU OSL. Stąd też jest spore ryzyko, że to coś innego niż wyrób fabryki NSU pomimo znacznego podobieństwa. Tylko bezpośrednie porównanie z oryginałem (przyłożenie obok siebie, pomierzenie) mogło by dać jednoznaczną odpowiedź. Ja się nie podejmuję oceny, bo nigdy takiej kapy nie miałem. A może ktoś z forumowiczów ma i mógłby pomierzyć "miski" oryginalnej kapy NSU S/OS/SS?
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
Awatar użytkownika
klemensu22

Post autor: klemensu22 »

Kapa od 501 S
Załączniki
s-l1600 (1).jpg
NSU 201 OS/251 WH/501 TS/501 OSL
Awatar użytkownika
enesiak

Post autor: enesiak »

Czesc, bardzo dobry stan - tylko najbardziej chodzi o wymiary tych 'wytloczek' podejrzewam - ze przy moje ten przedni 'kielich', jest wlasnie od oryginalnej i do dalszego wykorzystania - proporcje ma chyba identyczne 'na oko'...
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...
ODPOWIEDZ