Dysze do Amala - oryginały i zamienniki

Gaźniki, kraniki, łączniki zbiornika, filtry.
Awatar użytkownika
Spiker

Dysze do Amala - oryginały i zamienniki

Post autor: Spiker »

W metrycznych gaźnikach Amal-Fischer serii M76 są dysze M 4/042 z gwintem M6 (chodzi o gwint standardowy 6x1, bo nieraz w ogłoszeniach handlowych piszą M6 a tak naprawdę chodzi o gwint drobnozwojowy M6x0,75).

Wydaje się, że najpewniejszym zamiennikiem są dysze renomowanego BING-a, które mają jedynie nieco inne proporcje sześciokątnego łba:
https://maxmoto.pl/dysza-glowna-bing-44 ... 35711.html
Takie rozwiązanie stosuje wspominana już kilkakrotnie niemiecka firma regenerująca metryczne amale (cena u nich nieznacznie wyższa niż w powyższym linku + droższa przesyłka).

Są też podróbki dysz Binga w połowie ceny, albo nawet jeszcze tańsze chińskie no-name. Są też dysze do kuchenek gazowych z takim gwintem. Ale przy ich użyciu trzeba by mierzyć, czy rzeczywisty przepływ jest zgodny z oznaczeniami. Inaczej trudno będzie dojść końca przy strojeniu gaźnika poprzez wymianę kolejnych rozmiarów dysz.

Słyszałem od jednego z forumowiczów o stosowaniu tańszych, ale równie pewnych dysz Dellorto. Tutaj jednak gwint jest M6x0,75, co wymaga albo przegwintowania (podobno to wychodzi i trzyma), albo dorobienia odpowiedniego rozpylacza pod drobnozwojowy gwint.

Są jeszcze nowe dysze od angielskiego Amala (typ 4/042), ale one są z calowym gwintem.
http://amalcarb.co.uk/pre-monobloc/76-2 ... n-jet.html
(dysze Mikuni o tym samym oznaczeniu maja gwint M5,25x0,9)

A jak wy sobie radzicie?
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
Awatar użytkownika
Spiker

Re: Dysze do Amala - oryginały i zamienniki

Nawiązując do dysz Mikuni HJ. Co to za dziwny gwint M 5,3 x 0, 9? Czy nie chodzi aby o bardziej typowy M 5,5 x 0,9? A może to tak naprawdę nie jest gwint metryczny tylko podany w mm odpowiednik jakiegoś gwintu calowego? Sześciokąt 6 mm. Wygląd rasowy, ale nie wiem czy nie za drobne te dysze. Oczywiście tylko jako opcja do specjalnie dorobionego rozpylacza.
Awatar użytkownika
Spiker

Z czystej ciekawości zakupiłem dysze od kuchenki gazowej Wrozamet, która jako jedna z nielicznych ma w starszych typach dysze ze standardowym gwintem M6. https://www.igaz.pl/index.php?p1203,dys ... -x-1-prd06
Wśród nich jest dysza z otworem zbliżonym do 1 mm. Będę mierzył przepływ i dam znać o wynikach w odpowiednim wątku. Ale nie nastawiam się na sukces. W przypadku tych dysz kierunek przepływu ma z pewnością duże znaczenie.

A tak całkiem na marginesie ... jest takie coś do kupienia: https://enerma.pl/pl/dysze-wtryskiwaczy ... ka-m6.html
zaslepka-m6.jpg
... czyli dysze o przepływie "0" ;). Wiem, ze dla tokarza to żaden półprodukt, ale dla kogoś z zacięciem ale bez parku maszynowego mógłby to być jakiś punkt zaczepienia ... Do dysz musi być podobno wysokoobrotowa precyzyjna wiertarka. A same otwory były podobno w fabryce dodatkowo przeciągane celem wyrównania (wygładzenia). Ale można by popróbować,, skoro cena jednaj sztuki "pólfabrykatu" to raptem 2 zł..
Awatar użytkownika
Spiker

Właśnie dostałem do rąk nowiutką dyszę 140 firmy Bing oraz przyrząd do pomiaru średnic dysz gaźnikowych (zakres 0,45-1,5).
Niestety juz pierwszy rzut oka na dyszę pokazał, że otwór jest duży. Potwierdził to pomiar, który wykazał aż 1,3 mm. Aż jestem ciekaw jaki będzie wynik pomiaru rzeczywistego przepływu.
Dysza Bing 140 - widać gładkość otworu roboczego.
Dysza Bing 140 - widać gładkość otworu roboczego.
IMG_1784.jpg (25.77 KiB) Przejrzano 172 razy
Dysza Bing 140, gwint M6, średnica otworu ok. 1,3 mm.
Dysza Bing 140, gwint M6, średnica otworu ok. 1,3 mm.
IMG_1782.jpg (15.09 KiB) Przejrzano 172 razy
Przyrząd do pomiaru średnicy dysz gaźnikowych o zakresie 0,45-1,5 mm.
Przyrząd do pomiaru średnicy dysz gaźnikowych o zakresie 0,45-1,5 mm.
IMG_1786.jpg (20 KiB) Przejrzano 172 razy
Miałem cichą nadzieję, że sposób oznaczeń firmy Bing odpowiada przepływowi w cm3/min. W tym przekonaniu utwierdziło mnie to, że znana niemiecka firma remontująca metryczne Amale pisze, że używa tylko dysz Binga, jako jedynych rzetelnie wykonanych i sprzedaje je jako części zamienne (https://www.oldtimervergaser.de/de/bing ... -4623.html). Tylko czy oni aby nie mierzą i nie przecechowują dysz pod właściwe amalowskie oznaczenia? Ot kolejna zagadka.
Awatar użytkownika
enesiak

Post autor: enesiak »

Czesc, taka dysza da pomiar w 'przepustowosci' ok. 240 - 260 mL / min. i bardzo to przypomina oryginalne dysze BVF od gaznikow MZ - ETZ 250 - oryginalne dysze mialy w nich oznaczenie '130-135' i badalem je na 'przepustowosc' w latach 80-tych - to dawaly wlasnie wynik ok. 240 mL / min...
Czyli jest to dysza do silnika 2-suwowego 250 - 350 cc pojemnosci...
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...
Awatar użytkownika
Spiker

Jak ten przewidywany duży przepływ się potwierdzi to oznacza, że zmarnowałem 32,5 zł. Ale to wszystko dla dobra nauki! :geek:
Prawdopodobnie więc dobra dysza Bing to 105, która powinna dać te 140 cm3/min przepływu. Może ktoś kupi i zbada? :lol:
enesiak pisze: wt 22 wrz, 2020 10:32 am taka dysza da pomiar w 'przepustowosci' ok. 240 - 260 mL / min. [...] Czyli jest to dysza do silnika 2-suwowego 250 - 350 cc pojemnosci...
Co do dużych dwusuwów to Iż 49 ma dyszę 110 a Iż Planeta "ogromną" 215. Te emzetki to jakieś sportowe musiały być ...
Awatar użytkownika
Spiker

Zapraszam na tego brazylijskiego (czy może obecnie tureckiego) serialu-tasiemca ciąg dalszy ... :lol:

Zmierzyłem przepływ dyszy Bing 140 i zgodnie z przewidywaniami Enesiaka uzyskałem wynik 250-260. Równolegle zapytałem w firmie Oldrimer-Vergaser, która sprzedaje te dysze jako zamienniki do gaźników Amal-Fisher. I otrzymałem odpowiedź, że sprzedają je z oryginalnymi oznaczeniami producenta. Na moje dodatkowe pytania i sugestię, że średnica 1,3 mm dla dyszy 140 to trochę za dużo nie otrzymałem już niestety odpowiedzi.

Przy okazji zmierzyłem (dla ułatwienia podając wodę od strony gwintu) przepływ w dyszy z kuchenki gazowej o oznaczeniu 110 - czyli 1,1 mm (dla ułatwienia procedury podając wodę od strony gwintu) i wyszedł zgodnie z przewidywaniami przepływ 145-155. Niestety wadą tych dysz jest stożek, który nie doszczelnia idealnie do rozpylacza.
Awatar użytkownika
enesiak

Czesc, jak pisalem - dysze od MZ - ETZ z oznaczeniami '130 - 135', 'zbadalem naukowo' na przeplyw wody ze 33-34 lata temu i wyszlo wlasnie troche ponad 240 - do 250 ml / min. - dlatego stosujac ten gaznik BVF 30 do mojego 'choppera 601', musialem dorobic [ na tokareczce zegarmistrz. ] kilka nowych dysz '140', '150' i '160' chyba [ jakos wg tej starej tabeli srednic dysz ] i po 2-3 dniach 'walki z gaznikiem' - czyli ustawieniem go 'w pionie' i wyregulowaniem poziomu w komorze - 'chopper 601' 'palil gume' i jechal prawie '150 / godzine', z mniejszym niz polowa 'zapotrzebowaniem na benzyne' - niz te slynne 'nowki ETZ-ki'...Znajomym, przy maksymalnych osiagach 130-135km/h - spalaly nawet ponad 6L / 100 km [ bez pasazerow ], a moj 'objuczony chopper 601', z bagazami i 2 osobami - spalal na takim samym gazniku zaledwie 2,35 - 2,5 L / 100 km...
Nie mogli tego w ogole 'objac rozumem' - zwlaszcza, ze mialem 3-biegowa 'reczna' skrzynie, a oni 5-biegowe - 'nowoczesne' i motocykle lzejsze o co najmniej 70kg...
Awatar użytkownika
Spiker

Spiker pisze: wt 22 wrz, 2020 12:02 pm Jak ten przewidywany duży przepływ się potwierdzi to oznacza, że zmarnowałem 32,5 zł.
Jednak nie jest tak źle - zainwestowana kasa nie przepadnie. Okazało się, że pomimo otwartego oryginalnego opakowania dyszę da się oddać lub wymienić na inny rozmiar. Będę więc próbował z dyszą Bing oznaczoną 105 (a może lepiej 102?). Ale towar na zamówienie, więc będę ją miał za tydzień może.
Awatar użytkownika
Spiker

A tak równolegle to będę myślał nad nowym rozpylaczem (dyszą iglicową) przystosowaną do powszechnie dostępnych i tanich jak barszcz dysz z bardziej typowym gwintem drobnozwojowym M6x0,75. Chodzi o niecałe 2 zł/szt. w porównaniu do 35-40 zł za szt. Jedna inwestycja w precyzyjną robotę tokarską na pręcie sześciokątnym 8mm i tak się opłaci :geek:.
Awatar użytkownika
Spiker

Pilny temat. Poradźcie jaką dyszę Binga wziąć jako zamiennik amalowskiej 140-ki. Będzie zamawiana dzisiaj, ale ze względu na cenę wezmę tylko jedną. Są dostępne 98, 102, 105, 118 ... Na razie nastawiam się na 105, bo według tabelki właściwa dla przepływu 140 cm3/min średnica otworu to 1,04 mm. Ale znowu w materiale Amala z przełomu lat 20-30 (http://www.barnstormers.co.nz/barnstorm ... rt-100.jpg) pisze, że dysza 140 ma średnicę otworu .040" czyli 1,016 mm ... tak więc jakby 102 była by odpowiedniejsza. Ale jedyna wątpliwość jest taka, że realna zmierzona przeze mnie dysza Bing 140 miała średnicę coś lekko ponad 1,30 mm, na pewno nie 1,35 czy 1,40, tak więc nie mam do końca pewności czy oznaczenie Binga idealnie odwzorowuje średnicę.
pawelcen

Post autor: pawelcen »

Weź mniejszą. Później możesz ją rozwiercać np. co 0,1 mm i sprawdzić jak jeździ.
Ja kupiłem ostatnio dwie angielskie 120 i 130 po 2,99Ł i 3,99Ł przesyłka. Niestety tanio nie jest. Jak przyjdą to zmierzę średnice.

https://www.ebay.co.uk/itm/GENUINE-AMAL ... true&rt=nc
Pozdrawiam
Paweł
Awatar użytkownika
Spiker

W końcu przyszła odpowiedź od Oldtimer-Vergaser. Pytałem czy numeracja dysz Bing jest zgodna z numeracją dysz Amal, oraz jakie dysze Bing polecają (domyślnie do zakupu w ich sklepie) do gaźnika M76/433 lub M76/455. Powątpiewałem, czy bingowska dysza 140 z otworem 1,3 mm nie jest aby za duża jako zamiennik dyszy 140 Amala. Odpowiedzieli: "Nie wiemy tego. Ponieważ skład paliwa jest dzisiaj ZUPEŁNIE inny, nie ma to znaczenia. Musisz wypróbować na motocyklu." Trochę dziwne, skoro sprzedają regenerowane przez siebie gaźniki dokładnie tego typu, to chyba powinni wiedzieć co do nich wkładają. Podejrzewam, że albo dopiero teraz zorientowali się, że z tymi zamiennikami dysz to nie jest taka prosta sprawa, albo nie chcą zdradzać sekretów swojej kuchni. No i jeszcze odpowiedziała jakaś Pani, to może rzeczywiście nie wie ...
"I jak żyć panie premierze? Jak żyć? ..." :cry:
Awatar użytkownika
Spiker

Załóżmy, że "Niemiec" ma rację i dla współczesnych paliw trzeba inne dysze (patrz mój poprzedni wpis) ... to w którą stronę należy zmieniać - na nieco większą czy na mniejszą? Zaraz ktoś odpowie "spróbuj i się przekonasz" - jasne, tak docelowo zawsze jest. Ale na teraz może teoretycznie zacznijmy ;).
Awatar użytkownika
Spiker

Przyszła zamówiona dysza Bing 105.
IMG_1796.jpg
IMG_1796.jpg (23.66 KiB) Przejrzano 171 razy
IMG_1794.jpg
IMG_1794.jpg (22.55 KiB) Przejrzano 171 razy
Będę wkrótce mierzył i średnicę i przepływ metodą amalowską - i dam znać na forum.
Awatar użytkownika
enesiak

Czesc, moglo im chodzic wlasnie o ten 'zupelnie inny sklad paliwa - czyli LO', a nie potrafili tego 'rozwinac' ?
Zeby nie doszlo do tego przy 'nowoczesnych paliwach' - jak na 'zuzlu', ze 2L w zbiorniku beda 'starczyly na 1,5 - 2 km jazdy'...
Wyglada - jakby 'slyszeli, ze gdzies dzwonia', a nie 'rozmozdzyli' tego dokladnie, ze to nie chodzi o 'wydajnosc dyszy', tylko o 'wczesniejszy zaplon' mieszanki...
Moze 'gdzies slyszeli - ze paliwo sie wolniej spala' i porownali je do gazu 'LPG' 'domyslnie', wiec zwiekszyli wydajnosc dysz..?
Mozna tez podejrzewac, ze wielu 'producentow czesci do weteranow' - wychodzi z zalozenia, ze : 'nikt nie bedzie sie nimi scigal - to co sie zamontuje, to bedzie jakos dzialac przy 50-60km/h albo staniu motocykla w salonie - naprzeciw kominka'.
Ewentualne 'nieprawidlowe dzialanie' - zawsze moga 'zwalic na archaicznosc pojazdu i jego nieprzystosowanie do wspolczesnych paliw'...
Awatar użytkownika
Spiker

enesiak pisze: wt 06 paź, 2020 10:12 am Ewentualne 'nieprawidlowe dzialanie' - zawsze moga 'zwalic na archaicznosc pojazdu i jego nieprzystosowanie do wspolczesnych paliw'...
Tak, tylko nie mówimy o przypadkowej firmie, tylko o firmie, która żyje z regeneracji i sprzedaży części do starych gaźników, ze szczególnym uwzględnieniem gaźników Amal-Fisher z lat 20-40 XX wieku. Sporo się dowiedziałem z ich strony, wciąż uważam, ze są fachowcami, ale moim zdaniem z tymi dyszami Bing to coś kręcą. Gdyby podali: "zamiast dyszy Amal XXX zalecamy dobrą jakościowo dyszę Bing YYY, która ma identyczny przepływ" to ja bym zrozumiał. Być może dopiero my na naszym forum przecieramy szlaki ...

A tak nawiasem mówiąc to firma która dorabia w zasadzie wszystko do tych gaźników, włącznie z precyzyjnymi wyrobami jak dysze iglicowe, iglice, jetblock-i ... to trochę wstyd, że nie dorabiają dysz głównych.
Awatar użytkownika
enesiak

Sa 'firmy' i 'Firmy' - niektore moga 'miescic sie w bloku : w 1 pokoju - biurko, komputer, regal na kartony z gaznikami i czesciami, itp.' i kazdy 'dorabiany detal - sprowadzac z Dalekiego Wschodu'.
Maja jakies 'zdjecia zakladu' - na ktorym widac 'maszyny w hali i pracownikow przy nich'..?
'Ktos z firmy' mogl blednie zalozyc, ze : ' jesli wspolczesne paliwa maja wyzsza LO i skutkiem tego - nizsza wartosc opalowa, to zamontujmy w gaznikach wieksze dysze - to zrownowaza mniej energii dostarczonej w paliwie silnikowi do spalenia'.
A nie 'kojarza - ze to nie tu jest pies pogrzebany'...
Awatar użytkownika
Spiker

Hmmm. Dysza Bing 105 ma otwór mniejszy niż 1 mm (sprawdzian 1, 00 mm nie przechodzi a 0,95 mm przechodzi). Ciekawe jaki przepływ będzie.

Potwierdza się prawidłowość, że ten producent nie nanosił na dysze średnic tylko prawdopodobnie przepływ mierzony swoją własną metodologią. Przypominam, że dysza Bing 140 miała otwór ok. 1,3 mm.
pawelcen

Post autor: pawelcen »

Powiedz, gdzie kupiłeś ten przyrząd?
Mój przymiar jest od 1 do 2 mm. Potrzebuję czegoś do mniejszych średnic. Te moje dysze z Anglii do Amala mają poniżej 1 mm.
Pozdr.
[Właśnie dostałem do rąk nowiutką dyszę 140 firmy Bing oraz przyrząd do pomiaru średnic dysz gaźnikowych (zakres 0,45-1,5).
Pozdrawiam
Paweł
ODPOWIEDZ