Rozrząd 201OS

Silnik i skrzynia biegów
MarkoPolo

Rozrząd 201OS

Post autor: MarkoPolo »

Witam!
Mam dziwny problem z rozrządem od małego NSU. Za cholerę nie mogę ustawić rozrządu, i to nie tylko na punkty (o dziwo na punkty jest jeszcze gorzej!).
Problem w tym że zawory albo za wczas się otwierają i doganiają do tłoka, albo za późno i "zwracają" powietrze wstecz. Co prawda przy suchym kręceniu zasysa powietrze również przez wydech, ale to chyba powód braku pracy silnika, tzn. eksplozji i spalin.
Zastanawiam się czy czop wału nie jest przestawiony na tyle żeby coś się pieprzyło...
W innym temacie znalazłem zdjęcie wałka rozrządu i wygląda tak samo jak moja, nie wiem co jest grane...
Czekam na wasze sugestie!
Pozdrawiam,
Marek
Awatar użytkownika
enesiak

Re: Rozrząd 201OS

Post autor: enesiak »

Czesc, tutaj masz rozrzad 251 OS/ OSL - taka sama zasada, takie same znaki do ustawienia rozrzadu, musi dzialac - przyjrzyj sie dokladnie zdjeciom, sa pokazane obydwa rodzaje walkow rozrzadu, do 201/251 OS i 201/251 OSL - pierwszy ma 'waskie krzywki', a drugi 'szersze krzywki', ale znaki na malym kolku rozrzadu sa do nich takie same.
Korbowod jest w gornym polozeniu, czyli 'na sprezaniu' jakby, patrz na pozycje klina malej zebatki na wale i do tego - pozycje 'kropek - punktow' na zebatkach i musi dzialac : viewtopic.php?f=13&t=565
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...
MarkoPolo

Re: Rozrząd 201OS

Post autor: MarkoPolo »

Sprawdzałem punkty na zębatce wału i na zębatce rozrządu - punkty się nie zgrywają.
Ale ustawiłem wg zasady: tłok w górnym położeniu, krzywki rozrządu w dolnej pozycji, no i wszystko gra.
Właśnie zaglądałem na podany temat na forum odnośnie różnicy rozrządów, tak więc wszytko się zgadza z moimi podzespołami, ale widocznie niektóre części nie są od jednego silnika.
Tak czy siak wszystko się udało! :)
ODPOWIEDZ