NSU 251 OSL naprawa ramy
NSU 251 OSL naprawa ramy
Witam, proszę o rysunek tylnych części ramy (wersja z dużą osłoną łańcucha). Posiadam ramę z 1942 roku z przyspawanymi uchwytami amortyzatorów. Dzięki PJ
Re: NSU 251 OSL naprawa ramy
Widzę, że na razie nikt nie odpowiada, ale przecież wielu z naszych forumowiczów wykonywało podobną regenerację tylnej części ramy w 251 OSL. Nie zostały nikomu szkice?
Może Petr niech pokaże zdjęcia uszkodzeń swojej ramy, aby można było zrozumieć o jaki zakres prac chodzi.
Może Petr niech pokaże zdjęcia uszkodzeń swojej ramy, aby można było zrozumieć o jaki zakres prac chodzi.
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
Mnie tylną część ramy przerobionej pod suwaki przywracali do stanu fabrycznego bracia Ziętalowie z Częstochowy przed około 15 laty .
Może spróbuj zrobić u nich; o ile się dzisiaj podejmą takiej pracy?
Pozdr.
Paweł
Może spróbuj zrobić u nich; o ile się dzisiaj podejmą takiej pracy?
Pozdr.
Paweł
Pozdrawiam
Paweł
Paweł
Osobiście zaczął bym pracę od wypożyczenia od kogoś ramy w dobrym stanie, na wzór. Zawsze lepsze to niż zdjęcia i szkice. Nie masz kogoś uczynnego w pobliżu?
Co do całej operacji. Akurat w tyle ramy 251 OSL nie ma odkuwek/odlewów staliwnych, tylko łącznik z grubej blachy. Dodatkowo trzeba tylko zrobić przyrząd do ładnego zakończenia końcówek rur. No i zanitować na gorąco. Dla kogoś ze zdolnościami manualnymi i warsztatem to trywialna robota. Dla amatora z prostymi narzędziami tylko to może być jednak pewne wyzwanie. Blachy dzisiaj łatwo wyciąć wodą czy laserem, więc odpada żmudne piłowanie. Kiedyś takich prac podejmował się o ile pamiętam także kolega Wojtek (tutaj jego prace: http://www.nsu-riders.pl/gallery/v/wars ... stawka+WH/).
Jak rozumiem kolega Petr wie jak to zrobić, a brakuje mu tylko wymiarów, wzoru. Czy tak?
Co do całej operacji. Akurat w tyle ramy 251 OSL nie ma odkuwek/odlewów staliwnych, tylko łącznik z grubej blachy. Dodatkowo trzeba tylko zrobić przyrząd do ładnego zakończenia końcówek rur. No i zanitować na gorąco. Dla kogoś ze zdolnościami manualnymi i warsztatem to trywialna robota. Dla amatora z prostymi narzędziami tylko to może być jednak pewne wyzwanie. Blachy dzisiaj łatwo wyciąć wodą czy laserem, więc odpada żmudne piłowanie. Kiedyś takich prac podejmował się o ile pamiętam także kolega Wojtek (tutaj jego prace: http://www.nsu-riders.pl/gallery/v/wars ... stawka+WH/).
Jak rozumiem kolega Petr wie jak to zrobić, a brakuje mu tylko wymiarów, wzoru. Czy tak?
- skrzydlaty
Tutaj masz potrzebne elementy wycięte na gotowo:
https://allegrolokalnie.pl/oferta/uchwy ... mw-zundapp
https://allegrolokalnie.pl/oferta/uchwy ... mw-zundapp
po prostu 'Szczypior'... znaczy się 351 OT
Witam wszystkich pozdrawiam i dziękuję za komentarze. Spiker ma rację, moja rama jest przystosowana do amortyzatorów Jawa perák. W międzyczasie kupiłem na eBayu ładną ramę z 1939 roku.
Pan z Allega również zadzwonił do mnie z oferty elementów rzeźbionych - na pewno coś wybiorę.
Dziękuję za bardzo obszerny wkład, rysunki i szczegóły, które nie mają konkurencji w dziedzinie NSU OSL . P.J.
Pan z Allega również zadzwonił do mnie z oferty elementów rzeźbionych - na pewno coś wybiorę.
Dziękuję za bardzo obszerny wkład, rysunki i szczegóły, które nie mają konkurencji w dziedzinie NSU OSL . P.J.
- skrzydlaty
Rama 251 w 1942 (siodło katapulta) roku i 251 w 1939 (siodło na dwie sprężyny) roku były inne.
a rama od 201 OSL z 1939 roku będzie jeszcze inna - hamulec na piętę i pod otwartą osłonę łańcucha, inaczej zakuwane rurki ramy itd. itd.
z NSU nie jest tak łatwo: rama, ramie nie równa i nie koniecznie pasująca do motocykla...
a rama od 201 OSL z 1939 roku będzie jeszcze inna - hamulec na piętę i pod otwartą osłonę łańcucha, inaczej zakuwane rurki ramy itd. itd.
z NSU nie jest tak łatwo: rama, ramie nie równa i nie koniecznie pasująca do motocykla...
Z uwaga obserwuje wątek, więc pytam co dalej? Jak coś w moim jest dobra rama a to rocznik 1940 może coś na wzór się przyda?
NSU 201Pony naprawa ramy
Witam
Podepnę się aby nie tworzyć wątku dłubię sobie teraz w zimę trochę przy NSU 201 ZD i mojej ramie ktoś upitolił i pytanie co ? uchwyt do pompki?!
Znalazłem w galerii Pepe ładną fotkę widać ten brakujący element może ktoś mi to zwymiarować?
http://www.nsu-riders.pl/gallery/v/201z ... 2.jpg.html
Ta piaskowana to moja rama widać tam kawałeczek tego elementu.
Podepnę się aby nie tworzyć wątku dłubię sobie teraz w zimę trochę przy NSU 201 ZD i mojej ramie ktoś upitolił i pytanie co ? uchwyt do pompki?!
Znalazłem w galerii Pepe ładną fotkę widać ten brakujący element może ktoś mi to zwymiarować?
http://www.nsu-riders.pl/gallery/v/201z ... 2.jpg.html
Ta piaskowana to moja rama widać tam kawałeczek tego elementu.
Re: NSU 201Pony naprawa ramy
Rzeczywiście wygląda na to, że element na którym opierał się krzywkowy regulator naciągu łańcucha pełnił jednocześnie funkcję dolnego uchwytu pompki.maniek10 pisze: sob 16 sty, 2021 10:12 pm przy NSU 201 ZD i mojej ramie ktoś upitolił i pytanie co ? uchwyt do pompki?!
Chociaż z tego co widzę w instrukcjach obsługi i zdjęciach zachowanych egzemplarzy pompka była w niektórych rocznikach Z/ZD z prawej strony, a w innych ZD/ZDL/ZDB (nowszych?) przeniesiona na lewo. Wie ktoś z was kiedy i dlaczego nastąpiła zamiana. Nie jestem znawcą dwusuwowych modeli.
Przy okazji wyszła potęga galerii.
Wymiary tylnej części ramy 201/251 OS/OSL
Cześć! A ramy do 201/251 OSL czasem nie masz? Chociażby do pobrania pomiarów tylnej części?
Re: Wymiary tylnej części ramy 201/251 OS/OSL
Cześć, wczoraj byłem w piwnicy i znalazłem tylne części ramy 201 OS/OSL, ze 25 lat temu naprawione i 'zagubione' - mogę je odrysować na tekturze lub porobić zdjęcia, bo będę te ramę naprawiał, więc nie mogę odsprzedać. Jakoś jutro zamieszcze zdjęcia - to są dolne odciągi z końcówkami ramy / dorabianymi z oryginalnych, to wymiary do 0,5 mm dokładne...
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...
Czesc, tak to wyglada : oryginalne / dolne odciagi ramy i dorabiane koncowki / 'trojkaty' mocowania tylnej osi, ktore wymiary sa najbardziej potrzebne ?
Jakby co - to 'admin' niech to przeniesie do wlasciwego dzialu - bo troche sie 'wcialem' z tymi koncowkami, ale akurat tutaj padlo zapytanie o nie..?
Jakby co - to 'admin' niech to przeniesie do wlasciwego dzialu - bo troche sie 'wcialem' z tymi koncowkami, ale akurat tutaj padlo zapytanie o nie..?
- Załączniki
Ostatnio zmieniony śr 01 gru, 2021 12:34 pm przez enesiak, łącznie zmieniany 1 raz.
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...
Jeśli chodzi o regenerację uciętej tylnej części ramy (np. do suwaków) to Milan oferuje (dla leniwych i bogatych
) specjalny zestaw:
http://www.nsu.cz/eshop/?146,opravarska ... am-251-osl
(5800 CZK = 1055 PLN po obecnym kursie)
http://www.nsu.cz/eshop/?146,opravarska ... am-251-osl
(5800 CZK = 1055 PLN po obecnym kursie)
- skrzydlaty
Wydaje mi się, że na MWB w Łodzi widziałem cięte wodą blachy, kto wie czy nie u Zietali?
Przy czym, należy pamiętać o różnicach w tylnej lewej blasze, przy pełnej osłonie łańcucha i przy otwartej
oraz innym zapłaszczeniu/zakuciu rurki z uwagi na tą osłonę lub jej brak.
Przy czym, należy pamiętać o różnicach w tylnej lewej blasze, przy pełnej osłonie łańcucha i przy otwartej
oraz innym zapłaszczeniu/zakuciu rurki z uwagi na tą osłonę lub jej brak.
Zestaw do przeróbki dużej ramy na sztywną robili Ziętale. Czy ten zestaw jest od nich???? Tego nie wiem, ale warto spytać.
Pozdrawiam
Paweł
Paweł
- skrzydlaty
Znalazłem takie zdjecie fantów dorabianych przez jednego koleżkę z Polski.
Wiem, że większość już dawno wyprzedał, ale może te blachy jeszcze ma lub może dorobić.
Mogę podać kontakt na priva
Wiem, że większość już dawno wyprzedał, ale może te blachy jeszcze ma lub może dorobić.
Mogę podać kontakt na priva
Połączyłem bliźniacze tematy: starszy, ale nie tak dawno omawiany wątek "NSU 251 OSL naprawa ramy" i najnowszy "Wymiary tylnej części ramy 201/251 OS/OSL". Cieszy mnie ruch na forum, ale ... proszę przed zadaniem pytania sprawdzać, czy dany temat już nie istnieje i do niego dopisywać posty. Inaczej będziemy powtarzali w kółko te same odpowiedzi na te same pytania 
Inne podobne wątki z przeszłości:
viewtopic.php?t=1086
viewtopic.php?t=423
Inne podobne wątki z przeszłości:
viewtopic.php?t=1086
viewtopic.php?t=423
Z góry przepraszam, że odkopuje stary temat lecz jestem na etapie dorabiania tylnych blach do 201 zdb i prosiłbym o weryfikacje/potwierdzenie tego co udało się mi zmierzyć z oryginałem od znajomego. Największy problem mam z rozstawem dolnych otworów (czerwona linia na rysunku), może ma ktoś roznitowany oryginał do pomiaru??
Zamieszczam poprawione wymiary, bardzo proszę o ich sprawdzenie i ewentualną korektę jeśli się jeszcze się gdzieś pomyliłem.
Czy blachy od zdb różnią się czymś z blachami od małych osl poza ich odwrotnym montażem?
Czy blachy od zdb różnią się czymś z blachami od małych osl poza ich odwrotnym montażem?