Nakładka trzonka zaworu.

Silnik i skrzynia biegów
Awatar użytkownika
skrzydlaty

Nakładka trzonka zaworu.

Post autor: skrzydlaty »

Witam!

Temat banalny, co skomplikowany.
Nakładka trzonka zaworu motocykli NSU serii OSL.
Element powszechnie występujący w motocyklach angielskich i w NSU.

W niektórych konstrukcjach współczesnych stosowana do dzisiaj zwłaszcza w USA.
W europie chyba zapomniana.

Czy znane są wam wymiary oryginalnych elementów?
Od czego można dopasować do danego modelu taki element i nie będzie absurdalnie drogi.

U nas są dostępne nakładki od dniepra pasujace na trzonek fi 8, ale zrobione są z 'rzepy' i nie polecam.

Znalazłem na allegro, tanie nie są, tyle że w miarach calowych.
https://allegro.pl/oferta/nakladka-zawo ... 9961309654
Np. wewnętrzny wymiar czapeczka ma 8,46 - Jaki luz montażowy ma oryginalna?
po prostu 'Szczypior'... znaczy się 351 OT
Awatar użytkownika
enesiak

Re: Nakładka trzonka zaworu.

Post autor: enesiak »

Czesc, nie podejrzewam - zeby byl wiekszy luz montazowy, niz 0,1 - 0,2mm, bo nieraz te 'czapeczki' trzeba podwazac lekko cienkim wkretakiem - zeby zeskoczyly z trzonka zaworu ? Czasem sie obracaja na trzonku 'bezluzowo', ale nie przesuwaja sie w poprzek w ogole, a zawor i tak daje sie wyjac z prowadnicy - wiec nie rozbijaja koncowki trzonka zaworu. Kilka razy spotkalem w silnikach 'czapeczki' mniejszej srednicy, od 'czegos' i wtedy konce trzonkow byly do nich minimalnie podtoczone - dopasowane. Zdaje sie, ze jeszcze w 'Zaporozcu' mogly byc stosowane, ktos mi tak mowil dawno temu ?
Ostatnio zmieniony śr 02 gru, 2020 8:34 pm przez enesiak, łącznie zmieniany 1 raz.
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...
Awatar użytkownika
Adam M.

Post autor: Adam M. »

Niepotrzebne przy zakladaniu zaworow odpowiedniej jakosci.
Czy byly stosowane fabrycznie w NSU? Dobrze zrobiony zawor ma gorna koncowke zakonczona warstwa stellitu zabezpieczajaca go przed zuzywaniem sie / wygniataniem. Niestety jakosc zaworow starych anglikow pozostawia wiele do zyczenia, dlatego sadze ze nakladki byly stosowane, ale obecnie mozna kupic dobre zawory fmy SRM ( colsibro ) czy amerykanskie Kibblewhite.
pawelcen

Post autor: pawelcen »

W Zaporożcu były na pewno. Tylko gdzie jest Polmozbyt z częściami do niego? :lol:
Czy w NSU z odkrytymi zaworami również były?
Aż muszę zajrzeć, czy mam założone.
Paweł
Pozdrawiam
Paweł
Awatar użytkownika
skrzydlaty

pawelcen pisze: śr 02 gru, 2020 10:32 pm Czy w NSU z odkrytymi zaworami również były?
Tak były w wersji z odkrytymi zaworami.
W małych OSL na pewno, zwłaszcza, że tam powierzchnia styku śruby regulacyjnej jest sferyczna.
Więc naciski punktowe są znaczne, a taka miseczka chroni trzonek zaworu przed wygniataniem.

W przypadku głowic Alu obecność jest konieczna z uwagi na regulację zaworów na mimośrodzie.
Adam M. pisze: śr 02 gru, 2020 6:07 pm Niepotrzebne przy zakladaniu zaworow odpowiedniej jakosci.
Tu nie chodzi jedynie o problem twardości trzonka zaworu - co oczywiście jest istotne.

Głównym zadaniem jest ustawienie właściwej geometrii układu dźwigienka-zawór.
Złe zorientowanie dźwigienki względem trzonka powoduje:
- wzrost siły potrzebnej do uruchomienia zaworu;
- brak ruchu obrotowego zaworu podczas pracy;
- szybsze zużywanie elementów współpracujących;
- głośniejsza praca rozrządu.

Wydaje mi się - na chłopski rozum, że taka miseczka zapobiega też wypięciu zabezpieczeń zaworu.
Awatar użytkownika
Adam M.

Pelna zgoda, to ostatnie to chyba jak sprezyny zaworowe sa calkowicie zuzyte.
Nie wiem z jakich materialow i jaka technologia robia zawory np Paradowscy, ogolnie dostepne na rynku zawory do mego Tridenta po jednym sezonie wygladaja jakby koncowka zaworu przedstawiala krajobraz ksiezycowy, a jednak zaworom wyzszej klasy sie to nie zdarza. Wiec mozliwe ze z tego powodu nakladki sie przydaja.
Awatar użytkownika
Spiker

Post autor: Spiker »

Już kiedyś pisałem o mojej "trwałej prowizorce". Kilkanaście lat temu ojciec wytoczył mi takie nakładki z ... pręta zbrojeniowego i zahartował prostymi domowymi metodami. Nakładka działa do dzisiaj. Ślady zużycia niewielkie.

Próbowałem kiedyś szukać o dobierać fabryczne nakładki z innych silników, ale bez sukcesu. Jeśli komuś z was się uda to rozwiążecie problem nad którym debatujemy ze 20 lat.

Zwracam uwagę niezorientowanym, że w katalogu części OSL-ek z głowicami alu jest 5 różnych grubości tych nakładek, co 0,25 mm. Kiedyś zastanawialiśmy się po co, i doszliśmy do wniosku, że to dla zachowania odpowiedniej geometrii układu dźwigniowego rozrządu, regulowanego mimośrodowymi osiami, które przesuwają się też na boki częściowo i posiadają stosunkowo wąski zakres regulacji.
Wycinek katalogu 351/501 OSL (głowica alu)
Wycinek katalogu 351/501 OSL (głowica alu)
Co ciekawe w głowicach żeliwnych mających regulację luzu zaworowego poprzez gwintowany trzpień na dźwigience tez jest nakładka, z tym, że tylko w jednym wymiarze.
Wycinek katalogu 351/501 OSL (głowica żeliwna)
Wycinek katalogu 351/501 OSL (głowica żeliwna)
Kappe zum Ventil graug.jpg (4.75 KiB) Przejrzano 2277 razy
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
Awatar użytkownika
Spiker

No i temat mnie dotknął. Myślałem, że mam wyprodukowane we własnym zakresie nakładki już na wieczność ... ale niestety wygląda na to, że się dosyć szybko wygniatają. Szukam czegoś lepszego. Oczywiście mógłbym zlecić dorobienie i hartowanie, ale liczę na wasza pomysłowość w dobraniu od jakiegoś pojazdu. Chodzi o trzonki 9 mm zaworów dużego OSL.

Chyba niedawno Skrzydlaty pokazywał link do jakiejś niemieckiej strony ... ale nie mogę odnaleźć prawdę mówiąc. Można powtórzyć?

Proponuje także ewentualne wspólne zlecenie produkcji krótkiej serii takich nakładek u jakiegoś specjalisty (toczenie, hartowanie, szlifowanie). Można by zamówić najgrubszą wersję i później w miarę potrzeb już samemu zlecać zeszlifowanie na magnesówce do potrzebnej grubości. Moim zdaniem każdy posiadacz OSL-ki powinien mieć "na półce" co najmniej kilka zapasowych nakładek jako element zużywający się. Co Wy na to? Byli by chętni? Ma ktoś możliwości?
Awatar użytkownika
Spiker

skrzydlaty pisze: czw 03 gru, 2020 8:43 am Głównym zadaniem jest ustawienie właściwej geometrii układu dźwigienka-zawór.
Złe zorientowanie dźwigienki względem trzonka powoduje:
- wzrost siły potrzebnej do uruchomienia zaworu;
- brak ruchu obrotowego zaworu podczas pracy;
- szybsze zużywanie elementów współpracujących;
- głośniejsza praca rozrządu.
Może coś szerzej. Junakowcy, którzy mają także mimośrodową regulację luzu zaworowego piszą, że w połowie ruchu roboczego dźwigienki zaworowej powinna ona naciskać na środek zaworu (miseczki zaworu). Czy w przypadku OSL-ek trzeba ustawić układ rozrządu podobnie?
Awatar użytkownika
Adam M.

No tak, to jest ogolna zasada. Swoja droga nie myslalem ze macie tak grube i ciezkie zawory - trzonek 9 mm w silniku 350?
Awatar użytkownika
enesiak

Niestety, ważyłem kiedyś zawory z trzonkiem 9mm, gdzieś już opisywałem - to oryginalne , cechowane 'NSU-D', te 'tulipany ' z początku produkcji, ważyły coś ok.105-110 gramów, zaś uzywane do sportu - ok.85-90 gramm chyba ? Późniejsze, do OSL z głowicą 'alu'- mają ciężar ok.95 gramm 'gdzies tak/okolo'...
Stanowczo za ciężkie, nawet te sportowe...
Awatar użytkownika
skrzydlaty

Spiker pisze: śr 16 cze, 2021 12:37 pm Chyba niedawno Skrzydlaty pokazywał link do jakiejś niemieckiej strony ... ale nie mogę odnaleźć prawdę mówiąc. Można powtórzyć?
O kapturkach była mowa tutaj:
viewtopic.php?f=13&t=1539&start=20
Tam są też wspomniane linki
Awatar użytkownika
Spiker

Dzięki Skrzydlaty a informacje. No to tak dla przypomnienia:
https://www.maxrpm.de/Ventil-Einstellka ... 867-13-250
z tym, że największe średnice jakie oferują to 8 mm. Trzeba by w naszych OSL-kach zmienić zawory i prowadnice na 8 mm i wówczas te nakładki by podeszły. Albo stoczyć końcówkę zaworu na cieńszą?
Inni oferują to samo, w tych samych rozmiarach, w podobnych cenach. Kilka przykładów:
https://produkte.schrick.com/de/catalog/7
https://www.sandtler24.de/schrick-venti ... 13305.html
https://www.tzr-motorsport.de/Ventilspi ... lausgleich

A może by tak w Ameryce szukać? Niby 13 mm, cena 13 USD za 8 sztuk, ciekawe jaki to VW (chyba pierwszy transporter na silniku garbusa), wyprzedane niestety:
https://vwparts.aircooled.net/Hardened- ... ps-8mm.htm
albo to: https://www.midwest-bayless.com/p-17598 ... l-new.aspx

Wygląda na to, że dla oryginalnych zaworów 9 mm musimy wciąż dorabiać albo kupować za ogromne pieniądze. Dlatego ponawiam propozycje wspólnego wykonania serii.
Adam M. pisze: śr 16 cze, 2021 3:56 pm nie myslalem ze macie tak grube i ciezkie zawory - trzonek 9 mm w silniku 350?
Konstruktorzy NSU założyli, że identyczne zawory będą na wydechu i na ssaniu, jak również w całej rodzinie silników 350 ccm, 500 ccm i 600 ccm. Jeśli chodzi o rozrząd to w tych silnikach różne są tylko długości lasek popychaczy.
Chciałbym zauważyć, że w Junaku z lat 50/60-tych zawory mają trzonki 9 i 9,5 mm, tak więc trudno mieć pretensje do przedwojennych konstruktorów.
Awatar użytkownika
enesiak

Czesc, tutaj pokazuja taka nakladke trzonka od 'ciezarowki / busa / maszyn budowlanych, itp. Volvo' - tylko nie podaja wymiarow, jest ich co najmniej 'ze 100 rodzajow', ale jak ciezarowka/bus/maszyna budowlana, itp. - to moze miec zawory i 9 mm chyba takze ? : http://klemax.pl/opis/9640355/nakladka- ... td123.html , trzeba by chyba gdzies 'na zlomie' zobaczyc taki rozbebeszony silnik..?
Awatar użytkownika
Spiker

enesiak pisze: czw 17 cze, 2021 10:17 am Czesc, tutaj pokazuja taka nakladke trzonka od 'ciezarowki / busa / maszyn budowlanych, itp. Volvo' - tylko nie podaja wymiarow,
Dobry trop i cena nakładek przystępna. Tylko, ze wygląda na przegięcie wymiarowe w druga stronę, bo trzonki mają nawet 11 mm, chociaż są i takie z trzonkiem 8 mm, ale 9mm jakoś nie widzę: http://klemax.pl/search/fraza,zaw%C3%B3r+Volvo//s,25
Awatar użytkownika
enesiak

Awatar użytkownika
Spiker

Sprowadzenie z Australii może być drogie, ale tak dla formalności odnotowuję dostępność nakładek 9 mm:
http://www.precisionshims.com.au/products/lap

Tutaj ponownie VW Beetle i niedrogie nakładki tylko nie wiadomo czy 8 czy 9 mm, ale chyba ósemki:
https://gt5.pl/shop/czesci-do-garbus/si ... aps-8-1739
enesiak pisze: czw 17 cze, 2021 11:37 am Tu chyba jest 9mm trzonek : http://klemax.pl/opis/9033936/zawor-wyd ... otron.html
Rzeczywiście zawór ma trzonek 9 mm, ... ale czy ma nakładkę? a jak tak to o jakim numerze katalogowym?
Awatar użytkownika
Adam M.

Te ciezkie zawory o grubych trzonkach sa powaznym problemem nie tylko ograniczajacycm wydajnosc silnika w Junaku, ale owniez skracajacym "zycie" silnika przez duze obciazenia calego ukladu, mysle ze to rowniez jest problemem niskich osiagow waszych NSU na spolke z niewielkim stopniem sprezania. Mysle a podstawie doswiadczen z Juankiem ze zawor z trzonkiem 7 mm zdecydowanie by odciazyl uklad i poprawil troszke osiagi w calej gamie silnikow.
Awatar użytkownika
enesiak

Czesc, dlatego np. NSU 351 OSL 'alu' glowica - mialo podane 18 KM / 5000 obr./min., ale teraz zastanawia mnie najstarszy egzemplarz 351 'S', na ktorego tabliczce z pierwszych dni produkcji modelu w 1932r. - jest nabite takze 18 KM [ PS ], a mial wszedzie podawane maksymalne obroty 4600/4700, we wszystkich reklamach / testach z epoki, np. w 'Das Motorrad', itp. ?
Mial az 300-400 obr./min. mniej, niz pozniejszy 351 z aluminiowa glowica, a moc podawali taka sama - obroty mial duzo nizsze ze wzgledu na najciezsze zawory 'tulipanowe' - dochodzace nawet do 110 gram...
Ja mysle od jakiegos czasu nad ostrozniejsza 'modyfikacja', fakt - lzejsze zawory, ale na razie z trzonkami 8mm, za to - zamontuje na probe 'sportowe popychacze aluminiowe' i dobre sprezyny 'srubowe/spiralne', bo to stara glowica i 'agrawek' nie da sie zalozyc.
Do tego lepszy gaznik - wystarczy ten BVF od 'MZ' z gardziela 28 i powinno 'wszystko grac' - jak silnik bedzie 'letko osiagal' 5500 obr./min., wtedy powinien juz miec 20 KM bezproblemowo i nie przegrzewac sie zbyt mocno, zwlaszcza przy odpowiednim pomalowaniu cylindra / glowicy zeliwnej [ rownomierny rozklad temperatur ]...
W przedwojennym AJS 350 - widzialem jeszcze kiedys aluminiowe dzwigienki zaworowe na zeliwnej glowicy i bardzo mi sie one podobaly, fajny gadzet techniczny...
Awatar użytkownika
Adam M.

7 mm zawory z silnika chyba 2.0 Forda mozna kupic za niewielkie pieniadze i daja swietnie rade w Junaku, podszukaj sobie w watkach o "rasowaniu glowicy" na forum SFM. Z mniejsza waga zaworow nagle oryginalne, zuzyte sprezyny zaczynaja dobrze dzialac a caly uklad popychacz, laska i dzwigienka jest mniej obciazony. Wracajac do nakladek na trzonki zaworow to moze zrobienie ich z lepszego materialu niz pret budowlany i ulepszenie cieplne pozwolilo by na ich dluzsze zycie.
ODPOWIEDZ