Tłok do 201 S/OS

Silnik i skrzynia biegów
MarkoPolo

Tłok do 201 S/OS

Post autor: MarkoPolo »

Cześć!
Czy posiadacie może informację z czego można dobrać tłok do 201? Mam cylinder rozjechany na rozmiar 61mm, ale chyba wrócę do oryginalnego wymiaru. Pytanie tylko skąd dobrać tłok? Czy może dorobić? Polecacie jakieś firmy?
Znalazłem coś takiego:
https://www.mototrade.gr/en/accesories/ ... pin-detail

A tutaj jakbym targnął się na roztoczenie głowicy na 61mm:
https://pl.aliexpress.com/item/32859322195.html
Awatar użytkownika
enesiak

Re: Tłok do 201 S/OS

Post autor: enesiak »

Czesc, a nie masz w ogole tloka w silniku, czy jakis jest - ale 'cos mu dolega' ? Poza tym - po co 'roztaczac glowice', jak w cylindrze 201 miesci sie chyba maksymalnie tlok 62mm ? Przeciez wtedy silnik bedzie mial troche lepsze sprezanie i od 'biedy' - bedzie sie byc moze nadawal do paliwa 95 ?
Chyba, ze nie zalezy Ci nawet na 8 KM - to zmniejszaj mu pojemnosc do 197/8cc i jak zalejesz '95-tka' - to bedzie mial z 5-6 KM zaledwie... https://www.ebay.co.uk/itm/PISTON-DIAME ... %3A2334524 tu jest wypukly tlok 60mm - to chyba lepiej szukac oryginalnych, z epoki - przynajmniej z lat 50/60-tych i fabrycznie nowych, niz jakichs dzisiejszych 'chinskich dorobek'...
Do dzisiejszych paliw 95 - wszyscy 'walcza' o jak najwyzsze tloki, to jak tlok 'stuka w glowice' - to podnosi sie cylinder na podkladce 1 - 1,5mm...
A tu nastepny - jeszcze lepiej sprezony, chyba wlasnie by dal w NSU 201 ok. 8,5 - 9 : 1 sprezanie i mozliwosc jazdy na 95-tce bezproblemowo..:https://www.ebay.co.uk/itm/NOS-DINAMIN- ... 100623.m-1
Załączniki
oryginalny tlok 201 S/OS/OSL - u gory 4mm 'miesa' od krawedzi denka - do pierscienia...
oryginalny tlok 201 S/OS/OSL - u gory 4mm 'miesa' od krawedzi denka - do pierscienia...
Ostatnio zmieniony wt 19 sty, 2021 1:19 pm przez enesiak, łącznie zmieniany 3 razy.
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...
MarkoPolo

Tłok mam zastosowany z WSK 175, pierścień olejowy ze sprężarki z C-330. O to chodzi że denko jest wypukłe, musiałem tłok stoczyć do równa na wymiar 58mm i dopiero od tego wymiaru denko jest oryginalne. Najbardziej chodzi mi tutaj o pierścień uszczelniający, między nim a krawędzią denka jest może 2/3mm "mięsa" i obawiam się że przy dłuższej eksploatacji po prostu aluminium w tym miejscu odpadnie albo ściśnie pierścień.
Awatar użytkownika
Spiker

Post autor: Spiker »

MarkoPolo pisze: wt 19 sty, 2021 12:19 pm Znalazłem coś takiego:
https://www.mototrade.gr/en/accesories/ ... pin-detail
A tutaj jakbym targnął się na roztoczenie głowicy na 61mm:
https://pl.aliexpress.com/item/32859322195.html
Nie znam specyfiki małych OSL, ale jak tylko zgadza się średnica i wysokość tłoka oraz średnica sworznia - to sama konstrukcja tych tłoków przypomina mocno oryginał, więc moim zdaniem powinny się nadać. Ważne, abyś uzyskał kompresję nie mniejszą niż w oryginale, nieco wyższą się nie przejmuj, bo to na korzyść (8-8,5 to optimum do współczesnych paliw a jednocześnie stara konstrukcja silnika powinna wytrzymać). Istotna jest też waga zespołu tłokowego - powinna być zbliżona do oryginału, aby zachować wyważenie układu korbowo-tłokowego. Goły tłok 201 OSL waży 167 g. Mam nadzieję, że koledzy z forum pomogą w określeniu pozostałych parametrów.
Temat rozpoznania tłoków NSU jest wstępnie na forum zaczęty i wyniki niektórych pomiarów są np. w galerii technicznej: http://www.nsu-riders.pl/gallery/v/Tech ... /album231/ Nie jestem pewien o który tłok z listy chodzi: http://www.nsu-riders.pl/gallery/v/Tech ... 1.jpg.html
Istotna jest wysokość od sworznia do krawędzi denka i wysokość wypukłości denka.
Czy to są prawidłowe wymiary?:
tłok 201 OSL.png
Jeśli zdecydujesz się pozostać przy nadwymiarze 61 to głowicy nie roztaczaj, tylko upewnij się, że tłok po założeniu głowicy z uszczelką nie będzie uderzał w komorę spalania ( i zawory oczywiście). Jeśli juz to lepiej sfazować lekko krawędź tłoka - który jest elementem wymiennym i stosunkowo niedrogim.
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
MarkoPolo

To może byłoby lepiej zrobić szlif cylindra na 62mm? I nabyć tłok z jakiegoś japońca? Chyba któryś Suzuki ma taką średnicę tłoka, nie wiem jak z wymiarem od sworznia do denka... Coś muszę wykombinować, bo ten tłok z WSK za bardzo osłabiony po przeróbkach.
Awatar użytkownika
enesiak

Zadnych 'japoncow' - tylko 'wloszczyzna' z lat 50/70-tych, bo maja dosc wysokie / bardzo wysokie tloki.
Z 'japonca' - musialbys trafic tlok z poczatku masowej produkcji, czyli z polowy/konca lat 60-tych - no to bylby jeszcze dosc wysoki. Pozniejsze sa coraz nizsze.
A co tym wloskim 'dolega' - jakbym mial robic silnik 201, to tylko na takim tloku Ducati, Guzzi, Mondial, Parilla, itp., bo raz - ze do wysilonych silnikow, dwa - ze supermaterial, trzy - oryginalny / fabryczny, cztery - 'tani barszczowo', itp. I jest ich duzo - w USA wystawiaja ich co najmniej kilkaset, od 48/49mm - do 67/68 gdzies tak, wszystkie mozliwe wysokosci denka, ilosci pierscieni na plaszczu tloka, itp. Tych 60 - 61,5mm znalazlem w minute chyba z 50 aukcji i niektore po 16 / 17 $, nowe - w pudelkach sprzed 60 lat...Sa i takie po 70/90 $ oczywiscie - ale to za male 'pierdzipedy', zeby ktos sie rzucal za takie ceny na nie...
Wiekszy o 1-2mm sworzen przykladowo - to zadna przeszkoda przeciez ? Jak jest dobrej jakosci - to moze byc nawet lzejszy od fabrycznego NSU 15mm.
We Wloszech produkowali duzo i dlugo male 1-cylindrowki 4-suwowe 100 - 175 - 200cc, dlatego jest tak duzo tlokow do nich jeszcze dzisiaj i wszystkie chlodzone powietrzem, na goracy klimat - to sa dopracowane materialowo / konstrukcyjnie, a 'japonce' 'uwzieli sie na 2-cylindrowe rzedowki' od konca lat 50-tych - to trudno znalezc japonski tlok od 1-cylindrowki chlodzonej powietrzem, zeby akurat pasowal i przewaznie byly juz na poczatku lat 70-tych dosc 'krotkoskokowe' - to tloki od nich sa zbyt niskie...
MarkoPolo

No tak, masz rację... Widzę że jest dużo włoskich tłoków z wysokim denkiem, co prawda będzie potrzebna obróbka, ale to i tak niewielka sprawa. Rzeczywiście, co do japończyków to jest niewiele do wyboru, jedyna możliwość to ten tłok ze Suzuki, denko dość wysokie, wyfrezowane na zawory, jedyna niewiadoma to wysokość od sworznia do krawędzi denka. Chyba się targnę na "włoszczyznę", w ostateczności znajomy zajmuje się odlewami to odlałby mi surowego tłoka i tylko do obróbki... Ale to taka ostatnia ostateczność.
Awatar użytkownika
Spiker

Wysokość oryginalnego tłoka 201 OSL (fi 58 mm) to 28,5 mm od sworznia do krawędzi denka + 8 mm wypukłości denka, sworzeń 15 mm. Te tłoki z poprzednich linków są niestety za niskie.

Trzeba zacząć od tłoków nie wymagających przeróbki, a dopiero później takie, które trzeba rzeźbić. Było by łatwiej innym w przyszłości. Dlatego też trzeba temat zbadać kompleksowo przed kłopotliwymi i kosztownymi metodami jak odlewanie.
Awatar użytkownika
Spiker

Tłok do powojennego NSU Fox (4T, 175 ccm) wydaje się być idealnym zamiennikiem do NSU 201 OSL:
Diameter (STD): 58
Compression Heihgt: 29 + 7
Total Lenght : 67
Gudeon Pin: 15x48,5
Są dostępne współczesne włoskiej produkcji na przykład, nadwymiary do 60,5 nawet.

Tylko cena może być wysoka ...
Awatar użytkownika
enesiak

Czesc, mam cylinder z tlokiem 201 'po szlifie', tlok dorabiany - srednica 61,76, tylko ktos 'ilesdziesiat' lat temu zrobil 'babola' wg mnie - tlok w cylindrze jest spasowany na 1-2 'setki' lub nawet na 'zero', bo ciezko bylo go wyciagnac z cylindra, no ale to mozna poprawic - 'zabielic' tlok na tokarze ze '2-3 setki', zeby zyskal sensowny luz w cylindrze.
Jest jednak drugie 'ale w babolu' - ktos dorobil go wg tlokow samochodowych - przecial plaszcz w rowku olejowym i to tak 'perfidnie', ze wycial calkowicie 4mm szczeline z przodu i z tylu tloka...Widzialem kiedys takie tloki motocyklowe, jakies przedwojenne i fabrycznie mialy tak wyciety plaszcz - 'dorabiacz' mogl sie na nich wzorowac. Kupilem ten 'zestaw' ze 30 lat temu w Lodzi, do swojego silnika 201 OS - ale do tej pory nie zastosowalem, chociaz tlok wyglada na precyzyjnie dorobiony. Zdobylem w miedzyczasie stary cylinder, glowice 'sportowa / zeliwna' 251 OS i tlok dopasowalem kiedys dorabiany do 251 'alu' z 'letko garbatym denkiem'.
Dodam zdjecia ze chwile - to sami zobaczycie, jak wyglada tlok - co trzeba bylo 'miec w bani' albo na jakim 'kacu - gigancie' byl 'obrabiacz tloka', zeby tak 'schrzanic' ladny odlew, chyba nawet 'kokilowy' ..:
Załączniki
ladnie wykonany i obrobiony odlew tloka 201 S/OS  - zepsuty poprzez przeciecie-wyciecie rowka olejowego...
ladnie wykonany i obrobiony odlew tloka 201 S/OS - zepsuty poprzez przeciecie-wyciecie rowka olejowego...
ladny odlew tloka do 201 S/OS/OSL - wyglada na 'kokilowy'
ladny odlew tloka do 201 S/OS/OSL - wyglada na 'kokilowy'
plaszcz tloka przeciety z obu stron w rowku olejowym - wyciecie na cala wysokosc...
plaszcz tloka przeciety z obu stron w rowku olejowym - wyciecie na cala wysokosc...
MarkoPolo

Cześć!
Tłok nabyłem drogą odlewnictwa, o dziwo wyszedł dość ładnie (wykonane wg sztuki odlewniczej).
Ale napadła mnie jeszcze myśl o druku 3D tłoka, w ofercie jest stop AlSi10Mg (jest dość mocny, nie wiem czy nie mocniejszy niż Ak20).
I tu zaczynają się schody, a raczej przepaść: dostałem ofertę, ale koszt przerósł wszelkie oczekiwania - 3440 zł netto :!:
Niestety, technologia jeszcze nie jest taka rozpowszechniona żeby ceny się obniżyły...
Jedyna opcja to zakup drukarki 3D w technologii DMLS i druk hurtowy/na zamówienie części alu...
Awatar użytkownika
enesiak

Cześć, to już chyba 'taniej/latwiej' wyrzeźbić z 'litego buca - walka amelinium / siluminu'...
Bo taki lity materiał, 'walek'- to na ogół walcowany / przekuwany odlew z jednorodnego materiału.
No chyba, żeby dorobić 'kokile' do tłoka i samemu go wykuć w trakcie stygnięcia 'amelinium po odlaniu'- też by raczej wyszło taniej...
A nie pomyślałeś - że ten 'tlok wsk' w cylindrze silnika NSU 201, mógł się sprawdzić i działać całkiem dobrze i to całymi latami..?
Ja jeździłem w 251 na dorabianym przez kogoś w miarę fachowo tloku, na dystansie ok.70-80 tys km i ani razu 'nie chwycil', ani się nie 'przytarl'- ale ktoś wczesniej ten mój silnik 'rasowal do sportu' chyba - bo 'wykrecal 125 km/h' maks.
Podobnie moglo być z tym tłokiem 'wsk', też mógł być wypróbowanym wielokrotnie 'zamiennikiem'..?
A jeszcze łatwiej - byłoby znaleźć części / silnik od 'Zastawy - Fiata 750', w którym były podobno tłoki 62mm, 'plaskie / letko wypukle' i zastosować taki - w którym nie ma nacięć płaszcza w kanaliku olejowym, tylko są wiercone otworki, jak w tłokach motocyklowych...
Ostatnio zmieniony śr 04 maja, 2022 8:12 pm przez enesiak, łącznie zmieniany 2 razy.
MarkoPolo

No tak, pewnie byłoby taniej wykonać to metodą skrawania. Właśnie wysłałem zapytanie do firmy. Tylko wiem że po takiej obróbce najlepiej wygrzać aluminium.
Co do olewania kokilowego - mógłbym powiedzieć że tak miałem to wykonane, tylko zamiast formy metalowej, miałem formę z mieszanki cementu i masy formierskiej.
Awatar użytkownika
Spiker

Od stu lat tłoki dorabia się amatorsko metoda odlewu piaskowego. Najczęściej do wykonania rdzenia był wykorzystywany stary tłok przecięty na pół (nie docięty do końca tylko rozłupany, aby zachować wymiar!). Później tylko stalowa rura kształtująca zewnętrzny zgrubny kształt (z centymetrowym naddatkiem na stronę) i można odlewać. Można też wykonać model tłoka (do odciśnięcia rdzenia odlewniczego) np. z drewna, lub wydrukować z plastiku dzisiejszymi metodami. Reszta to zwykła obróbka odlewu skrawaniem. Dobrze odlany tłok z formy piaskowej będzie działał, nie ma co kombinować i iść w niepotrzebne koszty! Nie przesadzać z małymi luzami oczywiście.

Kokila też jest opcją, ale o wiele droższą, jeśli nie ma się możliwości wykonania we własnym zakresie. Ze 40 lat temu ojciec zrobił coś takiego do tłoków DKW SB 500 ... ale prawdopodobnie już ta forma nie istnieje (nie widziałem jej dawno). Gdyby była większa ilość chętnych na takie tłoki to można zrobić zrzutkę na formę i dać ją do profesjonalnej odlewni dla wykonania kilku sztuk surowych odlewów dla każdego uczestnika.

A jak ktoś ma kilka stówek do dyspozycji i chce poprzestać na jednym tłoku to ... sugeruję kupić po prostu gotowca u Niemca.
Awatar użytkownika
enesiak

Czesc, tu przykladowy, 'pierwszy z brzegu' - tlok 'nowka sztuka 61,1mm'..: https://www.ebay.co.uk/itm/173883110643 ... SwVrBalrcp
MarkoPolo

Temat mógłbym uważać za zamknięty.
Zdjęcia z procesu postaram się wrzucić jak je tylko znajdę w moim bałaganie ;)
Tak czy siak, tłok został odlany, denko zostało podniesione tak żeby otrzymać stopień ok 9-9,5:1.
Załączniki
Tłok3.jpg
Tłok2.jpg
Tłok1.jpg
pawelcen

Post autor: pawelcen »

Ładny projekt komputerowy tłoka.
Powiedz jaki to jest odlew? Kokilowy, w piasku????
Pokaż zdjęcia odlewu. Jak to nie tajne.
Pozdrawiam
Paweł
Awatar użytkownika
enesiak

No wreszcie jakiś 'postep' z tym sprezaniem ok. 9 : 1- to będzie okazja sprawdzić rzetelnie osiągi 200-tki na 95-tce.
Moja 201 - jeździła 40 lat temu na 'zoltej 94' prawie 115 km/h i miałem tłok w niej chyba 59mm, sprężanie oryginalne/'letko wypukly' - tylko 'stroilem' zapłon wtedy dość długo, bo 'za dużo o 20 Oktanow' było...
Na 78 - tylko nieznacznie przyspieszałem, ponad fabryczne nastawy i też 'gnala 112/113'...
Tłok wygląda - jak wzoru 'Velocette' mniej/więcej.
Awatar użytkownika
enesiak

Chociaz chyba jest 'bardziejszy - podobniejszy' do tlokow 'BSA /Gold Star', ktore tez maja takie 'oszczednosciowe plaszcze' po bokach, przy piastach sworznia - zmniejsza sie tym samym dosc znacznie tarcie tloka w tulei cylindra, a to czasem nawet '10-15 % odzysk mocy' silnika...
MarkoPolo

Jak na razie jeszcze nie przepalałem tak na poważnie. Odpalać odpala, jak nie opóźnię zapłonu do rozruchu to potrafi odbić mocno :D
Poszukam zdjęć z produkcji i wrzucę, może nawet założę wątek.
Tak czy siak sam projekt nie był trudny do wykonania, surowy tłok i tak zrobiłem bez rowków na pierścienie i 0,5mm szerszy na średnicy do toczenia ewentualnych nierówności po odlewie. Pierścienie oczywiście musiałem wziąć ze sprężarki od C-330, no i uszczelniający od WSK 175.
Ale niech no znajdę zdjęcia, wrzucę i będzie wszystko wiadomo ;)
ODPOWIEDZ