3 tarczowe sprzęgło w 251 OSL

Silnik i skrzynia biegów
Awatar użytkownika
Radek04251

3 tarczowe sprzęgło w 251 OSL

Post autor: Radek04251 »

cześć!
obecnie, podczas montażu mojego motocykla doszedłem do sprzęgła i w ramach eksperymentu zamontowałem sprzęgło trzytarczowe. okazało się że kapa sprzęgłowa zamknęła się bez problemu i podczas obrotu nic nie obciera, a skręcona została bez jakiejkolwiek uszczelki, ot tak na szybko.
kolejna ciekawostka to analiza katalogu. popychacze wyciskowe muszą być w sumie prawie 30mm dłuższe niż podaje katalog.
poza tym z katalogu wynika, że juz na początku 37 roku w 351 OT stosowano wzmocnione 3tarczowe sprzęgło, bez dodatkowych przekładek w celu poszeżenia przestrzeni w kapie (o których była kiedyś dyskusja jeszcze na liście).
nie wiem co będzie podczas właściwej eksploatacji ale jestem pełen optymizmu jeśli chodzi o przeniesienie napędu.
macie może jakieś doświadczenia w tym temacie.
Radek04251 (251 OSL '38; 351 OS '34)
Awatar użytkownika
maniek10

Re: 3 tarczowe sprzęgło w 251 OSL

Post autor: maniek10 »

Witam
Nie chciałem tworzyć nowego wątku bo jest podobny do poruszonego tematu.
Jak to jest w katalogu nie znalazłem info czy w wersji WH musi być 3 tarczowe.
Druga sprawa ponieważ składam motocykl z miks porozkręcanych części od NSU 200 i 251 proszę o podpowiedz.
Złożyłem taki to oto kpl. sprzęgła zgodnie z katalogiem nie licząc tej małej blaszki (52868) i śrubki M3x5 oraz dwóch sprężyn mam wszystko

Ale zostały mi elementy sprzęgła inne prosiłbym o podpowiedz czy są to elementy do 200OSL czy może do 201 ZD(B)? Zwrócie uwagę że różne są tarcze z wyciskiem (2) oraz jest tarcza całkiem prosta (1) bez przetłoczenia oraz zębatka ma tylko 5 otworów ma tarczę korkową z wypustkami (nie wiem jak ją nazwać). Dodatkowa jest tarcza nr 3 z przetłoczeniem po środku.
Załączniki
DSC_0272.JPG
DSC_0271.JPG
Awatar użytkownika
maniek10

Zapomniałem dopytać z czego można dobrać sprężyny bo mam tylko jedną?

Pozdrawiam
Maniek
Awatar użytkownika
mike-s

Post autor: mike-s »

Faktycznie mix-elektroniks :D
Enesiak na pewno da radę ;)
NSU 301TS + 201OS
Awatar użytkownika
enesiak

Post autor: enesiak »

Cześć, 'tarcza 3' jest od 1-tarczowego sprzęgła 201 'S-OS', a te 'płaskie' - są od 2-3 tarczowych sprzęgieł 251 - 351 'OT'...Im mniej tarcz miało całe sprzęgło - tym bardziej 'garbate' musiały być na środku, żeby zmieściło się łożysko i bieżnia.
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...
Awatar użytkownika
maniek10

A zębatka tez jest od 201 S-OS chodzi mi o ilość wpustów?.

Pozdrawiam
Maniek
Awatar użytkownika
mike-s

Post autor: mike-s »

poczekaj na jednym zdjęciu jest chyba 7 wpustów a na drugim 5?
NSU 301TS + 201OS
Awatar użytkownika
maniek10

Tak na pierwszej fotce jest jeden kpl. do 251 a na drugiej to co mi zostało. W tym ta zębatka i właśnie różni się tym że ma 5 wpustów. Mam jeszcze ale nie na fotce 4szt tarcze te podstawowe które przykręcamy do wałka.
Pozdrawiam
Maniek
Awatar użytkownika
enesiak

Też mam kilka różnych zębatek sprzęgłowych, ale generalnie - w 201 'S-OS' w zębatce nie było żadnych wpustów oprócz otworów na korki, bo sama zębatka sprzęgłowa była właśnie tą pojedynczą tarczą sprzęgła. Był wtedy tylko kosz sprzęgłowy, zębatka jako tarcza korkowa i wierzchnia tarcza stalowa-wyciskowa ta najbardziej 'garbata'. W późniejszych modelach lub w 201 ZD - ZDB mogli już stosować także sprzęgła z większą ilością tarcz, dlatego też mam kilka różnych i nie są jednakowe - moje różnią się właśnie także ilością tych wpustów jak też ilością zębów.
Awatar użytkownika
maniek10

Tutaj zębatki mają taką samą ilość zębów.
Dzięki za podpowiedz.

Pozdrawiam
Maniek
Awatar użytkownika
maniek10

Może któryś z kolegów ma do odstąpienia tarcze korkową pasująca do tej zębatki na 5 wpustów?.

Pozdrawiam
Maniek
Awatar użytkownika
enesiak

Sprzęgła w małych NSU to dość trudny temat, bo przeważnie zostały 'zajechane na maxa' i w wielu spotkałem dorabiane : zębatki, tarcze korkowe, przekładki stalowe, kołki ustalające-centrujące, itp. Jak się trafi na całe sprzęgło, 'lekko zardzewiałe' i mało zużyte - to jest to dobry fant.
Awatar użytkownika
maniek10

Witam
Mam prośbę do kolegów zregenerowałem tarcze dokupiłem trzecią brakująca potrzebną do kpl. dla NSU 251 WH. Złożyłem sprzęgło i okazało się że wszystkie podstawy sprzęgła mają za krótkie bolce. Po prostu po wysprzegleniu będą spadać (albo nie dojdzie do wysprzęglenia) tarcze i rozsypie się sprzęgło. Czyli są dostosowane do sprzęgła dwu tarczowego a nie trzy. Prosiłbym o podanie wymiarów długości samych kołków chyba zdecyduję się dorobić i na nowo zanitować.

Pozdrawiam
Maniek Słupsk
lis12

Post autor: lis12 »

witam. u mnie w 3 tarczowym po wojennym długość samego kołka wystającego to 31 mm .
Awatar użytkownika
maniek10

Dzięki za odpowiedz, tylko że mi nic się nie rozjaśniło bo u mnie też jest 31mm a więc niby powinno być ok a tarcze jak wszystkie złoże to nie ma już luzu na wysprzęglenie. A korki nie są porobione zbyt grubo. Może jednak występowały podstawy o dłuższych bolcach jak nie to zostaje mi splanować tarcze bardziej.

Pozdrawiam.
Maniek
Awatar użytkownika
enesiak

Cześć, pamiętam, że w moim sprzęgle 3-tarczowym była ostatnia tarcza-wierzchnia z wklęsłym środkiem, gdzieś na 5-6mm co najmniej - przez co sięgała głębiej na kołki sprzęgła i nie spadała z nich przy wysprzęglaniu. Musiała być fabryczna, bo miała osadzoną na środku w małej 'piaście' rolkę łożyskową - do stykania się z końcówką popychacza sprzęgła albo ktoś ja tak artystycznie wykonał, że wyglądała jak fabryczna, tego nie wiem ? Na pewno jednak miała głębokie wklęśniecie - właśnie do 'zatrybienia' z kołkami kosza sprzęgłowego. Wyglądała - jak tarcza 'wypukła - odwrócona na lewą stronę'...Była tak jakby 'pośrednia - pomiędzy nr 2 i 3' na zdjęciach i tę piastę z kulką czy u mnie z rolką - miała po drugiej stronie, wtedy pasowała idealnie jako ostatnia tarcza sprzęgłowa - wyciskana.
lis12

mam właśnie rozebrane sprzęgło zrobie pomiary zdjęcia i jutro wrzucę. jeżeli nie masz grubszych korków niż podawane nowe czyli 1x13 mm i 2 x 8 mm odpowiednio to nie ma bata musi wszystko pasować.
lis12

cześć. u mnie po złożeniu wszystkich części sprzęgła zostaje w tej chwili 4,5 mm kołków. wcześniej dorabiałem korki z mielonki i ich nie zmiękczyłem przez gotowanie ani porządnie nie sprasowałem-efekt był taki że po kilku dłuższych rundkach motorkiem sprzęgło znowu zaczęło mi się ślizgać korki jakby się zeszkliły i nie trzymały.Więc 2 dni temu kupiłem korki w castoramie takie do butelek od wina te o średnicy 23 mm,pociachałem na 8mm nie docinałem według otworu w tarczy tylko powciskałem okrągłe z tym że teraz zagotowałem do zmiękczenia, powciskałem i ścisnąłem 4 ściskami stolarskimi na około 20 godzin,po wyschnięciu korki straciły około 2 mm grubości. moje tarcze teraz mają około 10 mm 6 i 6 mm co daje 22 mm korka teraz trzeba dodać blachy chyba po 2 mm albo 1,5 mm x3 daje 6 lub 4,5 mm to mamy 28 mm - 26,5 zostaje 3 mm - 4,5 kołka.
Awatar użytkownika
skrzydlaty

Post autor: skrzydlaty »

hej!

W temacie sprzęgła i jego regeneracji korkiem klejonym ciśnieniowo pozyskanym z korków od szampana.
Które kiedyś popełniłem, a widoczne tutaj: https://www.nsu-riders.pl/gallery/v/war ... /album270/
Do sprzęgła zajrzałem właśnie, po około 8 tysiącach kilometrów +/- 1000 (bo licznik kiedyś nie liczył.

Stan przekładek korkowych oceniam na mocne 4+. :!:
Troche utarte, troche wygniecione, ale ciągle sprawne i w pełni użytkowe. Korki nie wyluzowały się.
Załączyłem zdjęcia sprzęgła po przebiegu 8 tys.km.
Więc technologia absolutnie sprawdzona i do polecenia. :!:
po prostu 'Szczypior'... znaczy się 351 OT
Awatar użytkownika
skrzydlaty

Post autor: skrzydlaty »

po prostu 'Szczypior'... znaczy się 351 OT
ODPOWIEDZ