Kartery silnika.

Identyfikacja motocykli i ich części
andrys

Kartery silnika.

Post autor: andrys »

Witajcie. Wczoraj całkowicie przypadkowo zakupiłem na Motoweteran Bazar w Toruniu kartery silnika nsu. Cały czas chodzi mi po głowie NSU ;) Ma to być ozdoba na półkę ale kto wie może z czasem coś będę dokupywał i złożę motocykl :shock: Było by to istne wariactwo ale nie takie historie widywał świat.
Ale do brzegu. Kartery są bez gap i mają tylko jeden numer ten pod cylindrem oraz na kołnierzu cylindra 75 oraz od spodu dekielka pokrywy rozrządu i karteru sa 2. Wewnątrz nie zauważyłem żadnych bić. Poniżej zdjęcia. Jesteście w stanie mi powiedzieć jaki to może być rocznik i model? Nie znam się na NSU ale chętnie się dowiem od was.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Nsu 251 osl 1949 + kilka dkw ;)
Awatar użytkownika
enesiak

Re: Kartery silnika.

Post autor: enesiak »

Czesc, na moje 'oko' - to 201/251 OS z roku 1934-35 i oryginalnie mial dlugie szpilki oraz glowice zeliwna, a pozniej - 'ktosiu go przerobil' na 'krotkie szpilki', cylinder mocowany za kwadratowy kolnierz i glowice 'ameliniowa - zakryta', 'praktyka' dosc czesto stosowana w okresie powojennym.
Taka 'modyfikacja' zwiekszala tym samym pojemnosc [ w przypadku 201 OS / OSL ] do 250cc, moc o ok. 1,5 - 2 KM, itp.
Szczegolnie czesto przerabiali tak starsze silniki 251 S - OS, zeby miec 'nowoczesne - ameliniowa glowice' i zeby zawory 'nie byly na wierzchu' - bo sie 'kurzyly i scieraly' na trzonkach / prowadnicach...
Stad dzisiaj te starsze / 'odkryte' silniki 251 S - OS sa dosc rzadkie, a jeszcze 35 - 25 lat temu, 'nikt' nie wiedzial - ze w ogole takie 'istnialy w szeregu'...
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...
andrys

Dzięki Enesiak. Tak właśnie obstawiałem po przejrzeniu na szybko kilku zdjęć z forumowej galerii.Typowałem właśnie żelazną odkryta głowicę i ten rocznik. Pytanie czy jestem w stanie jakoś sprawdzić czy to 201 czy 251? Coś zmierzyć?
Utwierdź mnie proszę czy mam rację, że próba skompletowania takiego silnika jest totalnie z punktu zdroworozsądkowego "nie opłacalna" czy może jednak sobie powoli go kompletować? Tak dla własnej przyjemności?
Awatar użytkownika
enesiak

Cale silniki sa coraz drozsze na aukcjach, dlatego latwiej kupuje sie na bazarach wlasnie - bo 'na czesci - taniej / okazyjnie' zwlaszcza, jak jest to 'rozlozone w czasie / bez napinki', wtedy kupujesz sobie kazda czesc za 'stowke - dwie / trzy' i masz po roku, dwoch - kompletny silnik do remontu...
Ja tez kupilem sobie w Lodzi, w lipcu - wal 201/251 za 'stowke', na zasadzie: 'a niech se lezy na polce'.
W tej chwili, caly silnik na bazarach - mozna skompletowac za ok. '1,5 - 2 tysiaki' jeszcze, zaleznie - czy do 'duzego' czy 'mniejszego' remontu...
Nie da sie stwierdzic, czy to 201 - czy 251 'OS', bo bloki byly takie same - tylko cylindry roznily sie srednica tulei i glowice - zatoczeniem komory spalania, z tego samego odlewu zeliwnego zreszta...
andrys

Czaję czyli jednak może zacznę kompletowanie tego silniczka hahahaha Niestety będzie dla mnie to mozolne i na nie jedną minę się właduję bo nie znam po prostu nsu zupełnie :( nie mam porównania na żywo części.
Awatar użytkownika
Spiker

Post autor: Spiker »

Brak bić z datą w środku kraterów sugeruje wczesny rocznik. Obecność zaślepionych kanałów do glowicy sugeruje natomiast żeliwną jej wersję. Kartery nie są zmęczone więc można na nich budować silnik. Dostępność części powoduje że jest to projekt do łatwego zrealizowania. Inną sprawą jest opłacalność w porównaniu z zakupem całości. Ale jak dla zabawy to nawet warto by podjąć wyzwanie. Dużo nie stracisz. Do dzieła!
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
Awatar użytkownika
skrzydlaty

Post autor: skrzydlaty »

To jest wczesny silnik, tuż po zmianie podparcia wału na 3 łożyska.
Jak widać, w karterze nie ma wkrętki z filtrem oleju w misce oleju.
Karter dość rzadki. W komplecie powinien być "ostry" wałek rozrządu.
Różnice 201 i 251 to cylinder/tłok/głowica - reszta kompatybilne.
Sprawdź numer parowy prawej połówki i dekla rozrządu jest na zewnątrz na spodzie/dole korpusu.
po prostu 'Szczypior'... znaczy się 351 OT
andrys

Po takich zachętach to nie pozostaje mi nic innego jak podjąć rękawicę i zacząć kompletowanie. Może to jest sposób na moją osl-kę ;) Na dzień dzisiejszy pewnie największy problem będzie stanowiła rama do tego rocznika i kompletna głowica nie uszkodzona i cylinder.
Skrzydlaty na dole dekla rozrządu i połówce karteru są dwie 2
Awatar użytkownika
skrzydlaty

Post autor: skrzydlaty »

andrys pisze: pn 03 paź, 2022 7:20 pm Skrzydlaty na dole dekla rozrządu i połówce karteru są dwie 2
Numer na deklu i na karterze powinien być taki sam.
po prostu 'Szczypior'... znaczy się 351 OT
andrys

Jest taki sam. Na deklu 2 i na karterze też 2 ;) Czas powoli rozglądać się za wałem głowicą i resztą bebechów.Może cos w październiku na bazarze w de się uda wyhaczyć.
Awatar użytkownika
Spiker

Potraktuj to wyzwanie jako "szkolenie dot. silników małych NSU OSL". Coś co zmusi do wertowania katalogów, porównywania różnic, oceniania oferowanych części, itp. No bo nie wiesz jaka trafi się rama, a to jest podstawa do budowy motocykla raczej a nie silnik. Jak trafisz na wojenną ramę to będziesz musiał szukać innego silnika chcąc zachować zgodność rocznikową.

Jak już mówiłem wcześniej - skupując (rozsądnie) części nie stracisz na ewentualnej odsprzedaży czy zamianie a jak już to niewiele. Przy dzisiejszej inflacji więcej stracisz trzymając gotówkę.

Momentem przełomowym jest dopiero kompleksowy remont silnika, który kosztuje, a niekoniecznie kupiec będzie dowierzał, że wszystko jest zrobione porządnie. Na razie więc składaj, kompletuj tylko. Ewentualnie możesz czyścić (tylko nie szkiełkiem takie ładne kartery). Podejmij decyzję o inwestycji w remont dopiero jak będziesz miał większość potrzebnych elementów. Tak ja bym sugerował ... Ale możesz oczywiście obrać inną drogę. Nie wszystko zawsze musi być robione z wyrachowaniem przecież :).
andrys

Tak właśnie zamierzam zrobić. Więc jeśli ktoś miał by ramę pasującą do mojego "silnika" czy głowicę żeliwną to bym był zainteresowany. Kartery są w ładnym stanie i tylko je umyłem i stoją sobie na półce i czekają spokojnie na resztę. Musze popatrzeć jak powinna wyglądać rama do mojego rocznika, żeby nie kupić nie takiej. Przejrzę części moje od DKW sb i może czegoś się pozbędę i wymienię na części do NSU. Będę powoli sobie działał ;)
Awatar użytkownika
enesiak

Czesc, rama moze byc potrzebna jeszcze 'nitowana', bo to dosc stary blok silnika, a taka rame corac trudniej znalezc w dobrym stanie - to sie 'nie napinaj', tylko wlasnie 'na luzaku' - jedz do Drezna i zorientuj sie w cenach, a mozesz doznac 'letkiego szoku cenowo / podazowego'...
andrys

Masz rację. Będę w Dreźnie i zobaczymy czy coś będzie w przyzwoitych pieniądzach. Mogli byście podesłać link jaka to dokładnie rama by musiała być? Nie umiem jeszcze za bardzo szukać na tym forum. Ile można za taka ramę dać w sensie taka normalna cena do przyjęcia?
Awatar użytkownika
Spiker

Szukaj ramy jakiejkolwiek, byle nie zmęczonej. Jeśli będzie realny wybór (ram w podobnym stanie) to kupuj taką pasującą do karteru. Ale głównym kryterium powinien być stan (zwłaszcza jak nie masz dużych możliwości warsztatowych) i oryginalność ramy (np. jej numerów). Dopiero po zakupie i weryfikacji ramy dowiesz się jakiego silnika potrzebujesz.

Co do cen ... Oglądnąłem sobie filmik na youtube z ostatniego łódzkiego bazaru (sam nie byłem tym razem). Autor filmiku pytał się często o ceny. Romety, motorynki,WSKi w cenach w jakich dawniej bywały bardziej szlachetne marki :shock: Podawane przez sprzedawców kwoty były tak szokujące, że ja na pytanie o "przyzwoitą cenę" np. ramy do 251 OSL nie mam po prostu odpowiedzi ... Jeszcze 2-3 lata temu rzucałbym kwotami.

Uwaga: Ramy od motocykli dwusuwowych NSU (np. ZD/ZDB) mogą być dla nowicjusza bardzo podobne do OSL. Spotyka się przeróbki. Dlatego konsultuj zakup tej ważnej części z zaufanymi osobami znającymi temat (niekoniecznie publicznie, jest np. PW forum). Zastrzegam, że ja w kwestii małych OSL nie jestem ekspertem.
andrys

No to z góry przepraszam za długą nieobecność na forum i że ten temat trochę umarł.Niestety życiowe zawirowania zmiana pracy itp. Na szczęście większość problemów już za mną.
Tym samym chcę się podjąć realizacji swojego kolejnego marzenia. Na spokojnie będę odkładał kaskę na własną ćwiartkę ale pomyślałem, żeby mimo to poskładać sobie ten silnik i nawet może udało by się poskładać cały silniczek. W tym miejscu nie ukrywam potrzebna będzie wasza pomoc bo NSU dla mnie to spora niewiadoma. Jeśli ktoś miał by wał cylinder tłok głowice osłony lasek popychaczy krzywki wałek rozrządu, pompę itd i chciał by drogą sprzedaży się ich pozbyć to jestem zainteresowany. Pomóżcie mi ten silniczek wskrzesić :P A może ktoś ma inne graty do tego rocznika ćwiarteczki? Jednym słowem zabieram się za składanie NSU 251OSL rocznik34/35 Oj daleka droga ale co mi tam ;)
Awatar użytkownika
Spiker

andrys pisze: śr 09 paź, 2024 10:26 am Jednym słowem zabieram się za składanie NSU 251OSL rocznik 34/35 Oj daleka droga ale co mi tam ;)
Poważnie? Chcesz zaczynać od tych połówek silnika z deklem rozrządu? Takiego chojraka to tu jeszcze nie było! :) Ale nie mówię, że to niemożliwe. Pamiętam jak zaczynał Tomek "Słowak" i kilku innych. Chociaż jest ryzyko, że ugrzęźniesz tylko z tym silnikiem na lata a koszt tylko skompletowania zrówna się z kosztem zakupu kompletnego (np. https://sprzedajemy.pl/nsu-osl-251-siln ... nr69668209) Dzisiaj są takie czasy, że składanie (czy to silnika czy motocykla) z kupowanych osobno części podwaja koszt w porównaniu z calakiem. Same przesyłki to parę stówek mogą pochłonąć.

Jak ja miałbym zaczynać przygodę z małymi OSL mając mocno ograniczony budżet ... to spojrzałbym na ten zestaw oferowany przez Skrzydlatego na przykład (jeśli jeszcze jest do sprzedania) ... albo to coś: https://sprzedajemy.pl/nsu-251-osl-jasz ... nr69931756 Oczywiście jeśli tylko nie boisz się tykać blacharki i mechaniki - bo zlecanie wszystkiego majstrom to też wydatki.
Albo taką mutację szwedzką: https://sprzedajemy.pl/nsu-251-osl-srem ... nr69726496, albo negocjował bym tutaj: https://sprzedajemy.pl/nsu-251-osl-wh-r ... nr69459899
Przy nieco większym budżecie jest więcej opcji.
Aha. Kwestie przed-zakupowe sugerowałbym konsultować z zaufanymi forumowiczami na PW. Wiadomo dlaczego ...

Ale ogólnie popieram i nie zniechęcam. Masz niewątpliwie zadatki na enesiarza. Miłość do "ćwiartki" deklarowana od kilku lat najlepiej to pokazuje.
andrys

Dzięki za miłe słowa ;) Wiesz moją ifę Bk składałem też jakiś czas a przejeździłem nią już kilka lat :) I kilkanaście tysięcy km. Silnik tak czy inaczej chce złożyć chociażby jako ozdobę do Domu. Ostatnio na bazarze oglądałem silnik OSL 251 za 1900zł cena spoko ale też zasanawiałem się jeszcze czy jednak to dobra opcja czy nie odkładać i kupić calaka. Rozum podpowiada, że calak ale te kartery i tak wiem, że jak będzie calak stał w garażu już to i tak ten karter będę chciał poskładać :lol: Wiesz jednego ZD do polski przytargałem i może odłożę i kupię coś w DE. Jadę teraz do Drezna ale pewnie nic na bazarze nie wychacze bo to ceny też takie jak u nas. Jak sprzedam którąś z DKW to nie będzie problemu w ogóle. Mam praktycznie drugą kompletną IFĘ i może trafi się jakaś zamianka. Zobaczymy życie fajne scenariusze plecie.

Ten zestaw wydaje mi się dość mocno ubogi i nie wiem czy to dobry pomysł. https://sprzedajemy.pl/nsu-251-osl-jasz ... nr69931756
Ten drugi zestaw przy zakupie dwóch ma jakikolwiek sens Ale to już wyjdzie pewnie koło 20 tysięcy a za te pieniądze to kupić można już calaka w de.
ODPOWIEDZ