Śruba mocowania podstawki przedniej Nsu QUICK 1938 rok

Rama, oblachowanie, widelec
kominiarko

Śruba mocowania podstawki przedniej Nsu QUICK 1938 rok

Post autor: kominiarko »

Witam
Tak jak w tytule poszukuję osoby która może zrobić mi rysunek z wymiarami śruby do mocowania przedniej podstawki nr.NSU 95831 z katalogu i nakrętki nr.NSU NSU 439 M8 do motocykla NSU QUICK z 1938 roku .
Z góry dziękuję za pomoc .
KOMINIARKO
Awatar użytkownika
Spiker

Re: Śruba mocowania podstawki przedniej Nsu QUICK 1938 rok

Post autor: Spiker »

Dla jasności - chodzi o część z numerem 164 na tym rysunku katalogowym:
Wycinek katalogu części Quick / Pony 100 - Mai 1936
Tak więc łatwe do naszkicowania albo podania po prostu 6-ciu podstawowych wymiarów: rozmiar sześciokąta, jego wysokość, długość śruby i jej części cylindrycznej, średnica części cylindrycznej, rodzaj gwintu.

Ja niestety nie pomogę, bo nie mam Quicka.

(Dla pełności informacji: uzupełnienie ("Nachtrag") do wcześniej przywoływanego katalogu datowanego Mai 1936 pochodzące z Januar 1938 nic nie wnosi w temacie podstawek. Tak więc trzeba założyć, że w 1938-mym były wciąż niezmienione śruby przedniej podstawki.)
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
kominiarko

Hej Spiker
Dokładnie tak , ja też nie mam nikogo od quicka .Myślałem że ktoś się zlituje nad e mną .
Na razie cisza .
Pozdrawiam :D
KOMINIARKO
Awatar użytkownika
Spiker

kominiarko pisze: śr 16 sie, 2023 6:11 pm Myślałem że ktoś się zlituje nad e mną. Na razie cisza .
Sezon urlopowy, poczekaj ktoś się z pewnością odezwie.

A tymczasem, jeśli pilnie potrzebujesz ... wymiary takiej śruby to w zasadzie same wychodzą z analizy posiadanego widelca i ucha podstawki. Z otworu w widelcu określisz gwint, z otworu w podstawce określisz średnicę części cylindrycznej - na pewno powinien być jakiś "okrągły" wymiar (jak masz zużycie ucha podstawki i nie chcesz spawać otworu i wiercić go od nowa to jedną z opcji jest mały nadwymiar śruby). Długość części cylindrycznej musi być taka, że po założeniu podstawki i włożeniu podkładki sprężystej (cienkiej falistej!) podstawka ma mieć wciąż możliwość ruchu. Długość całkowita śruby wyjdzie sama po zamontowaniu (z uwzględnieniem podkładki zabezpieczającej i nakrętki). Końcówkę robisz zaokrąglaną. A łeb śruby dobierasz do średnicy śruby, pod typowy klucz (np. 14), a wysokość łba robisz typową lub nieco zwężoną. Myślę, że da się nawet wykorzystać typową handlową śrubę lekko ją przerabiając (od nowa gwintując po stoczeniu).

Możesz się zainspirować podobnymi śrubami od większych modeli: http://www.nsu-riders.pl/gallery/v/wars ... podstawki/
kominiarko

Witam
Ponawiam prośbę o pomoc , mamy tylu forumowiczów co posiadają NSU QUICK i nic ? :(
Awatar użytkownika
enesiak

Post autor: enesiak »

Czesc, inni posiadacze 'Quicka' moga juz tej sruby oryginalnej nie miec, stad 'milcza' - bo zwyczajnie taka sruba 'rozbijala / deformowala w jajo - oczko' w podstawce przedniej. zwlaszcza jesli ktos duzo jezdzil takim motorkiem...
Stad - taka srube trzeba dorobic do wymiarow 'oczka' w podstawce przedniej, a wczesniej - doprowadzic to 'oczko' do postaci 'okraglej', bo moze byc wlasnie mocno 'rozbite w jajowaty ksztalt'.
I wtedy sruba bedzie pasowac scisle / pasownie do tego 'oczka' po dorobieniu na wymiar, zeby z lekkim oporem - dac sie ustawiac na przedniej podstawce, bo to nie moze byc 'luzne - rozbite' polaczenie, tylko wlasnie w miare pasowne.
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...
Awatar użytkownika
Spiker

enesiak pisze: pn 02 paź, 2023 1:50 pm Czesc, inni posiadacze 'Quicka' moga juz tej sruby oryginalnej nie miec, stad 'milcza'
No ale troche wstyd dla forum jest. Może ktoś jednak ...? Ja niestety nie mam Quicka, ani nie mam nikogo pod ręką kto ma.
Awatar użytkownika
enesiak

Post autor: enesiak »

Zas najprostszy sposob 'regeneracji', to : dobierasz rurke stalowa 10 - 12mm do srednicy otworow / 'oczek' w przedniej podstawce, zeby rurka wchodzila na 'letki wcisk' w otwory podstawki, docinasz te rurke na 'pierscionki' 4 - 5mm szerokosci [ zaleznie od grubosci splaszczenia rurki w podstawce ], stosujesz sruby M 8 bodajze - zeby wchodzily w miare ciasno w te 'pierscionki' i masz gotowe rozwiazanie 'problemu'... :shock: :idea: :geek:
A jak znajdziesz / dorobisz pasowne do 'oczek' podstawki sruby - to sobie wymienisz i tyle... :geek: :idea:
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...
pawelcen

Post autor: pawelcen »

Wyciągnąłem dzisiaj swojego Quicka i okazało się, że ja nie mam przedniej podstawki!!! :o
Uchwyty przedni i tylny przedniego błotnika są do niego nitowane. Ten dolny uchwyt nie ma nawet kształtu jak w katalogu.
Chciałem, ale nie pomogę. :(
Powojenny, który był oferowany na MWB 2020 ma podstawkę, ale też inny widelec, błotnik, zbiornik paliwa (według translatora - czołg). :lol:
Załączniki
Mój z '39 ma uchwyt, nie podstawkę.
Mój z '39 ma uchwyt, nie podstawkę.
Powojenny Quick ma.
Powojenny Quick ma.
Pozdrawiam
Paweł
Tomek_1975

Post autor: Tomek_1975 »

Kolego!, ja takie śruby dorobiłem. Miałem 3 pary i nadwyżkę sprzedałem. Śruba lewa i prawa mają różne gwinty. Lewy i prawy, Musisz tylko poszukać tokarza. Najlepiej pokaż mu tylną część ramy i podstawę. Śruba ma 2 gwinty, Generalnie prosta robota.
Nsu Quick 1941 i inne setki
Awatar użytkownika
Spiker

Tomek_1975 pisze: śr 01 lis, 2023 6:30 pm Kolego!, ja takie śruby dorobiłem. Miałem 3 pary i nadwyżkę sprzedałem. Śruba lewa i prawa mają różne gwinty. Lewy i prawy, Musisz tylko poszukać tokarza. Najlepiej pokaż mu tylną część ramy i podstawę. Śruba ma 2 gwinty, Generalnie prosta robota.
Nie mam powodu nie wierzyć przedmówcy, no może tylko powątpiewać, że tak skomplikowano prosty detal, ... ale katalogi części z lat 30-tych przeczą ww. stwierdzeniom o lewym i prawym gwincie.
Jeszcze raz przytoczę katalog części, tym razem "Pony 100" z datą November 1937:
Wycinek katalogu części Pony 100 - Nov 1937
Podstawka przednia Quick - Nov 1937.JPG (14.02 KiB) Przejrzano 524 razy
Wyraźnie jest pokazane, że są dwie identyczne śruby. A nakrętki to typowe M8, więc nie ma mowy o lewym gwincie jednej z nich.

W jednym temacie zgłupiałem. katalog Quick/Pony z 1936 i katalog Pony z 1937 pokazują ... inne numery katalogowe tych śrub! I co ciekawe samych podstawek też. W czym tkwi różnica pomiędzy śrubami 95 831 i 98 635? Niby taki prosty Quick a tyle zagadek!

Jaki masz Tomek rocznik swojego Quicka? (w stopce masz "Quicka 1941 i inne setki"). Może w powojennych rocznikach coś kombinowano? Widelec z tat 30-tych i 50-tych jest zupełnie inny, więc może? ...
Tomek_1975

1941 już sprzedałem. Obecnie 1937. miałem w sumie u siebie 5 ram w tym damkę. Wszystkie mocowania tylnej podstawy były takie same, choć śrubki różniły się od siebie. Te z 1941 miały cieńszą główkę. Każdy kto ma Quika powie to samo. Śruba ma 2 gwinty. Lewa i prawa strona ma inny skok. Nie potrafię zrobić szkicu, tylko obrazek a z tym nic nie zrobisz. Najlepiej zanieść ramę do tokarza. Musi zmierzyć skok gwintu.
Tomek_1975

kolego! podałeś fotkę z katalogu a to jest mocowanie błotnika przedniego!
Tomek_1975

Mój Quick z 30.11.1937 właśnie miał kolejne urodziny. Na fotce widać powiększoną śrubę.
Załączniki
20231103_230809_Easy-Resize.com.jpg
20231103_230809_Easy-Resize.com.jpg (8.4 KiB) Przejrzano 474 razy
20231103_230738_Easy-Resize.com.jpg
20231103_230738_Easy-Resize.com.jpg (11.65 KiB) Przejrzano 474 razy
20221020_123606_Easy-Resize.com.jpg
20221020_123606_Easy-Resize.com.jpg (15.64 KiB) Przejrzano 474 razy
Tomek_1975

I jeszcze jedno do autora tego pytania. Nie ma przedniej podstawki jak piszesz. Jest tylko tylna na w okolicach osi tylnego koła
kominiarko

Witam
Wywołany do tablicy odpisuje , tak szukam wymiarów śruby i nakrętki jak w tytule . Długo można drążyć temat czy to jest mocowanie błotniak czy podstawki . Według mnie szkoda czasu na rozważania . W katalogu to się nazywa - vorderradständer - w wolnym tłumaczeniu stojak pod przednie koło .
To tyle ode mnie ponawiam prośbę o rysunek z wymiarami .
Z góry dziękuję
KOMINIARKO
Tomek_1975

Nie czuję się na sile by zrobić profesjonalny rysunek techniczny. Długość śruby to 25mm. kapturek od śruby jest bardzo cienki ok 4 mm. Nasadzam na niego klucz 19. Nakrętka również jest cienka ok 4 mm. Na nakrętkę nasadzam klucz 14. Spójrz jak wygląda ta śruba. Pod kapturkiem jest pogrubienie bez gwintu na którym ślizga się stopka. Potem przewężenie z gwintem, które wchodzi w ramę. Resztę wymiarów znasz. Czyli otwór stopki i otwór gwintowany w ramie. Tam zmierzysz skok gwintu. W jednym jest lewy a w drugim prawy gwint, więc śruby są różne. Dasz radę, bo nawet ja sobie poradziłem sobie z tym tematem. Powodzenia.
Awatar użytkownika
skrzydlaty

Post autor: skrzydlaty »

Niestety trafiłeś w słaby punkt 'społeczności' NSU, czyli niską frekwencję właścicieli modelu Quick lub/i niską frekwencję tych, którzy chcieli by pomóc.
Nie znam statystyk odwiedzalności forum, ale mimo to czytających jest zawsze więcej niż piszących, a chcących/mogących pomóc jest jeszcze drobna część wśród tych ostatnich

Tym samym masz trudniej.
No i masz okazję rozwinąć wątek odbudowy swojego 'mopeda', jako wzorcowy i zawierający, tego typu 'brakujące' drobiazgi dla podobnych po tobie.
Gdy ustalisz już wzorzec możesz zamieścić szkic z wymiarami w dziale warsztatowym lub w wątku dotyczącym twojego motocykla.

A poszukując popytałbym osoby publikujące na Youtobe.
Np. na takich kanałach:
Quick 1938 odbudowa: https://www.youtube.com/@BaronMucha/videos
po prostu 'Szczypior'... znaczy się 351 OT
Tomek_1975

I mogę dodać, że ta śruba nie ma żadnych oznaczeń. Jest gładka. Chyba nikt nie jest w stanie odróżnić Oryginału od dorobionej śruby.
Awatar użytkownika
Spiker

Tomek_1975 pisze: sob 04 lis, 2023 12:24 am Nie ma przedniej podstawki jak piszesz. Jest tylko tylna na w okolicach osi tylnego koła
Jest przednia podstawka. Oczywiście nie służy ona do codziennego stawiania motocykla na każdym postoju, ale do awaryjnego podparcia przodu w przypadku konieczności wyjęcia przedniego koła (np. załatania dętki w trasie). A nawet, gdyby nie istniała instrukcja obsługi czy katalog części to o takim przeznaczeniu świadczy cała konstrukcja zarówno pałąka podstawki wystającego mocno poza obrys błotnika, jak i jej łatwo rozłączne mocowanie do błotnika, oraz konstrukcja wspomnianych śrub mocujących do widelca umożliwiająca obrót podstawki po jej zwolnieniu z mocowana na błotniku.
Wycinek z przedwojennej instrukcji obsługi NSU Quick wydanej w języku polskim.
Wycinek z przedwojennej instrukcji obsługi NSU Quick wydanej w języku polskim.
Co do śrub mocujących podstawkę do widelca. Z mojego doświadczenia wiem, że katalogi części NSU ekstremalnie rzadko się mylą (przez wiele lat znalazłem tylko jedna lub dwie pomyłki edycyjne). Tak więc ja wierzę w informację, że śruby z obydwu stron są identyczne, ze zwykłym gwintem M8. Nie ma uzasadnienia technicznego do stosowania tam prawego i lewego gwintu, a co dopiero różnych skoków gwintu. Zaznaczam, że nie mam i nie miałem Quicka ani Pony 100, ... ale jestem jakoś wyjątkowo pewien, że mam w tym przypadku rację 8-).

Czy naprawdę nie ma tutaj innych posiadaczy "setek" NSU, którzy mogliby sprawdzić ten detal w swoich egzemplarzach?!

A jak nie znajdzie się ktoś kto zrobi szkic z oryginału to taka śruba jest łatwa do intuicyjnego dorobienia. Śruba powinna mniej więcej wyglądać tak:
https://www.moped-garage.net/Moped-Baug ... raube.html
https://www.mopeddelar.se/p/solex-23434 ... solex.html
- cześć cylindryczna o średnicy równej otworom w pałąku podstawki, wymiar zaokrąglony do pełnych mm na mój gust, prawdopodobnie fi 10 (tak jak w dużych OSL)
- szerokość części cylindrycznej równa grubości ucha pałąka podstawki + grubość nie całkiem ściśniętej blaszanej podkładki falistej (na mój gust takiej o grubości 0,5 mm; po dokręceniu śruby powinna być wciąż możliwość obrotu podstawki, bez znacznego oporu (w dużych OSL część cylindryczna ma aż 7 mm wysokości, ale w Quicku jest prawdopodobnie cieńsze ucho podstawki, więc strzelałbym wartość 5-6 mm tylko)
- łeb śruby z sześciokątem 17 mm o szerokości 4-6 mm (w dużych OSL jest 6 mm)
- gwint M8 o długości równej grubości widelca, podkładki uzębionej i wąskiej nakrętki kontrującej (strzelam 4 mm szerokości), z małym zapasem 1-2 mm, czoło śruby zarobione na półokrągło. Nakrętka kontrująca o sześciokącie 14 (dla purystów ;), dla reszty może być i 13).
Ja bym dorabiał z typowej twardej śruby M10 z łbem sześciokątnym, w wersji posiadającej nie obniżaną cześć cylindryczną. Masz wówczas gotowy łeb 17, który trzeba tylko lekko zwęzić. Dorobienie gwintu M8 to juz trywialna rzecz dla każdego tokarza.
ODPOWIEDZ