Numeracja silnika 501 OSL agrafka

Identyfikacja motocykli i ich części
Awatar użytkownika
bartekg

Numeracja silnika 501 OSL agrafka

Post autor: bartekg »

20240204_114321.JPG
Witam!
Spotkał się ktoś może z podobną numeracją silnika? To blok od 501 OSL agrafki, numery wyglądają na oryginalne
Pozdrawiam
Załączniki
20240204_114405.JPG
20240204_114352.JPG
BartekG
NSU 351 OSL
Awatar użytkownika
enesiak

Re: Numeracja silnika 501 OSL agrafka

Post autor: enesiak »

Czesc, troche to tez tak wyglada - jakby na nr '188005' / 'ktos wybil' swoje inicjaly : 'M - S' / na 'pasujace cyfry' i jeszcze na koncu 'dolozyl 5-tke', 'poprawiajac przy okazji' ostatnia cyfre '5' na oryginalnym numerze silnika... :?: :idea: :shock:
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...
Awatar użytkownika
bartekg

widac ewidentnie numer M8S0055, pytanie dotyczy dokładnie o ten typ numeracji. Przypominam, że w zestawieniu numeracji ram motocykli NSU występuje adnotacja "wyjątek M=numer silnika", stąd moje pytanie.
Enesiak, proszę Cię, jeżeli nie masz nic konkretnego do przekazania, to nie zaśmiecaj tematu, chciałbym, żeby na forum była strefa wolna od oktanów itp
Załączniki
numer ram nsu mały.jpg
Ostatnio zmieniony ndz 04 lut, 2024 2:57 pm przez bartekg, łącznie zmieniany 1 raz.
BartekG
NSU 351 OSL
Awatar użytkownika
enesiak

No ale przeciez na powiekszeniu pierwszego zdjecia, widac pod litera 'S' - zatarta cyfre '8', lekko przesunieta / w 'prawo - do gory', to tym bardziej na oryginalnym silniku powinno byc to doskonale widoczne... :?: :idea:
Pomiedzy zas 'S' a '0' - widac slady po spilowywaniu wczesniejszych cyfr : '8 i 0 lub 9'.
Awatar użytkownika
bartekg

Napiszę jeszcze raz , specjalnie dla ciebie:

Czy spotkałeś się numerację tego typu na silnikach NSU.

Koniec pytania.
O nic więcej nie pytam :D
Proszę, nie rób z kolejnego tematu śmietnika
BartekG
NSU 351 OSL
Awatar użytkownika
enesiak

Nie - nie spotkalem takiego nr silnika z kombinacja literowa, na zadnym silniku 501 S / OS, a poza tym - to ten 'wyjatek M = nr silnika' w tekscie tabelki oznacza tylko to, ze jesli pojawia sie gdziekolwiek w tekscie / tabelce wydrukowana 'duza litera M' i nastepuje po niej nr seryjny - to oznacza to wlasnie nr seryjny silnika, skrot od niemieckiego slowa 'Motornummer', wydrukowany jako 'wyjatek', w odroznieniu od podanych rocznikami numerow ram motocykli NSU... :idea: :(
Awatar użytkownika
Spiker

Post autor: Spiker »

Enesiak zazwyczaj bardzo trafnie wychwytuje szczegóły z nawet niewyraźnych zdjęć - lata oglądania tych enesowych części procentują szczególnym wyczuciem proporcji. Jego "oko" jest wręcz legendarne tutaj - dlatego nie bagatelizowałbym przekazanych opinii i nie posądzał o śmiecenie w temacie. I tym razem jestem skłonny się z nim zgodzić, że ktoś mógł nabić te litery na oryginalnej cyfrowej numeracji aby zamazać to co pod spodem. I jeszcze dobić ostatnie cyfry na wolnej przestrzeni stąd wrażenie, że "nic nie jest kombinowane". Spotykane są takie zabiegi zarówno robione w trudnych powojennych czasach jak i nawet wyglądające na wojenne (bo z dobitym "OZ 74" na przykład). Ale takich kombinacji literowo cyfrowych nikt z nas chyba nie widział jeszcze.

Niekombinowany numer silnika 501 OS z 1935 roku wygląda tak:
Obrazek
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
Awatar użytkownika
bartekg

Hahaha, legendarność enesiaka ma zupełnie inne źródło :D

Tak jak pisałem wyżej - interesuje mnie tylko i wyłącznie to, czy ktoś wcześniej spotkał się z taką nomenklatura numeracji - pytam o to w kontekście adnotacji o numeracji ram z katalogu.

Same numery wyglądają jak wyglądają, są niechlujnie, bez oglądnięcia ich na żywo nie ma sensu wyciągać wniosków - bazowanie na fotce o rozmiarze 300kb najczęściej prowadzi do wyciągania błędnych wniosków (doświadczyłem tego niejednokrotnie w innym interesujący mnie wątku :d)
BartekG
NSU 351 OSL
Awatar użytkownika
Spiker

bartekg pisze: pn 05 lut, 2024 11:09 am najczęściej prowadzi do wyciągania błędnych wniosków (doświadczyłem tego niejednokrotnie w innym interesujący mnie wątku :d)
Niewdzięcznik :?
Awatar użytkownika
bartekg

Oj nie becz :D
Kiedyś opowiem ci kilka historyjek to przyznasz mi rację :D
Na podstawie fotek można snuć hipotezy, ale stawianie tez bywa ryzykowne
BartekG
NSU 351 OSL
Awatar użytkownika
enesiak

Jedyny taki 'ewenement literowo - cyfrowy', jaki spotkalem kiedys na bloku silnika - to na 601 OSL, ale chyba byl z 1943r. i byl to silnik 'wymienny / zamienny' najprawdopodobniej, wczesniej calkowicie bez wybitych nr seryjnych - to 'ktos / instytucja' po wojnie nabila mu duzymi puncami, chyba 12 mm wysokosci : 'S - 0123' tak , jakby 'mial byc silnikiem napedzajacym 'cos', np. : drezyne kolejowa, agregat pradotworczy, pompe wody, itp.... :idea: :shock:
Tutaj raczej jest 'inna sytuacja' - bo to silnik przedwojenny, duzo starszy - ale tez mogl napedzac 'cos innego' niz motocykl i stad taka 'kombinacja numerowa' z tym - ze ja widze 'pod spodem taki nr - pierwotny' :... :idea:
Załączniki
'zasadniczo - pobieznie', to widze tu 'cos takiego', ewentualnie w pierwszej cyfrze '0' mogla byc wczesniej '9-tka'..:
'zasadniczo - pobieznie', to widze tu 'cos takiego', ewentualnie w pierwszej cyfrze '0' mogla byc wczesniej '9-tka'..:
Ostatnio zmieniony pn 05 lut, 2024 4:04 pm przez enesiak, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Spiker

Jak chcesz dalej się bawić to spróbuj zrobić wyraźniejszą fotkę zogniskowaną na interesujące nas oznaczenia a nie szpilkę z tyłu.
A jeśli boisz się niepomyślnego werdyktu :twisted: i rzeczywiście chcesz tylko wiedzieć czy ktokolwiek spotkał podobne oznaczenia literowo-cyfrowe to czekaj cierpliwie kilka dni aż wątek przejrzy większa grupa doświadczonych forumowiczów.

Czy są tam jakieś daty wewnątrz karterów?
Awatar użytkownika
bartekg

Naprawdę interesuje mnie ten typ oznaczenia - sposób bicia jest z założenia niefabryczny. Ciekawi mnie czy to tylko dzieło jakiegoś alfreda w garażu, czy może coś więcej. Na żywo wygląda to tak, jakby był nabity dwa razy z lekkim przesunięciem, każda cyfra i litera.
Specjalnie na twoje życzenie pofatygowałem się do piwnicy i zrobiłem przebitkę :D , ale rozmiar 300kb zabija szczegółowość ( jest opcja wrzucić większa fotkę?)
Wewnątrz pusto jak w portfelu po bazarze - tylko znaczenia technologiczne.
Załączniki
20240205_164929 (1).jpg
BartekG
NSU 351 OSL
Awatar użytkownika
Spiker

bartekg pisze: pn 05 lut, 2024 6:13 pm wygląda to tak, jakby był nabity dwa razy z lekkim przesunięciem, każda cyfra i litera.
Teraz fotka jest bardzo dobrej jakości.
- Takie przesunięcie cyfr (efekt cienia zawsze w tę samą stronę) jest efektem odbicia się stempla i ponownego opadnięcia przy ręcznym nabijaniu.
- Czcionka jest raczej prawidłowa i powtarzalna (takie same podwójne cyfry "0" i "5"). Szkoda, ze nie ma "3" bo ta cyfra demaskuje użycie późniejszych numeratorów. Szeryfowe litery "M" i "S" nie są typowym krojem.
- Za spiskowa teorią przemawia: jakby tępe maskujące punktowanie pod "S" ale przede wszystkim ślady pilnikowania na całej płaszczyźnie. A już dowodem koronnym jest to, że ewidentnie te głębokie rysy były wcześniej niż te numery. Bo wypukłe spęczenia materiału wkoło cyfr przerywają ciągłość tych rys. Gdyby rysy powstały eksploatacyjnie, po nabiciu cyfr to dochodziły by aż do zagłębień po numeratorze. Nie przypuszczam aby w fabryce NSU wypuszczano kartery inaczej niż tylko z fabryczną fakturą odlewu, bez żadnych mechanicznych rys.

W optymistycznej wersji mogą to być wtórne nabicia legalizacyjne nadane przy wymianie kartetru, być może specyficzne dla kraju pochodzenia tych części (Szwecja?). Tak więc ten numer mógł być systemowy. Ale to już gdybania.
Awatar użytkownika
bartekg

to zadam pytanie inaczej :D
czy widział ktoś kiedykolwiek ramę z numerem który można by uznać za odpowiadający wzmiance z zestawienia numerów ram?
Na górze kolumny numer ramy jest napisane (w wersji niemieckiej też) "wyjątek M = numer silnika" .
M na początku numeru silnika jakoś mnie ciekawi - przypadek czy jakaś związek z tą wzmianką.
Załączniki
numer ram nsu mały.jpg
BartekG
NSU 351 OSL
Awatar użytkownika
Radek04251

Post autor: Radek04251 »

cześć
Tabelka którą przedstawiasz to wycinek zestawienia niemieckich list produkcyjnych i handlowych z lat 1924 - 1940 (prawie) wszystkich marek motocykli jakie występowały w III Rzeszy. Są wśród tego zestawienia marki gdzie numerem identyfikacyjnym jest numer silnika lub numer silnika jest podawany jako dodatkowy znak rozpoznawczy i wówczas dla rozróżnienia od numerów ram dodawano literkę "M" przed cyframi. Np. przy numeracji BMW dla danego modelu i rocznika podawany jest zakres numerów ram (bez żadnych przedrostków) oraz poniżej zakres odpowiadających nim numerów silnika poprzedzanych literą "M". W listach numerowych NSU numery silników nie występowały, a nabita na prezentowanym korpusie litera "M" może oznaczać "nr silnika" ale nie ma nic wspólnego z systematyką marki NSU.
Radek04251 (251 OSL '38; 351 OS '34)
Awatar użytkownika
Spiker

Radek04251 pisze: czw 08 lut, 2024 1:04 am Tabelka którą przedstawiasz to wycinek zestawienia niemieckich list produkcyjnych i handlowych z lat 1924 - 1940 (prawie) wszystkich marek motocykli jakie występowały w III Rzeszy.
Radek trafnie podsumował.
Zwróć Bartek uwagę, że strony dotyczące NSU mają numerację 48-51 co świadczy o ogromie całego opracowania.
Ta kompletna lista dla wszelkich marek jest na przykład tutaj: https://www.yumpu.com/de/document/read/ ... -veteranpl
Nagłówek na każdej stronie, dotyczącej każdej marki zawiera wzmiankę "M = Motor Nummer". Praktyczne zastosowanie ma już na stronie 6, gdzie znajdują się numery dla marki Ariel, albo na stronie 9, gdzie są numery BMW. W dalszej części jest wiele innych przykładów (Horex, Imperia, Standard, TWN, ...). Ale już nie DKW, NSU czy Victoria, pomimo, że dla tych marek tabelka ma standardowy dla całego dokumentu nagłówek, co może mylić przy analizie wąskiego wycinka opracowania.

Czy mój poprzedni wywód nie przekonał, że omawiane numery są wtórnie nabite?
Awatar użytkownika
bartekg

Spiker pisze: czw 08 lut, 2024 9:12 am Czy mój poprzedni wywód nie przekonał, że omawiane numery są wtórnie nabite?
Ja nie twierdzę, ze są oryginalnie - drążę co nabito, nie jak nabito :D
Ale wygląda na to , że nabito byle co, więc w określaniu przyszłości tych karterów nie musze brać pod uwagę przyszłości numerów. Gdyby te numery wnosiły coś sensownego, to zastanawiał bym się, czy dokompletować silnik, a tak to zwykły korpus z przebitymi numerami
BartekG
NSU 351 OSL
Awatar użytkownika
enesiak

Czesc, dlatego juz na poczatku pisalem - ze 'ktos nabil swoje inicjaly', a nie 'byle co' - ewentualnie moze to byc takze 'zaszyfrowane' przeznaczenie tego silnika w jakims 'POM-ie', np. : 'M - otor' do 'S-ieczkarni' czy 'M-otor' do 'S-iewnika', czy moze jeszcze 'M-otor' / 'S-tacjonarny', itp. po to - zeby 'nikt' go z tego 'POM-u nie wyniosl i nie zastosowal do swojego motocykla'... :?: :idea: :shock:
Awatar użytkownika
bartekg

:roll:
BartekG
NSU 351 OSL
ODPOWIEDZ