Który szyld ma oryginalny napis?

Identyfikacja motocykli i ich części
Awatar użytkownika
KOREK

Który szyld ma oryginalny napis?

Post autor: KOREK »

Witam

Ostatnio natknąłem się na emaliowaną tablicę. Interesuje mnie która ma poprawny napis, różnią się. Mam swoją opinie na ten temat ale może i wy się wypowiecie;)

Pozdrawiam
Załączniki
4.PNG
4.PNG (93.26 KiB) Przejrzano 232 razy
3.png
3.png (47.73 KiB) Przejrzano 232 razy
2.png
2.png (66.56 KiB) Przejrzano 232 razy
Awatar użytkownika
Spiker

Re: Który szyld ma oryginalny napis?

Post autor: Spiker »

KOREK pisze: pn 25 mar, 2024 12:31 am Ostatnio natknąłem się na emaliowaną tablicę. Interesuje mnie która ma poprawny napis, różnią się. Mam swoją opinie na ten temat ale może i wy się wypowiecie;)
Zapewne podchwytliwa zagadka. Ale zabawmy się :).

- Na pierwszy rzut oka oraz bazując na legendzie "Świętego Graala", że "najmniej okazały jest tym prawdziwym" nasuwa się odpowiedź, że najbardziej pobijany górny szyld jest oryginalny a reszta to współczesne podróbki. Ale znając inwencję wytwórców kopii może być całkowicie odwrotnie.
- Ta najniżej wygląda na emaliowany jakby - technologia stosowana w zamierzchłych czasach, ale to mogą być pozory (fotka za mała). Ale raczej pisownia "Motorfahrrader" jest poprawniejsza niż "Motofahrrader". Ten sam (chyba) błąd jest w środkowym z ciemniejszym granatowym tłem. Zastrzegam, że nie jestem germanistą a każdy język i jego pisownia ewoluuje ...

Wzór graficzny identyczny (oprócz wspomnianej literówki). Gdyby mieć większe zdjęcia lub jeszcze lepiej pomacać to w rękach i oglądnąć z drugiej strony to była by lepsza ekspertyza. Generalnie to logo a więc i szyld są powojenne a więc totalnie nieznane, bo nie występujące w naturze w naszym kraju. Możemy więc tylko gdybać.
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
pawelcen

Post autor: pawelcen »

:o :o :o
Pozdrawiam
Paweł
Awatar użytkownika
KOREK

Post autor: KOREK »

Hej

Wysłałem 3 zdjęcia ale w necie jest tego trochę więcej, pisane w dwojaki sposób.Faktycznie celowo wybrałem takie żeby osoba patrząca musiała się chwilę zastanowić. Zgadzam się z Tym co pisał Spiker;)
Słowo "Motorfahrrader" jest formą poprawną. W literaturze pisanej występuje takie słowo. Druga opcja pojawia się w internecie więc również nie wykluczałem jednak więcej przemawia za opcją 1;) Nie mniej jednak również znawcą nie jestem.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ