Szprychy 351 żeliwo

Koła, ogumienie
Awatar użytkownika
bartekg

Szprychy 351 żeliwo

Post autor: bartekg »

Hej
Panowie, ma ktoś załączoną tabelkę w lepszej rozdzielczości, żeby dało radę odcyfrować wymiary szprych ? Byłbym mocno wdzięczny za podrzucenie-
Szprychy3.jpg
Szprychy3.jpg (38.78 KiB) Przejrzano 154 razy
BartekG
NSU 351 OSL
Awatar użytkownika
Spiker

Re: Szprychy 351 żeliwo

Post autor: Spiker »

Masz tutaj czytelnie fragment dotyczący 351:
szprychy.JPG
Opis czytamy tak, że w każdym rodzaju koła szprych "links" i "rechts" jest po 20 sztuk. "S1", "S2" ... "S4" oznacza serię. Chodzi oczywiście o typ "b" szprychy, czyli jednostronnie pogrubianej od strony bębna. Tabela nie podaje gwintu, a chodzi o gwint M3,5. Ważne aby grubość nypli była dopasowana do średnicy otworów w obręczy - bo mogą występować różne średnicą nyple na ten sam gwint. Oryginalne nyple były oczywiście mosiężne a szprychy stalowe. Dzisiaj jednak niektórzy dostawcy robią tylko nierdzewne, a inni do wyboru.

Ale ostrzegam, że wymiar "h" podany według przedwojennych norm jest obecnie zupełnie inaczej interpretowany przez dorabiaczy szprych. Przed wojną chodziło o wymiar całkowity wraz z grubością szprychy i główką, a "dorabiacze" (np. Bartnik i być może też inni) interpretują to jako zagięcie, ale od szprychy - czyli robią dłuższe niż powinno być. Dlatego ja zalecam wysyłkę po jednej sztuce na wzór każdego rodzaju szprychy. Ja już się na tym raz przejechałem i poniosłem niepotrzebne koszty.
wymiarowanie szprych.jpg
Przednie koło to w zasadzie zawsze ten sam zestaw szprych od początku produkcji do wprowadzenia szprych M5 w 1939-go roku. Ale tylne koło zmieniało się częściej (np. umiejscowienie bębna hamulcowego, szerokość szpulki) i nie wystarczy powiedzieć "żeliwo" a ważny jest rocznik, seria, rodzaj koła, itp. Przejściówka z ramą aluminiaka też miała głowicę żeliwną na ten przykład.

Zgodne wizualnie oryginałem robi firma WWS (logo z koniczynką): https://www.wws-speichen.de/. Tutaj ktoś oferuje od nich do tylnego koła grubsze i z większym gwintem M4,5 niby do 500-tki: https://de.e-spokes.eu/p959,speichen-ns ... 85-40.html,
Docięte na wymiar, wzmocnione szprychy ze stali nierdzewnej firmy WWS, średnica drutu 4,4->3,9mm z nyplem.
Nypel WWS M4,5/7/20mm
Gwint szprychy walcowany jest na specjalnej walcarce do gwintów, co zapewnia jej maksymalną wytrzymałość na zrywanie.

ale te do przedniego koła opisane jako do "301" (?) wyglądają nieco oryginalniej bo mają zdaje się gwint M4: https://de.e-spokes.eu/p970,speiche-nsu ... 51-40.html:
Docięte na wymiar, wzmocnione szprychy ze stali nierdzewnej firmy WWS, średnica drutu 3,9->3,4mm z nyplem.
Nypel SM M4/6,5/18mm
Gwint szprychy walcowany jest na specjalnej walcarce do gwintów, co zapewnia jej maksymalną wytrzymałość na zrywanie.
Zestaw zawiera:
20 szprych o wymiarach W:3.9BU-A:85-BL:4-SL:212
20 szprych o wymiarach W:3.9BU-A:85-BL:4-SL:151
Podana cena dotyczy szprych ze stali nierdzewnej wraz z nyplem.
Nyple mogą być niklowane lub z czystego mosiądzu.

Ale są też inni producenci szprych przewężanych lu jak kto woli pogrubianych - jest wątek na forum. Kolega wysyłał moje wzorce do LST i oni gdzieś chyba w Anglii zamawiali (opis był m.in. tutaj: viewtopic.php?t=1619).

P.S.: Sam bym chętnie dołączył się do zakupu zestawu szprych na przód. Zawsze to oszczędność na wspólnej przesyłce przynajmniej ...
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
Awatar użytkownika
bartekg

Bardzo dziękuję!
No właśnie mam problem z tylnym kołem - mam zero szprych, więc wzoru nie dam - muszę bazować na katalogu, a tu pojawiają się kwiatki. Mam wąską szpulkę, ( żeliwo 36 rok) i tak naprawdę to nie mam katalogu do tego - w plikowni jest starszy (351 S OS OSL), w którym jest koło ze zintegrowanym bębnem, a katalog z 38 to już pełna osłona, czyli szeroka szpulka, tak więc trochę zgryz jest, co tu zrobić.
A szprychy będę zamawiał u Bartnika, na biedaka - Może nie są zbyt dobre, ale za to całkiem drogie :)
Ostatnio zmieniony śr 10 kwie, 2024 1:33 pm przez bartekg, łącznie zmieniany 1 raz.
BartekG
NSU 351 OSL
Awatar użytkownika
Spiker

Do przedniego koła mam wzór (oryginały) szprych M3,5, a do tylnego M5.
Awatar użytkownika
bartekg

Do tylnego na grubych szprychach to mam nawet komplet oryginałów, ale wiadomo - szeroka szpulka i od razu zmieniają się kąty i długości, więc nic to nie pomoże :/

Myślę, ze będę musiał bazować na Twojej tabelce - 20 x 187 (12) i 20 x 185 (10)
BartekG
NSU 351 OSL
Awatar użytkownika
Spiker

Zmiany są opisane w "Nachtragach" wydawanych w latach 1936-1937 roku (przed modelem z głowicą aluminiową). Daj ze dwa dni to popatrzę jeszcze raz w dostępne katalogi aby wyłapać znajdujące się tam informacje. Ta tabelka która pokazałeś i ja dołączyłem powiększenie jest datowana na 11.2.36, czyli obejmuje wersje do tego czasu.

Co do Bartnika i jego zastępczej oferty ... to ja też zrobiłem przód "na biedaka" (nie do końca bo szprychy kupowałem dwa razy, raz źle dorobione) i teraz chcę zrobić "na bogato", bo niestety te proste bartnikowe szprychy (z konieczności M4 i grube fi 4 na całej długości) nie wyglądają tak subtelnie i ładnie jak oryginały. Niestety jak chce się mieć piękne koło to z kilku stówek trzeba wyskoczyć.
Tył mam zrobiony na oryginalnym zestawie M5 (włącznie z nyplami), bo taką obręcz Kronprinz z większymi otworami zdobyłem. Z tyłu koło nie jest tak widoczne i na razie ujdzie, ale nie ukrywam, że jest plan zrobienia kiedyś na M3,5 i najlepiej z koniczynką.

Ciekawostka, nie przypuszczałem, że jest na rynku tyle podróbek szprych WWS: https://www.wws-speichen.de/plagiate/
Awatar użytkownika
bartekg

Witam!

Tabelka według mnie ogarnia sprawę - przedstawia starsze koło z bębnem w piaście i nowsze, czuli wąska szpulka, szprychy m3,5,czyli mój przypadek. Na razie plan jest zrobić na bartnikowych ( 4,5 zł za szprychę, naprawdę piłują gałąź na której siedzą) a z czasem uzbieram sobie oryginalne.
Co do replik przewężanych - mam obawy co do jakości, niby nie święci garniki lepią, ale jakoś nie bardzo wierzę w przeskoczenie poziomu bartnika
BartekG
NSU 351 OSL
Awatar użytkownika
Spiker

bartekg pisze: śr 10 kwie, 2024 2:35 pm Tabelka według mnie ogarnia sprawę - przedstawia starsze koło z bębnem w piaście i nowsze, czyli wąska szpulka, szprychy m3,5,czyli mój przypadek.
Niby tak, ale coś mi tam świta, że jeszcze upraszczano zestaw szprych w tylnym kole przed szeroką szpulką.
bartekg pisze: śr 10 kwie, 2024 2:35 pm Na razie plan jest zrobić na bartnikowych ( 4,5 zł za szprychę, naprawdę piłują gałąź na której siedzą) a z czasem uzbieram sobie oryginalne.
Co do replik przewężanych - mam obawy co do jakości, niby nie święci garnki lepią, ale jakoś nie bardzo wierzę w przeskoczenie poziomu bartnika
Bartnik: 4,5 PLN x40 szprych = 180 PLN/koło + przesyłka na terenie Polski
WWS: 87,11 EUR x kurs 4,27 = 372 PLN/koło + przesyłka z Niemiec
Poziom Bartnika? Czy mógłbyś rozwinąć myśl? Będę miał używany zestaw na przednie koło do sprzedania jak tylko ogarnę przewężane.
Te oryginalne szprychy WWS budzą moje zaufanie, bo nie jest to anonimowy producent tylko działający z otwartą przyłbica na rynku niemieckim.
Awatar użytkownika
bartekg

Spiker pisze: czw 11 kwie, 2024 7:28 am Poziom Bartnika? Czy mógłbyś rozwinąć myśl? Będę miał używany zestaw na przednie koło do sprzedania jak tylko ogarnę przewężane.
Te oryginalne szprychy WWS budzą moje zaufanie, bo nie jest to anonimowy producent tylko działający z otwartą przyłbica na rynku niemieckim.
Gdybyś miał teraz, to bym chętnie wziął, ale jak już pewnie zauważyłeś, nie dopuszczam możliwości oczekiwania - czas droższy piniędzy, jak mawiał Pawlak.
Co do niemieckich szprych - kupowałem u motzkego do Maxa szprychy , jakościowo nie różniły się wcale od Bartnikowych, do innych motocykli podobnie, więc bez obmacania nie kupię. Gdyby były sprawdzone przewężane, na pewno bym wziął.
BartekG
NSU 351 OSL
Awatar użytkownika
skrzydlaty

Post autor: skrzydlaty »

Witam. Ostatnio człowiekowi robię koła do motocykla i jedynym wyjściem było zamówienie przewężanych szprych na wzór.
Wybór padł na WWS i mam te szprychy w ręku.
Wyglądają bardzo dobrze.
Materiał stal nierdzewna polerowana.
Cechowane "koniczynką".
Cena około 380-400 pln. za kpl. 40szt. (z nyplem czeskim nie sygnowanym koniczynką)
Szprychy WWS przewężane
Szprychy WWS przewężane
20241108_214405.jpg (15.03 KiB) Przejrzano 156 razy
Szprychy WWS przewężane
Szprychy WWS przewężane
20241108_213812.jpg (13.37 KiB) Przejrzano 156 razy
po prostu 'Szczypior'... znaczy się 351 OT
ODPOWIEDZ