Przy okazji takie szybkie pytanko czy da radę podczepić wózek Steib do 501? W końcu to rama otwarta więc mam pewne obawy ale na kilku fotkach znalezionych gdzieś intrenecie widziałem takie zaprzęgi.
Witam
Witam
Witam szanownych grupowiczów. Trochę nie planowanie stałem się posiadaczem NSU 501 OSL z 1937 plany były na 601 ale jak to w życiu bywa z planami często się zmieniają
Temat tej marki jak i wiek jest dla mnie nowym doświadczeniem do tej pory poruszałem się w materii M72 Osa M52x2, Suzuki RV90. Także mam nadzieje że z Waszą pomocą Waszą wiedza i doświadczeniem uda się ten sprzęt doprowadzić do ładu i przywrócić dożycia.
Przy okazji takie szybkie pytanko czy da radę podczepić wózek Steib do 501? W końcu to rama otwarta więc mam pewne obawy ale na kilku fotkach znalezionych gdzieś intrenecie widziałem takie zaprzęgi.
- skrzydlaty
Re: Witam
hej!
Zaprezentuj swój motocykl i zadawaj pytania,
najlepiej przekopawszy uprzednio stronę/galerie/forum, żeby nie zadawać pytań, na które odpowiedzi tam są.
Jeśli chodzi o markę, to zdziwisz się w porównaniu "z demoludami", jak raz zrobiona dobrze rzecz, działa bezawaryjnie
Zaprezentuj swój motocykl i zadawaj pytania,
najlepiej przekopawszy uprzednio stronę/galerie/forum, żeby nie zadawać pytań, na które odpowiedzi tam są.
Jeśli chodzi o markę, to zdziwisz się w porównaniu "z demoludami", jak raz zrobiona dobrze rzecz, działa bezawaryjnie
po prostu 'Szczypior'... znaczy się 351 OT
Cześć.
Skoro do 351 OSL może być stosowany, to tym bardziej do 501.
Nigdy nie przepadałem za wózkami i zdemontowałem w swoim uchwyty i wzmocnienia pod nie.
Ale są na forum bardziej obeznani w temacie.
Gdybyś napisał z jakiego rejonu jesteś, to może byłby szybszy kontakt osobisty.
Nie wiem dlaczego przy rejestracji ludzie wstydzą się miejsca zamieszkania?
Skoro do 351 OSL może być stosowany, to tym bardziej do 501.
Nigdy nie przepadałem za wózkami i zdemontowałem w swoim uchwyty i wzmocnienia pod nie.
Ale są na forum bardziej obeznani w temacie.
Gdybyś napisał z jakiego rejonu jesteś, to może byłby szybszy kontakt osobisty.
Nie wiem dlaczego przy rejestracji ludzie wstydzą się miejsca zamieszkania?
Pozdrawiam
Paweł
Paweł
Witam i ja!
Do wózka to chyba najlepszy jest "kalosz", najlepiej TS w wersji 600 ccm. Jenak ludzie jakoś jeżdżą zaprzegami 501 OSL. Wiadomo, że przed wojna wózek przypinano do wszystkiego co się dało, i zaraz po wojnie także. Wszyscy znamy AWO z wózkem na przykład. A juz 350 ccm to traktowano jak w pełni wózkowy rozmiar.
Osobiście mam wciąż obawy związne z wiotkością ramy otwartej OSL i chyba na razie nie pójde w tym kierunku, chociaż zaprzęg OSL zawsze mi się wizualnie podobał.
Do wózka to chyba najlepszy jest "kalosz", najlepiej TS w wersji 600 ccm. Jenak ludzie jakoś jeżdżą zaprzegami 501 OSL. Wiadomo, że przed wojna wózek przypinano do wszystkiego co się dało, i zaraz po wojnie także. Wszyscy znamy AWO z wózkem na przykład. A juz 350 ccm to traktowano jak w pełni wózkowy rozmiar.
Osobiście mam wciąż obawy związne z wiotkością ramy otwartej OSL i chyba na razie nie pójde w tym kierunku, chociaż zaprzęg OSL zawsze mi się wizualnie podobał.
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
Dzięki za przyjęcie. Powoli ruszam z kompletacją części więc pytań sporo zapewne się pojawi. Zdjęcia moto na stan dzisiejszy wrzucę w tym tyg. Co do kosza to znalazłem takie oto wzmocnienie otwartej ramy i ciekawi mnie to czy to się może sprawdzić czy to ma sens.
PS to żadna tajemnica ja z okolic Płocka - Stare Proboszczewice
PS to żadna tajemnica ja z okolic Płocka - Stare Proboszczewice
Szybkie pytanko, mam możliwość zakupu wózka bocznego do swojego nsu 501 chodzi mianowicie o firmę z lat 30tych "Pränafa werke" wyglądem wózek przypomina bardzo Steib 350 tj 8 kątna bryła (płaskie panele nie wypukłe), piasta koła ma łożyska zanitowane koło zaś na sztywnej ośce za to gondola jest na sprężynach. Pytanie czy to jakiś ulep bo nie mogę zaleźć żadnych informacji na temat takich wózków.
Nie jestem ekspertem od wózków. Jednak sama nazwa "Pränafa" jest nam bardzo dobrze znana m.in. z kół motocyklowych stosowanych w rożnych markach motocykli niemieckich (w tym DKW, Victoria, Hercules). Dzięki dużym oznaczeniom na tarczach kotwicznych ta informacja nie zaginęła w pomroce dziejów. Nie wiedziałem, że ta firma mogła produkować także wózki, ... ale w sumie to nie do końca wykluczone, skoro w latch 50-tych próbowali nawet produkować skutery: https://www.motor-lit-berlin.de/?langua ... enafa.html - skończyóo się jednak tylko na prototypie (https://nl.wikipedia.org/wiki/Pr%C3%A4nafa: "Mini hulajnoga została wyprodukowana w 1950 roku, wyposażona w dwusuwowy silnik o pojemności 16 cm3 firmy Richard Küchen. Hulajnoga najbardziej przypominała hulajnogę silnikową z siodełkiem. Produkcja motocykli Pränafa ograniczała się do prototypu tego skutera.").JacKar30 pisze: pt 07 cze, 2024 11:38 am mam możliwość zakupu wózka bocznego do swojego nsu 501 chodzi mianowicie o firmę z lat 30tych "Pränafa werke" [...] nie mogę zaleźć żadnych informacji na temat takich wózków.
Jednak prawdopodobieństwo produkcji wózków bocznych według mojej oceny jest małe, bardzo małe.
Skąd wiesz, ze to wózek Pränafa? Może tylko koło jest tej marki - bo niewątpliwie robili koła wózkowe.
Dla pełności informacji Pränafa (jako firma z okolic Solingen znanych z solidnych ostrzy) produkowała także także maszynki do strzyżenia, itp. wyroby precyzyjne z metalu. Internet wspomina też coś o powojennych bagażnikach motorowerowych tej marki (do Zundapp 50C).
https://de.wikipedia.org/wiki/Bergerbr%C3%BChl
"Na początku XX wieku na terenie pomiędzy Bergerbrühl i Ziegelfeld (♁Lage) znajdowała się fabryka piast precyzyjnych Karla Engelsa („Prenafa”). Firma wykorzystała bliskość stacji kolejowej Gräfrath i posiadała własną bocznicę. Oprócz piast dla przemysłu rowerowego produkowano później także nożyce. W czasach nazistowskich w zakładach Pränafa zatrudnionych było 336 robotników przymusowych.
W latach 50-tych przedsiębiorstwo zostało przejęte przez założoną w 1922 roku Solinger Maschinenfabrik Josef Schwahlen, działającą pod marką „Hywema”. W dawnym zakładzie Pränafa w Bergerbrühl Hywema produkuje obecnie głównie platformy podnoszące i inne narzędzia hydrauliczne."
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
To by miało sens z tymi kołami bo ta nakrętka "motylkowa" koła w kosza ma właśnie takie oznaczenie. Co by pasowało do tych Twoich informacji że to producent kół/piast. Z drugiej strony kosz podobno ma tabliczkę na gondoli że to wyrób "Pränafa" ale nie mogę tego zweryfikować bo kosz jest zasypany gratami i dostęp jest utrudniony. Jedyne co to mam te zdjęcia tej nakrętki i że gondola rama wyglądają identycznie jak steib 350 z płaskimi panelami. Jak będę miał coś więcej to dam znać
- skrzydlaty