Długości górnych wahaczy trapezu 251 OSL

Rama, oblachowanie, widelec
Kudłaty

Długości górnych wahaczy trapezu 251 OSL

Post autor: Kudłaty »

Witam wszystkich. Jestem na etapie dorabiania górnych wahaczy trapezu do małych osl, lecz po zrobieniu prototypu zostałem uświadomiony, iż miały one różne długości. Prosiłbym was o informacje jaka jest długość górnego wahacza względem roczników/modeli?
Wzorowałem się na 251osl z 38r z dolnymi wahaczykami o rozstawie 100mm oraz górnym o rozstawie 85mm (mierzone w środkach otworów)
Dzięki uprzejmości jednego z kolegów:
Potwierdzone również 201 osl 38r, dolne 90mm, górny 80mm
Oraz wahaczyki "luzem" o rozstawach 75mm oraz 88mm.

Najbardziej interesuje mnie długość wahaczy na końcówkę 37r oraz 51r.
Awatar użytkownika
skrzydlaty

Re: Długości górnych wahaczy trapezu 251 OSL

Post autor: skrzydlaty »

Wg. mojej wiedzy były dwa rodzaje zestawu wahaczyków.
Gdzieś to było już roztrząsane w którymś z wątków. Trzeba poszukać, nie mam tego "pod ręką".
Uważam, że wszelkie mieszanie i tworzenie dodatkowych długości, będzie domorosłym częścio-twórstwem,
które nie ma poparcia w materiałach porównawczych, ani literaturze.
Wg. mnie wahaczyki w przodzie II wersji (na osie fi 12mm) miały: wahacz górny 78mm/ wahacze dolne (tzw.lizaki) 90mm -
podane wymiar dotyczy rozstawu otworów
Wersja od 1940 roku do końca produkcji w latach 50tych: odpowiednio 88mm i 100mm
po prostu 'Szczypior'... znaczy się 351 OT
Kudłaty

Dzięki za odpowiedź, szukałem wcześniej informacji na forum lecz nie natrafiłem na wspomniany wątek.
Dokładnie o te informacje mi chodziło, dorobie wahacze w poprawnych wymiarach.
Długości 78mm/90mm były zakładane również w przodzie II wersji w 201 ZDB czy dwusuwy miały inne wymiary? Chodzi mi o roczniki 37-39.
Awatar użytkownika
skrzydlaty

wersja do 1940 miała "małe" kółko materiału przy sztycy.
Co widać na zdjeciu. Dużo jest w galeriach - trzeba kopać. Myślę, że troche przepadło przy przenosinach galerii
Obrazek
Tu jest galeria: https://www.nsu-riders.pl/gallery/v/tec ... /album256/
Wersja długa 'lizaka' jest w dwóch wersjach.
Masz dwa wyjścia:
- dorabiać wg. oryginału, zależnie od rocznika.
- dorobić wersję 'wzmocnioną' - gdyż wszystkie spotkane przeze mnie wahaczyki są porozciągane na 'małym' kółku, co widać nawet na zdjeciu.
Osobiście dorabiając lizaki, dla siebie, dorabiałem ze wzmocnionym kółkiem.
Załączniki
Wahaczyk wzmocniony wersja po 1940
Wahaczyk wzmocniony wersja po 1940
Wahaczyk do 1940 w wersji wzmocnionej - oryginalnie nie występował!!
Wahaczyk do 1940 w wersji wzmocnionej - oryginalnie nie występował!!
Kudłaty

Wymiary dłuższego lizaka zgadzają się z tymi które mam zrobione.
Krótsze lizaki zrobię wzmocnione za Twoją radą.
Jak jeszcze wygląda sprawa z grubością dolnych wahaczy? Z tego co namierzyłem w oryginale mają 7mm lecz taką blachę ciężko dostać (jeden komplet na próbę frezowałem, następnie szlifowałem na miarę lecz za dużo z tym zabawy). Robiąc lizaki z blachy 8mm nie braknie gwintu na szpilkach?
Co do górnych wahaczy, to były one spawane/lutowane do łączącej je rurki czy tylko osadzone na wcisk?
Awatar użytkownika
skrzydlaty

Kudłaty pisze: ndz 11 sie, 2024 2:43 pm Co do górnych wahaczy, to były one spawane/lutowane do łączącej je rurki czy tylko osadzone na wcisk?
Oryginalnie lutowane na mosiądz
Kudłaty pisze: ndz 11 sie, 2024 2:43 pm Jak jeszcze wygląda sprawa z grubością dolnych wahaczy? Z tego co namierzyłem w oryginale mają 7mm lecz taką blachę ciężko dostać (jeden komplet na próbę frezowałem, następnie szlifowałem na miarę lecz za dużo z tym zabawy). Robiąc lizaki z blachy 8mm nie braknie gwintu na szpilkach?
Ja robiłem z blachy 8mm.
Z reguły remontując trapez trzeba dorobić nowe szpilki.
Jeśli nabywca będzie miał świadomość różnicy względem oryginału - to nie widzę problemu.
Najgorzej, jak coś jest "na 100% wg. oryginału" - tyle, że nie pasuje do niczego. :|
Kudłaty

W sumie racja co do szpilek, dodać 2mm do długości i po sprawie.
Zastanawiam się jeszcze z jakiej blachy to wyciąć? Mam do dyspozycji odpady blach 40H, 60G oraz fora.
Awatar użytkownika
skrzydlaty

Myślę, że przy obecnym natężeniu eksploatacji, naprawionego pojazdu,
z czego byś nie zrobił i tak, będzie dożywotnio.
Awatar użytkownika
Spiker

Post autor: Spiker »

Apeluję, aby ten temat opracować w formie artykułu na stronę! Jak widzę jest zestaw informacji, potwierdzonych zdjęciami i rysunkami. Tak więc powinno pójść już łatwo z opracowaniem tematu. Dla następnych z podobnym problemem. Do dzieła!

Uzasadnienie:
- Jak pokazał przykład tego wątku na forum jest często problem z wyłuskaniem potrzebnych informacji - a to między innymi dlatego, że nie wszyscy autorzy odpowiednio lokują i nazywają wąsko-tematyczne wątki, a po drugie ciekawe nieraz informacje są dołączane do ogólnych wątków (np. opisujących dany egzemplarz motocykla). I po latach pamięta się, że coś było omawiane, tylko zapomina gdzie to było a wyszukiwarka forumowa nie zawsze pomaga.
- Galeria to też ryzykowny temat, bo jak wiemy czeka ja prędzej czy później rewolucja, A poza tym galeria jest obecnie tak rozrośnięta, że możliwe są straty przy konwersjach i przenosinach.
- Natomiast artykuły zawsze zostają, i grafiki do nich także, bo są lokowane w trzonie strony www (czyli systemie CMS Joomla aktualnie). Jeszcze się nie zdarzyło aby przy kilkudziesięciu dotychczasowych aktualizacjach CMS jakikolwiek artykuł zaginął. Tak więc jest to najbezpieczniejsza forma utrwalania istotnych informacji. Artykuł zawsze można łatwo podlinkować w wypowiedzi na forum czy innym miejscu.
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
ODPOWIEDZ