Dystansowanie 4-ro biegowej skrzyni biegów 351/501/601 OSL

Silnik i skrzynia biegów
Awatar użytkownika
Spiker

Dystansowanie 4-ro biegowej skrzyni biegów 351/501/601 OSL

Post autor: Spiker »

Składałem niedawno kolejną skrzynię biegów i znowu zaczął mnie zastanawiać temat jej dystansowania.
Dystansowanie to powszechny temat w motocyklowych skrzyniach biegów, poruszany w rożnych serwisówkach i wspominany na rysunkach przekrojowych skrzyń biegów. Chodzi o uniemożliwienie ruchów bocznych wałków oraz o poprawną wzajemną współpracę kół zębatych a tym samym właściwe przełączanie biegów (nie mówiąc o wyeliminowaniu ryzyka awaryjnej kolizji mechanizmów).

Wróćmy do specyfiki 4-ro biegowej skrzyni 351/501/601 OSL. Ja to rozumiem tak:

1) Fabryczne katalogi części podają w zasadzie tylko jeden typ podkładek regulacyjnych o różnych grubościach i nieokreślonej ilości, a mianowicie podkładki 54 518 o wymiarach 36,5x30,4x0,1-1 które służą do kasowania luzu osiowego na wałka pośredniego, a w zasadzie luzu osiowego nasadzonego na niego wałka kopnika. Idea tej regulacji jest jasna - przesuwając wałek kopnika (*) ustalić (zmierzyć) jego ruch wzdłużny i włożyć tyle odpowiedniej grubości podkładek, aby uzyskać brak luzu przy możliwości lekkiego obrotu wałka lub przynajmniej ledwo wyczuwalny luz.

2) Ale osiowym przesunięciom nie może ulegać także wałek główny (sprzęgłowy). Ze względu na działanie sprzęgła jak i wyrabianie się drugiego końca wałka osadzonego w łożysku. Tutaj przewidziana jest możliwość dołożenia większej ilości podkładek 54 537 (39,5x26x0,25), zakładanych po zewnętrznej stronie łożyska wahliwego w pokrywie skrzyni. Ustalenie luzu powinno nastąpić po pełnym dokręceniu nakrętki wycisku sprzęgła 54 539 / 103 862. Przesuwając wzdłużnie wystający ze skrzyni wałek sprzęgłowy ustalić (najlepiej zmierzyć) wielkość luzu i skasować go lub zminimalizować do ledwo wyczuwalnego luzu. Nie przesadzić, aby nie zakleszczyć wałka zdawczego na wałku głównym.
Ale spotkałem też skrzynie biegów z "nieregulaminowymi" podkładkami między łożyskiem wahliwym pokrywy a kołem zębatym I-go biegu, które wyglądały na dobrze dopasowane i profesjonalnie wykonane. Ostatnio odkryłem w jednej skrzyni aż 3 sztuki, zmierzone grubości 0,53-0,63. Czy spotkaliście się też z czymś takim? Moim zdaniem metoda regulacji luzu też akceptowalna, chociaż mniej wygodna (trzeba ściągać całą pokrywę za każdym razem).
Teoretycznie można by sobie wyobrazić także regulowanie luzu podkładkami między wałkiem zdawczym a piasta sprzęgła, ale tutaj nie ma właściwego smarowania (i tak sporo piast sprzęgła jest przegrzanych na niebiesko w tym miejscu przy niewłaściwym zdystansowaniu).

Pozostałe aspekty właściwego wzajemnego ułożenia wałków i kół zębatych gwarantują właściwe fabryczne wymiary pierścieni olejowych (np. 90 421 pod łożyskiem wałka zdawczego), pierścieni oporowych (np. opór dla wałka zdawczego na wałku głównym 90 420 / 102 861) czy kołnierzy tulejek (np tulejka wałka pośredniego w obudowie skrzyni 90 435). Czy coś jeszcze pominąłem? Czy na coś jeszcze trzeba zwracać szczególną uwagę? Co jeszcze może powodować problemy z działaniem skrzyni biegów lub jej przedwczesne zużycie?

Wiadomo, ze właściwa regulacja i brak luzu w automacie zmiany biegów to też rzecz nie do pominięcia, ale o tym może w innym wątku ...

(* - kopnik czy jak chcą inni kopniak)
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
ODPOWIEDZ