Łańcuch prądnicowy
Łańcuch prądnicowy
Potrzebuję nowego łańcucha prądnicowego. Jeśli ktoś z was zakupił więcej i ma zapas albo ma możliwość zakupienia po dobrej cenie przy większej długości (wspólny zakup) to potrzebowałbym jeden typowy odcinek 62 ogniwa. Chodzi oczywiście o łańcuch 3/8"x5/32".
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
- skrzydlaty
Re: Łańcuch prądnicowy
Rozumieć należy, że chodzi o łańcuch 3/8"x5/32" ?
po prostu 'Szczypior'... znaczy się 351 OT
Oczywiście, literówka (tak to jest przy wpisach za pomocą smartfona). Potrzebuję łańcucha 3/8"x5/32" 62 ogniwa.
W kilku silnikach znalazłem zastosowany przez poprzedników łańcuch szerszy 7/32", bo łatwiej dostępny. Ale nie interesuje mnie taki.
- mieteknsu1
Kiedyś kupowałem taki na https://www.abcnc.pl/file/lancuchy/lanc ... e-iwis.pdf
mieteknsu1
Dzięki Mieciu.
Wiem gdzie kupić.
Czy w oryginale łańcuch był spinany spinką, czy był zakuty w całości?
Myślałem, że będzie pasował sprzęgłowy od WSK, a ten w NSU jest węższy. I w WSK chyba były dwie wersje z różną średnicą rolek.
Wiem gdzie kupić.
Czy w oryginale łańcuch był spinany spinką, czy był zakuty w całości?
Myślałem, że będzie pasował sprzęgłowy od WSK, a ten w NSU jest węższy. I w WSK chyba były dwie wersje z różną średnicą rolek.
Pozdrawiam
Paweł
Paweł
- skrzydlaty
Oryginalnie był zakuty na długość.pawelcen pisze: śr 06 lis, 2024 2:28 pm Czy w oryginale łańcuch był spinany spinką, czy był zakuty w całości?
Spinka w tym miejscu, to proszenie się o kłopoty.
po prostu 'Szczypior'... znaczy się 351 OT
Mam od lokalnej formy ofertę na odcinek 3,05m łańcucha Renold-a co starczy z naddatkiem na 5 łańcuchów prądnicowych NSU. Ale czas oczekiwania to aż 6-7 tygodni. Szukam szybszej opcji (ma ktoś?), ale jak się nie znajdzie to może skorzystam.
Czesc, jest lancuch 'Iwis' 3/8', nowy fabr., ale 'lezak magazyn.' / w oksydzie 'granatowej', troche 'zwietrzalej' - lekko utleniona, ale sam lancuch ruchomy, bez luzow na boki - 68 ogniw akurat ma i w tym jedno ogniwko 'posrednie' / do skracania - o pol ogniwa'...
Wewnetrzna szerokosc waskiego ogniwa to 3,85 mm - czyli chyba wlasnie te '5/32'' akurat..
Srednica rolek - to 6,35 mm.
Zamienie najchetniej na pasek klinowy 12 - 12,5mm / segmentowy - rozpinany na nitach / po obroceniu o 90 stopni chyba, moze byc nawet 'letko uzywany', tak ze 160cm / 2m dlugosci by sie przydalo..
Wewnetrzna szerokosc waskiego ogniwa to 3,85 mm - czyli chyba wlasnie te '5/32'' akurat..
Zamienie najchetniej na pasek klinowy 12 - 12,5mm / segmentowy - rozpinany na nitach / po obroceniu o 90 stopni chyba, moze byc nawet 'letko uzywany', tak ze 160cm / 2m dlugosci by sie przydalo..
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...
Tak on wyglada - ma dosc duzo 'oksydy' jeszcze, 68 ogniw i wsrod nich jest jedno 'polowkowe' / do precyzyjnego 'dostrojenia', srednica rolek - to 6,35 mm..:
- Załączniki
Errata : łańcuszek ma wymiary 3/8 x 5/32 cala, a nie '5/16'...

Tak dla informacji czytających, półspinka zmniejsza wytrzymałość łańcucha na zrywanie o ok. 20%.
Taką wartość przyjmuje się przy dobieraniu łańcucha do nowych konstrukcji, więc jeśli konstruktor przewidział możliwość stosowania półspinek, to nie ma problemu z jego wytrzymałością. Gorzej, jeśli ktoś sam zastosuje taką półspinkę w celu wydłużenia łańcucha, który normalnie nie był przwidziany do takiej modyfikacji.
Taką wartość przyjmuje się przy dobieraniu łańcucha do nowych konstrukcji, więc jeśli konstruktor przewidział możliwość stosowania półspinek, to nie ma problemu z jego wytrzymałością. Gorzej, jeśli ktoś sam zastosuje taką półspinkę w celu wydłużenia łańcucha, który normalnie nie był przwidziany do takiej modyfikacji.
Pozdrawiam
Paweł
Paweł