Stelaż oznaczenia poligonowego
Stelaż oznaczenia poligonowego
Interesuje mnie stelaż oznaczenia identyfikującego stronę na poligonowych manewrach, do założenia na przednią rejestrację (Partei-Abzeichenhalter / Parteiabzeichen-Halter). Chodzi o część nr 18 na poniższym rysunku, numer katalogowy 95 162.
Było by to ciekawe uzupełnienie motocykla wojskowego, zwłaszcza przedwojennego, a taki właśnie remontuję. Na znalezienie oryginału nie mam za bardzo nadziei. Może kiedyś się trafi, ale nie mogę czekać, więc chciałbym odtworzyć. Jeśli ktoś z Was ma ten element w oryginale albo dorobiony z dobrego wzoru to prosiłbym o zrobienie odręcznego szkicu pokazujący jakie są przynajmniej główne wymiary tego elementu. Fajnie by było móc przeanalizować także fotki pokazujące jak on w szczegółach z bliska wygląda.
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
- mieteknsu1
Re: Stelaż oznaczenia poligonowego
Stelaż w motocyklu Mariusza udało mi się w końcu oglądnąć i zgrubnie odszkicować na ostatnim zlocie NSU (2025). Niestety nie miałem pod ręką żadnej miarki aby zmierzyć go dokładnie. Dodatkowo po porównaniu z archiwalnymi zdjęciami wojskowych motocykli NSU z lat przedwojennych i wojennych oraz rysunkami z katalogów części NSU stwierdziłem, że ten stelaż jest podobny ale nie taki sam jak fabryczny wyrób NSU, choć ogólnie nie kwestionuję jego oryginalności. Z analizy poligonowych zdjęć wynika, że każda marka motocykli miała swój typ stelaża, dostosowany do konstrukcji i wymiarów motocykla a standaryzacja mogła dotyczyć jedynie wymiarów kolorowych płóciennych pokrowców i ich mocowań do stelaża (paski? rzemyki?).
Najbardziej proporcjonalny i podobny do oryginału wydaje mi się rysunek z katalogu cześci z 1937-go roku. Teraz potrzebuje tylko potwierdzenia jego podstawowych rozmiarów:
Okryłem tez chyba schemat malowania stelaża. Początkowo myślałem, ze na rysunku katalogowym widać przetłoczenie, a to raczej wypełnienie kolorami tablicy rejestracyjnej w miejscach, gdzie stelaż ją zasłania. Potwierdzają to niektóre zdjęcia koszarowe.
Tak to pokazuje rysunek z katalogu części (tutaj 601 OS WH):
Myślę, ze już jestem bardzo blisko fabrycznych wymiarów tego elementu, Rozbieżność to 1-2 mm max. Tak więc po wielu przymiarkach różnych szablonów, analizach zdjęć i rysunków z epoki przyszedł w końcu czas na wykonanie prototypu. A więc na pierwszy rzut poszła tektura, patyczki i klej do drewna.
Teraz rozmyślam jaką grubość blachy użyć do wykonania pierwszej sztuki w metalu. Jakieś sugestie?
Pobawiłem się w weekend i oto pierwsza przymiarka w metalu. Teraz juz wiem, że pręt 5 mm to za dużo (taki ma poniższy prototyp). Bliżej 4 mm będzie znacznie lepiej, 4,5 max. Tak więc będzie niebawem poprawka.
Mam jeden wniosek. Przy sporej masie i na dźwigni ponad 20-to centymetrowej obawiam się drgań bocznych tego elementu, z negatywnym wpływem na kierowanie włącznie. Gdyby nie chęć zachowania oryginalnego rozwiązania to próbowałbym nawet z prętem aluminiowym czy nawet tworzywowym (włókno szklane czy węglowe) dla zachowania jak najmniejszej masy. Tutaj trzeba przynać racje Enesiakowi, który wnioskował o maksymalne zmniejszanie wszystkiego co przyczepione do nieresorowanej części widelca (tablica rejestracyjna, itp.).