Stelaż oznaczenia poligonowego

Rama, oblachowanie, widelec
Awatar użytkownika
Spiker

Stelaż oznaczenia poligonowego

Post autor: Spiker »

Interesuje mnie stelaż oznaczenia identyfikującego stronę na poligonowych manewrach, do założenia na przednią rejestrację (Partei-Abzeichenhalter / Parteiabzeichen-Halter). Chodzi o część nr 18 na poniższym rysunku, numer katalogowy 95 162.
wycinek katalogu 351 OSL WH 1937
wycinek katalogu 351 OSL WH 1937
stelaż ozacz takt 1937.jpg (12.25 KiB) Przejrzano 132 razy
wycinek katalogu 351 OS WH 1938
wycinek katalogu 351 OS WH 1938
Było by to ciekawe uzupełnienie motocykla wojskowego, zwłaszcza przedwojennego, a taki właśnie remontuję. Na znalezienie oryginału nie mam za bardzo nadziei. Może kiedyś się trafi, ale nie mogę czekać, więc chciałbym odtworzyć. Jeśli ktoś z Was ma ten element w oryginale albo dorobiony z dobrego wzoru to prosiłbym o zrobienie odręcznego szkicu pokazujący jakie są przynajmniej główne wymiary tego elementu. Fajnie by było móc przeanalizować także fotki pokazujące jak on w szczegółach z bliska wygląda.
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
Awatar użytkownika
mieteknsu1

Re: Stelaż oznaczenia poligonowego

Post autor: mieteknsu1 »

Mariusz "Bandzior" ma
mieteknsu1
Awatar użytkownika
Spiker

mieteknsu1 pisze: sob 01 lut, 2025 5:45 pm Mariusz "Bandzior" ma
Stelaż w motocyklu Mariusza udało mi się w końcu oglądnąć i zgrubnie odszkicować na ostatnim zlocie NSU (2025). Niestety nie miałem pod ręką żadnej miarki aby zmierzyć go dokładnie.
20250628_110826m.JPG
20250628_110812m.JPG
Dodatkowo po porównaniu z archiwalnymi zdjęciami wojskowych motocykli NSU z lat przedwojennych i wojennych oraz rysunkami z katalogów części NSU stwierdziłem, że ten stelaż jest podobny ale nie taki sam jak fabryczny wyrób NSU, choć ogólnie nie kwestionuję jego oryginalności. Z analizy poligonowych zdjęć wynika, że każda marka motocykli miała swój typ stelaża, dostosowany do konstrukcji i wymiarów motocykla a standaryzacja mogła dotyczyć jedynie wymiarów kolorowych płóciennych pokrowców i ich mocowań do stelaża (paski? rzemyki?).
Awatar użytkownika
Spiker

Najbardziej proporcjonalny i podobny do oryginału wydaje mi się rysunek z katalogu cześci z 1937-go roku. Teraz potrzebuje tylko potwierdzenia jego podstawowych rozmiarów:
Potrzebuję wymiarów A do E. Wymiar C mam ze stelaża Mariusza (zakładam, że jest poprawny), zgrubnie też odrysowałem wymiar A, chociaż chciałbym się dokładnie wstrzelić w standard WH.
Potrzebuję wymiarów A do E. Wymiar C mam ze stelaża Mariusza (zakładam, że jest poprawny), zgrubnie też odrysowałem wymiar A, chociaż chciałbym się dokładnie wstrzelić w standard WH.
Okryłem tez chyba schemat malowania stelaża. Początkowo myślałem, ze na rysunku katalogowym widać przetłoczenie, a to raczej wypełnienie kolorami tablicy rejestracyjnej w miejscach, gdzie stelaż ją zasłania. Potwierdzają to niektóre zdjęcia koszarowe.
Awatar użytkownika
Spiker

Zdjęcie z Ebay (sammelas) - zaczerpnięte tylko dla pokazania omawianego detalu na realnym motocyklu.
Zdjęcie z Ebay (sammelas) - zaczerpnięte tylko dla pokazania omawianego detalu na realnym motocyklu.
Awatar użytkownika
Spiker

Tak to pokazuje rysunek z katalogu części (tutaj 601 OS WH):
601OSWH.jpg
Myślę, ze już jestem bardzo blisko fabrycznych wymiarów tego elementu, Rozbieżność to 1-2 mm max. Tak więc po wielu przymiarkach różnych szablonów, analizach zdjęć i rysunków z epoki przyszedł w końcu czas na wykonanie prototypu. A więc na pierwszy rzut poszła tektura, patyczki i klej do drewna.
20251120_200912m.JPG
Teraz rozmyślam jaką grubość blachy użyć do wykonania pierwszej sztuki w metalu. Jakieś sugestie?
Awatar użytkownika
Spiker

Pobawiłem się w weekend i oto pierwsza przymiarka w metalu. Teraz juz wiem, że pręt 5 mm to za dużo (taki ma poniższy prototyp). Bliżej 4 mm będzie znacznie lepiej, 4,5 max. Tak więc będzie niebawem poprawka.
20251214_174021.jpg
Mam jeden wniosek. Przy sporej masie i na dźwigni ponad 20-to centymetrowej obawiam się drgań bocznych tego elementu, z negatywnym wpływem na kierowanie włącznie. Gdyby nie chęć zachowania oryginalnego rozwiązania to próbowałbym nawet z prętem aluminiowym czy nawet tworzywowym (włókno szklane czy węglowe) dla zachowania jak najmniejszej masy. Tutaj trzeba przynać racje Enesiakowi, który wnioskował o maksymalne zmniejszanie wszystkiego co przyczepione do nieresorowanej części widelca (tablica rejestracyjna, itp.).
ODPOWIEDZ