Cześć!
Proszę o identyfikację licznika. Mam go zamontowanego przy NSU 501 OSL. Powinien być P&S.
Licznik
Re: Licznik
Czesc, licznik jest ewidentnie samochodowy [ podswietlenie cyferblatu i dzienny przebieg ] - szukaj w 'malych i srednich' samochodach z konca lat 30 / do polowy 50-tych 'mniej - wiecej', bo to bedzie raczej 'VDO' lub jego 'czeski wariant', byc moze wlasnie powojenny 'PAL', itp.
Od dolu obudowy powinna byc wybita data produkcji : miesiac i koncowka roku, np. '8. 51.' lub cos w tym rodzaju..
.
Pozdrawiam.
Od dolu obudowy powinna byc wybita data produkcji : miesiac i koncowka roku, np. '8. 51.' lub cos w tym rodzaju..
Pozdrawiam.
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...
Dzienny przebieg w motocyklach to nie taka rzadkość. Nawet przedwojenne 351 OSL WH miały to w standardzie.enesiak pisze: pn 07 kwie, 2025 11:18 am Czesc, licznik jest ewidentnie samochodowy [ podswietlenie cyferblatu i dzienny przebieg ]
Podświetlanie świadczy rzeczywiście, że był on w obudowie - w desce rozdzielczej bądź w lampie motocykla - nie przesądzałbym. Nie był "wolnostojący". Zrób osłonkę albo kompletny kubełek osłaniający i na razie może być moim zdaniem.
Mnie ten prędkościomierz wcale nie razi, oprócz tego, ze w 500-tce skala prędkości 120 za krótka. Ale i tak będzie jeżdżone do stówki max, a w praktyce 80, więc na razie bym go zostawił aż nie wpadnie cos bardziej adekwatnego.
Estetyka "veiglowska" ale brak oznaczeń marki i ręcznych adnotacji o przełożeniu i numeru seryjnego świadczy rzeczywiście, że to może być demoludowa wariacja na temat. Szukaj pod spodem jak sugerował Enesiak.
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
Napisy pod spodem 1,5- przełożenie.
Produkcja 2.41 Muszę znaleźć taki z przełożeniem 1.0?
Produkcja 2.41 Muszę znaleźć taki z przełożeniem 1.0?
Tak. Tylko wówczas obroty będą prawidłowo skorelowane z napędem prędkościomierz/licznika przy kole.
Teraz prawdopodobnie zaniża o 50%. Czy tak?
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
Jutro przykręcę tablice i ruszam w trasę. Po próbach na parkingu widzę, że zaniża. Znalazłem w przyzwoitej cenie veigel powojenny 60mm z przełożeniem 0.96. Skala do 120 km. Jak przyślą to wrzucę zdjęcia.