Dzień dobry, czy ktoś przerabiał temat dorobienia tabliczki znamionowej?
Na znanym portalu aukcyjnym występują co prawda formatki ale ich jakość jest taka sobie.
Można też zamówić tabliczkę według wzoru ale cyfry są nanoszone laserem, idealnie i równiutko. A powinno być numeratorem i spod ręki.
Mam zdjęcie z muzeum w Neckarsulm, prawie, że mój rocznik, coś w tym guście wypadałoby zrobić.
Znacie kogoś, kto by umiał wykonać na gotowo?
tabliczka znamionowa
- skrzydlaty
Re: tabliczka znamionowa
Jak dla mnie ta tabliczka znamionowa nie jest miarodajnym wzorem. Wg. mnie to replika nabita współcześnie.
Już kształt nabitych cyfr/krój czcionki, wskazuje na to. Oryginał jest po prostu inny.
Polecam artykuł na naszej stronie: https://www.nsu-riders.pl/index.php/pl/ ... we-1925-42
Już to zdjęcie pokazuje różnice:

Już kształt nabitych cyfr/krój czcionki, wskazuje na to. Oryginał jest po prostu inny.
Polecam artykuł na naszej stronie: https://www.nsu-riders.pl/index.php/pl/ ... we-1925-42
Już to zdjęcie pokazuje różnice:
po prostu 'Szczypior'... znaczy się 351 OT
Kopia zawsze będzie do odróżnienia od oryginału. Ale są z pewnością lepsze i gorsze kopie. Na przestrzeni lat wielu z nas ma obserwacje i doświadczenia w tym zakresie. Ja na razie mam jednego lidera, kogoś godnego polecenia. Odbierz PW.Dreptak pisze: pt 06 lut, 2026 4:27 pm Dzień dobry, czy ktoś przerabiał temat dorobienia tabliczki znamionowej?[...] Znacie kogoś, kto by umiał wykonać na gotowo?
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
Serdeczne podziękowania, akurat moje NSU jest ze mną od wczesnego Jaruzelskiego, czyli zaliczyło okres PRL-owskich błędów i wypaczeń z tłokiem od Żuka włącznie. Kiedyś naczelnym imperatywem było jeździć, oryginalnością nikt się nie przejmował.
Do oryginału w stylu przedwojenne powietrze w oponach już nie mam szans wrócić ale drobny akcent jak tabliczka może cieszyć oko.
Do oryginału w stylu przedwojenne powietrze w oponach już nie mam szans wrócić ale drobny akcent jak tabliczka może cieszyć oko.