sakwy na bagaż

Zawiłości eksploatacji motocykli NSU - porady praktyków.
Awatar użytkownika
Radek04251

sakwy na bagaż

Post autor: Radek04251 »

cześć!
poprzedni sezon, jako pierwszy po remoncie objeżdżony został z bagażem w plecaku przymocowanym do siodła tylnego lub bagażnika. nie było to ani wygodne ani profesjonalne. w tym roku dzięki uprzejmości kolegi Mietka dostałem wymiary stelażu na bagażnik do mocowania sakw kurierskich z wyposażenia wojskowego. nie ukrywam że to był wyłącznie wzorzec do niedokładnego naśladowania. przede wszystkim w stelażu WH są wystające dźwigienki zaczepów co moim zdaniem przeszkadza przy ew. mocowaniu bagażu który nie mieści się w sakwach. dodatkowo u siebie tak to rozmierzyłem żeby można był założyć siedzenie dla pasażera. sakwy, zakupiłem z dedeerowskiego demobilu na aukcji int. niechcący zestaw przeszedł test burzowo-deszczowy w ostatnią środę. sakwy zdały egzamin i bagaż dojechał do domu suchusieńki.

Obrazek

Obrazek

teraz niecierpliwie czekam kiedy będę mógł pojechać troszkę dalej niż dookoła komina. jak na razie kilometraż nie zbyt imponujący. od początku sezonu ok. 300 km.
Radek04251 (251 OSL '38; 351 OS '34)
Awatar użytkownika
Radek04251

Re: sakwy na bagaż

Post autor: Radek04251 »

cześć!
więcej zdjęć można znaleźć na stronie nsu.riders.pl , koledzy zamieścili fotki, które przedstawiają szczegóły mocowania tych sakw.
Radek04251 (251 OSL '38; 351 OS '34)
Awatar użytkownika
Spiker

Post autor: Spiker »

Człowiek z Jarosławia (nick allegro kora1958) oferuje sakwy / torby wzoru innego niż te typowe kurierskie WH. Oferowane w kolorze brązowym i czarnym.
Zdjęcie z aukcji sprzedawcy kora1958
Na dowód, że były one stosowane w praktyce dodaje do swoich ogłoszeń zdjęcia z epoki, gdzie do motocykli różnych marek przytroczone są takie sakwy. wydaje się, że takie sakwy bardziej pasują do motocykla cywilnego, mam tylko zastrzeżenia co do systemu ich mocowania skórzanymi paskami - nie można prawdopodobnie ich zbyt mocno obciążać.

Te torby są bardzo podobne do sakw kawaleryjskich, więc być może takie jest ich pochodzenie. Ale prawdą jest, że taki wzór było oferowany przed wojna przez sklepy z akcesoriami motocyklowymi:
wycinek z "Haupt-Katalog" na lata 1938/39 firmy KLAASS&SACHTLEBEN z Magdeburga
wycinek z "Haupt-Katalog" na lata 1938/39 firmy KLAASS&SACHTLEBEN z Magdeburga
Co śądzicie o takiej opcji sakw do naszych motocykli NSU?
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
Awatar użytkownika
enesiak

Post autor: enesiak »

Czesc, jezdzilem z 10 lat temu z oryginalna sakwa skorzana / 'konska - kawaleryjska' przy bagazniku roweru. Byla mniejsza / wezsza od tych, ale tak samo mocowana - pomimo, ze wozilem w niej tylko : rekawice robocze, gumy do spinania 'znalezisk', itp., czyli razem 250 - 300 gr 'obciazenia', to przy jezdzie w miescie 10 - 20 km/h po kostce brukowej, kraweznikach, itp. - wymienilem przez pol roku ok. 3 lub nawet 4 komplety paskow mocujacych sakwe do rurek bagaznika, poniewaz urywaly sie srednio co 2/3 tygodnie - stosowalem nawet mocne paski skorzane z 'ciuchlanow' / 'opasujac' sakwe od spodu i laczac z gorna rurka bagaznika i niestety, nic nie 'pomagalo' - najwyzej tydzien - dwa dluzej i znowu sie urywal i to raczej od samego ciezaru sakwy, 0,6 - 0,7 kg...
Pozniej - chcialem nawet wygiac stelaz z rurki 12mm, zeby zamocowac go u gory i zeby podpieral sakwe od spodu jednoczesnie, ale tego nie zrealizowalem - jezdze teraz ze skrzynka blaszana / 'ameliniowa' zamiast tej skorzanej, oryginalnej sakwy 'konskiej / kawaleryjskiej'...
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...
Awatar użytkownika
enesiak

Post autor: enesiak »

Cześć, można by je 'przeprojektowac', bo są bardzo efektowne z wyglądu : w dno sakwy wstawić 1mm blachę stalowa lub 1,5 - 2mm 'ameliniowa / pomiędzy 2-3 warstwy skory, połączyć takie wzmocnione dno - z 'uchem' metalowym na wysokości dolnej śruby mocującej bagażnik i tylko zastosować dłuższą i wzmocniona śrubę bagażnika. Natomiast z tyłu - dowolnie wygięty z rurek lub płaskownika 'szczatkowy stelaz' - mocowany do górnych śrub bagażnika / błotnika i 'szlus'...
Tylko od pomysłowości i 'zmyslu konstruktorskiego' zależałoby - czy stelaż mocujący sakwę byłby widoczny 'dla ogolu', czy też 'wszyty' pomiędzy warstwy skory..?
Aż mnie 'najszlo - skonstruować se' coś takiego, wzmocnionego...
'Ha - ha' : wiem już nawet - jak wykonać takie metalowe dno i to o przekroju poprzecznym 'prostokatnym' lub 'polokraglym' / do wyboru, właśnie dokonałem ' w głowie 'wynalazku' - opisując zakres 'modyfikacji sakw skorzanych'...
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...
ODPOWIEDZ