rama
rama
witam
Panowie co powiecie na ta rame czy to sa oryginalne nity i jest ona do gornego wydechu a jesli tak to czy bagaznik powinien miec blaszke mocowanie wydechu na stale czy to dodatkowo sie mocuje,doradzcie co mam zrobic ,czy zostaje mi sciac ten nit i wydech dolny
Panowie co powiecie na ta rame czy to sa oryginalne nity i jest ona do gornego wydechu a jesli tak to czy bagaznik powinien miec blaszke mocowanie wydechu na stale czy to dodatkowo sie mocuje,doradzcie co mam zrobic ,czy zostaje mi sciac ten nit i wydech dolny
Re: rama
Nity wyglądają na oryginalne, za wyjątkiem tego prawego na dolnej rurce. Ten tzw. wystający nit to mocowanie śruby regulującej naciąg łańcucha od strony ramy a drugi otwór zewnętrzny na mocowanie pompki. Nie ma różnicy w ramie dla dolnego i górnego wydechu. Wydech górny mocuje się na specjalnej listwie o numerze katalogowym 863 pod skrzynką narzędziową a dolny na prawym otworze w którym u ciebie jest wstawiony nit. Jeśli chcesz założyć górny wydech to zostawiłbym ten nit w ramie. Dla dolnego wydechu musisz go wywiercić i w to miejsce wstawić śrubę która w katalogu ma numer 417 - jak na załączonym obrazku.
Quick, 125 ZDB, 201 OS, 201 ZDB, 251 OSL, 351 OT, 351 OSL, ...
tak myslalem ze to oryginalny ale wolalem sie upewnic ,narazie wiec nit zostaje ,pozniej zadecyduje czy dolny czy gorny wydech
nastepny problem tej ramy to brak uchwytu do mocowania dzwigni hamulca i pytanie czy ktos odcial ???
chyba bede musial dorabiac ,czy ktos z was juz to robil ,moze komus zostal gdzie taki uchwyt niepotrzebny
nastepny problem tej ramy to brak uchwytu do mocowania dzwigni hamulca i pytanie czy ktos odcial ???
chyba bede musial dorabiac ,czy ktos z was juz to robil ,moze komus zostal gdzie taki uchwyt niepotrzebny
Z pewnością nikt tego nie odciął. Podejrzewam, że rama była reanimowana niestety, czyli ktoś dołożył odcięte rurki i dlatego brak jest uchwytu, a poza tym ten dołożony nit po prawej też by to potwierdzał. Wniosek jest taki, że jednak musiała być ona wtórnie nitowana niestety.
Suchy, coś mi się zdaje, dorabiał uchwyt hamulca to pisz do niego. Pamiętaj, że były 2 rodzaje uchwytów po lewej stronie. Jeden bardziej cofnięty dla hamulca obsługiwanego piętą dla 201 OSL i wczesnych 251/301 i późniejsza obsługiwana palcami. Dla ciebie ta właściwa to obsługiwana palcami.
Suchy, coś mi się zdaje, dorabiał uchwyt hamulca to pisz do niego. Pamiętaj, że były 2 rodzaje uchwytów po lewej stronie. Jeden bardziej cofnięty dla hamulca obsługiwanego piętą dla 201 OSL i wczesnych 251/301 i późniejsza obsługiwana palcami. Dla ciebie ta właściwa to obsługiwana palcami.
Taty postawił dobra diagnozę i dobrze radzi.
Nie dramatyzowałbym jednak, bo ktoś ten tył zreanimował z głową i starannie (świadczy o tym chociażby wygląd nitów). Uchwyt dźwigni hamulca musisz zwymiarować dorobić i wspawać (albo jeszcze lepiej wlutować na mosiądz). Suchy miał prawie identyczną sytuację, z tym, że on miał ten uchwyt w zestawie i tylko musiał go złączyć z rurką. Ale za to męczył się z nitowaniem.
harleymr skąd (mniej więcej) jesteś? - może jest niedaleko od Ciebie nasz forumowicz posiadający 251 OSL i mógłbyś podjechać i ściągnąć te wymiary. Inaczej pozostaje droga korespondencyjna lub przymiarka na jakimś bazarze lub wystawie.
Nie dramatyzowałbym jednak, bo ktoś ten tył zreanimował z głową i starannie (świadczy o tym chociażby wygląd nitów). Uchwyt dźwigni hamulca musisz zwymiarować dorobić i wspawać (albo jeszcze lepiej wlutować na mosiądz). Suchy miał prawie identyczną sytuację, z tym, że on miał ten uchwyt w zestawie i tylko musiał go złączyć z rurką. Ale za to męczył się z nitowaniem.
harleymr skąd (mniej więcej) jesteś? - może jest niedaleko od Ciebie nasz forumowicz posiadający 251 OSL i mógłbyś podjechać i ściągnąć te wymiary. Inaczej pozostaje droga korespondencyjna lub przymiarka na jakimś bazarze lub wystawie.
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
Bracia Ziętal są z Częstochowy. W twojej okolicy są bracia Awramiuk. Jurek miał przygodę z rekonstrukcją NSU w wersji WH także napisz do niego to ci z pewnością dużo może podpowiedzieć i pomóc. Kontakt podam ci na priva.
Witam
Przesyłam wymiary o które prosiłeś
tu masz blaszkę mocującą górny wydech
http://www.nsu.riders.pl/index.php?opti ... emId=96450
i końcówkę błotnika
http://www.nsu.riders.pl/index.php?opti ... emId=96454
Pozdrawiam
Przesyłam wymiary o które prosiłeś
tu masz blaszkę mocującą górny wydech
http://www.nsu.riders.pl/index.php?opti ... emId=96450
i końcówkę błotnika
http://www.nsu.riders.pl/index.php?opti ... emId=96454
Pozdrawiam
-
motors-creator
Jam jestharleymr pisze:dzieki,z Jurkiem juz pisalem co nieco mi doradzil niestety w mojej okolicy "chyba"nie ma nikogo z kim moglbym powymieniac sie informacjami i cos podejrzec