Bardzo ciekawa - niespotykana 600-tka OSL
Bardzo ciekawa - niespotykana 600-tka OSL
Witam, trafiłem kiedyś na zdjęcia różnych NSU OS, OSL i jest wśród nich zdjęcie z reklamówki NSU 601 już z zamkniętą-'kołyskową' ramą, ale jeszcze z trapezem 'małym' i przednim kołem jak od 351-501 OSL ? Sami zobaczcie, zdjęcie-zdjęcia trochę słabej jakości - ale widać ewidentnie, że bęben koła jest z prawej strony, a sam trapez - jest też identyczny jak w 351-501 ?
miałem kiedyś jeszcze starszą 600-tkę OSL - jeszcze w dzielonej ramie, z bardzo krótkiej serii - ale sprzedałem znajomemu, który nią później jeździł sporo na wakacjach przez parę lat i zdjęcie motocykla tez jest w Galerii - motocykl stoi pomiędzy namiotami, jest nawet więcej niż 'trochę' nieoryginalny, ale bardzo dobrze i bezawaryjnie jeździł całymi latami...
Co sądzicie o tej 600-tce ze zdjęcia z 'reklamówki' - bo ja osobiście takiego motocykla NSU 601 OSL nigdy nie widziałem ?
miałem kiedyś jeszcze starszą 600-tkę OSL - jeszcze w dzielonej ramie, z bardzo krótkiej serii - ale sprzedałem znajomemu, który nią później jeździł sporo na wakacjach przez parę lat i zdjęcie motocykla tez jest w Galerii - motocykl stoi pomiędzy namiotami, jest nawet więcej niż 'trochę' nieoryginalny, ale bardzo dobrze i bezawaryjnie jeździł całymi latami...
Co sądzicie o tej 600-tce ze zdjęcia z 'reklamówki' - bo ja osobiście takiego motocykla NSU 601 OSL nigdy nie widziałem ?
201, 251, 601 S, OS, OSL i inne...
Re: Bardzo ciekawa - niespotykana 600-tka OSL
Jak pewnie wiesz było coś takiego jak I seria 600-tek, charakteryzująca się znaczniejszym podobieństwem do 500-tki niż późniejsza II seria. W I serii było siodło na sprężynach ściskanych, przedni widelec z pojedynczą sprężyną, pojedynczy łańcuch sprzęgłowy, podnóżki półkoliste, podstawka bez wzmocnień, kierownica z klamkami odwrotnymi, zbiornik z małym korkiem i pojedynczym kranikiem, tylny bęben hamulcowy bez gumowych amortyzatorów, cewka na zbiorniku oleju, itp. ... Natomiast rzeczywiście dziwne jest zastosowanie przedniego koła z bębnem zintegrowanym z piastą (po prawej stronie), niewymiennego z tylnym. Zdjęcie jest co prawda mało czytelne ale wygląda na to, że jest przodek od 351/501 jak opisałeś. O tym, że ten egzemplarz jest bardzo wczesny świadczy logo "NSU-D" na zbiorniku oraz puszki narzędziowe z dwoma pionowymi paskami! Czyli jakby jeszcze 1937!?
Wytłumaczenie jest takie, że pokazano egzemplarz z serii informacyjnej. Chodzą nawet słuchy, że była krótka seria 600-tek nawet w otwartej ramie 350/500-tki! Tak więc obecność przodu z mniejszego modelu mogła być kolejnym etapem przejściowym przy uruchamianiu produkcji 600-tki. Ciekawy temat - może przyszłe odkrycia w dokumentacji czy zachowanych egzemplarzach rozjaśnią nieco te wątpliwości.
Wytłumaczenie jest takie, że pokazano egzemplarz z serii informacyjnej. Chodzą nawet słuchy, że była krótka seria 600-tek nawet w otwartej ramie 350/500-tki! Tak więc obecność przodu z mniejszego modelu mogła być kolejnym etapem przejściowym przy uruchamianiu produkcji 600-tki. Ciekawy temat - może przyszłe odkrycia w dokumentacji czy zachowanych egzemplarzach rozjaśnią nieco te wątpliwości.
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
Tak wiem, że była ta 'pierwsza 600-tka' - bo miałem kiedyś 'wielką fazę' na jej zdobycie, ale skończyło się tylko na ramie z płaską 'płozą' z 1937r., nowym tylnym kole, wąskim zbiorniku, itp. W sumie - nigdy jej nie złożyłem, bo zdobyłem wersję II 'WH' i zacząłem jeździć nią z koszem wojskowym. Przez przypadek natomiast - kupiłem 600-tkę z serii jakby 'zerowej' - czyli silnik 601 OSL w ramie 501 OSL, zarejestrowaną - ale 'lekko chopperową'...Toteż - kiedy znajomy wyraził chęć jej nabycia - sprzedałem mu niedrogo, bo już nabyłem tę 'II - WH'. Później jeździliśmy czasem na wakacje - ta 'zerowa wersja' bardzo mało mu paliła i była niezawodna...Dopiero po wielu latach wyczytałem, że tych 600-tek w ramie 501 OSL - było podobno tylko 50 sztuk - 'informacyjnych' na przełomie 1936/37 roku, a później - zaczęli produkować właśnie wersję 'I' - z 'płaską płozą' pod silnikiem i taką, jak opisujesz. Jednak ta z tej zamieszczonej przeze mnie reklamówki - całkowicie mnie zaskoczyła tym delikatnym trapezem i zwykłym 351-501 kołem przednim. Dlatego chyba nie będzie wielkim 'dysonansem' - jak sobie zamontuję też taki trapez do mojej ramy 'I' wersji - bo nigdy nie udało mi się natrafić na właściwy widelec, wzmocniony - z grubych rur, ale do małego bębna hamulcowego, na pojedynczą sprężynę i bez dodatkowej - 'trzeciej' poprzeczki...
Ostatnio dostałem 'namiar' na ramę zamkniętą - ale podobno 'bardzo niską', z silnikiem 351 S - OS i 'informator' wspomniał - że raczej większy silnik 500-600 'nie zmieści się do niej na wysokość'...? Jak tylko ją zdobędę - to zamieszczę zdjęcia, bo sam jestem ciekaw - co to może być za rama ? Pozdrawiam.
Ostatnio dostałem 'namiar' na ramę zamkniętą - ale podobno 'bardzo niską', z silnikiem 351 S - OS i 'informator' wspomniał - że raczej większy silnik 500-600 'nie zmieści się do niej na wysokość'...? Jak tylko ją zdobędę - to zamieszczę zdjęcia, bo sam jestem ciekaw - co to może być za rama ? Pozdrawiam.
Tak jak myślałem dużo wiesz o 600-tkach. Nawiasem mówiąc artykuł na nasza stronę opisujący ewolucję tego modelu wciąż czeka na swojego autora. Może byś spróbował? Mogę pomóc w opracowaniu graficznym gotowego tekstu.enesiak pisze:Ostatnio dostałem 'namiar' na ramę zamkniętą - ale podobno 'bardzo niską', z silnikiem 351 S - OS i 'informator' wspomniał - że raczej większy silnik 500-600 'nie zmieści się do niej na wysokość'...? Jak tylko ją zdobędę - to zamieszczę zdjęcia, bo sam jestem ciekaw - co to może być za rama?
Aha, jak już będziesz miał jakieś informacje o tej ramie do 351 S to załóż koniecznie NOWY wątek na forum.
'Holender' - czyżby to mogło być to - tylko ze zmienionym cylindrem i głowicą na jeszcze starsze...? A może takie były w wersji pomiędzy '0' - a tą, którą znalazłem wcześniej na reklamówce - a tą 'pierwszą z 1937' ? Albo jest to 'stylowa wariacja na temat 501-601 OSL'...? Ale motocykl ładny i sprawiający wrażenie zachowanego 'w oryginale'...? Jedynie przedni błotnik z 'innej parafii' - ale też nie wygląda źle i pewnie dobrze działa...? Chociaż tylny też z bocznym 'fartuchem' - to albo takie były 'prototypowo' albo to taka 'ładna rzeźba' - może się podobać i całkiem dobrze jeździć, z tą sztywną-zamkniętą ramą...?
Raczej wariacja na temat. Miks części z różnych lat, ale widać, że zrobiony dawno. Wiele elementów charakterystycznych dla rocznika 1938-1939. Silnik z żeliwną głowicą w późnym nadwoziu to nie aż taka ciekawostka, bo przecież katalog części z 1938-go pokazuje taką opcjonalną konfigurację z pełną osłona łańcucha! Jedynie rama jest zagadką, bo jest typu zamkniętego. Ja stawiam, że to rama z 601 OSL, ale równie dobrze może to być rama z SS-a.enesiak pisze:'Holender' - czyżby to mogło być to - tylko ze zmienionym cylindrem i głowicą na jeszcze starsze...?
- skrzydlaty
hej!
też stawiam, że to miks.
a błotniki wyglądają na płytkie oryginały z dołożonymi fartuchami.
jak widać całość zrobiona profesjonalnie i pewnie skuteczna w deszcz.
całkiem sympatycznie wygląda na bardzo głębokich błotnikach
też stawiam, że to miks.
a błotniki wyglądają na płytkie oryginały z dołożonymi fartuchami.
jak widać całość zrobiona profesjonalnie i pewnie skuteczna w deszcz.
całkiem sympatycznie wygląda na bardzo głębokich błotnikach
po prostu 'Szczypior'... znaczy się 351 OT
Cześć na nowym forum, spotkał ktoś może w tzw. 'międzyczasie' taką dziwną - krótką ramę 601 OSL jak w motocyklu ze zdjęcia ? Pytam, bo intryguje mnie to od dłuższego czasu, bo mam cywilną ramę 1938 i wojskową 1939 i są jednakowej długości, zaś ta od której się zaczął cały ten temat - jest wyraźnie krótsza, zaryzykowałbym twierdzenie - że ten motocykl to prototyp z 1936-37, zaraz po modelu 601 OSB i że jest to motocykl o długości 351 - 501 OSL...?
Nareszcie ktoś sie odezwał po migracji na nowy serwer.enesiak pisze:Cześć na nowym forum,
Skoro było ich prawdopodobnie tylko kilkadziesiąt (pierwsza seria 600-tek w ramie 500-tki) to raczej marne szanse. Ale może kiedyś, znienacka ten wątek nagle ożyje ... bo ktoś znajdzie taki unikat? Czas pokaże. Na razie pozostaje nam analiza literatury i zdjęć z epoki.enesiak pisze:spotkał ktoś może w tzw. 'międzyczasie' taką dziwną - krótką ramę 601 OSL [...] o długości 351 - 501 OSL...?
Cześć, no nie taki znowu unikat, bo taką miałem na przełomie lat 80/90tych i sprzedałem znajomemu za 'parę groszy' - w częściach, do złożenia. Motorek był nieco wybrakowany i 'skundlony', ale po 2-3 miesiącach od kupna ode mnie - ożył i jeździliśmy później z Kolegą - ja swoim i on tym 'unikatem' na wakacje i wypady zlotowe. Jest zresztą umieszcony w Galerii - przez innego naszego kolegę w dziale : 351 - 501 OSL...Więc taki 601 w ramie 501 miałem i sprzedałem - nieświadomy wówczas jego 'rzadkości'.
Teraz chodzi mi o ramę 601 OSL, zamkniętą od dołu 'płozą' - ale o długości takiej samej jak 351-501, bo taka właśnie długość, a raczej 'krótkość' tej ramy wynika z pierwszego zdjęcia w tym temacie - tego zdjęcia 601 z trapezem 351-501 i zwykłym kołem 351-501. Motocykl ten wygląda jak jakaś 'wersja pośrednia' pomiędzy 601 w ramie 501 - a oficjalną 'wersją I-szą' z 1938r., która jest już dużo dłuższa - sam nie wiem o ile w końcu ? Na tym pierwszym zdjęciu z tematu wygląda ta 601 na taką 'pośrednią- krótką' z tego względu, że ma jakby zwykły zbiornik 351-501 z małym wlewem, ale równocześnie - z małym, krótkim rozstawem mocowań do ramy ? Natomiast wszystkie późniejsze zbiorniki 601 'I' 1938 i 'II' wersji 1939 - mają zbiorniki paliwa z dużo dłuższym rozstawem mocowań do ramy - przednie mocowania zbiornika są wysunięte wręcz poza obrys bryły zbiornika - 'do przodu'...?
Z tego co wyczytałem kiedyś z kolei na temat SS 500 z 1931-34r., to motocykl ten 'prowadził się wręcz wyśmienicie z racji sztywności ramy i rozstawu kół identycznego - jak 351-501 S - OS - OSL'...Natomiast rama 601 OSL została zaprojektowana właśnie na podstawie ramy SS 500 z drobnymi modyfikacjami, wynikającymi z inaczej opracowanego silnika 601 OSL - czyli właśnie chodzi o to poszerzenie karteru silnika i przesunięciu skrzyni biegów, przez co poszerzono ramę z tyłu i dodano szersze tylne koło. Uff - myślę, że nie wprowadziłem jeszcze większego 'zamętu' z tymi 600-tkami, nie daje mi jednak spokoju ta 'krótka 600-tka z zamkniętą ramą - długości 351-501 OSL'...
Teraz chodzi mi o ramę 601 OSL, zamkniętą od dołu 'płozą' - ale o długości takiej samej jak 351-501, bo taka właśnie długość, a raczej 'krótkość' tej ramy wynika z pierwszego zdjęcia w tym temacie - tego zdjęcia 601 z trapezem 351-501 i zwykłym kołem 351-501. Motocykl ten wygląda jak jakaś 'wersja pośrednia' pomiędzy 601 w ramie 501 - a oficjalną 'wersją I-szą' z 1938r., która jest już dużo dłuższa - sam nie wiem o ile w końcu ? Na tym pierwszym zdjęciu z tematu wygląda ta 601 na taką 'pośrednią- krótką' z tego względu, że ma jakby zwykły zbiornik 351-501 z małym wlewem, ale równocześnie - z małym, krótkim rozstawem mocowań do ramy ? Natomiast wszystkie późniejsze zbiorniki 601 'I' 1938 i 'II' wersji 1939 - mają zbiorniki paliwa z dużo dłuższym rozstawem mocowań do ramy - przednie mocowania zbiornika są wysunięte wręcz poza obrys bryły zbiornika - 'do przodu'...?
Z tego co wyczytałem kiedyś z kolei na temat SS 500 z 1931-34r., to motocykl ten 'prowadził się wręcz wyśmienicie z racji sztywności ramy i rozstawu kół identycznego - jak 351-501 S - OS - OSL'...Natomiast rama 601 OSL została zaprojektowana właśnie na podstawie ramy SS 500 z drobnymi modyfikacjami, wynikającymi z inaczej opracowanego silnika 601 OSL - czyli właśnie chodzi o to poszerzenie karteru silnika i przesunięciu skrzyni biegów, przez co poszerzono ramę z tyłu i dodano szersze tylne koło. Uff - myślę, że nie wprowadziłem jeszcze większego 'zamętu' z tymi 600-tkami, nie daje mi jednak spokoju ta 'krótka 600-tka z zamkniętą ramą - długości 351-501 OSL'...
Jest tak, piszę z pamięci : rozstaw kół modelu SS 500 to 1420mm, rozstaw kół w 351 - 501 OS, OSL jest taki sam - też 1420mm, pomimo pewnych różnic w długości przedniej i tylnej części ramy w 'żeliwniakach' i 'aluminiakach' - długość całych motocykli i rozstaw kół pozostaje bez zmian. Rozstaw wahaczy widelca trapezowego to : góra 83mm, dół 91mm.
Teraz 601 OSL : rozstaw kół 1460mm w 'I' i w 'II' wersji taki sam jest podawany, natomiast różnią się wahacze widelca trapezowego i to o 5mm, bo w wersji 1937-38 czyli 'I-szej' jest to tyle samo co w 351-501 OS-OSL : góra 83mm, dół 91mm.
Z kolei wersja 'II' i 'WH' mają te wahacze trapezu : góra 88mm, dół 96mm - chyba że źle pamiętam i może mnie poprawicie ? Ale wydaje mi się, że tak właśnie jest. Czyli że muszą się nieznacznie różnić długości ram wersji 'I' i 'II - WH', muszę je postawić obie obok siebie i porównać.
Nie tłumaczy jednak tak niewielka różnica rozstawu osi wahaczy, czyli zaledwie 5mm u góry i u dołu - różnicy aż 40mm w rozstawie kół motocykla SS 500 - a 601 OSL 1938-39 ? I o taką samą różnicę w długości - rozstawie kół podejrzewam tę 'wersję 601 OSL' z pierwszego zdjęcia w temacie - w porównaniu do motocykli 601 z lat 1938 - 39, znanych już dokładnie z katalogów części...
Wg mnie ta 'najstarsza wersja 601 OSL w zamkniętej-pełnej ramie' - mogła być wzorowana całkowicie wymiarami na motocyklu SS 500 i dlatego na tym pierwszym zdjęciu wygląda tak delikatnie-filigranowo, była długości 351-501 w dzielonej ramie i miała cały przód z kołem właśnie od wersji 351-501, jak widać na zdjęciu. Trochę może się to wyjaśni po dokładnych pomiarach ram, to coś wtedy dopiszę w tym temacie. I coś jeszcze ostanio mnie poruszyło - to o 15mm większy prześwit pomiędzy modelami 351-501 - a 601 OSL, bo 600-tka ma ten prześwit aż 125mm, pomimo płozy pod silnikiem, natomiast 351-501 mają podany prześwit zaledwie 110mm i to mając nieosłonięty karter silnika...? Rozstaw otworów na oś przedniego koła i górne wahacze jest w 351-501 i 601 taki sam, więc nie wiem - gdzie uzyskano 'dodatkowe 15mm prześwitu pod motocyklem' ? Pozdrawiam jeszcze Świątecznie.
Teraz 601 OSL : rozstaw kół 1460mm w 'I' i w 'II' wersji taki sam jest podawany, natomiast różnią się wahacze widelca trapezowego i to o 5mm, bo w wersji 1937-38 czyli 'I-szej' jest to tyle samo co w 351-501 OS-OSL : góra 83mm, dół 91mm.
Z kolei wersja 'II' i 'WH' mają te wahacze trapezu : góra 88mm, dół 96mm - chyba że źle pamiętam i może mnie poprawicie ? Ale wydaje mi się, że tak właśnie jest. Czyli że muszą się nieznacznie różnić długości ram wersji 'I' i 'II - WH', muszę je postawić obie obok siebie i porównać.
Nie tłumaczy jednak tak niewielka różnica rozstawu osi wahaczy, czyli zaledwie 5mm u góry i u dołu - różnicy aż 40mm w rozstawie kół motocykla SS 500 - a 601 OSL 1938-39 ? I o taką samą różnicę w długości - rozstawie kół podejrzewam tę 'wersję 601 OSL' z pierwszego zdjęcia w temacie - w porównaniu do motocykli 601 z lat 1938 - 39, znanych już dokładnie z katalogów części...
Wg mnie ta 'najstarsza wersja 601 OSL w zamkniętej-pełnej ramie' - mogła być wzorowana całkowicie wymiarami na motocyklu SS 500 i dlatego na tym pierwszym zdjęciu wygląda tak delikatnie-filigranowo, była długości 351-501 w dzielonej ramie i miała cały przód z kołem właśnie od wersji 351-501, jak widać na zdjęciu. Trochę może się to wyjaśni po dokładnych pomiarach ram, to coś wtedy dopiszę w tym temacie. I coś jeszcze ostanio mnie poruszyło - to o 15mm większy prześwit pomiędzy modelami 351-501 - a 601 OSL, bo 600-tka ma ten prześwit aż 125mm, pomimo płozy pod silnikiem, natomiast 351-501 mają podany prześwit zaledwie 110mm i to mając nieosłonięty karter silnika...? Rozstaw otworów na oś przedniego koła i górne wahacze jest w 351-501 i 601 taki sam, więc nie wiem - gdzie uzyskano 'dodatkowe 15mm prześwitu pod motocyklem' ? Pozdrawiam jeszcze Świątecznie.