Audi Tradition
- klemensu22
Audi Tradition
Cześć, gdzieś na forum czytałem, że facet od archiwum Audi z adresu ralph.plagmann@audi.de już nie pracuje i mam pytanie czy znacie aktualny adres w celu wysłania zapytania?
Pozdrawiam Klemens
Pozdrawiam Klemens
NSU 201 OS/251 WH/501 TS/501 OSL
-
bezzaworow
Re: Audi Tradition
sabine.bauer@audi.de
Pisałem na ten adres.Odpowiedź przyszła po tygodniu
Pisałem na ten adres.Odpowiedź przyszła po tygodniu
- klemensu22
Ja z 4 tygodnie temu pisałem na adres tobias.fraebel@audi.de
Po około tygodniu (a było to po 11 listopada) dostałem odpowiedź.
Po około tygodniu (a było to po 11 listopada) dostałem odpowiedź.
Witam Koledzy
ja pisałem do ralph.plagman@audi.de oraz tobias.frabel@audi.de i bez odpowiedzi
napisałem do sabine.bauer@audi.de i czekam na odpowiedź jak przyjdzie potwierdzę.
Pozdrawiam
ja pisałem do ralph.plagman@audi.de oraz tobias.frabel@audi.de i bez odpowiedzi
napisałem do sabine.bauer@audi.de i czekam na odpowiedź jak przyjdzie potwierdzę.
Pozdrawiam
amper
Witam Kolegów
Napisałem do AUDI (wszystkie trzy podane wyżej maile, wysłane w niedzielę nie doszły, zostały odrzucone, w dzień roboczy zostały przyjęte), po tygodniu (niespełna) przyszła bardzo kulturalna odpowiedź w języku niemieckim.
Podaję aktualne dane kontaktowe (powinny pomóc):
Tobias Fräbel
Audi Tradition
Unternehmensarchiv
Auto Union GmbH
N/AUG-1
D- 74172 Neckarsulm
Tel.: +49-7132-31-1452
tobias.fraebel@audi.de
www.audi.de/tradition
Informacji nie jest dużo, lecz są ciekawostki. Na przykład moje nsu zostało wyprodukowane 21 grudnia 1939 roku, zamawiającym był magazyn D we Wrocławiu (Breslau), gaźnik Amal, felgi o wgłębionym profilu itp. Może ktoś ma wiedzę o jaki dokładnie magazyn chodzi?
Z góry dziękuję za pomoc
Napisałem do AUDI (wszystkie trzy podane wyżej maile, wysłane w niedzielę nie doszły, zostały odrzucone, w dzień roboczy zostały przyjęte), po tygodniu (niespełna) przyszła bardzo kulturalna odpowiedź w języku niemieckim.
Podaję aktualne dane kontaktowe (powinny pomóc):
Tobias Fräbel
Audi Tradition
Unternehmensarchiv
Auto Union GmbH
N/AUG-1
D- 74172 Neckarsulm
Tel.: +49-7132-31-1452
tobias.fraebel@audi.de
www.audi.de/tradition
Informacji nie jest dużo, lecz są ciekawostki. Na przykład moje nsu zostało wyprodukowane 21 grudnia 1939 roku, zamawiającym był magazyn D we Wrocławiu (Breslau), gaźnik Amal, felgi o wgłębionym profilu itp. Może ktoś ma wiedzę o jaki dokładnie magazyn chodzi?
Z góry dziękuję za pomoc
Witam Kolegów
mogę potwierdzić iż adres:
sabine.bauer@audi.de
jest aktualny dostałem odpowiedź 5.08 2016r.
Pozdrawiam
mogę potwierdzić iż adres:
sabine.bauer@audi.de
jest aktualny dostałem odpowiedź 5.08 2016r.
Pozdrawiam
amper
-
Marcin-organizator
Witam . Napisałem na adres tobias.fraebel@audi.de w czwartek 10.11 a juz 14.11 dostałem odpowiedz .
Przepraszam za odgrzewanie starego kotleta. Czy ktoś orientuje się czy podane wyżej adresy mailowe są aktualne? Jeżeli nie, to jakie są? Szukałem w internetach, ale nic nie znalazłem.
Pozdrawiam
Paweł
Paweł
Oficjalnie funkcjonuje teraz tylko formularz kontaktowy:
https://shops.audi.com/en_GB/web/tradit ... ce/kontakt
A identyfikacja modelu na podstawie numerów ramy jest od jakiegoś czasu płatną usługą: 100 EUR za oficjalny certyfikat albo 30 EUR za zaświadczenie o stanie pojazdu w trakcie dostawy (WYSTARCZAJĄCE DLA WIĘKSZOŚCI Z NAS) albo 30 EUR za zestaw danych do rejestracji motocykla.
Nie jest już niestety bezpłatną przysługą kogoś z biura Audi Tradition (chociaż nieoficjalnie niedawno jeszcze działało). Jeśli ostatni znany kontakt (Tobias) nie odpowiada to trudno mi coś poradzić. Dawajcie znać jak przetrzecie nowe szlaki.
1) Usługa formalnego certyfikatu identyfikacji (indeks D30-1000) https://shops.audi.com/en_GB/web/tradit ... ertificate:
"Świadectwo Tożsamości: NSU (samochody od 1961, motocykle do 1945), DKW, Auto Union, Audi (od 1949)
Zaświadczenie o tożsamości dokumentuje stan pojazdu w dniu odbioru i jest w postaci prestiżowego dokumentu i folderu.
Zakres zawartych informacji (np. data produkcji, kolor, dodatkowe wyposażenie) mogą się różnić w zależności od modelu i wieku pojazdu.
Po złożeniu zamówienia prosimy o przesłanie nam następujących informacji
- Dane osobowe: imię, nazwisko, ulica, numer domu, kod pocztowy, miejscowość, kraj
- Dane pojazdu: typ pojazdu, numer podwozia, rok budowy [...]
2) Usługa określenia stanu dostawy motocykla (indeks D40-1000) https://shops.audi.com/en_GB/web/tradit ... d40-1000-8:
"Dokumentacja stanu przy odbiorze dla motocykli: NSU (do 1945), DKW (od 1949). Ten dokument zawiera informacje o oryginale pojazdu
warunek odbioru.
Zakres zawartych informacji (np. data produkcji, kolor, dodatkowe wyposażenie) mogą się różnić w zależności od modelu i wieku pojazdu.
- Dane osobowe: imię, nazwisko, ulica, numer domu, kod pocztowy, miejscowość, kraj
3) Usługa podania danych dla typu motocykla (indeks D20-1000) https://shops.audi.com/en_GB/web/tradit ... d20-1000-8:
"Karta katalogowa motocykla: NSU, DKW (od 1949)
Karta katalogowa zawiera informacje o ogólnych danych technicznych pojazdu. Między innymi może służyć jako pomoc dla rejestracji pojazdów podlegających rejestracji.
Zakres zawartych informacji może się różnić w zależności od modelu i wieku pojazdu.
- Dane pojazdu: typ pojazdu, numer podwozia, rok budowy, numer zamówienia." [...]
https://shops.audi.com/en_GB/web/tradit ... ce/kontakt
A identyfikacja modelu na podstawie numerów ramy jest od jakiegoś czasu płatną usługą: 100 EUR za oficjalny certyfikat albo 30 EUR za zaświadczenie o stanie pojazdu w trakcie dostawy (WYSTARCZAJĄCE DLA WIĘKSZOŚCI Z NAS) albo 30 EUR za zestaw danych do rejestracji motocykla.
Nie jest już niestety bezpłatną przysługą kogoś z biura Audi Tradition (chociaż nieoficjalnie niedawno jeszcze działało). Jeśli ostatni znany kontakt (Tobias) nie odpowiada to trudno mi coś poradzić. Dawajcie znać jak przetrzecie nowe szlaki.
1) Usługa formalnego certyfikatu identyfikacji (indeks D30-1000) https://shops.audi.com/en_GB/web/tradit ... ertificate:
"Świadectwo Tożsamości: NSU (samochody od 1961, motocykle do 1945), DKW, Auto Union, Audi (od 1949)
Zaświadczenie o tożsamości dokumentuje stan pojazdu w dniu odbioru i jest w postaci prestiżowego dokumentu i folderu.
2) Usługa określenia stanu dostawy motocykla (indeks D40-1000) https://shops.audi.com/en_GB/web/tradit ... d40-1000-8:
"Dokumentacja stanu przy odbiorze dla motocykli: NSU (do 1945), DKW (od 1949). Ten dokument zawiera informacje o oryginale pojazdu
warunek odbioru.
3) Usługa podania danych dla typu motocykla (indeks D20-1000) https://shops.audi.com/en_GB/web/tradit ... d20-1000-8:
"Karta katalogowa motocykla: NSU, DKW (od 1949)
Karta katalogowa zawiera informacje o ogólnych danych technicznych pojazdu. Między innymi może służyć jako pomoc dla rejestracji pojazdów podlegających rejestracji.
Zakres zawartych informacji może się różnić w zależności od modelu i wieku pojazdu.
- Dane pojazdu: typ pojazdu, numer podwozia, rok budowy, numer zamówienia." [...]
NSU 351 OSL '38, NSU 351 OSL WH '37, ...
- skrzydlaty
hej!
Właśnie koresponduję z AT i Sabine Bauer w sprawie jednego motocykla NSU.
I wychodzi na to, że czasy bezpłatnej informacji zdecydowanie minęły.
Pani odesłała mnie do Shop'a i złożenie stosownego zamówienia.
Jedyne co uzyskałem to informację, że motocykl jest z 1940 roku - a to też dobrze,
bo oznacza, że figuruje w ewidencji i jest z tego konkretnego roku.
Właśnie koresponduję z AT i Sabine Bauer w sprawie jednego motocykla NSU.
I wychodzi na to, że czasy bezpłatnej informacji zdecydowanie minęły.
Pani odesłała mnie do Shop'a i złożenie stosownego zamówienia.
Jedyne co uzyskałem to informację, że motocykl jest z 1940 roku - a to też dobrze,
bo oznacza, że figuruje w ewidencji i jest z tego konkretnego roku.
po prostu 'Szczypior'... znaczy się 351 OT
Ciekawi mnie tylko co jest jak zamawia się identyfikację motocykla ... a tego konkretnego numeru ramy nie ma jednak w archiwach? (bo jak wiadomo część archiwów została zniszczona podczas powodzi)
- skrzydlaty
1) Zapytałem Sabine Bauer, czy dany motocykl jest w ewidencji?
2) Otrzymałem potwierdzenie, że pojazd figuruje w ewidencji i odesłała mnie do Shops'a Audi
3) Złożyłem zamówienie, podałem dane swoje korespondencyjne.
4) Opłaciłem zamówienie przez PayPala.
5) Otrzymałem pocztą dokument papierowy zawierający podstawowe dane identyfikacyjne motocykla.
6) Całość zajęła ok.14 dni i kosztowała ok. 168 zł (zamówienie + transfery bankowe)
2) Otrzymałem potwierdzenie, że pojazd figuruje w ewidencji i odesłała mnie do Shops'a Audi
3) Złożyłem zamówienie, podałem dane swoje korespondencyjne.
4) Opłaciłem zamówienie przez PayPala.
5) Otrzymałem pocztą dokument papierowy zawierający podstawowe dane identyfikacyjne motocykla.
6) Całość zajęła ok.14 dni i kosztowała ok. 168 zł (zamówienie + transfery bankowe)
- skrzydlaty
Jeszcze jedno.
Zadałem pytanie o możliwość odnalezienia właściwego numeru nadwozia, mając nr silnika.
I jest taka możliwość, tyle że polityka firmy to uniemożliwia.
AT ma wewnętrzny zakaz udzielania informacji dotyczących nr ramy motocykla, na podstawie nr silnika.
Szczerze mówiąc wcale się nie dziwię. Myślę, że czują pismo nosem, że to "puszka Pandory".
Zadałem pytanie o możliwość odnalezienia właściwego numeru nadwozia, mając nr silnika.
I jest taka możliwość, tyle że polityka firmy to uniemożliwia.
AT ma wewnętrzny zakaz udzielania informacji dotyczących nr ramy motocykla, na podstawie nr silnika.
Szczerze mówiąc wcale się nie dziwię. Myślę, że czują pismo nosem, że to "puszka Pandory".
Ja napisałem 4 listopada do p. Fraebla pytania dotyczące chromowanych i malowanych elementów, ale nie odpowiedział jeszcze. Poczekam tydzień i wyślę to samo do p. Bauer.
Pozdrawiam
Paweł
Paweł
Ponownie wysłałem pytanie do p. Sabine Bauer i dostałem odpowiedź.
Okazało się, że w moim przypadku pan. Fraebl popełnił kolejny błąd i firma zamawiająca to byli Bracia Pokorny z Brna, a nie Tokorny jak podał mi wcześniej.
Reasumując w jednej informacji zrobił dwa błędy; lepiej by było gdyby robili skan z ksiąg niż sami tłumaczyli z niemieckiego na niemiecki.
Co do moich pytań dotyczących wykończenia motocykli odpowiedziała, chyba na "odwal się", że w kartach produkcyjnych nie ma innych informacji niż te które już otrzymałem.
Będę drążył temat dalej, bo nie pytałem ją o konkretny egzemplarz, tylko ogólnie o wyposażenie, wykończenie poszczególnych roczników, modeli itd.
Pytania nowe dla Pani Sabine to:
-jakie były kolory lakieru NSU 351/501 OSL w latach 1932- 1939?
-jakie elementy motocykli były chromowane?
- czy obręcze kół miały szparunki? Czy szprychy były cynkowane, czy malowane? Jakie były nyple i jakie miały pokrycie: lakier czy chrom/nikiel?
Jak odpowie to kolejne pytania będę im zadawał.
Wcześniej wysłałem im też link do naszej strony i informacje o tegorocznym zlocie w Garbatce, włącznie ze statystyką.
Te informacje zostały bez komentarza.
Okazało się, że w moim przypadku pan. Fraebl popełnił kolejny błąd i firma zamawiająca to byli Bracia Pokorny z Brna, a nie Tokorny jak podał mi wcześniej.
Reasumując w jednej informacji zrobił dwa błędy; lepiej by było gdyby robili skan z ksiąg niż sami tłumaczyli z niemieckiego na niemiecki.
Co do moich pytań dotyczących wykończenia motocykli odpowiedziała, chyba na "odwal się", że w kartach produkcyjnych nie ma innych informacji niż te które już otrzymałem.
Będę drążył temat dalej, bo nie pytałem ją o konkretny egzemplarz, tylko ogólnie o wyposażenie, wykończenie poszczególnych roczników, modeli itd.
Pytania nowe dla Pani Sabine to:
-jakie były kolory lakieru NSU 351/501 OSL w latach 1932- 1939?
-jakie elementy motocykli były chromowane?
- czy obręcze kół miały szparunki? Czy szprychy były cynkowane, czy malowane? Jakie były nyple i jakie miały pokrycie: lakier czy chrom/nikiel?
Jak odpowie to kolejne pytania będę im zadawał.
Wcześniej wysłałem im też link do naszej strony i informacje o tegorocznym zlocie w Garbatce, włącznie ze statystyką.
Te informacje zostały bez komentarza.
Pozdrawiam
Paweł
Paweł
Wczoraj wysłałem pytania do p. Bauer. Na początek takie niezbyt rozbudowane, żeby nie przestraszyć. Później mam nadzieje, po odpowiedzi, zaczniemy zadawać bardziej skomplikowane.
Hallo Frau Bauer,
vielen Dank für Ihre schnelle und ausführliche Antwort. Ich werde Ihnen sehr dankbar sein, mir noch folgende Punkte, in Bezug auf diese NSU Modelle und Baujahre, zur erläutern:
- 351, 501 S/OS (1932-1934)
-351, 501 OSL (1935-1937)
-351, 501 OSL (1937-1939)
1. Was war damals die Serienausstattung, Serienfarben dieser Baujahre und welche Teile wurden damals ab Werk verchromt?
2. Waren die Räder damals in der Farbe des Motorrads lackiert oder waren sie verchromt? Ich habe oft verchromte Räder mit Teillackierung gesehen. Können Sie mir sagen bei welchen Modellen die Räder so ausgeliefert wurden? Gibt es Angaben zur Farbe und Breite dieser Lackierung?
3. Ich weiß, dass im 1936 der Tank auf ein Modell mit geprägtem Logo umgestellt wurde. Waren alle diese Tanks verchromt oder war die Verchromung nur gegen einen Aufpreis erhältlich?
4. Waren die Speichen der Räder verzinkt oder vernickelt/verchromt? Wie waren die Speichernippels behandelt?
Vielen Dank im Voraus für Ihre Hilfe.
Mit freundlichen Grüßen
Pawel Cendrowicz
Pozdrawiam
Paweł
Paweł
Doczekałem się odpowiedzi od Sabiny.
Przysłała plik z danymi technicznymi i zdjęciami z katalogu.
Ze względu na brak czasu i ograniczony personel nie mogą więcej pomóc. Ale mają nadzieję, że to co przysłała pomoże nam w restauracji.
Tyle z maila. Na niektórych zdjęciach widać, że felgi bywały chromowane ze szparunkami i również tylko malowane na czarno ( ??? Zdjęcie czarno-białe). Jak był wiśniowy to tego nie widać. Trzeba by te zdjęcia spróbować pokolorować. Może wyjdzie jakiś kolor?
Plik 3MB przesłałem Spikerowi i wstawi na stronie.
Po nowym roku będę atakował powtórnie. Małymi kroczkami.....
Przysłała plik z danymi technicznymi i zdjęciami z katalogu.
Ze względu na brak czasu i ograniczony personel nie mogą więcej pomóc. Ale mają nadzieję, że to co przysłała pomoże nam w restauracji.
Tyle z maila. Na niektórych zdjęciach widać, że felgi bywały chromowane ze szparunkami i również tylko malowane na czarno ( ??? Zdjęcie czarno-białe). Jak był wiśniowy to tego nie widać. Trzeba by te zdjęcia spróbować pokolorować. Może wyjdzie jakiś kolor?
Plik 3MB przesłałem Spikerowi i wstawi na stronie.
Po nowym roku będę atakował powtórnie. Małymi kroczkami.....
Pozdrawiam
Paweł
Paweł
Plik wspomniany przez Pawła umieściłem w dziale "Download" (widocznym po zalogowaniu na głównej stronie www). Kto chce niech pobierze. Kto coś ciekawego wyczyta czy zauważy na rysunkach nie się podzieli na forum.
Dział "Download".
Kategoria: Biuletyny i czasopisma fabryczne NSU.
https://www.nsu-riders.pl/index.php/rem ... ryczne-nsu
Dział "Download".
Kategoria: Biuletyny i czasopisma fabryczne NSU.
https://www.nsu-riders.pl/index.php/rem ... ryczne-nsu